Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Δικομματικές αλληλοκατηγορίες

Η συνειδητή εμπλοκή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τους κύκλους που μέσω των τραπεζικών ομολογιακών προϊόντων απομυζούν τα αποθεματικά των ταμείων, αναδείχτηκε χτες από την αντιπαράθεση του Κ. Καραμανλή και του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή. Αμφότεροι αλληλοκατηγορήθηκαν τόσο για σχέσεις με τη χρηματιστηριακή εταιρεία «Ακρόπολις», όσο και για πρακτικές έκδοσης δομημένων ομολόγων που δημιούργησαν ζημιές στα ασφαλιστικά ταμεία. Παρ' όλα αυτά στην αντιπαράθεσή τους ουδέποτε αμφισβητήθηκε η θεσμοθετημένη πολιτική που θέλει τα ταμεία να πραγματοποιούν τέτοιου είδους «επενδύσεις».

Ο Κ. Καραμανλής

Τις εκτεταμένες αναφορές στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επέλεξε ως «γραμμή άμυνας» ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις. Αν και αποδέχτηκε ότι «το ζήτημα είναι όντως σοβαρό και συνέβησαν απαράδεκτες ενέργειες», κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για πολυετή χρήση δομημένων ομολόγων, για σχέσεις της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις» με τα ασφαλιστικά ταμεία, που είχε ως αποτέλεσμα την κερδοσκοπία της εταιρείας σε βάρος τους, ενώ υποστήριξε ότι επί ΝΔ δεν έχει μειωθεί, αλλά έχει αυξηθεί η περιουσία των ταμείων. Μάλιστα, κατέθεσε στη Βουλή κατάλογο του συνόλου των συναλλαγών της «Ακρόπολις» και των ασφαλιστικών ταμείων από το 2002 έως και το 2005 και ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να επιστραφούν αυτά τα χρήματα. Πάντως ξεκαθάρισε ότι - παρά τη «θεσμική μεταρρύθμιση» που προωθείται - θα συνεχιστούν οι πρακτικές των δομημένων ομολόγων, παραδεχόμενος όμως ότι «τα ομόλογα έχουν κινδύνους, αλλά και εγγυημένο κεφάλαιο». Ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «αντιμετώπισε από την αρχή το ζήτημα με τη σοβαρότητα που του αρμόζει. Επισήμανε η ίδια τις ανεπάρκειες που εντοπίστηκαν στην αξιοποίηση σύνθετων επενδυτικών προϊόντων και υποδεικνύουν την ανάγκη κατάλληλης προσαρμογής των θεσμών. Ανάγκη που συνιστά, πλέον, διαρκές ζητούμενο, απέναντι στο οποίο δεν εφησυχάζουμε».

Ο Γ. Παπανδρέου

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι με την έκδοση των ομολόγων συντελέστηκε «μια συναλλαγή μεταξύ ενός μέρους του Δημοσίου, το Υπουργείο Οικονομικών, και με ένα άλλο μέρος του Δημοσίου, τα Ταμεία, που όμως οργανώθηκε από την κυβέρνησή σας, με τρόπο ώστε να πάρουν συγκεκριμένοι ευνοούμενοι προμήθειες. Προμήθειες τέτοιου ύψους, που χρειάστηκαν βαλίτσες για να διασφαλιστούν τα κέρδη που αποκόμισαν οι κάθε είδους μεσάζοντες». Κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας πως «υποστηρίζετε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ομόλογο και τέσσερα Ταμεία, όταν στην πραγματικότητα έχουμε εννέα ή και παραπάνω ομόλογα και είκοσι τέσσερα Ταμεία». Παράλληλα, ξεχνώντας τις πρακτικές λεηλασίας των αποθεματικών των ταμείων που ακολουθούνται τα τελευταία 20 χρόνια ζήτησε από τη ΝΔ να «αποκαταστήσετε στο σύνολό τους τις ζημιές των συνταξιοδοτικών Ταμείων όπως ήταν πριν τη λεηλασία και να φέρετε πίσω τα χρήματα, που με τη μεθόδευση αυτή, τη δική σας και των υπουργών σας, υφάρπαξαν οι μεσάζοντες. Και μάλιστα να τα φέρετε πίσω και πριν τις εκλογές». Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε πολλές φορές το αίτημα για την άμεση διεξαγωγή εκλογών.

  • Στο θέμα των ομολόγων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, υποστηρίζοντας ότι πρέπει άμεσα να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το θέμα και ταυτόχρονα να εξεταστεί σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής το οποίο είναι μια μεγάλη διαρροή για τα ταμεία».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ