Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ
«Με αέρα» από τις ΗΠΑ

Ενθαρρημένη προφανώς από την ένθερμη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η ηγεσία της ΠΓΔΜ διακηρύσσει ότι δεν υφίσταται καμία διεθνή πίεση για τη διευθέτηση της διαφοράς με την Ελλάδα, αναφορικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας.

Τη θέση αυτή διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Μιλόσοφσκι, βασιζόμενος προφανώς στην τελευταία επιστολή της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κ. Ράις, με την οποία στήριζε την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ ακόμα και αν δεν έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας. «Η Μακεδονία δεν υφίσταται διεθνή πίεση σχετικά με το εν λόγω ζήτημα, εξαιτίας του γεγονότος ότι 115 κράτη έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με τη συνταγματική της ονομασία», ανέφερε ο κ. Μιλόσοφσκι σε συνέντευξή του στη σλαβομακεδονική γλώσσα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Free Europe» (Ελεύθερη Ευρώπη), ο οποίος χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Σχετικά με τις παραινέσεις που απευθύνονται από εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης με την Ελλάδα, σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, ο Μιλόσοφσκι, δήλωσε ότι αυτές είναι ειλικρινείς και καλοπροαίρετες, συμπληρώνοντας ότι η ΠΓΔΜ «είναι έτοιμη να διευθετήσει τις διαφορές της με την Ελλάδα αναφορικά με το όνομα, σε διμερές επίπεδο».

Ταυτόχρονα, έσπευσε να καταθέσει διαπιστευτήρια υποτέλειας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει η χώρα του την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, ακόμη και σε περίπτωση που δεν υπάρξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, εφόσον αυτό πράξουν ορισμένες ισχυρές χώρες. «Σε υποθετική περίπτωση που δεν υπάρξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσσόβου και από τη στιγμή που αρκετά και με επιρροή κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προσεγγίσουν θετικά το νέο αναμενόμενο καθεστώς του Κοσσόβου, τότε η Μακεδονία θα έχει μία μεγάλη ευκαιρία να εξετάσει μία τέτοια ενέργεια», ανέφερε ο κ. Μιλόσοφσκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ