Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ο,τι λέει η Κοινή Αγροτική Πολιτική

Eurokinissi

Η υπεράσπιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οι αυταπάτες για «αγρότες - επιχειρηματίες» που θα προκύψουν σε αυτό το πλαίσιο ήταν τα βασικά στοιχεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την αγροτική πολιτική. Οπως είπε, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτές τις κατευθύνσεις, αν και δεν μπόρεσε να μην παραδεχτεί τα σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργούν στους μικρομεσαίους αγρότες.

«Το βασικό πλαίσιο για την αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, όπως και για τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ, ορίζεται, σήμερα, από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε εξαρχής την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης. Μάλιστα, σημείωσε ότι «σε στενή συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ, προχωρούμε στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, με γρήγορους ρυθμούς, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, συνθήκες αντικειμενικότητας, δικαιοσύνης και διαφάνειας».

Υπερασπιζόμενος τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «μόνον για δράσεις αγροτικής ανάπτυξης, η χώρα πρόκειται να εισπράξει 4 δισ. ευρώ, ενώ οι αγρότες μας θα έχουν επιδοτήσεις που φτάνουν, μέχρι το 2013, τα 18 δισ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, ο αγροτικός τομέας πρόκειται να ενισχυθεί με περισσότερα από 22 δισ. ευρώ». Συμπλήρωσε όμως ότι «οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που δημιουργούνται από την παγκοσμιότητα των αγορών και την κλιματική αλλαγή σ' ολόκληρο τον πλανήτη».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια «στρατηγική που καθιστά το νέο αγρότη σύγχρονο επιχειρηματία στη γη του» και μάλιστα «με έμφαση σε νέες αγορές, σε νέα και σε ποιοτικά προϊόντα, αλλά και σε νέες παράλληλες δραστηριότητες: Τον αγροτουρισμό, την αγροβιοτεχνία, την τυποποίηση και τη μεταποίηση».

Επιχειρώντας να ωραιοποιήσει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε πως «έχει μετατραπεί σε ουσιαστικό συμπαραστάτη των αγροτών στις δύσκολες γι' αυτούς ώρες. Οι αποζημιώσεις καταβάλλονται το αργότερο σ' ένα τρίμηνο από το τέλος της συγκομιδής και, σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτονται ακόμη και νέα ζημιογόνα αίτια».

Οσον αφορά το θέμα των υψηλών τιμών των αγροτικών προϊόντων, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε επί της ουσίας τη διαιώνιση του καθεστώτος σύμφωνα με το οποίο οι αγρότες πουλάνε φθηνά την παραγωγή τους η οποία φθάνει ακριβή στην αγορά. Οπως είπε, «υπάρχει ζήτημα χαμηλών τιμών για τους αγρότες και υψηλών τιμών για τους καταναλωτές. Σε κάποιες περιπτώσεις, το πρόβλημα είναι, πράγματι, υπαρκτό. Δεν το αγνοούμε και δεν το κρύβουμε», προσθέτοντας πως «οι παράγοντες που μεγαλώνουν την "ψαλίδα" ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και τις τιμές καταναλωτή είναι πολλοί και δεν αντιμετωπίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη».

Ο Κ. Καραμανλής άσκησε έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να εμφανίζεται σαν κατήγορος της νέας ΚΑΠ κι ούτε να αιτιάται την κυβέρνηση η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Διότι αυτή είχε, ως κυβέρνηση τότε, την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Αλλά και διότι δεν προχώρησε, στη συνέχεια, σε καμιά ενημέρωση, καμία προετοιμασία, για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ». Συνέχισε τονίζοντας ότι «έχουν εισρεύσει στη χώρα μας τεράστιοι κοινοτικοί πόροι, τόσο για αγροτικές επιδοτήσεις, όσο και για έργα υποδομών στον αγροτικό τομέα, που αντιστοιχούν, περίπου, στο μισό αγροτικό εισόδημα. Δυστυχώς, ωστόσο, πολλές φορές έως τώρα, κυριάρχησαν λαϊκιστικές αντιλήψεις και εφαρμόστηκαν ανεύθυνες πρακτικές. Αναπτύχθηκαν παθογένειες και νοοτροπίες, που είχαν δυσμενέστατες επιπτώσεις. Ο κομματικός εναγκαλισμός είχε οδηγήσει πολλές συνεταιριστικές οργανώσεις στην αποδιοργάνωση και την απαξίωση. Η κακοδιοίκηση, η κακοδιαχείριση και οι διπλοεγγραφές είχαν σαν αποτέλεσμα να αδικούνται οι πραγματικοί αγρότες και να επιβάλλονται στη χώρα τεράστια κοινοτικά πρόστιμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ