Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στο κεφαλαιοποιητικό ανταποδοτικό σύστημα η ρίζα των σκανδάλων

Η αναφορά της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα σκάνδαλα με τα αποθεματικά των Ταμείων στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Η τύχη των αποθεματικών των Ταμείων καθορίζεται από τη συνολική πολιτική που ακολουθείται στην Κοινωνική Ασφάλιση και η αποσύνδεση του προβλήματος των αποθεματικών από το συνολικό ζήτημα είναι επιζήμια και ύποπτη.

Με την επισήμανση αυτή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, άρχισε την αναφορά της στο θέμα με την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

«Εδώ και χρόνια, τόνισε, μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - και θα το πούμε ότι χρειάζεται να θυμόμαστε και το "μόνο" - έχει καταγγείλει την επιβολή του κεφαλαιοποιητικού ανταποδοτικού συστήματος, που είναι και επιλογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, την οποία μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε.

Το σύστημα αυτό μεταφέρει στις πλάτες των εργαζομένων ασφαλισμένων τα βάρη, ενώ μειώνει δραματικά και ελαχιστοποιεί στην πορεία την ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Γιατί πρέπει να δούμε και πού πάμε, όχι μόνο πού ήμασταν χτες και σήμερα. Από εδώ ξεκίνησε η επιλογή να αξιοποιηθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία των Ταμείων, για να χρηματοδοτηθεί η επενδυτική δράση των μονοπωλιακών ομίλων! Αυτό ήταν το σκεπτικό και όχι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων».

Η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι στο κεφαλαιοποιητικό αναδιανεμητικό σύστημα δεν υπάρχει κανένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που να διασφαλίζει το μέρος των αποθεματικών των Ταμείων που έχει τοποθετηθεί σε πάσης φύσεως χρεόγραφα. «Ποιος μηχανισμός μπορεί να διασφαλίσει τα Ταμεία για τις διακυμάνσεις της τρέχουσας τιμής τους; Εδώ πρόκειται για καζίνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αποπροσανατολίζει η αποσπασματική συζήτηση

Αναφερόμενη στην αντιπαράθεση που γίνεται τελευταία για τα αποθεματικά των Ταμείων είπε: «Η συζήτηση που γίνεται για το ότι μόνο τα δομημένα ομόλογα θα είναι επιζήμια, είναι παραπλανητική, είναι μια συζήτηση που είναι δημοφιλής και στην κυβέρνηση, που κάνει την άσχετη και την ανίδεη για τα ομόλογα, αλλά δημοφιλής δυστυχώς και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΝ».

Τη συζήτηση αυτή, είπε η Αλ. Παπαρήγα, την αξιοποιεί η κυβέρνηση «για να φέρει νόμους με τους οποίους θα συγκροτήσει κάποιες ολιγάριθμες ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων. Θα διαχειρίζονται, τάχα, την περιουσία των Ταμείων άνθρωποι που ξέρουν και όχι οι αδαείς που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Αλλωστε, απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είχαν ούτε μόνο την περίοδο 2004-2007, ούτε μόνο την περίοδο 1999-2002, που αρέσκεται να λέει η ΝΔ.

Το σύνθημα, τόνισε, "φέρτε πίσω τα κλεμμένα" από τα πρόσφατα δομημένα ομόλογα, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι καθόλου ρηξικέλευθο. Τα εκατομμύρια που χάθηκαν από τα δομημένα ομόλογα είναι ένα μικρό μέρος από τις απώλειες των δεκαετιών.

Η αφετηρία της διεκδίκησης, λοιπόν, "φέρτε πίσω τα κλεμμένα" από τα δομημένα ομόλογα όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, αλλά δεν προσφέρει καμία θωράκιση προς τα εμπρός.

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, η αγροτιά, οι πάντες πρέπει να καταγράψουν τουλάχιστον τις συνολικές απώλειες. Δεν μπορούν να παραιτηθούν, όπως έχει παραιτηθεί και η ΚΕΔΚΕ, από τις συνολικές απώλειες που είχαν από τη διαχρονική παρακράτηση φόρων εισπραχθέντων από το κράτος και μη αποδιδόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τώρα έχουν αρχίσει και παραγράφουν τις οφειλές και συνδικάτα. Με ποιο δικαίωμα και από πού και ως πού;».

Από το 1950 ληστεύονται τα Ταμεία

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι ο υπολογισμός των απωλειών πρέπει να γίνει με αφετηρία την εφαρμογή του αναγκαστικού νόμου 1611/1950, όταν δηλαδή δεσμεύτηκαν τα αποθεματικά με ασήμαντο επιτόκιο καταθέσεων. Είπε χαρακτηριστικά ότι το 1981 το επιτόκιο καταθέσεων για τα αποθεματικά των Ταμείων ήταν 11,5% όταν το τραπεζικό επιτόκιο καταθέσεων ξεπερνούσε το 24%. Με την ψήφιση του νόμου 2076/1992 επί Νέας Δημοκρατίας και με το νόμο 2355/1995 επί ΠΑΣΟΚ κατοχυρώθηκε η δυνατότητα τζογαρίσματος μέρους του αποθεματικού των Ταμείων στο χρηματιστήριο με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες.

«Τα τελευταία χρόνια, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με κυβέρνηση της ΝΔ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, πρωταγωνίστησαν με αίτημα να αγοράσουν μετοχές τα ασφαλιστικά ταμεία και να πάρουν μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας για την εξαγορά της γνωστής τουρκικής τράπεζας και την ίδρυση επαγγελματικών ταμείων. Ενώ την άλλη ώρα γινόταν φασαρία γι' αυτή την εξαγορά που έκανε η Εθνική Τράπεζα, τα ασφαλιστικά ταμεία με τις μετοχές θα έβαζαν φρένο στην πολιτική των εξαγορών και των συγχωνεύσεων;

Η διαχείριση και το τζογάρισμα των αποθεματικών, της περιουσίας γενικότερα, δεν είναι βεβαίως ελληνικό φαινόμενο. Αυτό δεν αθωώνει τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά έχει σημασία να δούμε τι γίνεται πανευρωπαϊκά και διεθνώς.

Οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Σουηδίας έφτασαν στο σημείο να μη θέτουν πλέον κανένα όριο στις επενδύσεις των Ταμείων. Στην Ελλάδα άρχισε σταδιακά ενώ στην Ολλανδία για να καλυφθούν τα ελλείμματα των επαγγελματικών ταμείων το διάστημα 2002-'05 τριπλασιάστηκαν οι εισφορές των εργαζομένων».

Δε συμβιβαζόμαστε με κανένα σκάνδαλο

Η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι «όταν εμείς λέμε "όχι" δε λέμε το "όχι" για το σήμερα μόνο. Λέμε το "όχι" για το πού μπορεί να πάει αύριο και ξέρουμε ότι με ποσοστά προχωράει η αντιλαϊκή πολιτική. Η στρατηγική, όμως, είναι μία».

«Δε συμβιβαζόμαστε, είπε, με κανένα σκάνδαλο και σκανδαλάκι, ούτε με μίζες, ούτε με "κουμπαριές", έστω και αν αυτά είναι συνέπειες αντιλαϊκότερης πολιτικής.

Αλλά δεν πρόκειται να προσχωρήσουμε σε μια αποπροσανατολιστική εκστρατεία των λεγόμενων καθαρών χεριών που την έχουμε δοκιμάσει και στην Ιταλία και στη Γαλλία και παντού. Σε αυτή την εκστρατεία έχουμε βγάλει διδάγματα και συμπεράσματα και από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Με τέτοια αποσπασματική εκστρατεία συγκαλύπτει αντιλαϊκές πολιτικές. Καθαρά πράγματα αφού κάποιοι υποχρεώνονται σε παραίτηση, κάποιοι πάνε στη φυλακή και δεν τρέχει τίποτα».

Στο σημείο αυτό η Αλ. Παπαρήγα έκανε αναφορά στα όσα γίνονται στην ΕΕ και υπογράμμισε: «Οι Βαλτικές χώρες έγιναν κράτη-μέλη της ΕΕ. Ψάξτε να βρείτε Πρόεδρο, πρωθυπουργό και υπουργό που δεν ανήκει σε γόνους οικογενειών που την περίοδο του μεγάλου πατριωτικού πολέμου είχαν συνεργαστεί με τη γερμανική κατοχή. Οι "νεοσσοί" πήγαν στις ΗΠΑ και τον Καναδά και μετά τους έστειλαν "ταχυδρομικά" για να βοηθήσουν στην καπιταλιστική παλινόρθωση.

Αυτό δεν είναι σκάνδαλο; Το πού ήσουν δηλαδή και τι έκανες όλα τα χρόνια; Κανένα σκάνδαλο! Η κυρία Γιούλια Τιμοσένκο ήταν στη φυλακή και από εκεί έγινε πρωθυπουργός. Αποπέμφθηκε γιατί ξαναθυμήθηκαν τα σκάνδαλα και τώρα πάλι ηγείται της αντιπολιτευτικής εκστρατείας. Τι να πάρουμε και τι να αφήσουμε; Και δε μιλάμε για σκάνδαλα μίζας μόνο».

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ είναι ασυμφιλίωτο με τα σκάνδαλα - μικρά, μεγάλα, μικρομεσαία - και από τη στιγμή που αυτά τα σκάνδαλα καλλιεργούνται σε ένα έδαφος και σε μια συγκεκριμένη στρατηγική, δεν πρόκειται να υποκαταστήσουμε τη γενική στρατηγική με την πολιτική των σκανδάλων. Δε μιλάμε για σκανδαλολογία, γιατί τα περισσότερα είναι υπαρκτά».

Αναφερόμενη στα όσα είπε ο πρωθυπουργός ότι η ίδια η κυβέρνηση αποκάλυψε το σκάνδαλο των αποθεματικών, υπενθύμισε πως το σκάνδαλο το έβγαλαν οι τράπεζες γιατί είχαν μείνει απέξω στο γιουρούσι που έκαναν οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές εταιρείες για τη ληστεία των αποθεματικών. Εγινε διαμάχη, είπε, και τώρα παλεύει ο κύριος Γκαργκάνας και οι τράπεζες να τα πάρουν οι ίδιοι. «Γιατί εμείς να έχουμε εμπιστοσύνη στον Γκαργκάνα;» αναρωτήθηκε διευκρινίζοντας ότι η αναφορά δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο αλλά με αυτά που αυτός εκφράζει.

Επεξηγώντας την πρόταση του ΚΚΕ, είπε ότι πρέπει να καταγραφεί όλο το ποσό που χρωστιέται στα Ταμεία και να πάρουν θέση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σχετικά με το τι θα κάνουν για να επιστραφούν όλα. Μπορεί να επιστραφούν με δόσεις αλλά πρέπει να επιστραφούν, για να μη μετράτε εάν πεθαίνουμε στα 75 ή στα 80 και να έχουμε κόμπλεξ γιατί αυξήθηκε ο μέσος όρος ζωής και γιατί ζητάμε σύνταξη στα 55 και τα 60.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ