Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Τι έχουν να μοιράσουν τα κοκόρια;

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
«Τούτοι εδώ εφέρανε τουφέκια γεμάτα μπαρούτι / τούτοι εδώ διατάξανε τη στυγερή εξόντωση / τούτοι εδώ συναντήσανε το λαό να τραγουδάει ενωμένος / (...) και το λιγνό κορίτσι έπεσε με τη σημαία του / και το αγόρι κύλησε χαμογελώντας λαβωμένο / λαβωμένο στο πλευρό της / (...) εκείνου που 'δωσε το σύνθημα του θάνατου ζητώ την τιμωρία / εκείνων που προστατέψανε το έγκλημα ζητώ την τιμωρία / θέλω να τους δω να δικάζονται σε τούτη την πλατεία, σε τούτο δω το μέρος» (Πάμπλο Νερούντα, Ξυλούρης, Λεοντής, Παραστάσεις)

Ακουσες, άραγε, γιατί διαδήλωναν οι εργάτες στην πλατεία Ταξίμ; Οχι. Εδώ δεν άκουσες ούτε γιατί διαδήλωναν οι εργάτες στο Σύνταγμα... Ακούς, όμως και διαβάζεις τον κάθε παπαγάλο της ενημέρωσης να σου αναλύει το βάθος της κρίσης που δήθεν έχει μοιράσει στα δυο την αστική τάξη. Λες και τα γκλομπ στα σπασμένα κεφάλια είναι διαφορετικά σήμερα που τα κρατά ο Ερντογάν απ' όταν τα κρατούσε ο Εβρέν. Λες και το σφίξιμο της ζώνης είναι διαφορετικό επί ΝΔ απ' ό,τι ήταν επί ΠΑΣΟΚ.

Νεβζάτ Σους, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και ηθοποιός. Αντί να παριστάνει την κοκότα της αστικής τάξης στα διάφορα μέγαρά της, κατέβηκε στο δρόμο να διαδηλώσει με τους εργάτες. Είναι στο νοσοκομείο με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από χτυπήματα αστυνομικών.

Σου λένε οι αστοί: τέτοιο μυαλό καλύτερα να μη δουλεύει.

Δύσκολοι καιροί, αλλά ποιος επαναστάτης αλλάζει την περηφάνια του αγώνα με τη χαμοζωή του σκυφτού;

Αντε πάλι πίσω στα δικά μας:

Με μοντέλο τα 77 λεπτά αύξηση στο μεροκάματο που προβλέπει η γαλαζοπράσινη συλλογική σύμβαση, ο Παπανδρέου υπόσχεται δραστική αναδιανομή εισοδήματος. Γι' αυτό κρέμασαν ήδη μαύρες πλερέζες στο ΣΕΒ.

Ακόμα καλύτερη η απάντηση της ΝΔ, επικαλείται τον... Γκαργκάνα! Για να πείσει ότι αν δεν ευημερούμε, σίγουρα πάμε προς τα εκεί.

Την ίδια ώρα: Τα κέρδη μιας και μόνο από τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού συστήματος βγάζουν μάτι.

Το ωραίο είναι πως έρχονται οι τράπεζες, που σε τσακίζουν, να κάνουν και μελέτες για το μεγάλωμα της ανισότητας. Σιγά το συμπέρασμα, δηλαδή, ότι με μισθό 1.000 ευρώ και νοίκι 600 ευρώ θέλεις 60% για κατοικία, ενώ με μισθό 2.000 ευρώ και 600 νοίκι θέλεις 30%. Αυτό λέει η μελέτη. Συν ότι με 2.800 ευρώ οικογενειακό εισόδημα είσαι πλούσιος. Δηλαδή, μια οικογένεια με 30 χρόνια δουλιάς (άντρα και γυναίκας) που ξεπερνά τα 3.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα είναι προνομιούχοι! Κάτσε εσύ και δείχνε τα κέρδη των μονοπωλίων. Εδώ σου δείχνουν τη νέα ταξική διαφορά.

Προαγγελία μιας ακόμα εκστρατείας για ισοτιμία προς τα κάτω, είναι.

Ποιον απ' τους δυο; Κανέναν απ' τους δυο και στη χώρα του φωτός και στη γειτονιά του σκότους. Η μάχη αφορά τους όρους που θα συνεχιστεί η ποδηγέτηση εκατομμυρίων ανθρώπων ώστε να συνεχίσουν να παράγουν κέρδη χωρίς να έχει κλυδωνισμούς το σύστημα. Μέχρι που στον ορίζοντα να εμφανιστεί με αξιώσεις εξουσίας ο νεκροθάφτης...

Μέχρι τότε, θα ακούς διάφορους στις TV να απορούν δήθεν για την κατάντια των δύο μονομάχων στη χτεσινή Βουλή. Σιγά την κατάντια. Ο,τι τρώνε αυτό ξερνάνε.


Επιμέλεια:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ