Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πορεία - "ποτάμι φουσκωμένο"

Συγκλονιστικές στιγμές ενός αγώνα αντάξιου των παραδόσεων του θεσσαλικού κάμπου

Ηταν ακόμα μεσημέρι, αλλά όλα έδειχναν χθετ τι θα ακολουθούσε. Το τσουχτερό κρύο σαν να ζέσταινε τις καρδιές των χιλιάδων αγροτών, η δυνατή βροχή που έπεφτε από νωρίς το πρωί, σαν να φούντωνε το πάθος και την πίστη τους. "Αυτό δεν είναι κινητοποίηση, είναι εξέγερση", έλεγαν οι πιο αισιόδοξοι. "Μπορεί να μην είναι εξέγερση, είναι όμως κάτι πρωτόγνωρο", έλεγαν οι πιο ρεαλιστές. Τα τρακτέρ χιλιάδες, οι αγρότες ακόμα περισσότεροι, αποφασισμένοι να νικήσουν. Με όποιο τίμημα. Το σύνθημα: "Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε" δονούσε την ατμόσφαιρα. Και απ' όλες τις γωνιές, απ' όλα τα σημεία της Θεσσαλίας κατέφθαναν γυναίκες, εργαζόμενοι, εμποροβιοτέχνες, μαθητές, μικρά παιδιά. Ολοι για να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα της αγροτιάς. Στις 4.30 μ.μ. στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ" ξεκινούσε μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων στη Θεσσαλία. Μια πορεία δύναμης και ελπίδας, αφού απέδειξε πως όντως οι δυνάμεις των αγροτών είναι ανεξάντλητες. Στις 6 μ.μ. ήταν η κορύφωση. Ηταν η στιγμή που οι αγρότες τους ενός μπλόκου αντάμωσαν με τους συναδέλφους τους του άλλου, στο κέντρο της Λάρισας. "Αγρότες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι", φώναξαν, αναγκάζοντας τους κατοίκους, τους καταστηματάρχες και τους οδηγούς της πόλης να υποκλιθούν με σεβασμό. Οι αγρότες πορεύτηκαν μαχητικά, με επικεφαλής μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, αρκετή ώρα μέσα στους δρόμους της Λάρισας πριν καταλήξουν στη Νομαρχία.

"Ούτε βήμα πίσω"

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Β. Μπούτας,τόνισε: "Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα έξι κυριότερα αιτήματά μας. Κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του αγώνα μας θα πέσει στο κενό. Οι αγρότες της Θεσσαλίας είναι μια γροθιά. Είμαστε αδέλφια. Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε. Αν το κυβερνητικό κλιμάκιο που σκοπεύει να μας συναντήσει δεν έχει λύσεις στα προβλήματά μας, η συζήτηση δε θα έχει νόημα".

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", Σπ. Τσιοτινός, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στον αγώνα της αγροτιάς. "Οι ξεσηκωμένοι αγρότες δε θα ανεχτούν το ξεκλήρισμα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς", τόνισε.

"Περιμένεις 86 χρόνια, τώρα, Αντύπα να δεις την αγροτιά να αναστηθεί και οι Θεσσαλοί αγρότες ποτίστηκαν με το αίμα σου και βρίσκονται σήμερα στον αγώνα", σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Γ. Πατάκης,που ήταν ο κύριος ομιλητής στη συγκέντρωση. Ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, επισήμανε: "Τα παιδιά του θεσσαλικού κάμπου που ήρθαν σήμερα στο συλλαλητήριο, να συμπαρασταθούν στους πατέρες τους που επί έξι μέρες είναι έξω στο κρύο και τη βροχή, σας στέλνουν μήνυμα ότι δεν έχετε δικαίωμα να υποθηκεύετε το μέλλον τους, το μέλλον της χώρας". Ο Γ. Πατάκης επισήμανε, επίσης, πως η αγροτιά δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα, με την πολιτική εξόντωσης του πρωτογενούς τομέα που εφαρμόζει η κυβέρνηση. "Σύγκλιση και δημοσιονομική πειθαρχία δε συμπορεύονται με την ανάπτυξη της χώρας, πολύ περισσότερο όταν συρρικνώνεται η παραγωγική βάση και καταστρέφονται καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, ο καπνός και το καλαμπόκι. Αν αδιαφορήσει η κυβέρνηση στα προβλήματά μας, οι μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις μας θα εξελιχθούν σε χείμαρρο που θα παρασύρει τα πάντα".

Στη συγκέντρωση μίλησαν, επίσης, ο Β. Αναγνωστόπουλος,εκπρόσωπος των Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Θ. Νασίκας,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας και ο Θ. Κοκκινούλης,αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

"Αγρότες ενωμένοι ποτέ νικημένοι"

Το μπλόκο της "Βιοκαρπέτ" δεν ήταν χτες απλά γεμάτο από κόσμο, όπως κάθε μέρα. "Φούσκωσε" σαν ποτάμι της οργής, όταν έφτασαν μαχητικές, δυναμικές, ακούραστες, οι γυναίκες της Θεσσαλίας.Λίγο αργότερα τα παιδιά των αγροτών έδωσαν ένα ακόμα βροντερό "παρών". "Στηρίζουμε τον αγώνα των πατεράδων μας", έλεγαν και με τη φωνή τους έκαναν τα συνθήματα των αγροτών ακόμα πιο δυνατά. Η πορεία εδώ ξεκίνησε στις 4.30 το απόγευμα, με ένα φέρετρο στην κεφαλή υποβασταζόμενο από τέσσερις αγρότες. "Η πολιτική του Τζουμάκα και του Σημίτη θα πεθάνει στα μπλόκα μας", έλεγαν. Κατά τη διάρκεια της πορείας - μεγαλύτερη από τρία χιλιόμετρα - τα συνθήματα που επικράτησαν ήταν: "Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα", "Αγροτιά, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά", "Μάαστριχτ σημαίνει Ελλάδα πουλημένη".

Παρόμοιο ήταν το κλίμα και στο άλλο μπλόκο, στη διασταύρωση της οδού Βόλου. Η πορεία εδώ ξεκίνησε με δύο τρακτέρ στην κεφαλή και τους αγρότες να ακολουθούν με τα συνθήματα: "Αγρότες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι", "Αγώνας μαζικός, πανελλαδικός". Οι αγρότες απ' αυτό το μπλόκο έφτασαν λίγο νωρίτερα στη γέφυρα της οδού Φαρσάλων και όταν ενώθηκαν με την υπόλοιπη πορεία το σύνθημα: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με την αγροτιά αντίσταση και πάλη" δόνησε την ατμόσφαιρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ