Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στο στόχαστρο η μικρομεσαία αγροτιά

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Στην αγροτική πολιτική τα πράγματα είναι ή του ύψους ή του βάθους και αναφέρομαι περισσότερο στο πώς πρέπει να το δει η μικρομεσαία αγροτιά, τόνισε στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, προσθέτοντας: Καλά κάνει η μικρομεσαία αγροτιά και έχει τα αιτήματά της για τις ποσοστώσεις, τα πρόστιμα κ.ά., αλλά το κυριότερο είναι σε ποια κατεύθυνση θα οργανωθεί η μεγάλη παραγωγή, υπέρ των λίγων ή υπέρ των πολλών. Δεν υπάρχει, είπε, ενδιάμεσος δρόμος.

Δύο νέα στοιχεία είχε η σημερινή συζήτηση, τόνισε στην αρχή της ομιλίας της η Αλ. Παπαρήγα: Το ένα ότι υπήρξε φραστική αναγνώριση ότι το αγροτικό πρόβλημα βρίσκεται σε κρίσιμη πορεία και το δεύτερο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ δεν πρότειναν κάτι συγκεκριμένο.

Τι είπε ο Γ. Παπανδρέου; αναρωτήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Εμφανίστηκε με ένα ιδιόμορφο κόμπλεξ και μίλησε για την απογραφή της οικονομίας και το «βασικό μέτοχο» και ζήτησε γενικά να λυθούν τα προβλήματα των αγροτών, τα οποία όμως αυτοί δεν τα έλυσαν τόσα χρόνια. Ο δε Α. Αλαβάνος διάνθισε την ομιλία του και με ολίγη διαπραγμάτευση και με ολίγο εκσυγχρονισμό και με ολίγη εθνική πολιτική, χωρίς όμως σύγκρουση με τις παγκόσμιες τάσεις και με τη συμβατότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για πρώτη φορά, συνέχισε, δεν ακούσαμε συγκροτημένες προτάσεις - όποιες και αν είναι αυτές - και τέτοιες τοποθετήσεις δημιουργούν μπέρδεμα και σύγχυση στους αγρότες, αλλά και στους εργαζόμενους, αφού δεν προχωρούν στην αναζήτηση των πραγματικών αιτιών του αγροτικού προβλήματος.

Αμεσα αιτήματα


ICON

Εμείς, είπε η Αλ. Παπαρήγα, προβάλλουμε και σήμερα στους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα αμυντικού χαρακτήρα, που ανακουφίζουν από τη μία και ανοίγουν από την άλλη το δρόμο για γενικότερες αλλαγές σε συνδυασμό, βέβαια, με γενικότερες πολιτικές αλλαγές. Λέμε στον μικρομεσαίο αγρότη: «Ξέρεις τα προβλήματά σου, σε ένα μεγάλο βαθμό έχεις προβάλει σωστές διεκδικήσεις, αλλά η πολιτική σου συμπεριφορά δεν μπορεί να συγκρούεται με τα αιτήματα που έχεις στο πεδίο της αγροτιάς».

Αναπτύσσοντας τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των μικρομεσαίων αγροτών ζήτησε:

- Συγκέντρωση και διάθεση όλων των αδιάθετων προϊόντων.

- Απορρόφηση όλης της παραγωγής με τιμές που να ανακόπτουν τον κατήφορο που έχουν πάρει σήμερα.

- Μη εφαρμογή των καταστροφικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οσον αφορά στις επιδοτήσεις πρέπει να ληφθεί υπόψη η διαστρωμάτωση της αγροτιάς και να υπάρχει κλιμάκωσή τους και απαλλαγή του προστίμου συνυπευθυνότητας για όσους έχουν μικρό κλήρο ή έχουν λίγα χωράφια νοικιασμένα.

Πρέπει, συνέχισε, να γίνει αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με αύξηση της ζωικής παραγωγής και της φυτικής που στηρίζει τη ζωική, γιατί υπάρχουν ελλείψεις και γίνονται εισαγωγές. Να υπάρξει πλήρης ασφάλιση των αγροτικών προϊόντων από τις καταστροφές, να αναπτυχθεί η θαλάσσια αλιεία και η περιβαλλοντική χωροθέτηση της υδατοκαλλιέργειας και να υπάρξει αξιοποίηση του εδάφους και του κλίματος της χώρας για παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού.

Κοντά σε αυτά, πρέπει να αυξηθούν και οι κοινωνικές παροχές στους αγρότες και να φθάσει άμεσα η σύνταξη στα 420 ευρώ και να χορηγείται στα 60 για τους άνδρες και τα 55 στις γυναίκες.

Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται από το ΠΑΣΟΚ κυρίως ότι η κυβέρνηση αναίρεσε τις προεκλογικές της υποσχέσεις, τόνισε ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά υποσχέθηκαν μόνο «ψίχουλα» και σήμερα η κυβέρνηση δεν υλοποιεί ούτε αυτά, δίνοντας αύξηση 12 ευρώ την ημέρα.

Η ουσία του προβλήματος

Το πρόβλημα του αγροτικού τομέα είναι θέμα διαχείρισης και διαπραγμάτευσης; αναρωτήθηκε η Αλ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: Οταν έχεις συμφωνήσει με τις στρατηγικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχεις αποδεχτεί την ΓΚΑΤΤ και τη λειτουργία της «παγκόσμιας οικονομίας» είναι σίγουρο ότι δεν έχεις κανένα διαπραγματευτικό αυτού. Η λεγόμενη παγκόσμια οικονομία λειτουργεί έτσι ώστε οι ισχυρές χώρες να ποδοπατούν όλες τις άλλες, οι διεθνείς συμφωνίες λειτουργούν υπέρ των μεγάλων οι οποίοι και διανέμουν τη λεία.

Με βάση όλα αυτά, είπε, όταν λέτε στους μικρομεσαίους αγρότες ότι πρέπει να πάρουν υπόψη την «παγκόσμια οικονομία» είναι σαν να τους λέτε ότι πρέπει να ετοιμάσουν το τέλος τους.

Στην Ελλάδα, συνέχισε, υπήρξε μια παράταση στην ύπαρξη του μικρού αγροτικού κλήρου, ο οποίος είναι αντιπαραγωγικός και πρέπει να περάσουμε στο μεγάλο κλήρο. Οχι όμως με τον τρόπο που τον προτείνουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ο οποίος οδηγεί στη συγκέντρωση της αγροτικής γης, σε λίγα χρόνια, κάποιων ισχυρών καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Η μεγάλης κλίμακας παραγωγή, είπε, πρέπει να προκύψει μέσα από τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και όχι από αυτούς που υπάρχουν σήμερα. Ενας δυναμικά κοινωνικοποιημένος τομέας της λαϊκής οικονομίας θα προστατεύει τον παραγωγικό συνεταιρισμό, θα συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα διασφαλίζει όλες τις απαραίτητες υποδομές.

Η συνένωση ή θα είναι καπιταλιστική ή θα είναι φιλολαϊκή, θα είναι στα πλαίσια, όπως λέμε εμείς, της λαϊκής οικονομίας, δε γίνεται διαφορετικά, είπε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα.

Αναφερόμενη στην αδιαφορία, που υπάρχει από την κυβέρνηση για τη λήψη κάποιων μέτρων, τα οποία θα αμβλύνουν κάποια από τα προβλήματα των αγροτών, είπε ότι ο αρμόδιος υπουργός απέρριψε πρόταση να ενταχθούν στα προνόμια του αναπτυξιακού νόμου οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, γιατί κάτι τέτοιο συγκρούεται με τις οδηγίες της ΕΕ, αποκαλύπτοντας έτσι τον ταξικό χαρακτήρα της Ενωσης.

Εδώ, λοιπόν, είπε χαρακτηριστικά, αποδεικνύεται από τη μία ο προσανατολισμός της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ο προσανατολισμός που έχει κάθε κόμμα που λέει «καλή ή κακή η ΕΕ εγώ την αποδέχομαι». Επίσης, αποδεικνύεται και ο ταξικός προσανατολισμός της ΕΕ, όπου τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης είναι ένα ευρώ πάνω, ένα ευρώ κάτω.

Δεν ταυτίζουμε τα κόμματα, είπε, όμως σε κρίσιμα ζητήματα δε μετράνε οι αποχρώσεις, αλλά ο άξονας και η ουσία των θεμάτων.

Για τις επιδοτήσεις, η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι αποκοιμίζουν τους αγρότες και στην ουσία χρησιμοποιούνται, για να εξασφαλίζουν φθηνά αγροτικά προϊόντα στους εμποροβιομήχανους. Είναι δε χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι το 42% των επιδοτήσεων γυρνάνε πίσω στην ΕΕ, αφού αυξάνονται οι εισαγωγές διάφορων προϊόντων.

Τα διάφορα διαρθρωτικά κονδύλια, συνέχισε, κατευθύνονται προς τις ισχυρές καπιταλιστικές επιχειρήσεις και όχι στους μικρομεσαίους αγρότες, ενώ οι βιολογικές καλλιέργειες αφορούν πολύ λίγους.

Μέτρα «ασπιρίνες»

Σχολιάζοντας τη δέσμη μέτρων που επανέλαβε ο πρωθυπουργός, είπε ότι είναι μέτρα για την πλούσια αγροτιά και κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με όσα εφάρμοζε και το ΠΑΣΟΚ. Ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης, τόνισε, είναι να γίνει η συγκέντρωση της αγροτικής γης σε λίγους και ταυτόχρονα με διάφορα μέτρα - «ασπιρίνες» να καλλιεργούνται αυταπάτες στους μικρομεσαίους αγρότες ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ρύθμιση για τα πανωτόκια, όπου όμως το προς ρύθμιση κεφάλαιο είναι πολλαπλάσιο του αρχικού και μάλιστα οι τράπεζες ερμηνεύουν προς το συμφέρον τους το σχετικό νόμο. Η πολιτική σας, είπε, δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες του προβλήματος, πρόκειται για ημίμετρα και είναι σίγουρο ότι σε λίγα χρόνια θα δημιουργηθούν νέα χρέη των αγροτών προς τις τράπεζες.

Τα προβλήματα σήμερα, τόνισε, οδηγούν τους φτωχούς αγρότες να κάνουν και μια δεύτερη δουλιά για να ζήσουν ή έναν εργαζόμενο να καλλιεργεί και ένα χωράφι στο χωριό. Και όμως, αυτούς τους κυνηγάνε οι κυβερνήσεις, την ίδια στιγμή που αφήνουν τους εμποροβιομήχανους να εισέλθουν ελεύθερα στην αγροτική οικονομία.

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Στην αγροτική πολιτική είναι ή του ύψους ή του βάθους και αναφέρομαι περισσότερο στο πώς πρέπει να το δει η μικρομεσαία αγροτιά. Βεβαίως, καλά κάνει και έχει αιτήματα και για τις ποσοστώσεις, προσπαθεί να μειώσει την επίδραση των ποσοστώσεων, των προστίμων κλπ. Αλλά το κυριότερο είναι το εξής πράγμα: Σε ποια κατεύθυνση θα οργανωθεί η μεγάλη παραγωγή, υπέρ των λίγων ή υπέρ των πολλών; Δεν υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος. Και ξέρουμε πάρα πολύ καλά, αρκετά χρόνια και η ΕΕ ανέχθηκε σε μια σειρά από χώρες της να υπάρχει μικρός κλήρος. Τώρα έχει τελειώσει το πράγμα, πολύ περισσότερο γιατί στοχεύει στις μεγάλες αγορές, στις μεγάλες συναλλαγές με τη Λατινική Αμερική, με άλλες χώρες ανερχόμενες καπιταλιστικά και δεν μπορεί να έχει πονοκέφαλο για τις επιδοτήσεις στην Ελλάδα και άλλες χώρες.

Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει δραματική συρρίκνωση και επομένως ή τον ένα δρόμο θα ακολουθήσει ο αγρότης και γενικότερα ο ελληνικός λαός ή τον άλλο. Ολα τα άλλα είναι για να περνάμε την ώρα μας και να εμφανιζόμαστε υπέρ του αγρότη, αλλά να μην κάνουμε τίποτα προς όφελός του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ