Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ
Η φαρσοκωμωδία της αυτοκάθαρσης

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «Μπόχα! Βρωμάει το περιβάλλον σου».

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: «Γιατί εσύ πέφτεις έξω; Εδώ έχω τους φακέλους σου»...

* * *

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ (απευθυνόμενος στον ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟ όταν διαμαρτυρόταν για τις ευθύνες του αρχιεπισκόπου): «Κάτσε κάτω κι εσύ! Ξέρουμε ποιος είναι ο ρόλος σου».

* * *

Αυτά τα... απείρου κάλους αποσπάσματα διαλόγων μεταξύ του Αρχιεπισκόπου, του μητροπολίτη Ζακύνθου και του μητροπολίτη Καλαβρύτων - όπως αποδίδονται σύμφωνα με πληροφορίες - χαρακτηρίζει ακριβώς το πνεύμα της χτεσινής έκτακτης Ιεραρχίας. Οχι μόνο για το περιεχόμενο και την ποιότητα των διαλόγων καφενειακού χαρακτήρα, αλλά πολύ περισσότερο διότι μετά από αυτά, όλα κύλησαν «μέλι - γάλα», με τον Χρυσόστομο να ζητά μάλιστα και συγνώμη για όσα είπε και τον αρχιεπίσκοπο να δηλώνει την ταπεινότητά του και να ζητά κι εκείνος συγνώμη από το λαό και τον κλήρο..!

Και βέβαια το κλίμα συναίνεσης μετά τα παραπάνω προκύπτει και από το γεγονός ότι όταν ετέθη θέμα από τη Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό, ο οποίος προχώρησε σε κριτική σε προτάσεις και ενέργειες του Αρχιεπισκόπου και ζήτησε να παραιτηθεί από τη θέση του ο Αρχιεπίσκοπος, από τους 75 παρόντες, οι 67 ψήφισαν σε φανερή ψηφοφορία υπέρ του αρχιεπισκόπου, 4 ψήφισαν παρόν (Μητροπολίτης Ζακύνθου, Κορίνθου, Ιωαννίνων, Φιλίππων), 2 λευκό (Γουμενίσης και Μεσογαίας) και ένας υπέρ της πρότασης (αυτός που την εισηγήθηκε).

Μετά από αυτά είναι προφανές ότι η «αυτοκάθαρση» για την οποία κάνει λόγο η ηγεσία της Εκκλησίας πρόκειται για κουκούλωμα.

Οι προτάσεις

Μεταξύ των προτάσεων που εισηγήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στην Ιεραρχία και για τις οποίες τελική απόφαση θα παρθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου περιλαμβάνονται:

  • Για τα ηθικά παραπτώματα κληρικών και ιεραρχών και την ταχύτερη εκδίκασή τους εισάγεται στις εκκλησιαστικές δίκες ο λαϊκός συνήγορος. Καθιερώνεται ο θεσμός των δικαστικών συμβούλων (κληρικοί ή λαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίου ή ανώτατοι δικαστικοί). Μειώνονται στο μισό οι προβλεπόμενες δικονομικές προθεσμίες. Τηρούνται αυστηρά τα ηλικιακά όρια των επιχειροτονιών. Ζητείται νομοθετική πρόβλεψη για την υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» από τους ιεράρχες στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Υποβάλλεται και στην Ιερά Σύνοδο από κάθε ιεράρχη, αντίγραφο της δήλωσής του στην Εφορία και του έντυπου Ε9. Το ίδιο ζητείται και από διευθυντές εκκλησιαστικών οργανισμών.
  • Στη διοίκηση της Εκκλησίας συστήνεται γνωμοδοτικό συμβούλιο παρά τω μητροπολίτη, με τη συμμετοχή πέντε κληρικών, πέντε λαϊκών, αιρετών από τους εφημέριους, που επιλαμβάνεται διοικητικές υποθέσεις της Μητρόπολης και γνωμοδοτεί. Δημιουργείται συμβούλιο πέντε γερόντων κληρικών παρά τω μητροπολίτη, που γνωμοδοτεί επί διορισμών, υπηρεσιακών μεταβολών και πειθαρχικών διώξεων κληρικών της Μητροπόλεως.
  • Προτείνονται τακτικοί έλεγχοι των οικονομικών εκκλησιαστικών διαχειρίσεων από ορκωτούς λογιστές και από την Οικονομική Επιθεώρηση της Εκκλησίας, προληπτικός έλεγχος της νομιμότητας των συμβάσεων κάθε εκκλησιαστικού νομικού προσώπου, ύψους άνω των 300.000 ευρώ από την Ανώτατη Εξελεγκτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου. Συγκροτούνται επιτροπές ειδικών κληρικών και λαϊκών για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
  • Καταργείται η απαλλαγή από τη στράτευση μοναχών και κληρικών.
Αυτοκριτική...

Στην εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος έκανε αναφορά στη μέθοδο των αποκαλύψεων σε βάρος εκκλησιαστικών προσώπων, στη χρήση μαγνητοταινιών, βίντεο και φωτογραφιών και στην έστω και καθυστερημένα όπως είπε, αντίδραση θεσμικών οργάνων της πολιτείας, την αδημονία από πλευράς πολιτικών για ταχύτατη και αξιόπιστη κάθαρση και στη διαβεβαίωσή του ότι θα επιμεληθούν υπεύθυνα τα του οίκου τους.

Με μια εντυπωσιακή αναφορά ενέταξε τις συστατικές επιστολές που και ο ίδιος έστειλε για τον Βαβύλη αλλά και άλλους (καταδικασθέντες για εμπορία ναρκωτικών κ.ά.) στα ποιμαντικά καθήκοντα του κάθε ποιμενάρχη... Εκανε βέβαια και την αυτοκριτική του για «τις ευθύνες μας» όπως είπε, της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και ανέφερε ότι είναι άδικο να γενικεύεται και να εμφανίζεται διεφθαρμένη όλη η Εκκλησία. «Είμαστε υπεύθυνοι», όπως είπε, «όσοι όχι μόνο επιστρατεύσαμε, αλλά και ανεχτήκαμε να υπάρχουν στην τοπική μας εκκλησία κληρικοί ασυνεπείς προς την αποστολήν των και μετατρέψαμε τις Μητροπόλεις σε θερμοκήπια αθλιοτήτων». Ζήτησε συγγνώμη από το λαό και τον κλήρο που καθημερινά αγωνίζεται και τιμά στη συντριπτική του πλειονότητα το ράσο του.

Σχετικά με το διαχωρισμό Εκκλησίας - κράτους, θεωρεί ότι με αυτόν δε γίνονται ηθικότεροι οι εκκλησιαστικοί άνθρωποι, αλλά όπως σημειώνει «επιβάλλουν οι περιστάσεις να προετοιμαζόμεθα για τον αποκαλούμενο χωρισμό όποτε αυτός θα επιδιωχθεί».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος εισηγήθηκε στην ιεραρχία την αποκατάσταση εμπλακέντων ιεραρχών και κληρικών σε σκάνδαλα μετά την αθώωσή τους από την ιεραρχία της Εκκλησίας και από τα πολιτικά δικαστήρια. Μεταξύ αυτών και του μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ