Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Πρότεινε διαπραγμάτευση στα πλαίσια της ΚΑΠ

Διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της ΚΑΠ πρότεινε χτες στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, ως διέξοδο για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η ΕΕ σπεύδει να καταργήσει τις ενισχύσεις στα αγροτικά προϊόντα με έναν τρόπο που δεν υπερασπίζεται την κοινωνική διάσταση της αγροτικής εκμετάλλευσης». Ζήτησε στην κατεύθυνση αυτή «διεκδικητικό μέτωπο, σε μια πολιτική που είναι ρευστή. Εχει πολλές αοριστίες», καθώς και «αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού». Παράλληλα ο Αλ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παθητική προσαρμογή», ενώ έκανε λόγο για «λάθος αντίληψη», αναφερόμενος στις «αντιλήψεις που λένε, το θέμα είναι να φύγουμε από την ΕΕ», αφού -όπως είπε- «ουσιαστικά αποδυναμώνουν τη βασική μάχη που πρέπει να δοθεί στην ΕΕ για τη στήριξη της οικογενειακής εκμετάλλευσης» και τη «μάχη για να κρατήσουμε τις ενισχύσεις». Για την ΚΑΠ τόνισε ότι με την αναθεώρηση στο δεύτερο Πυλώνα «περνάνε μέτρα που έχουν ενδιαφέρον και πρέπει να αξιοποιήσουμε», σημειώνοντας ότι περνάνε μέσα από το καθεστώς της συγχρηματοδότησης», με αποτέλεσμα να «δεσμεύονται εθνικοί πόροι».

Οσον αφορά το θέμα της αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι «έχεις τι δυνατότητα να δεις σε ορισμένα προϊόντα τι ποσοστό θα αποσυνδέσεις», σημειώνοντας ότι συνολική αποδέσμευση θα οδηγήσει σε καταστροφή της αγροτικής οικονομίας, προσθέτοντας «πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το κοινοτικό πλαίσιο, το οποίο διαμορφώνεται». Οσον αφορά τις κοινοτικές ενισχύσεις γενικά, δήλωσε ότι «με τον τρόπο που γίνονται συμβάλουν σε ένα μονόπλευρο προσανατολισμό σε λίγα προϊόντα της αγροτικής παραγωγής», μιλώντας για «μεγάλη ανισομέρεια στις ενισχύσεις που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Τέλος είπε ότι πρέπει να υπάρξουν «υγειονομικοί έλεγχοι, που μπορούν να περιορίσουν τις εισαγωγές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ