Σάββατο 8 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλο πρόβλημα στην υδροδότηση οικισμών του δήμου Μύκης

Το οξυμένο πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού στους οικισμούς του δήμου Μύκης αναδεικνύει η ΤΟ Ξάνθης του ΚΚΕ και καλεί τους κατοίκους της περιοχής να διεκδικήσουν οργανωμένα την άμεση κρατική χρηματοδότηση για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων, όπως και τη λήψη άμεσων μέτρων από την περιφέρεια και το δήμο.

Αντιπροσωπεία της ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μύκης και ενημερώθηκε για το πρόβλημα, που τη φετινή χρονιά εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο και οφείλεται στο απαρχαιωμένο σύστημα ύδρευσης και στις παλιές δεξαμενές. Ο δήμος τούς ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει την έγκριση προγράμματος για νέες γεωτρήσεις και δεξαμενές από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Μεγάλα χωριά, όπως ο Εχίνος, ο Κένταυρος, η Γλαύκη, η Πάχνη αλλά και μικρότεροι οικισμοί, υποφέρουν από έλλειψη πόσιμου νερού, ενώ υπάρχουν χωριά στα οποία διακόπτεται η παροχή για πολλές ώρες τη μέρα, για πάνω από ένα μήνα (π.χ. στον Κένταυρο η διακοπή κρατάει από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ.). Με τις ζέστες του καλοκαιριού η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί. Και αυτό συμβαίνει σε μια περιοχή με πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα και πολλές πηγές.

Στο πρόβλημα συμβάλλουν η υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου Μύκης (υπάρχουν 35 από τους 75 υπαλλήλους που χρειάζονται), η διάλυση πρακτικά του ΙΓΜΕ, η υποστελέχωση υπηρεσιών αναγκαίων για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων, όπως η Διεύθυνση Υδάτων Καβάλας, και φυσικά η ελλιπής χρηματοδότηση των δήμων. Στην περίπτωση του δήμου Μύκης, δεν έχει δοθεί ακόμα ούτε η έκτακτη ενίσχυση των 150.000 ευρώ που ανακοίνωσε πριν από ένα τρίμηνο ο υπουργός Εσωτερικών.

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ σημειώνει: «Προφανώς, όταν διαχρονικά οι κυβερνήσεις όλων των αστικών κομμάτων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) θέτουν ως προτεραιότητα την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, την εξασφάλιση ματωμένων πλεονασμάτων και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, εμφανίζεται και ο παραλογισμός σε μια περιοχή όπου υπάρχουν υδροφόροι ορίζοντες και πηγές να μην γίνονται τα αναγκαία έργα για να επιλυθεί ένα τόσο βασικό ζήτημα επιβίωσης, όπως αυτό του πόσιμου νερού. Διαχρονικές είναι και οι ευθύνες περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων, το λιγότερο για τη μη δυναμική διεκδίκηση της αναγκαίας χρηματοδότησης για την επίλυση του προβλήματος».

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν και προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ