ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Διακόσιες δεκαεφτά ... εξαρτημένες προσλήψεις

Συνέχεια στο καθεστώς των αδιαφανών και παράνομων προσλήψεων που επικρατεί στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, εξαιτίας της εσκεμμένης κωλυσιεργίας της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αθήνας και της Διοίκησης του Βρεφοκομείου να συντάξουν οργανόγραμμα, που θα κατανέμει ορθά το προσωπικό και σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες, έδωσε απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Βρεφοκομείου για 217 προσλήψεις.

Ενα χρόνο μετά την ακύρωση από το ΑΣΕΠ των προσλήψεων με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου, για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στην οποία είχε προχωρήσει τον προηγούμενο Γενάρη η Διοίκηση του Βρεφοκομείου - με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Αθήνας και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών - το αίτημα των εργαζομένων για τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, που θα προσδιορίζει τις ανάγκες για προσλήψεις, δεν έχει ικανοποιηθεί. Αλλωστε η διοίκηση του Βρεφοκομείου εκμεταλλεύεται ακριβώς αυτή την έλλειψη προκειμένου να προχωρήσει σε προσλήψεις της αρεσκείας της και του δημάρχου, προσλήψεις ανεξάρτητες από τις πραγματικές ανάγκες σε ειδικότητες ή σε θέσεις.

Την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Βρεφοκομείου για 217 προσλήψεις με συμβάσεις έργου - οι οποίες θα επιβαρύνουν κατά περίπου 608 εκατ. δραχμές τον προϋπολογισμό του 1997 του Βρεφοκομείου - καταψήφισαν η Βέρα Γιωτοπούλου,από την "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" και η Βούλα Γείτονα εκ μέρους της "Κίνησης Πολιτών Αθήνα 2000". Η Β. Γιωτοπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, τόνισε ότι ναι μεν το Βρεφοκομείο έχει ανάγκη από προσλήψεις, αυτές όμως πρέπει να γίνουν αφού συνταχθεί ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, ώστε να εξαλειφθούν οι ρουσφετολογικές και πελατειακές σχέσεις. Πρέπει, πρόσθεσε, να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα εγκρίνει τις προσλήψεις και να κινηθεί η διαδικασία για τη νόμιμη κάλυψη των αναγκών.

"Ειδικός" αγωνιστικός γιορτασμός

Εργαζόμενοι και γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες έκαναν συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Υγείας

"Οχι γιορτασμό με αδιάφορο υπουργό", βροντοφώναξαν, χτες, έξω από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, δεκάδες εργαζόμενοι, γονείς και μαθητές Ειδικών Κέντρων Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Τη συγκέντρωση οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή και πήραν μέρος οι εργαζόμενοι και οι γονείς από το κέντρο "Θεοτόκος", τη "Μέριμνα" και το "Σικιαρίδειο". Επίσης, υπήρχαν και εργαζόμενοι από άλλα ιδρύματα. Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν - γιατί δεν μπόρεσαν να έρθουν στην Αθήνα λόγω των αποκλεισμένων δρόμων - τα Ιδρύματα "Μέριμνα" και το Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας.

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Π. Αποσκίτη,ο οποίος δεσμεύτηκε να μεταβιβάσει το αίτημά τους στον υπουργό Κ. Γείτονα και να τους δώσει απάντηση μέχρι την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι του επισήμαναν ότι "δεν είναι διατεθειμένοι να γίνονται κάθε φορά "μπαλάκι" πότε στη νομαρχία, πότε στο υπουργείο για την εξεύρεση των χρημάτων". Για το ποσό των 180 εκατομ. δραχμών που χρειάζεται το Ιδρυμα "Θεοτόκος" για να "κλείσει" τη χρονιά, ο γενικός γραμματέας δεν απάντησε, ενώ σε άλλο ερώτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων αν θα δοθεί το επίδομα αυξημένης ευθύνης και τα αναδρομικά των επιδομάτων 18.000 δραχμών και 35.000 δραχμών, τους είπε, ούτε λίγο - ούτε πολύ, να τα βρουν ...μόνοι τους.

Κέντρο ΑποκαταστασιακήςΕκπαίδευσης Ατόμωνμε Νοητική Υστέρηση "Θεοτόκος"

Οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα έχουν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα τρίωρες στάσεις εργασίας (11 π.μ.-2 μ.μ.). Σήμερα, θα κάνουν Γενική Συνέλευση, όπου είναι πολύ πιθανό να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αφού το αίτημά τους για εφάπαξ επιχορήγηση των προνοιακών ιδρυμάτων δεν έχει ικανοποιηθεί.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και ο Χ. Χουρδάκης,εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη Διακομματική Επιτροπή για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ. Ο Ν. Γκατζής δήλωσε ότι θα καταθέσει στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση για τα γενικότερα θέματα της πρόνοιας.

Το θέμα των προνοιακών ιδρυμάτων έρχεται με οξύτητα στο προσκήνιο, καθώς εμφανίζεται και πάλι η φιλανθρωπία με εκσυγχρονισμένο προσωπείο και ως "ιδιωτικός τομέας" ζητεί την "αρμονία" του με την πολιτεία, καθώς πλέον, όπως λένε μεγαλόσχημοι εκφραστές τέτοιων κινήσεων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η πρόνοια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την πολιτεία.

Είναι μια πλευρά που αρχίζει να συνειδητοποιείται σιγά σιγά από τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες οι εργαζόμενοι του "Θεοτόκος", φεύγοντας απ' το Ιδρυμα για το υπουργείο Υγείας, έριξαν και το σύνθημα "Εμείς στον αγώνα και σεις στην πολυθρόνα", αναφερόμενοι στη στάση της διοίκησης του Ιδρύματος.

Σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα "Θεοτόκος" κάνουν πάλι τρίωρη στάση εργασίας (11 πμ-2 μμ) και στη συνέλευσή τους θα αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία.

Εκθεση στη Βουλή

Στη λογική της ευρω-σύγκλισης, επενδυμένης με κοινωνικές αναφορές, κινήθηκε η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΕΑ), η οποία παρέδωσε χτες στον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, την έκθεση για την κατάσταση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στη χώρα μας. Στην έκθεση περιγράφεται το σύστημα παροχής υπηρεσιών στα άτομα με ειδικές ανάγκες και διαπιστώνεται η κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική κρίση στο χώρο.

"Κλειστά χαρτιά" απ' τον υπουργό Υγείας
  • Εδειξε έκπληκτος όταν οι νοσοκομειακοί γιατροί του έθεσαν μισθολογικά θέματα
  • Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονας,κατά τη χτεσινοβραδινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Ο υπουργός - σύμφωνα με πληροφορίες - είπε στην αντιπροσωπεία ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της, αλλά αρνήθηκε να τις συγκεκριμενοποιήσει. Επίσης είπε ότι υπάρχουν προτάσεις της επιτροπής για το νομοσχέδιο επί των οποίων γίνεται επεξεργασία και ότι δεν αποτελούν ακόμα το τελικό σχέδιο. Στο νέο σχέδιο υπάρχει η πρόβλεψη και για γιατρούς βραχείας θητείας στα νοσοκομεία. Με την άποψη αυτή, όπως αναφέρθηκε εκ μέρους του υπουργείου, συμφωνούν και οι ειδικευόμενοι γιατροί, γεγονός που αποκαλύπτει ότι η ηγεσία του υπουργείου προχωρεί σε παράλληλο - ή μάλλον μονομερή - διάλογο με διάφορους συλλόγους, με στόχο τη διάσπαση της ενιαίας έκφρασης του συνδικαλιστικού κινήματος των γιατρών.

Αναφερόμενος στα χρέη των νοσοκομείων, είπε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμιστούν και ότι δε θα προκριθεί αυτός του δανεισμού, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει και τον τρόπο.

Ο Κ. Γείτονας εξέφρασε την έκπληξή του όταν στη συζήτηση τέθηκαν μισθολογικά θέματα. "Δεν ήξερα, υποστήριξε ο υπουργός, ότι έχετε και οικονομικές διεκδικήσεις".

Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Χ. Ζαχαρόγιαννης,δήλωσε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα και πρέπει να ετοιμαστούν για κινητοποιήσεις με αιχμές το μισθολογικό και τα γενικότερα ζητήματα του ΕΣΥ. "Οι κινητοποιήσεις, τόνισε, πρέπει να γίνουν τώρα".

Οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για το προτεινόμενο από την κυβέρνηση μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους. Ακόμη, ζητεί να γίνουν 7.500 προσλήψεις στο χώρο της υγείας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) για την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996. Την ίδια μέρα, στην Αθήνα το νοσηλευτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ θα κάνουν παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών, στη Θεσσαλονίκη οι υγειονομικοί θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ στις άλλες πόλεις θα γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις νομαρχίες.

Για τις 12 Δεκέμβρη 1996, αποφασίστηκε τα ΔΣ των σωματείων εργαζομένων να κάνουν παράσταση στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, ενώ στις 17 Δεκέμβρη 1996 οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Μαζική νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Στα σκαριά νομοσχέδιο, που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τον οικιστικό νόμο και με στόχο έσοδα 850 δισ. δραχμές!

Μια νέα καμπάνια, του τύπου "Αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις", ετοιμάζεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση όλων αδιάκριτα των αυθαιρέτων - και της λεγόμενης "τρίτης γενιάς", παρά τις αντίθετες εξαγγελίες της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ - με στόχο την εξασφάλιση τεράστιων εσόδων από τα πρόστιμα που θα επιβληθούν και που στον προϋπολογισμό για το 1997 υπολογίζονται σε 850 δισ. δρχ.!

Την πρωτοβουλία για το νέο "παιχνίδι" με τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων φαίνεται πως αυτή τη φορά έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει προχωρήσει, μάλιστα, και στην κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου. Με βάση το νομοσχέδιο αυτό, οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων θα πρέπει σε διάστημα 4 μηνών να υποβάλουν δήλωση στο αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο, δηλαδή της περιοχής που βρίσκεται το αυθαίρετο, ενώ στη συνέχεια οι υπηρεσίες του υπουργείου θα υπολογίσουν τα ποσά των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης.

Με βάση το ίδιο νομοσχέδιο για τις περιπτώσεις, όπου δε θα υπάρχει δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας για το αυθαίρετο, το πρόστιμο θα ανέρχεται στο ύψος του συνολικού κόστους της οικοδομικής άδειας (αν μπορούσε να δοθεί) προσαυξημένο κατά 70%. Στα αυθαίρετα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου και για κτίσματα μέχρι 70 τετραγωνικά, το ύψος του προστίμου θα ανέρχεται στο ένα τέταρτο του κόστους κατασκευής, για κτίσματα μέχρι 150 τετραγωνικά θα ανέρχεται στο ένα τρίτο του κόστους κατασκευής και για κτίσματα άνω των 150 τετραγωνικών θα ανέρχεται στο ένα δεύτερο του κόστους κατασκευής. Ανάλογα πρόστιμα προβλέπονται και για αυθαίρετα που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές.

Να σημειώσουμε όμως ότι, σε πολλές περιπτώσεις, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που υπόσχεται η κυβέρνηση, προκειμένου να εισπράξει τα πρόστιμα, έρχεται σε αντίθεση και με το Σύνταγμα, τον οικιστικό νόμο και με άλλους νόμους που απαγορεύουν την έκδοση κάθε άδειας οικοδόμησης σε ρέματα, αιγιαλούς, δάση, αρχαιολογικούς χώρους και άλλες προστατευόμενες περιοχές. Πρόκειται, λοιπόν, για κοροϊδία ή για ένα νέο αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην προσπάθεια εφαρμογής της φορομπηχτικής πολιτικής;

Οι εργαζόμενοι στα Προνοιακά Ιδρύματα θα βρεθούν πολύ σύντομα μπροστά στην επέλαση της εκσυγχρονισμένης πια φιλανθρωπίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ