ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Κλειστή σήμερα η χωματερή

Την απόφαση πήρε η δημοτική αρχή, διαμαρτυρόμενη για την καθυστέρηση χωροθέτησης των δύο Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων

Κλειστή θα είναι σήμερα, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ανω Λιοσίων, η χωματερή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση χωροθέτησης των δύο Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Ανατολική Αττική. Παράλληλα, σήμερα, συνεδριάσει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη του κλεισίματος της χωματερής, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να παρθεί απόφαση για επ' αόριστον κλείσιμο.

Το πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, καθώς δεν έχει παραδοθεί ακόμα η μελέτη του Πανεπιστημίου Θράκης για τις χωροθετήσεις στην Ανατολική Αττική. Η μελέτη επρόκειτο αρχικά να παραδοθεί στον νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Δ. Φράγκο,στις 30 Σεπτέμβρη 1996 και στη συνέχεια, τη Δευτέρα, 2 Νοέμβρη, οπότε και σημειώθηκε μια ακόμα αναβολή στην παράδοσή της, λόγω αναχώρησης του επικεφαλής της μελετητικής ομάδας, καθηγητή Π. Παπακυριακόπουλου με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη στην Ξάνθη. Ο Π. Παπακυριακόπουλος, πάντως, ενημέρωσε τη νομαρχία ότι η μελέτη θα της παροδοθεί αμέσως μετά την επιστροφή του.

Δεν υπάρχει χώρος

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή, δεν έχει εξευρεθεί κατάλληλος χώρος στην Ανατολική Αττική, για να δεχτεί τις δυο εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ φέρεται να επιμένει στην άποψη να εξευρεθεί χώρος στη Βοιωτία, όπως προέβλεπε η αρχική μελέτη του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Πάντως, μέχρι και σήμερα, ο καθηγητής αρνείται να προσδιορίσει συγκεκριμένα τους χώρους υποδοχής των δύο ΟΕΔΑ, παρά και τις πιέσεις, που - σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες - δέχεται από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Οι εξελίξεις, ωστόσο, αυξάνουν τους φόβους ότι και πάλι τα σκουπίδια θα τα φορτωθούν τα Ανω Λιόσια.

Να υπενθυμίσουμε ότι η μελέτη για την ανεύρεση περιοχής έχει διεξαχθεί κατά γεωγραφικές ενότητες και σύμφωνα με τη μέθοδο του αποκλεισμού περιοχών. Ετσι, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μέθοδο αποκλείστηκαν οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε Εθνικό Δρυμό, οι περιοχές που "φιλοξενούν" αρχαιολογικά ευρήματα, και οι περιοχές των οποίων οι λεκάνες απορροής υδάτων πρόκειται να επηρεαστούν αρνητικά από τη λειτουργία της ΟΕΔΑ. Διευκρινίστηκε ακόμη ότι η υποψήφια για ΟΕΔΑ περιοχή θα πρέπει να απέχει το λιγότερο 13 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο των Σπάτων.

Σύμφωνα, πάντως, με τη μελέτη οι μόνες περιοχές που πληρούν τις περισσότερες προϋποθέσεις, για να δεχτούν ΟΕΔΑ είναι η "Μισοβάρδια" μεταξύ Βαρνάβα και Γραμματικού, στη Βορειανατολική Αττική και η περιοχή Σκόρδι στα Λεγρενά, μεταξύ Κερατέας Λαυρίου, στη Νοτιοανατολική Αττική. Πρόκειται, δηλαδή, για τις περιοχές που είχε πρότεινε και η πρώτη μελέτη του ΕΣΔΚΝΑ.

Ευθύνεται η κυβέρνηση για την καθυστέρηση

Η δημοτική σύμβουλος της "Πανλιοσιώτικης Λαϊκής Ενότητας", Γεωργία Δελή, μιλώντας στο "Ρ", σχετικά με το κλείσιμο της χωματερής, τόνισε: "Η κίνησή μας συμμετέχει στο κλείσιμο της χωματερής, καθώς αποτελεί ένα μέσο πίεσης για να προχωρήσουν οι χωροθετήσεις των ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική"."Ο μεγάλος μας φόβος - συνεχίζει - είναι μήπως τελικά η χωματερή παραμείνει στα Ανω Λιόσια. Η στάση της κυβέρνησης μέχρι σήμερα αυτό δείχνει. Η άρνησή της να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να δείξει θαρραλέα τις περιοχές συνεχίζεται και σήμερα". Αναφερόμενη ειδικά στη στάση της δημοτικής αρχής εξέφρασε επιφύλαξη για τις πραγματικές της διαθέσεις. "Αν η δημοτική αρχή υποχωρήσει στις κινητοποιήσεις που τώρα πραγματοποιεί, αυτό θα σημαίνει ότι τελικά θέλει περισσότερο να μείνει η χωματερή, προκειμένου να εισπράττει τα ανταποδοτικά, παρά να φύγει", κατέληξε.


Η πείνα, ο πάπας και ο Κάστρο

Τι σας λέει αυτή η συνδιάσκεψη, που έγινε προ ημερών στη Ρώμη, για το παγκόσμιο πρόβλημα της πείνας; Την είπαν συνδιάσκεψη, ενώ ήταν μια φιέστα, που στοίχισε πάνω από δυο εκατομμύρια δολάρια, σε έξοδα για την άνετη κι ευχάριστη διαμονή των συνέδρων και για το πλούσιο τραπέζωμά τους, με τα εκλεκτότερα εδέσματα και ποτά.

Δηλαδή, άνθρωποι, οι περισσότεροι καλοζωισμένοι, συγκεντρώθηκαν να μιλήσουν για τους πεινασμένους της οικουμένης. Να συζητήσουν περί πείνας, μετά το τέλος των συμποσίων, που θύμιζαν τα λουκούλλεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά και εκείνο του Πλάτωνα, γιατί διατυπώνονταν σ' αυτά και φιλοσοφικές και κοινωνικές θεωρίες.

Επιπλέον, μετά τα επιδόρπια, οι χωνεύοντες συνδαιτυμόνες προέβαιναν και σε εκδηλώσεις βαθιάς συμπόνιας για τους πεινασμένους του κόσμου. Ανάμεσα στα ρεψίματά τους ακούονταν, σε τόνο συγκίνησης, και φράσεις σαν αυτές:

- Ω, οι καημένοι! Να μην έχουν να βάλουν κάτι στο στόμα τους!

- Ιδίως τα μικρά παιδιά! Να λιώνουν και να πεθαίνουν από ασιτία!

- Τραγικό!

Κατήφεια και θλίψη στην ομήγυρη...

Αυτή η εικόνα μού θύμισε ένα παλιό χρονογράφημα ενός σατιρικού συγγραφέα μας και δημοσιογράφου. Θα σας το διηγηθώ από μνήμης.

Καλοκαίρι. Σε μια κοσμική πλαζ κάθεται ένας χοντρός μεσήλικας. Φοράει μόνο το μαγιό του και τα πάχη του δείχνονται σ' όλο το μεγαλείο τους. Είναι μεσημέρι κι έχει μπροστά του ένα πλούσιο γεύμα. Το απολαμβάνει αργά, σχεδόν τελετουργικά, ενώ συνάμα κρατάει ένα βιβλίο και διαβάζει.

Διαβάζοντας και σιγοτρώγοντας, φαίνεται πολύ συγκινημένος από το διάβασμα. Είναι στιγμές που αναστενάζει. Τον βλέπει από μικρή απόσταση ένας γνωστός του και τον πλησιάζει.

- Τι διαβάζεις; τον ρωτάει.

- Τι διαβάζω; του απαντά ο παχύσαρκος καλοφαγάς, κοιτώντας τον με θλίψη και αργοκουνώντας το κεφάλι.

- Ναι. Τι διαβάζεις;

- Την "Πείνα" του Χάμσουν!

- Και τόσο σε συγκίνησε;

- Πολύ! Τι τράβηξε αυτός ο άνθρωπος, ο ήρωας του βιβλίου! Τέτοια πείνα! Αλλο πράμα!

Και δος του στεναγμούς ο χοντρός. Και δος του καταβρόχθιση του ενός μεζέ μετά τον άλλον.

Ετσι, στο ίδιο στιλ, οι συγκεντρωθέντες στη Ρώμη, ασχολήθηκαν με τη φτώχεια και την πείνα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, κάθε ηλικίας. Εννιακόσια εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της επιβίωσης και διακόσια εκατομμύρια πάνε για ύπνο, χωρίς να έχουν βάλει τίποτα στο στόμα τους. Ούτε ένα ψίχουλο ψωμιού. Ούτε ένα χορταρικό. Ούτε ένα δείγμα καρπού.

Είπα ότι πάνε για ύπνο. Αλλά θα κλείσουν μάτι; Θυμήθηκα, από την παιδική μου ηλικία, ότι οι κάτοικοι του ορεινού και φτωχού χωριού της καταγωγής μου είχαν κάνει μια σωστή παρατήρηση πάνω σ' αυτό το δράμα. Ελεγαν: Ο φιδοδαγκωμένος, αυτός, δηλαδή, που δαγκώθηκε από φίδι και υπέφερε από αφόρητους πόνους, κοιμήθηκε. Ο νηστικός δεν μπόρεσε να κοιμηθεί.

Σ' αυτή τη σύναξη των τραπεζωμένων, των καλοφαγωμένων και καλοκοιμισμένων, που παρουσιάστηκε και διαφημίστηκε σαν παγκόσμια διάσκεψη επισιτισμού, πήγε και ο Πάπας. Πήγε να κηρύξει την επίσημη έναρξη των εργασιών της. Και την κήρυξε. Κι ευλόγησε την πολυμελή σύναξη, αντί να στρέψει πάνω της μια αυστηρή, πικρή και παρατεταμένη ματιά και ν' απευθύνει στα μέλη της τα λόγια του Χριστού, του οποίου λέει ότι είναι αντιπρόσωπος επί της Γης:

- Ουαί υμίν, Φαρισαίοι υποκριταί!

Ο,τι δεν είπε ο Ποντίφικας του Βατικανού το είπε ο Φιντέλ Κάστρο. Πήγε κι αυτός στη λεγόμενη συνδιάσκεψη. Και ήταν ο γνησιότερος εκπρόσωπος των πεινασμένων και δυστυχισμένων όλου του κόσμου. Ο υπέροχος αυτός άνθρωπος, που παραμένει το ζωντανό όραμα μιας δικαιότερης κοινωνίας, είπε στους κυρίους συνέδρους: "Τι κάθεστε και συζητάτε, όταν ξεριζώνετε τις ελιές και καταστρέφετε τεράστιες ποσότητες τροφίμων για να μην πέσουν οι τιμές τους και ζημιωθούν οι έμποροι των εθνών;".

Θα μπορούσε να πει ακόμα ο Φιντέλ: "Δέκα οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα, όταν στην "πολιτισμένη" Δύση οι καλοθρεμμένοι κάνουν δίαιτες και λαπαροτομίες για ν' αδυνατίσουν. Και ν' απευθυνθεί στον Πάπα και να του πει: "Δικαιοσύνη, άγιε Πατέρα, θυμήσου, ότι ο Χριστός την ανέφερε δυο φορές στην επί του όρους ομιλία του. Δικαιοσύνη...".

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ