ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα το συλλαλητήριο στην Αθήνα

"Αυτός ο αγώνας είναι και δικός μας", δηλώνουν τα συνδικάτα της Αθήνας και καλούν για σήμερα στις 6 το απόγευμα σε συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους αγρότες, έξω από το υπουργείο Γεωργίας

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους αγρότες, αλλά και τη συμπαράταξή τους στο μεγάλο λαϊκό μέτωπο που χτίζεται κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που εκπορεύεται από τις Βρυξέλλες και εφαρμόζεται από την ελληνική κυβέρνηση, εκφράζουν σήμερα στις 6 το απόγευμα οι εργαζόμενοι της Αθήνας με δυναμική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Γεωργίας (πλατεία Βάθης).

Τη σχετική πρόσκληση - κάλεσμα στο συλλαλητήριο, προς τους εργαζόμενους, ΕΒΕ, συνταξιούχους, νέους, φοιτητές και σπουδαστές της Αθήνας, υπογράφουν 15 πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σ' αυτήν τονίζεται πως η συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους αγρότες είναι χρέος όλων αφού ο αγώνας είναι κοινός: "Τα προβλήματα των αγροτών είναι και προβλήματα όλων των λαϊκών στρωμάτων και σχετίζονται με την πορεία και την προοπτική της χώρας μας. Οι αγρότες, όπως και ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο βιοτέχνης, ο συνταξιούχος, αντιμετωπίζουν τον ίδιο εχθρό, τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές και τις πολιτικές δυνάμεις που τα υπηρετούν".Γι' αυτό, τονίζουν: "Η νίκη του αγώνα των αγροτών θα είναι νίκη όλων μας".

Αναφερόμενος στο σημερινό συλλαλητήριο ο Π. Βαμβακάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τόνισε στο "Ρ": "Η αίσια έκβαση του αγώνα επιβίωσης των αγροτών, θα είναι προς όφελος όλων των εργαζόμενων, αυτό πρέπει όλοι να το καταλάβουν. Είναι ανάγκη όλοι να συμμετάσχουμε στο σημερινό συλλαλητήριο αλληλεγγύης, όλοι να είμαστε στις 6 το απόγευμα στο υπουργείο Γεωργίας για να διαδηλώσουμε ενάντια στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές". Ο συνδικαλιστής μάς ανακοίνωσε, επίσης, ότι εκτός από το σημερινό συλλαλητήριο "την Κυριακή ΕΒΕ και εμποροϋπάλληλοι θα βρεθούμε στη Θεσσαλία, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της αγροτιάς".

Με τη σειρά της η Ζωή Σώκου,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους "να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο και να θεωρήσουν και δική τους υπόθεση τις κινητοποιήσεις των αγροτών", γιατί - όπως σημείωσε - "η νίκη τους μπορεί να σημάνει την αρχή για την επίλυση των προβλημάτων της εργατιάς, γιατί η στήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας αφορά όλο τον λαό". Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση απευθύνουν: Οι Ομοσπονδίες Λογιστών, Αρτεργατών, Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Συνταξιούχων και τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Ενδυσης, Μετάλλου, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων, Μαγείρων, Σερβιτόρων, Λιθογράφων, Συνταξιούχων Αθήνας, Αρτεργατών,ενώ ανάλογο κάλεσμα προς τα μέλη τους απευθύνουν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Αγωνιστική Πανδημοκρατική Ενότητα Λογοτεχνών και Συνεργαζόμενων.Ακόμα η Γραμματεία των Επιτροπών των Ετεροδημοτών του ΚΚΕ καλεί όλες τις επιτροπές ετεροδημοτών να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης που οργανώνουν σήμερα το απόγευμα τα κλαδικά συνδικάτα της Αθήνας.

Από πότε... ;

"Εξαπατούν τους αγρότες όσοι κατηγορούν την ΕΕ και δεν τους λένε πόσες επιδοτήσεις τους δίνει για το βαμβάκι, τα καπνά και τα άλλα αγροτικά προϊόντα και ποιες θα ήταν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, αν η χώρα μας δεν ήταν στην ΕΕ".

Αυτά ισχυρίστηκε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Τσουκάτος. Ο σύμβουλος μιας κυβέρνησης, που έχει αναγάγει την εξαπάτηση των αγροτών, σε κύρια πολιτική επιστήμη.

Να πληροφορήσουμε, λοιπόν, τον κ. Τσουκάτο, ότι οι αγρότες ξέρουν με λεπτομέρεια και από πρώτο χέρι πόσες είναι οι επιδοτήσεις και για κάθε προϊόν. Οπως και το ρόλο, που τελικά παίζουν, ιδιαίτερα αυτές που οδηγούσαν τα προϊόντα στις χωματερές. Ξέρουν, επίσης, ότι οι συνολικές τιμές των αγροτικών προϊόντων (εμπορικές τιμές και επιδοτήσεις) είναι πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής και αυτό αποδείχνεται από τη χιονοστιβάδα των αγροτικών χρεών, που αναγνωρίζει η κυβέρνηση. Ξέρουν, όμως, ότι οι τιμές αυτές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις σημερινές - με τις... μεγάλες κοινοτικές επιδοτήσεις - αν στις τιμές που υπήρχαν πριν την ένταξη καταβάλλονταν αυξήσεις ίσες με τους χρονιάτικους πληθωρισμούς. Στο βαμβάκι, για παράδειγμα, η τιμή θα άγγιζε τις 400 δρχ./κιλό.

***

Να πληροφορήσουμε ακόμη τον κ. Τσουκάτο, τον όψιμο υποστηρικτή της θεωρίας της ψωροκώσταινας που την ταϊζουν άλλοι, ότι η Ελλάδα αγοράζει 900 δρχ./κιλό ακριβότερα τα κρέατα της ΕΕ και ανάλογα τα άλλα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να καλπάζει το έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. Και ακόμη, ότι για κάθε δραχμή, που μας δίνουν, ως βοήθεια δήθεν οι κοινοτικοί μας "εταίροι", μας παίρνουν πολύ περισσότερες, για εισαγωγές άλλων προϊόντων, μηχανημάτων, υπηρεσιών, κλπ.

Με αυτά τα λεφτά, η χώρα μπορούσε να επιδοτήσει τα αγροτικά της προϊόντα- και όχι μόνο - όπως για παράδειγμα κάνει η Κύπρος, που έχει καλύτερες τιμές και πολλαπλάσιο από το δικό μας αγροτικό εισόδημα.

***

Εχουμε όμως και μια απορία. Από πότε η πολιτική της υποταγής και του ραγιαδισμού, η πολιτική των υποκλίσεων και των ευχαριστιών προς αυτούς που μας παίρνουν 10 για να μας δώσουν 1 - που θυμίζει τη μοιρασιά του Καραγκιόζη - είναι ανεξάρτητη και περήφανη πολιτική...;

Λ.

ΛΕΣΒΟΣ
Συλλαλητήριο κόντρα στις δίκες

Με πανλεσβιακό αγροτικό συλλαλητήριο απαντούν σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού στην απόπειρα ποινικοποίησης των αγώνων τους, αλλά και ενάντια στην επίθεση που δέχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με αφορμή την επανάληψη, σήμερα,της δίκης των αγροτοκτηνοτρόφων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο του περασμένου Μάρτη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου αποφάσισε την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την ίδια μέρα. Στην ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας καλεί "όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους, αλλά και την εμμονή τους στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους".

Ηδη, οι δηλώσεις συμπαράστασης μαζικών φορέων, συνδικαλιστικών και επαγγελματικών ενώσεων, δήμων και κοινοτήτων του νησιού στους διωκόμενους αγρότες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Ανάμεσά τους το Εργατικό Κέντρο και η Ομοσπονδία των ΕΒΕ, καθώς και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου. Κλιμάκια της Ομοσπονδίας εξορμούν στα χωριά, καλώντας τους αγρότες στο συλλαλητήριο, το οποίο, με αφορμή τη συμπαράσταση στους διωκόμενους αγρότες, αποτελεί ένα νέο "όχι" του αγροτικού κόσμου του νησιού στην πολιτική εξαφάνισης τις αγροτικής παραγωγής της χώρας που εκπορεύεται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, ενώνοντας τη φωνή τους με αυτή των ξεσηκωμένων αγροτών της Θεσσαλίας.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στους διωκόμενους και καλεί "όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους και πρώτα και κύρια τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος να εκδηλώσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή τους στην τακτική της ποινικοποίησης που ακολουθεί η κυβέρνηση και που έχει σαν στόχο τον εκφοβισμό για να περάσει την πολιτική της".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Και φόρο - χαράτσι για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Πρόκληση κατά των αγωνιζόμενων τις μέρες αυτές στα μπλόκα αγροτών θεωρούνται οι - νεοφιλελεύθερης αντίληψης - διατάξεις του νομοσχεδίου για τη φορολογία, οι οποίες στρέφονται κατά των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων. Διατάξεις, οι οποίες κινούνται στη λογική της "απελευθέρωσης" της ΑΤΕ από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ως Αγροτικής Τράπεζας και της μετεξέλιξης της σε εμπορική - κερδοσκοπική καθώς και της οικονομικής επιβάρυνσης των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Ειδικότερα καταργούνται οι κοινωνικά θεμελιωμένες και αναγκαίες απαλλαγές από τέλη χαρτοσήμου των:

  • Καταστατικών κάθε βαθμού γεωργικών συνεταιριστικών οργανώσεων, καθώς και των παρεπόμενων συμβάσεων.
  • Πράξεων σύστασης κοινοπρακτικών επιχειρήσεων από την Αγροτική Τράπεζα.
  • Εγγράφων σύστασης εταιριών εξαγωγής νωπών γεωργικών προϊόντων από την Αγροτική Τράπεζα, γεωργικούς συνεταιρισμούς κλπ.
  • Συμβάσεων μεταβίβασης, τιμολογίων, κλπ. πράξεων της Ανώνυμης Εταιρίας που συστάθηκε μεταξύ της ΑΤΕ και των συνεταιριστικών οργανώσεων γαλακτοπαραγωγών και ομάδα γαλακτοπαραγών.
  • Εισαγόμενων μηχανημάτων και εξαρτημάτων αναπαραγωγής για τις ανάγκες των χοιροτροφικών επιχειρήσεων.
  • Του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).
  • Του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών.
Στο μπλόκο και τα Πατρινά συνδικάτα

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών της Αχαϊας εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών και δρομολογεί σήμερα πούλμαν αλληλεγγύης, για το μπλόκο του Μεγανίτη, έξω από το Αίγιο, στην Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών.

Συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους αγρότες οργανώνει και στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων της πόλης, για αύριο, Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου).

"Ο αγώνας των αγροτών, τονίζει η Επιτροπή στο κάλεσμά της προς τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, αφορά όλους. Δεν είναι υπόθεση μόνο των αγροτών αλλά και των εργαζομένων που βρίσκονται στην ίδια πλευρά, στο ίδιο χαράκωμα, ενάντια στον ίδιο αντίπαλο". Σήμερα από το πρωί αντιπροσωπεία της Επιτροπής θα επισκεφθεί όλα τα μπλόκα των αγροτών στο νομό Θεσσαλονίκης.

Στην Κατερίνη ο Σύλλογος Πολυτέκνων εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση των πολυτέκνων στον αγώνα των αγροτών. Το ίδιο και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Μακεδονίας, καθώς και η ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωση επίσης η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ χαιρετίζει τον αγώνα των αγροτών και τονίζει πως ο αγώνας της αγροτιάς είναι υπόθεση όλων και ιδίως των νέων και της πόλης και του χωριού.

Από την επίσκεψη συμπαράστασης στα μπλόκα των αγροτών στη Λάρισα, εκπροσώπων του Συνδικάτου Οικοδόμων και του προεδρείου της συντονιστικής επιτροπής των σωματείων Αθήνας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ