ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρώματα ελληνοτουρκικής φιλίας

Μια μακρόχρονη σχέση με την προοδευτική τουρκική διανόηση, μια επιθυμία πολλών χρόνων για την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς των δύο χωρών, επισφραγίζει, για τους Ελληνες καλλιτέχνες, η έκθεση σχεδίων και ζωγραφικής του Ορχάν Τάιλαν.Η ενδιαφέρουσα αυτή εικαστική παρουσίαση, που εγκαινιάζεται απόψε και φιλοξενείται μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου στις αίθουσες τέχνης του Δήμου Αθηναίων "Οδυσσέας Ελύτης" (Ξενοφώντος 7), διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, "η έκθεση αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια της συνεργασίας των καλλιτεχνών από τις δύο χώρες, η οποία έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται, με στόχο να έρθουν πιο κοντά Ελληνες δημιουργοί και δημιουργοί από την Τουρκία, πράγμα που συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και στο δυνάμωμα της αμοιβαίας κατανόησης ανάμεσα στους δύο λαούς".

Τον Ορχάν Τάιλαν τον γνώρισαν Ελληνες καλλιτέχνες το 1978 στο Φεστιβάλ της Αντάλεια, όπου ζωγράφισαν από κοινού, μεγάλες επιφάνειες στο όνομα της ειρήνης, της συνύπαρξης και της φιλίας, σε συνεργασία τότε με την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, στην οποία μετείχε και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Ενα χρόνο αργότερα, ο Ο. Τάιλαν - ενεργό στέλεχος του τουρκικού κινήματος ειρήνης - μαζί με άλλους συμπατριώτες του καλλιτέχνες, επισκέφτηκαν τη χώρα μας και μετείχαν στη μεγάλη εξόρμηση ζωγραφικής τοιχογραφιών. Παρών ήταν και στην τριήμερη συνάντηση καλλιτεχνών από τις δύο χώρες, που πραγματοποιήθηκε φέτος το Σεπτέμβρη στη Χίο.

Σημειώνουμε ότι το βράδυ των εγκαινίων της έκθεσης θα χαρίσουν μουσικές στιγμές ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής και οι Νένα Βενετσιάνου και Βάσια Ζήλου.

Με ποίηση Καρυωτάκη - Πολυδούρη

Εντατικά προετοιμάζεται η παράσταση, στην οποία η Πέπη Μεταλίδου και οΠάνος Πανόπουλος επιχειρούν μια θεατρική ματιά στον ποιητικό λόγο των δύο τραγικών ποιητών Κώστα Καρυωτάκη και Μαρίας Πολυδούρη.Η δουλιά τους θα παρουσιαστεί αυτό το μήνα, σε πολιτιστικά κέντρα της Αθήνας και τηςεπαρχίας, με αφορμή το φετινό εορτασμό του "έτους Καρυωτάκη".Πρόκειται για ένα οδοιπορικό με κολάζ ποιημάτων των δύο αυτών ποιητών, που σηματοδοτούν την εποχή τους, την ποίηση, τη ζωή, την αγάπη, τον θάνατο. Χωρίς κανένα φιλολογικό σχόλιο, μόνο με άκουσμα ποιημάτων, οι δύο ηθοποιοί προσπαθούν να δώσουν το στίγμα των δύο μεγάλων και συγχρόνως μοιραίων ποιητών. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Κωνσταντίνου Μάριου,η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου,η εικαστική του Δημήτρη Κακριδά.

"Επικίνδυνος" γλύπτης

Στην αίθουσα τέχνης "Αγκάθι" (Μηθύμνης 12 και Επτανήσου, πλ. Αμερικής) σήμερα (8μμ), οι εκδόσεις Καστανιώτη θα παρουσιάσουν το βιβλίο διηγημάτων του εξαίρετου γλύπτη και καθηγητή στα ΤΕΙ Αθήνας Κυριάκου Ρόκου "Ενας επικίνδυνος γλύπτης".Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ποιητής Εκτωρ Κακναβάτος,ενώ χαρακτηριστικά αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Τίτος Βανδής.Παράλληλα θα εκτεθούν τα σχέδια που έκανε ο Κ. Ρόκος και προτάσσει στα αυτοβιογραφικά - σε άμεση και παραστατική γλώσσα, γραμμένα και με καυστικό, ανατρεπτικό χιούμορ τα περισσότερα - διηγήματά του με θέμα τον καλλιτέχνη, την τέχνη, τους συλλέκτες, "παραγγελείς" και εμπόρους έργων.

Προειδοποιητική στάση στο ΥΠΠΟ

Θα κλείσουν σήμερα, 11πμ-2μμ, όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας, η Ακρόπολη, καθώς και όλες οι διοικητικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΣΥΠΠΟ) προκήρυξε για σήμερα τρίωρη προειδοποιητική, πανελλαδική στάση εργασίας,μετά τις άκαρπες συναντήσεις της με τον υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, σχετικά με την υλοποίηση όσων είχε υποσχεθεί ο προκάτοχός του, Στ. Μπένος.

Τα αιτήματα των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ είναι: Διατήρηση και αναβάθμιση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του εργαζομένων.Να σημειωθεί ότι ο Στ. Μπένος είχε υποσχεθεί την αύξηση, το 1996, του κονδυλίου κατά 400.000 και για το 1997 κατά 600.000. Επίσης, ζητούν: Επέκταση του επιδόματος προσέλκυσης σε όλους τους υπαλλήλους. Αμεση προώθηση νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟ και του νόμου για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης Κυριακών και εξαιρέσιμων,όπως συμβαίνει σε όλα τα υπουργεία.

Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν, σήμερα στις 11πμ, έξω από το ΥΠΠΟ (οδός Μπουμπουλίνας) και θα επιδιώξουν να ξανασυναντηθούν με τον υπουργό.

Τελεσίγραφο στους Ιταλούς

Τελεσίγραφο στους Ιταλούς αρχιτέκτονες Μ. Νικολέτι και Λ. Πασαρέλι - εξαιτίας της τακτικής και των πιέσεων που ασκούν σχετικά με τους όρους ανάληψης του έργου του νέου Μουσείου Ακρόπολης - στέλνει το Ιδρυμα "Μελίνα Μερκούρη", ορίζοντας ως τελική και αμετάκλητη ημερομηνία για την υπογραφή του διαμορφωμένου κειμένου της σύμβασης το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας. Η τελευταία φάση των συζητήσεων, που έγιναν από 28 έως 30/11, απέβη άκαρπη, όπως άκαρπες ήταν και οι επί διετία συζητήσεις με τους Ιταλούς αρχιτέκτονες, προκειμένου "να συνταχθεί η προωθημένη αρχιτεκτονική προμελέτη στο πλαίσιο σύμβασης που θα συναφθεί ανάμεσα σ' αυτούς και το Ιδρυμα, η οποία - όπως είναι αυτονόητο - θα κινείται μέσα στις προδιαγραφές της ελληνικής νομοθεσίας", όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ιδρύματος "Μελίνα Μερκούρη".

Το Ιδρυμα επισημαίνει ότι "εξάντλησε κάθε περιθώριο καλοπιστίας και χρόνου" και δηλώνει ότι "αν η έσχατη αυτή προσπάθεια παρέλθει άκαρπη, η μόνη λύση που απομένει είναι η ταχύτατη ανάθεση της προωθημένης προμελέτης σε άλλη αρχιτεκτονική ομάδα".

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών σήμερα (7.30μμ, ελεύθερη είσοδος) θα δοθεί διάλεξη του Λάκη Προγκίδη με θέμα "Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης", που αν και "κολοσσός" των νεοελληνικών γραμμάτων, ανάλογος του Ουγκό ή του Μπαλζάκ, είναι σχεδόν άγνωστος στο εξωτερικό. Σημειώνουμε ότι ο Λ. Προγκίδης (ιδρυτής του τριμηνιαίου γαλλικού περιοδικού "Το ατελιέ του μυθιστορήματος", που κυκλοφορεί από τις γαλλικές εκδόσεις "Belles Letres"), μετέφρασε τη "Γυφτοπούλα" του Παπαδιαμάντη στα γαλλικά (έκδοση του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών), ενώ η διδακτορική διατριβή του αφορά τον Παπαδιαμάντη και το μυθιστόρημα.

  • Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης,το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της κατασκευής, εξοπλισμού και λειτουργίας μιας νέας βιβλιοθήκης, αφιερωμένης στην Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή τέχνη.Η βιβλιοθήκη θα ανοίξει τις πόρτες της σε επιστήμονες, σπουδαστές και άλλους ερευνητές το 2000.

Τακτική γενική συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή (10πμ) η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Εκπολιτιστικών Σωματείων Ηλείων,στα γραφεία της (Δεληγιώργη 43). Τα θέματα της γενικής συνέλευσης είναι: Εγκριση εγγραφής νέων μελών, απολογισμός και προγραμματισμός του ΔΣ, οικονομικός απολογισμός και το Β Παγκόσμιο Πανηλειακό Συνέδριο.

Πέθανε ο Λ. Ευταξίας

Πέθανε ο Λάμπρος Ευταξίας, ιδρυτής του "Μουσείου Βούρου - Ευταξία". Στην έκτακτη συνεδρία του το ΔΣ του Μουσείου αποφάσισε να μη λειτουργήσει επί τριήμερο το Μουσείο, να παρευρεθούν στη νεκρώσιμη ακολουθία, να καταθέσουν στεφάνι και να δωρίσουν 100.000 δρχ. υπέρ του Συνδέσμου Αμφικλειέων (Δαδιωτών).

Αυταρχισμός και τρομοκρατία

Διαμαρτυρία προς τον πρωθυπουργό έστειλε η "Επιτροπή ομαλής λειτουργίας των κρατικών σκηνών". Η επιτροπή καλλιτεχνών των κρατικών θεάτρων και της Λυρικής Σκηνής διαμαρτύρεται για τις "απολύσεις καλλιτεχνών και συνδικαλιστών. Την οικογενειοκρατία, την ευνοιοκρατία και τον πολλαπλασιασμό των αποδοχών της κλίμακας. Τον εμπαιγμό σε βάρος της πολιτείας και του λαού με την αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος από τον Θάνο Μικρούτσικο". Στη διαμαρτυρία τονίζεται επίσης: "Πού είναι οι μακροχρόνιοι προγραμματισμοί και η αύξηση της παραγωγικότητας; Πού είναι η ποιοτική αναβάθμιση και οι περίφημες μετακλήσεις καλλιτεχνών, που διαφημίζονταν κατά κόρον; Πού είναι οι περίφημες χορηγίες που θα ελάφρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό; Αντί αυτών, ο αυταρχισμός, η τρομοκρατία, η υποβάθμιση, η προσβολή των θεσμών και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας".

@ Σήμερα στις 11 το πρωί, αλλά και στις 10/12 στις 6 το απόγευμα, στο
  • Σήμερα (11πμ) και στις 10/12 (6μμ), στο "Καστρίτσειο Μουσείο" (Καποδιστρίου 17, Φιλοθέη), η συγγραφέας της "Πολίτικης κουζίνας" Σούλα Μπόζη,θα μιλήσει με θέμα: "Ηθη, έθιμα και προετοιμασίες του Δωδεκαημέρου".
"Οδηγός" ταινιών 1996

Το εγχείρημα της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου,πριν τέσσερα χρόνια, να εκδώσει έναν ετήσιο κινηματογραφικό οδηγό είχε ως συστατικό του την αμφιβολία αν ο ενθουσιασμός αρκεί για μια τέτοια προσπάθεια. Τέσσερα χρόνια αργότερα οι αμφιβολίες έχουν εξαλειφθεί και η τέταρτη έκδοση με τίτλο "Κινηματογράφος '96" είναι πραγματικότητα για ένα "πνευματικό και πολιτιστικό σωματείο με ανύπαρκτους οργανωτικούς μηχανισμούς και ασθενή οικονομικά μέσα",όπως είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΠΕΚΚ, Δημήτρης Χαρίτος.

Η φετινή έκδοση καλύπτει το στόχο της ενημέρωσης και καταγραφής, περιλαμβάνοντας ετήσιους οδηγούς για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το βίντεο, το βιβλίο και τη μουσική. Ακόμα, περιλαμβάνει "ματιές" στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, χρονικό του ελληνικού κινηματογράφου, αποτιμήσεις των Φεστιβάλ Δράμας και Θεσσαλονίκης και μικρά βιογραφικά σημειώματα για 148 ανθρώπους του σινεμά που "έφυγαν".

Οπως ανακοινώθηκε χτες, η ΠΕΚΚ μέσα στο Δεκέμβρη θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τα 20χρονά της. Κορυφαία εκδήλωση θα είναι ημερίδα που θα γίνει (η ημερομηνία θα οριστεί προσεχώς) στο Γαλλικό Ινστιτούτο με ενότητες συζήτησης "Κριτική και ΜΜΕ" και "Κριτική και Κινηματογράφος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ