ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση Γ. Αραφάτ με τον Μ. Νετανιάχου

Ζήτημα της διευκρίνισης μερικών παραγράφων είναι η οριστική διευθέτηση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα, δήλωσε, χτες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον Γιάσερ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, από την πλευρά του, αποδέχτηκε την πρόσκληση, επανέλαβε, όμως, ότι το Ισραήλ πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να καλυφθεί το "χάσμα" απόψεων που υπάρχει, όσον αφορά την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεβρώνα. Επιπλέον, ο Αραφάτ εξέφρασε την άποψη ότι μια συνάντηση δεν είναι αρκετή για να δοθεί οριστική λύση στο θέμα και επανέλαβε ότι εκκρεμεί πάντα το πρόβλημα των εβραϊκών οικισμών, το οποίο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Παρά τις διεθνείς πιέσεις και τις σχετικές καταδικαστικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει στην τακτική της στο θέμα των εβραϊκών οικισμών. Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Νταβίντ Μπαρ Ιλάν ανακοίνωσε, χτες, ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου επέτρεψε σε 100 Ισραηλινούς πολίτες, που είχαν καταθέσει σχετική αίτηση, να μετακομίσουν σε εβραϊκό οικισμό. Ο Μπαρ Ιλάν υπερασπίστηκε την επέκταση των εβραϊκών οικισμών, υποστηρίζοντας ότι από τη μία υπάρχει φυσική αύξηση του ισραηλινού πληθυσμού στους οικισμούς και από την άλλη υπάρχουν πολλοί Ισραηλινοί που επιθυμούν να κατοικήσουν στη Δυτική Οχθη, και η ισραηλινή κυβέρνηση δε θα κάνει καμία προσπάθεια να τους μεταπείσει.

Την ίδια στιγμή, στην περιοχή έφτασε, χτες, ο Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, πρώην Ισπανός πρεσβευτής στο Ισραήλ και νυν ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Μορατίνος συναντήθηκε, χτες το πρωί, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, από τον οποίο, όπως δήλωσε, απέσπασε τη δέσμευση ότι θα έχει καθημερινή πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα. Στη συνέχεια, ο Μορατίνος μετέβη στο Ισραήλ όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ενώ σήμερα θα μεταβεί στη Δαμασκό για συνομιλίες με τη συριακή ηγεσία.

ΠΑΡΙΣΙ
Σε αστυνομικό κλοιό το Παρίσι

Με αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τους φόβους της γαλλικής κοινής γνώμης, μετά την αιματηρή έκρηξη στο μετρό του Παρισιού, και να προλάβει ένα ενδεχόμενο νέο βομβιστικό χτύπημα.

Χιλιάδες αστυνομικοί, ένστολοι ή μη, καθώς και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Παρισιού, αλλά και όλων των μεγάλων γαλλικών πόλεων. Υπό διαρκή φρούρηση βρίσκονται όλοι οι σταθμοί του υπογείου σιδηροδρόμου και όλα τα δημόσια κτίρια. Ειδικά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας, ενώ ομάδες αστυνομικών και στρατιωτών περιπολούν σε όλους τους δρόμους. Εξαντλητικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε διαβάτες και σε αυτοκίνητα, ενώ εξονυχιστικά ελέγχεται ο οποιοσδήποτε θεωρηθεί ύποπτος. Με δηλώσεις του, ο έπαρχος της περιοχής του Παρισιού, Φιλίπ Μανσλί, απηύθυνε έκκληση στους Γάλλους πολίτες να συνεργαστούν με τις αρχές αλλά και να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η βομβιστική επίθεση της Τρίτης αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα ενός ευρύτερου κύματος βομβιστικών επιθέσεων, όπως αυτό του περασμένου φθινοπώρου.

Τρεις ημέρες μετά την έκρηξη στο σταθμό Πορτ Ρουαγιάλ του παρισινού μετρό, που στοίχισε τη ζωή σε 2 άτομα και τραυμάτισε άλλους 90, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Παρ' όλα αυτά, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζαν Λουί Ντεμπρέ, παραδέχτηκε, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ότι οι υποψίες των γαλλικών αρχών στρέφονται στο χώρο των Αλγερινών εξτρεμιστών ισλαμιστών, που είχαν αναλάβει και την ευθύνη των περυσινών βομβιστικών επιθέσεων. Αν και ο Ντεμπρέ απέφυγε επισταμένως να αναφερθεί στην εξέλιξη των ερευνών, αποκάλυψε ότι, εδώ και 3 μήνες, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες περί "χτυπήματος" των Αλγερινών εξτρεμιστών στη γαλλική επικράτεια. Ως ενδεικτικό στοιχείο της ανάμειξης των Αλγερινών ισλαμιστικών οργανώσεων, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε δήλωση του Αντάρ Ζουαμπρί, ηγέτη της οργάνωσης "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα" που ευθύνεται για τις περσινές βομβιστικές επιθέσεις στην παράνομη εφημερίδα "Αλ Τζαμάαρ", ο οποίος κατηγορεί τη Γαλλία για αρνητική στάση απέναντι στους μουσουλμάνους. Εντούτοις, ο Ντεμπρέ δήλωσε ότι δεν έχει γίνει, ακόμα, καμία σύλληψη υπόπτου, ενώ αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία των ερευνών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Κυβερνητικές προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης;

Η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς ανακοίνωσε σειρά φιλολαϊκών οικονομικών μέτρων, ενώ προηγήθηκαν εσωκομματικές αντιδράσεις και επαναλήφθηκαν μαζικές διαδηλώσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Χτες, διαφάνηκαν οι πρώτες προσπάθειες της κυβέρνησης του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για εκτόνωση της κρίσης που κλυδωνίζει τη σερβική πρωτεύουσα εδώ και 17 μέρες: Δόθηκαν αυξήσεις στις συντάξεις ύψους 14%. Υποσχέθηκε την καταβολή καθυστερημένων φοιτητικών δανείων μέσα στο επόμενο 15ήμερο. Ανακοινώθηκε μείωση στα τιμολόγια της εταιρίας ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές. Επαναλειτούργησαν δύο ραδιοσταθμοί που είχαν σιγήσει πριν λίγα 24ωρα πιθανότατα, γιατί ασκούσαν αντικυβερνητική κριτική. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, χτες η εκλογική επιτροπή του Βελιγραδίου ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο και την Εισαγγελία την επανεξέταση δικαστικής απόφασης που ακύρωνε τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοέμβρη. Να είναι, άραγε, όλα αυτά ενδείξεις υποχώρησης της κυβέρνησης έναντι των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης "Ζάγιεντο"; Η να πρόκειται για εντυπωσιακό ελιγμό της κυβέρνησης, με σκοπό την αποτροπή ενδεχόμενων διεθνών οικονομικών κυρώσεων; Οι επόμενες μέρες θα δείξουν...

Πάντως, η χτεσινή ειδησεογραφία που προέκυψε από το Βελιγράδι δεν περιείχε μόνο τις διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και οπαδών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εμπεριείχε και τις αντιδράσεις ή και παραιτήσεις στελεχών φίλα προσκείμενων στο "Σοσιαλιστικό Κόμμα" του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και κυβερνητικών παραγόντων του Μαυροβουνίου.

Οι πληροφορίες του "Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων" ανέφεραν ότι παραιτήθηκε ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην πόλη Νις, Μίλε Ιλιτς. Αλλες ανεπίσημες πηγές ειδήσεων υποστήριζαν ότι εξαιτίας των τελευταίων πολυήμερων κινητοποιήσεων στο Βελιγράδι υπέβαλε την παραίτησή του και ο υπουργός Τύπου της Σερβίας, Αλεξάντερ Τίγιανιτς. Ενδιαφέρουσες αντιδράσεις σε βάρος του Προέδρου Μιλόσεβιτς υπήρχαν και από το Μαυροβούνιο. Ο Μαυροβούνιος Πρόεδρος, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς και ο πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς καταδίκασαν, εμμέσως πλην σαφώς, τη στάση του Προέδρου Μιλόσεβιτς, παραχωρώντας δηλώσεις στο περιοδικό "ΤΡΕΝΤ". Ο Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης στη Σερβία, αναφερόμενος στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δήλωσε ότι "σ' αυτόν που δόθηκε η εξουσία θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι αιώνια και ότι αυτή δε διαρκεί πέραν του επόμενου γύρου των εκλογών, όταν η κυριαρχία επιστρέφει στους πολίτες στους οποίους ανήκει μόνιμα". Επιπλέον, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ανησυχεί για τις εξελίξεις στη Σερβία, διότι αυτά που συμβαίνουν "θα καθυστερήσουν την επανένταξη της Ομοσπονδίας της Ν. Γιουγκοσλαβίας στη διεθνή κοινότητα, κάτι που θα έχει άσχημες επιπτώσεις και για το Μαυροβούνιο".

Περιπολία Γάλλων στρατιωτών στο μετρό του Παρισιού
ΤΑΝΖΑΝΙΑ
Συμφωνία για τον επαναπατρισμό 660.000 προσφύγων

ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΑΜ.-

Μέχρι τις 31 Δεκέμβρη, οι 660.000 Ρουαντέζοι και Μπουρουντιανοί πρόσφυγες, που έχουν καταφύγει σε στρατόπεδα του ΟΗΕ στην Τανζανία, θα πρέπει να επαναπατριστούν. Αυτό αναφέρεται στη χτεσινή συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τανζανίας και την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Πολλοί από τους 660.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε στρατόπεδα της Τανζανίας από το 1994, οπότε είχε ξεσπάσει η φοβερή γενοκτονία στη Ρουάντα. Η κυβέρνηση της Τανζανίας είχε επανειλημμένα ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη τον επαναπατρισμό των προσφύγων, αλλά μόλις χτες κατέληξε σε ειδική συμφωνία. Πάντως, εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση της Τανζανίας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ασκήσει βία σε βάρος των προσφύγων, όπως είχε πράξει, αντιθέτως, η κυβέρνηση του Ζαϊρ...

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Ειρηνευτική συμφωνία

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.-

Με κωδωνοκρουσίες και πανηγυρικές εκδηλώσεις χαράς σε σχεδόν όλη την επικράτεια της Γουατεμάλας έγινε δεκτή η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στις κυβερνητικές και αντάρτικες δυνάμεις, με την οποία δίνεται τέλος σε συγκρούσεις 36 χρόνων.

Το πακέτο συμφωνιών αποτελείται από οκτώ σελίδες, στις οποίες, μεταξύ άλλων, περιγράφονται οι τρόποι επίτευξης της εκεχειρίας και οικοδόμησης της ειρήνης, καθώς και η παράδοση όπλων των ανταρτών σε δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών. Η τελετή της συμφωνίας παύσης πυρός ανάμεσα στις μέχρι πρότινος αντίπαλες πλευρές έγινε στο δημαρχείο της νορβηγικής πρωτεύουσας, Οσλο, ενώ απομένουν οι προγραμματισμένες υπογραφές του ειρηνευτικού πακέτου στη Σουηδία (μέχρι τέλος της βδομάδας) και στις 9 Δεκέμβρη στη Μαδρίτη. Η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί από τους επικεφαλής των δύο πλευρών στην Πόλη της Γουατεμάλα στις 29 Δεκέμβρη.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Θανατηφόρο πόσιμο νερό

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" κηρύχτηκε ρουμανική πόλη με ανθρακωρυχεία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κατεστραμμένο αποχετευτικό της δίκτυο, που έχει προκαλέσει έξαρση επιδημίας διάρροιας, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν χάσει τη ζωή τους έξι παιδιά, ενώ περισσότερα από 250 άτομα έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.

Οι σωλήνες του αποχετευτικού δικτύου της πόλης Ροβινάρι, που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα ανατολικά του Βουκουρεστίου, είναι γεμάτοι τρύπες και τα ακάθαρτα νερά διοχετεύονται στο δίκτυο του πόσιμου νερού. Κάθε σπίτι στην πόλη, που έχει πληθυσμό 14.000 κατοίκους, πρέπει πλέον να εφοδιαστεί με ειδικά φίλτρα νερού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ