Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΙΣΙ
Σε αστυνομικό κλοιό το Παρίσι

Με αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τους φόβους της γαλλικής κοινής γνώμης, μετά την αιματηρή έκρηξη στο μετρό του Παρισιού, και να προλάβει ένα ενδεχόμενο νέο βομβιστικό χτύπημα.

Χιλιάδες αστυνομικοί, ένστολοι ή μη, καθώς και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Παρισιού, αλλά και όλων των μεγάλων γαλλικών πόλεων. Υπό διαρκή φρούρηση βρίσκονται όλοι οι σταθμοί του υπογείου σιδηροδρόμου και όλα τα δημόσια κτίρια. Ειδικά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας, ενώ ομάδες αστυνομικών και στρατιωτών περιπολούν σε όλους τους δρόμους. Εξαντλητικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε διαβάτες και σε αυτοκίνητα, ενώ εξονυχιστικά ελέγχεται ο οποιοσδήποτε θεωρηθεί ύποπτος. Με δηλώσεις του, ο έπαρχος της περιοχής του Παρισιού, Φιλίπ Μανσλί, απηύθυνε έκκληση στους Γάλλους πολίτες να συνεργαστούν με τις αρχές αλλά και να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η βομβιστική επίθεση της Τρίτης αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα ενός ευρύτερου κύματος βομβιστικών επιθέσεων, όπως αυτό του περασμένου φθινοπώρου.

Τρεις ημέρες μετά την έκρηξη στο σταθμό Πορτ Ρουαγιάλ του παρισινού μετρό, που στοίχισε τη ζωή σε 2 άτομα και τραυμάτισε άλλους 90, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Παρ' όλα αυτά, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζαν Λουί Ντεμπρέ, παραδέχτηκε, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ότι οι υποψίες των γαλλικών αρχών στρέφονται στο χώρο των Αλγερινών εξτρεμιστών ισλαμιστών, που είχαν αναλάβει και την ευθύνη των περυσινών βομβιστικών επιθέσεων. Αν και ο Ντεμπρέ απέφυγε επισταμένως να αναφερθεί στην εξέλιξη των ερευνών, αποκάλυψε ότι, εδώ και 3 μήνες, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες περί "χτυπήματος" των Αλγερινών εξτρεμιστών στη γαλλική επικράτεια. Ως ενδεικτικό στοιχείο της ανάμειξης των Αλγερινών ισλαμιστικών οργανώσεων, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε δήλωση του Αντάρ Ζουαμπρί, ηγέτη της οργάνωσης "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα" που ευθύνεται για τις περσινές βομβιστικές επιθέσεις στην παράνομη εφημερίδα "Αλ Τζαμάαρ", ο οποίος κατηγορεί τη Γαλλία για αρνητική στάση απέναντι στους μουσουλμάνους. Εντούτοις, ο Ντεμπρέ δήλωσε ότι δεν έχει γίνει, ακόμα, καμία σύλληψη υπόπτου, ενώ αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία των ερευνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ