Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μεγάλα τα χρέη στο εξωτερικό

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, για τον προϋπολογισμό

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ενα χαρακτηριστικό γνώρισμα των σημερινών κυβερνώντων της Ρωσίας, μεταξύ πολλών άλλων, είναι και το πάθος τους να κάνουν χρέη. Κάθε χρόνο πότε ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, πότε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν παρακαλούν για πιστώσεις πότε το ΔΝΤ, πότε το ένα ή άλλο κράτος για να βουλώσουν τις τρύπες στον προϋπολογισμό της Ρωσίας. Οι τρύπες, όμως, πληθαίνουν και ανάλογα αυξάνουν και τα χρέη. Για την ώρα είναι, λοιπόν, δύσκολο να πει κανείς ποιο είναι αυτό το ποσό, διότι η "παραγωγή χρεών" είναι σχεδόν η μοναδική ρυθμισμένη και σε λειτουργία παραγωγή στη σημερινή Ρωσία. Απ' αφορμή τη σημερινή συζήτηση του προϋπολογισμού της χώρας για το οικονομικό έτος 1997, ο οποίος θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της οικονομίας και τη ζωή των πολιτών της Ρωσίας, η κυβερνητική εφημερίδα "Ροσίισκαγια Γκαζέτα" δημοσίευσε σχόλιο για τη θέση της κυβέρνησης στα ζητήματα του προϋπολογισμού της χώρας, στο οποίο, μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Η επενδυτική στρατηγική, που καθορίζεται στο σχέδιο προϋπολογισμού, συνίσταται επίσης στη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και στην κάλυψή του κυρίως με εξωτερικούς δανεισμούς με σκοπό να διοχετευτούν οι εσωτερικές χρηματοδοτικές εισροές στις επενδύσεις στην παραγωγή".

Επομένως, το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας θα αυξάνεται συνεχώς και θα αναγκάζονται να πληρώνουν γι' αυτό όχι μόνο τα εγγόνια, αλλά και οι δισέγγονοι των σημερινών Ρώσων. Κάτι παραπάνω από εξωφρενικό, ο Τσερνομίρντιν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γαλλία, υποσχέθηκε να πληρώσει όλα τα χρέη της τσαρικής Ρωσίας απέναντί της, "μιας και η Ρωσία είναι μεγάλη χώρα". Οπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός "ξέχασε" παντελώς τα χρέη της κυβέρνησής του απέναντι στο δικό της λαό για μισθούς, συντάξεις, υποτροφίες και άλλα επιδόματα, που προκαλούν αναταραχή σε ολόκληρη τη Ρωσία και για τρίτη μέρα συνεχίζεται η απεργία των ανθρακωρύχων. Σχετικά μ' αυτή, την πραγματικά "τσαρική" χειρονομία του Τσερνομίρντιν, πολύ πετυχημένο ήταν το σαρκαστικό σημείωμα της εφημερίδας "Νόβαγια Γκαζέτα", η οποία απένειμε στον Τσερνομίρντιν τον τίτλο του καλύτερου Γάλλου της χρονιάς, γράφοντας: "Και ο Τζένγκις Χαν μπορεί να ελπίζει στην πληρωμή του παλιού χρέους", στον τίτλο και συνέχιζε: "Μεταξύ άλλων, τα τελευταία πεντακόσια χρόνια με τον πιο αναιδή τρόπο δεν πληρώσαμε το χαράτσι στους απογόνους του Τζένγκις Χαν. Μόλις το θυμάσαι αυτό, ένα αίσθημα ανυπόφορης ενοχής δε σε αφήνει να κοιμηθείς". Ο Τσερνομίρντιν, όμως, δεν παραπονιέται για αϋπνίες.

Με μαύρο πέπλο είναι σκεπασμένο όχι μόνο το πόσο χρωστάει η Ρωσία, αλλά και πού πηγαίνουν όλα αυτά τα χρηματικά ποσά. Οι βουλευτές της ΚΟ "Ναροντοβλάστιε" της Κρατικής Δούμας Ζόγια Αφανάσιεβα, Νικολάι Μπεζμπορόντοφ, Σεργκέι Γκλοτόφ, Νίνα Ζατσέλινα, Σεργκέι Μανιάκιν και Βλαντίμιρ Νικίτιν κατέθεσαν το σχέδιο απόφασης "Μέτρα για τον έλεγχο της χρησιμοποίησης των κρατικών πιστωτικών πόρων", το οποίο θα εξεταστεί στο Συμβούλιο της Δούμας. Οι βουλευτές θεωρούν απαραίτητο να διενεργηθεί κρατικός έλεγχος σχετικά με τη χρησιμοποίηση των κρατικών πιστωτικών πόρων, που χορηγούνται για τη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του τομέα εξόρυξης άνθρακα, καθώς και να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την εξόφληση των χρεών της κυβέρνησης προς τις Ενοπλες Δυνάμεις και άλλους οργανισμούς. Γι' αυτό, η κυβέρνηση πρέπει, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού για το 1997, να παρουσιάσει απολογισμούς: για τη χρησιμοποίηση των πιστώσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και του ΔΝΤ, που δόθηκαν για τη χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης της βιομηχανίας εξόρυξης άνθρακα ύψους 250.000.000 δολαρίων, για τις συμφωνίες, που σύναψε η κυβέρνηση της Ρωσίας για πιστώσεις ύψους πάνω από 100.000.000 δολάρια και για τη χρησιμοποίηση το 1995 - 1996 των δανείων από το εξωτερικό.

Εκτός απ' αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει όλα τα στοιχεία για τον τρόπο επιστροφής στα ξένα κράτη, οργανισμούς και πολίτες των χρεών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, καθώς και για την απαίτηση προς τα ξένα κράτη, οργανισμούς και πολίτες για επιστροφή των χρεών τους απέναντι στη Ρωσική Αυτοκρατορία και των αξιών και περιουσιακών στοιχείων που μεταφέρθηκαν παράνομα έξω από το έδαφος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Κατά τη γνώμη των βουλευτών, μόνο μετά την εκπλήρωση από την κυβέρνηση των παραπάνω προϋποθέσεων, θα είναι δυνατή η εξέταση του σχεδίου του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 1997. Πώς θα διεξαχθεί η συζήτηση κι αν η πρόταση απόφασης θα υιοθετηθεί, θα εξαρτηθεί από τη στάση της μεγαλύτερης ΚΟ της Κρατικής Δούμας, μ' επικεφαλής τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι στις 10 Αυγούστου η ΚΟ του ΚΚΡΟ ψήφισε για την παραμονή του Τσερνομίρντιν στη θέση του πρωθυπουργού και την περασμένη Παρασκευή, κατά τη συζήτηση του διατάγματος Γιέλτσιν και της συμφωνίας Τσερνομίρντιν - Μασχάντοφ για την Τσετσενία, οι βουλευτές του ΚΚΡΟ δεν υποστήριξαν την πρόταση του αντιπροέδρου της Κρατικής Δούμας και προέδρου της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης Σεργκέι Μπαμπούριν για την παραίτηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Πάντως, όχι τυχαία ο ρωσικός Τύπος γράφει ανοιχτά για τις στενές μόνιμες επαφές του Ζιουγκάνοφ με τον πρωθυπουργό...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Γ. Πριμακόφ υποψήφιος πρωθυπουργός (1998-09-11 00:00:00.0)
Βαθαίνει η κρίση (1998-09-09 00:00:00.0)
Αβεβαιότητα για τις εξελίξεις (1998-08-29 00:00:00.0)
Χειρισμοί για την επικύρωση του "νέου" πρωθυπουργού (1998-08-26 00:00:00.0)
Απειλές και δημαγωγίες από τον Γιέλτσιν (1998-03-28 00:00:00.0)
Εκεχειρία ή παραπέρα περιπλοκή στην Τσετσενία; (1995-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ