Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκεχειρία ή παραπέρα περιπλοκή στην Τσετσενία;

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Σύγχυση επικρατεί στη ρωσική πρωτεύουσα σχετικά με την έκβαση των συνομιλιών ανάμεσα στον πρωθυπουργό Β. Τσερνομίρντιν και την τσετσενική αντιπροσωπεία.

"Καταλήξαμε σε συμφωνία για τον τερματισμό της αιματοχυσίας με την προϋπόθεση τερματισμού της στρατιωτικής δράσης", είπε ο Τσετσένος υπουργός Δικαιοσύνης Ουσμάν Ιμάγεφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Τσερνομίρντιν.

Αντίθετα, ανακοίνωση του πρωθυπουργού δεν κάνει καθόλου λόγο για οποιαδήποτε εκεχειρία και επαναλαμβάνει την απαίτηση παράδοσης των όπλων.

Η εξουσιοδοτημένη από τον Τζοχάρ Ντουντάγεφ τσετσενική αντιπροσωπεία είχε συναντηθεί προηγουμένως με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεργκέι Σαχράι και τον υφυπουργό Εθνοτήτων Βιατσεσλάβ Μιχάιλοφ. Σε σχέση με τα παραπάνω, πρέπει να σημειώσουμε ότι, στο φόντο της κρίσης στην Τσετσενία, όλο και περισσότερο φαίνεται ο αυτόνομος ιδιαίτερος ρόλος που προσπαθεί να παίξει ο Τσερνομίρντιν. Αυτό το σημείωσε και ο ίδιος στο τηλεοπτικό του μήνυμα τη Δευτέρα βράδυ. Μίλησε πρώτη φορά για "τραγωδία" στην Τσετσενία και τόνισε πως δεν υποστηρίζει όλους τους χειρισμούς στις στρατιωτικές επιχειρήσεις σ' αυτή την περιοχή. Σύμφωνα με σχόλια του χτεσινού ρωσικού Τύπου, η στάση του πρωθυπουργού δείχνει πως μπορεί να διαδραματίσει έναν κάπως ανεξάρτητο πολιτικό ρόλο και να συσπειρώσει εκείνες τις δυνάμεις, που δεν επιθυμούν τη γενική αλλαγή πολιτικής, αλλά μόνο την αντικατάσταση του Γιέλτσιν και ορισμένων ατόμων του προεδρικού περιβάλλοντος. Διπλωματικοί παρατηρητές στη Μόσχα συνδέουν τις δηλώσεις αυτές του Τσερνομίρντιν με την επικείμενη συνάντηση στη Γενεύη των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ Αντρέι Κόζιρεφ και Ουόρεν Κρίστοφερ αντίστοιχα, καθώς και με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στη Μόσχα. Ο Κρίστοφερ είχε καλέσει τους Τσετσένους να δεχτούν τη ρωσική πρόταση για την επίλυση της κρίσης.

Στο μεταξύ, στην καθιερωμένη κάθε Τρίτη συνάντηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν συζητήθηκαν οικονομικά ζητήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξέτασαν και τις επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της χώρας για το 1995, που θα μπορούσε να προκαλέσει η παράταση του πολέμου στην Τσετσενία, που, όπως ήδη έχουμε γράψει, δεν αναμένεται να τελειώσει με την κατάληψη της πρωτεύουσας Γκρόζνι. Υπογράμμισαν για άλλη μια φορά πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, εντείνοντας τις ιδιωτικοποιήσεις. Από δω συνάγεται ότι το Κρεμλίνο υπολογίζει να κλείσει μέρος της τρύπας, που δημιουργεί στον προϋπολογισμό η σύγκρουση στην Τσετσενία, με το ξεπούλημα όσο το δυνατόν πιο πολλών κρατικών επιχειρήσεων.

Στο Γκρόζνι, όπως αναφέρουν επίσημες ρωσικές πηγές, οι δυνάμεις του Ντουντάγεφ αποχωρούν σιγά σιγά και κάτω από συνεχείς βομβαρδισμούς από τη φλεγόμενη πρωτεύουσα σε από τα πριν προετοιμασμένες βάσεις στο ορεινό τμήμα της Τσετσενίας. Χτες, η ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό συνέχισαν τους βομβαρδισμούς του Γκρόζνι και άλλων περιοχών νότια της τσετσενικής πρωτεύουσας.

Από την άλλη μεριά, αυξάνει η αντίθεση πολλών Αυτόνομων Δημοκρατιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στους χειρισμούς του Κρεμλίνου στην τσετσενική κρίση. Νέα "φωτιά" άναψε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Ιβάν Ρίμπκιν, ο οποίος, σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι πως "οι ληστοσυμμορίες στο έδαφος της Ρωσίας, είτε αυτές είναι στην Ταταρία είτε στην Μπασκιρία είτε στο Βόλγκογκραντ θα αντιμετωπίζονται όπως και τώρα", εννοώντας, προφανώς, τη στρατιωτική επιχείρηση στην Τσετσενία. Τα λόγια αυτά του Ρίμπκιν προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Ο Πρόεδρος της Ταταρίας Μιντιμέρ Σαϊμίεφ έστειλε στη Μόσχα τηλεγράφημα, με το οποίο "εκφράζει την απορία πλατιών στρωμάτων του πληθυσμού" της Δημοκρατίας για τη δήλωση Ρίμπκιν και σημειώνει πως η Ρωσία μπορεί να πέσει θύμα διενέξεων, ανάλογων μ' αυτών στην Τσετσενία, αν δε μάθει "να μιλά κανονικά με τις εθνικές μειονότητες". Επίσης, ο Πρόεδρος της Μπασκίριας Μουρταζά Ραχίμοφ, λιγότερο διπλωματικός, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ρίμπκιν "ανεύθυνες και αναρμόδιες".

Η ρωσική κυβέρνηση απέρριψε, στο μεταξύ, πρόταση της ΟΑΣΕ στην Τσετσενία και παρενέβαλε εμπόδια στη μεταφορά διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ η ρωσική αστυνομία εμπόδισε δημοσιογράφους να περάσουν από το Νταγκεστάν στην Τσετσενία, με σκοπό να περιοριστεί η ενοχλητική για τις ρωσικές αρχές πληροφόρηση της ρωσικής και διεθνούς κοινής γνώμης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφοδρές συγκρούσεις (1996-08-09 00:00:00.0)
Δε γίνονται διαπραγματεύσεις με απειλές (1996-04-03 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις για αποχώρηση των στρατευμάτων (1996-02-06 00:00:00.0)
Γιέλτσιν - Ντουντάγιεφ: Παιδιά της ίδιας μαφίας (1995-01-22 00:00:00.0)
Αναζήτηση υπευθύνων για τα "τσετσενικά" (1995-01-17 00:00:00.0)
Οι μάχες ξανάρχισαν στην Τσετσενία (1995-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ