Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Δυστοκία στην εκεχειρία

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. -

Καμία πρόοδος δεν παρατηρείται στη Βοσνία. Αντίθετα, μάλιστα, η καθημερινά αναμενόμενη ουσιαστική εφαρμογή της συμφωνίας για τετράμηνη εκεχειρία, φαίνεται να καθίσταται ολοένα και πιο αδύνατη, ιδιαίτερα από χτες, μετά τη ρήξη στις σχέσεις του ΟΗΕ αυτή τη φορά με τη βοσνιακή κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Αλία Ιζετμπέκοβιτς ζήτησε από τις δυνάμεις του ΟΗΕ, που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Τούζλα να το εκκενώσουν. Η συγκεκριμένη κίνηση της μουσουλμανικής κυβέρνησης, όπως δηλώνεται στη σχετική επιστολή της προς τη διοίκηση του ΟΗΕ στο Σεράγεβο, έχει το χαρακτήρα διαμαρτυρίας απέναντι στην ανικανότητα των κυανοκράνων να ανοίξουν το αεροδρόμιο, και τούτο μολονότι έχουν επιτρέψει την παραμονή ενός Σέρβου αξιωματικού ως παρατηρητή σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μουσουλμανικές δυνάμεις έχουν ήδη αποκλείσει τους 1.000 περίπου κυανοκράνους που βρίσκονται στην Τούζλα και ζητούν την έναρξη και την ολοκλήρωση της αποχώρησής τους μέσα στο Φλεβάρη.

Η Τούζλα είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Βοσνίας που βρίσκεται στα χέρια του κυβερνητικού στρατού. Οι μουσουλμανικές δυνάμεις, αφού προσπάθησαν χωρίς επιτυχία τα δυο πρώτα χρόνια του πολέμου να κρατήσουν μόνες τους το αεροδρόμιο της πόλης ανοιχτό, προκειμένου να δέχεται τις πτήσεις με τα ανθρωπιστικά φορτία του ΟΗΕ (και ό,τι άλλο χρειάζονταν οι ίδιες), το παρέδωσαν πέρσι στους κυανοκράνους.

Ο ΟΗΕ, ικανοποιώντας αίτημα του Πάλε, δέχτηκε, στη συνέχεια, την εγκατάσταση ενός Σέρβου αξιωματούχου σε αυτό, προκειμένου να ελέγχει το ότι δε φτάνουν πολεμοφόδια για το μουσουλμανικό στρατό. Αλλά, παρά τις συγκεκριμένες υποχωρήσεις, το αεροδρόμιο εξακολουθεί να μη λειτουργεί, αφού το σερβικό πυροβολικό που βρίσκεται έξω από την πόλη χτυπά όσα αεροπλάνα προσπαθούν να προσγειωθούν.

Μολονότι η διάσταση αυτή μεταξύ της μουσουλμανικής κυβέρνησης και του ΟΗΕ δε φαίνεται πως μπορεί να προκαλέσει το ξέσπασμα ανοιχτών συγκρούσεων στην περιοχή της Τούζλα, είναι ενδεικτική του πραγματικού κλίματος που επικρατεί στη Βοσνία και πολύ απέχει από αυτό που θα επέτρεπε την ουσιαστική εφαρμογή της εκεχειρίας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι 17 ολόκληρες μέρες έχουν περάσει από την Πρωτοχρονιά, μέρα κατά την οποία τέθηκε σε εφαρμογή η σχετική συμφωνία, αλλά κανένας από τους όρους της δεν έχει εφαρμοστεί. Οι "Μπλε Δρόμοι" που επιτρέπουν τον ανεφοδιασμό των αστικών κέντρων με τρόφιμα και καύσιμα παραμένουν ακόμη κλειστοί. Το ίδιο και τα αεροδρόμια, ανάμεσά τους και αυτό της Τούζλα, που οι όροι της συμφωνίας προέβλεπαν την επαναλειτουργία τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχωρούν και οι Ρώσοι κυανόκρανοι; (1995-04-27 00:00:00.0)
Ατμόσφαιρα ανησυχίας (1995-04-20 00:00:00.0)
Ο πόλεμος αγριεύει (1995-04-07 00:00:00.0)
Θάνατος κυανοκράνου (1995-03-31 00:00:00.0)
Ενα μικρό βήμα (1995-02-02 00:00:00.0)
Ρήγμα Κροατών - μουσουλμάνων; (1995-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ