Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Αποχωρούν και οι Ρώσοι κυανόκρανοι;

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και μουσουλμάνων συνεχίζονται με εξαιρετική σφοδρότητα σε ολόκληρη την Βοσνία, η Ρωσία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, άρχισε να απειλεί κι αυτή, με αποχώρηση των κυανοκράνων της από την εμπόλεμη χώρα, αν δεν επιτευχθεί και δεν εφαρμοστεί συμφωνία εκεχειρίας.

Αυτό μετέδωσε χτες το πρακτορείο "Ιντερφάξ", επικαλούμενο τον διαπραγματευτή της Μόσχας για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Αλεξάντερ Ζότοφ. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ρωσική διπλωματία εκτιμά πλέον ότι η επανάληψη και η διαφαινομένη κλιμάκωση των εχθροπραξιών σε όλη την χώρα "μπορεί να δημιουργήσει αφόρητες συνθήκες για τους κυανοκράνους". Ανάλογες θέσεις διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα και η Γαλλία μετά το θάνατο από τις σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών δυο δικών της κυανοκράνων στο Σεράγεβο.

Στην Χάγη, συνήλθε χτες για πρώτη φορά το Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, που συγκροτήθηκε πέρυσι με απόφαση του ΟΗΕ. Ο πρώτος κατηγορούμενος ήταν ένας Σέρβος από την Βοσνία, ο Ντουσάν Τάντιτς, που κατηγορείται για δολοφονίες, βιασμούς, ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια στην βορειοδυτική Βοσνία το 1992. Ο Τάντιτς αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ η ηγεσία των Σέρβων της Βοσνίας, που προχτές ο εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου Ρ. Γκόλντστόουν χαρακτήρισε ως "ύποπτη" για εγκλήματα πολέμου, με ανακοίνωσή της, δήλωσε πως "η κυβέρνηση και ο λαός της (αυτοανακηρυχθείσας) Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας δεν αναγνωρίζουν το λεγόμενο δικαστήριο της Χάγης, ούτε τις δραστηριότητές του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ