Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αρχισε ο δεύτερος γύρος

ΠΑΡΙΣΙ.-

Στο ρυθμό του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών ζει από χτες η Γαλλία. Οι δύο διεκδικητές της διαδοχής του Φρανσουά Μιτεράν, ο Ζακ Σιράκ και ο Λιονέλ Ζοσπέν, άρχισαν, ήδη, τις εμφανίσεις τους στην τηλεόραση και προσπαθούν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους.

Μήλο της Εριδος σ' αυτήν τη δεύτερη προεδρική αναμέτρηση της 7ης Μάη είναι, κυρίως, οι ψήφοι του "Εθνικού Μετώπου" του Ζαν Μαρί Λεπέν. Στις πρώτες εμφανίσεις τους μετά τη μάχη της 23ης Απρίλη, τόσο ο σοσιαλιστής Ζοσπέν, όσο και ο νεογκολικός Σιράκ ασχολήθηκαν με θέματα, τα οποία έχει επανειλημμένα θίξει ο ακροδεξιός ηγέτης.

Ο Ζακ Σιράκ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL, επικεντρώθηκε στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ένα θέμα - κλειδί στην προπαγάνδα του "Εθνικού Μετώπου". Ο δήμαρχος του Παρισιού χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το φαινόμενο των παρανόμων μεταναστών και δεσμεύτηκε ότι ως πρόεδρος της χώρας θα προσπαθήσει να εξαλείψει το πρόβλημα. Ο Σιράκ, μάλιστα, έφθασε στο σημείο να πει ότι αν, τελικά, αποδειχθεί ότι η συμφωνία μεταξύ εφτά δυτικοευρωπαϊκών χωρών να χαλαρώσουν τους συνοριακούς ελέγχους (μεταξύ τους) επιδεινώνει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, τότε θα αναθεωρηθεί. Τη συμφωνία αυτή έχουν υπογράψει, εκτός από τη Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Ο συντηρητικός υποψήφιος πρόεδρος, στην ίδια συνέντευξη, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα σε αναλογικό, αίτημα το οποίο έχει επαναλάβει πολλάκις ο Ζαν Μαρί Λεπέν. Ο Σιράκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι, αν ανακοινώσει μια τέτοια αλλαγή σε προεκλογική περίοδο, ο γαλλικός λαός με το δίκιο του θα τον κατηγορήσει για δημαγωγία. Βέβαια, ο Σιράκ, διατυπώνοντας αυτήν την άποψη, άφησε εντελώς έκθετο τον υπουργό Εσωτερικών (και έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του πρωθυπουργού Εντουάρ Μπαλαντίρ) Σαρλ Πασκουά, ο οποίος, την επομένη κιόλας του πρώτου γύρου, δήλωσε ότι μια τέτοια εκλογική αλλαγή είναι πολύ πιθανή.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Λιονέλ Ζοσπέν απέφυγε να δεσμευτεί ο ίδιος απέναντι στο "Εθνικό Μέτωπο", όμως η στενή του συνεργάτης Μαρτίν Ομπρί, πρώην υπουργός Εργασίας και κόρη του Ζακ Ντελόρ, σε δηλώσεις της, εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετική σε μια αλλαγή του υπάρχοντος εκλογικού συστήματος σε αναλογικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ