Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απειλητικό πρόγραμμα επέκτασης των οικισμών

Αμεσος στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να οικοδομηθούν 30.000 σπίτια στην ανατολική Ιερουσαλήμ και όχι μόνο 17.000

ΤΕΛ - ΑΒΙΒ.-

Το ζήτημα της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη φαίνεται ότι θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πολύ καιρό ακόμα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος του Ισραήλ, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση όχι μόνο έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην κατασκευή νέων οικοδομικών μονάδων στην περιοχή της αραβικής ανατολικής Ιερουσαλήμ, αλλά, επιπλέον, αποφάσισε να διπλασιάσει τον αριθμό των μονάδων αυτών. Ετσι, άμεσος στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να οικοδομηθούν 30.000 σπίτια στην ανατολική Ιερουσαλήμ και όχι μόνο 17.000, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί.

Η αποκάλυψη αυτή αναμένεται ότι θα δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των Παλαιστινίων όσο και από την πλευρά της ισραηλινής αριστεράς. Είναι, ήδη, γνωστό ότι η παλαιστινιακή ηγεσία έχει προειδοποιήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν ότι περαιτέρω ενέργειες είτε επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη είτε νέας ανοικοδόμησης της ανατολικής Ιερουσαλήμ θα αποτελέσει πραγματικό τορπίλισμα των ειρηνευτικών συνομιλιών και θα ανατρέψει εξ ολοκλήρου την ισραηλινο - παλαιστινιακή συμφωνία ειρήνης.

Την ίδια στιγμή που ο ανώνυμος αξιωματούχος έδινε τις συγκεκριμένες πληροφορίες στους δημοσιογράφους, οι υπεύθυνοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ανακοίνωναν στο γενικό στρατιωτικό επιτελείο της χώρας ότι το 1995 εκτιμάται ως έτος υψηλού κινδύνου για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων από παλαιστινιακές ομάδες φανατικών ισλαμιστών τόσο μέσα στο έδαφος του Ισραήλ, όσο και στο εξωτερικό. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κάλεσαν την κυβέρνηση να θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της για το νέο έτος τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Στο μεταξύ, η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση "Χαμάς", η οποία θεωρείται από τις ισραηλινές αρχές νούμερο 1 τρομοκρατικός κίνδυνος, εμφανίζεται να έχει προβλήματα στο εσωτερικό της. Χτες το πρωί, για πρώτη φορά στην ιστορία της οργάνωσης, κυκλοφόρησαν στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης φυλλάδια, τα οποία κατηγορούσαν τους τοπικούς ηγέτες του κινήματος για κατάχρηση των χρημάτων, που μαζεύονται από προσφορές οπαδών. Το γεγονός αυτό είναι αρκετά σημαντικό, γιατί είναι γνωστό ότι η "Χαμάς" έχει επανειλημμένα υπερηφανευτεί για την τιμιότητα και την ακεραιότητα των στελεχών της, τα οποία αντιπαραθέτει στη "διεφθαρμένη" αυτόνομη διοίκηση του Γιάσερ Αραφάτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ