Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντικυβερνητική ανταρσία στρατιωτών

ΜΠΑΝΓΚΟΥΙ.-

Με τα "δόντια" κρατούν οι περίπου 1.500 Γάλλοι στρατιώτες, που "σταθμεύουν" εδώ και καιρό στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ανγκ - Φίλιξ Πατάσε στην εξουσία. Η ανταρσία στρατιωτών, που (σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία) υποστήριζαν τα προηγούμενα στρατιωτικά καθεστώτα, βρίσκεται σε εξέλιξη δυναμιτίζοντας την ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Οι στασιαστές στρατιώτες, που ζητούν την παραίτηση του εκλεγμένου Προέδρου Πατάσε, έπληξαν χτες το πρωί με βλήματα όλμων το ξενοδοχείο "Σοφιτέλ" που γειτονεύει με τη γαλλική πρεσβεία και όπου έχουν "οχυρωθεί" κυβερνητικές μονάδες. Από τα πυρά καταστράφηκε ο 8ος όροφος του ξενοδοχείου, ενώ οι πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες είναι ανύπαρκτες. Οι συγκρούσεις έχουν ουσιαστικά κόψει στα δύο την πρωτεύουσα Μπανγκούι. Το δυτικό και νότιο τμήμα της πόλης ελέγχεται από τους στασιαστές, ενώ το κεντρικό και βόρειο ελέγχεται από τα κυβερνητικά στρατεύματα και τους Γάλλους στρατιώτες. Εξυπακούεται ότι το Προεδρικό Μέγαρο και το κτίριο της κρατικής ραδιοφωνίας δε "φρουρείται" μόνο από Κεντροαφρικανούς αλλά και από Γάλλους στρατιώτες.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, οι Γάλλοι στρατιώτες δεν αρκέστηκαν στην "ασφαλή" μεταφορά αλλοδαπών σε πιο προστατευμένα μέρη. Ενεπλάκησαν σε ανταλλαγές πυρών με τους στασιαστές, όταν οι τελευταίοι εξαπέλυσαν και νέα επίθεση (χτες το μεσημέρι) στο ξενοδοχείο "Σοφιτέλ"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ