ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ετοιμότητα για το πλήρες ξεπούλημα

Ολοκληρώνεται η διάλυση της "Πειραϊκής - Πατραϊκής"

Το ξεκλήρισμα της Π - Π, στο οποίο ισάξια επιδόθηκαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φτάνει στο τέλος του. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εργαζόμενους για επαναλειτουργία των δύο εργοστασίων, σε Πάτρα και Χαλκίδα, έχει ήδη αποφασίσει τον πλειστηριασμό τους. Στην πραγματικότητα αποκαλύπτει το πρόσωπό της αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους αλλά και για την αποβιομηχάνιση που μαστίζει τους δύο νομούς. Στο μεταξύ την ερχόμενη βδομάδα αναμένονται από το ΔΣ του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την πώληση των αποθηκών σε Βαρυμπόπη και Ασπρόπυργο καθώς και των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης στους πλειοδότες, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ολοκληρωμένων προσφορών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΕ Χ. Τσουδερού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΕ το θέμα της πώλησης των εργοστασίων της Π - Π με τη διαδικασία του πλειστηριασμού θεωρείται δεδομένη, αφού και ο 4ος διαγωνισμός για την πώλησή τους δεν καρποφόρησε και το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει και 5ο διαγωνισμό. Στα πλαίσια αυτά μέχρι τα Χριστούγεννα θα αρχίσουν να μοιράζονται στους 900 εργαζόμενους τα κονδύλια των 5 συνολικά δισ. δρχ. (2,5 + 2,5) τα οποία προσφέρει η κυβέρνηση προκειμένου να χρυσώσει το χάπι της καταστροφικής πολιτικής που δρομολόγησε για την επιχείρηση αλλά και για ολόκληρο τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Στην ίδια συνάντηση ο Χ. Τσουδερός ενημέρωσε ότι ο Οργανισμός έχει λάβει εντολή από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και βρίσκεται σε ετοιμότητα να προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες την εκποίηση και των υπολοίπων εταιριών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του. Οι εν λόγω διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε 7 μήνες λόγω των ειδικών προβλημάτων που συναντούν οι περισσότερες από αυτές.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 1996
Οι 10 από τους 20 κλάδους παράγουν λιγότερο από το 1980!

Η μικρή αύξηση κατά 1% της παραγωγής στη βιομηχανία (μεταποίηση), που δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΣΥΕ για το εννιάμηνο του 1996, δεν αντισταθμίζει με τίποτε τις μεγάλες απώλειες των τελευταίων 16 ετών

Μικρή αύξηση 1%, εμφανίζει η παραγωγή στο σύνολο των εργοστασίων (20 κλάδοι της μεταποιητικής βιομηχανίας) στο εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 1996, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εννιάμηνο. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Η αύξηση αυτή, όμως, δεν αντισταθμίζει τη μεγάλη μείωση της παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων στα τελευταία 16 χρόνια. Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο όγκος της παραγωγής των βιομηχανικών εργοστασίων στο εννιάμηνο του 1996, εξακολουθεί να παραμένει μικρότερος από τα επίπεδα του 1980! Για την ακρίβεια, ενώ ο γενικός δείκτης παραγωγής (δηλαδή το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων με βάση το 100 το 1980) ήταν στο εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 1996 99,4%.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, σκιαγραφείται ανάγλυφα αποβιομηχάνιση της χώρας και ειδικότερα το ισχυρά πλήγματα που προκάλεσε σε ορισμένους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κι αυτό γιατί στην ουσία παραιτήθηκαν από το σχεδιασμό και ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και εφάρμοσαν τη βιομηχανική πολιτική που τους υπέδειξε το διευθυντήριο των Βρυξελλών. Οι κλάδοι της ελληνικής βιομηχανίας, που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα στην τελευταία δεκαεξαετία, φαίνονται και από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, σύμφωνα με τα οποία από 100 μονάδες που ήταν η παραγωγή το 1980, παράγουν σήμερα:

  • Οι βιομηχανίες δέρματος,μόλις 47,8 μονάδες. Δηλαδή ούτε το μισό, σε σχέση με την παραγωγή του 1980. Από αυτή την άποψη, όσο κι αν φαντάζει θεαματική η αύξηση κατά 47,8% που παρουσίασε η παραγωγή της βιομηχανίας δέρματος το 1996, δεν αντισταθμίζει με τίποτε τις μεγάλες απώλειες που είχε ο κλάδος και έχει συρρικνωθεί δραματικά.
  • Οι βιομηχανίες ειδών ρουχισμού και παπουτσιών (ένδυση - υπόδηση), μόλις49 μονάδες, που επίσης είναι κάτω από το μισό της παραγωγής του 1980. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παραγωγή των βιομηχανικών μονάδων παπουτσιών και ρουχισμού, παρουσιάζει πτώση με ρυθμό κοντά στο 11% για το 1994 και το 1995, ενώ το 1996 η πτώση... περιορίστηκε στο 9,8%, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό στην αύξηση της ανεργίας στον κλάδο, αλλά και τη συναλλαγματική αιμορραγία για εισαγωγές από το εξωτερικό.
  • Οι βιομηχανίες υφαντικών ειδών μόλις 61,9 μονάδες, σκιαγραφώντας έτσι τα οξύτατα προβλήματα της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδας και τον εργαζόμενων στον κλάδο. Πτωτική πορεία, σημείωσε η παραγωγή στη βιομηχανία υφαντικών ειδών τόσο στο φετινό εννιάμηνο (2,5%) όσο και στα εννιάμηνο του 1995 (7,3%) και το του 1994 (0,7%).
  • Οι βιομηχανίες ξύλου και φελού,μόλις 69,6 μονάδες.
  • Οι βιομηχανίες ηλεκτρικών μηχανών, συσκευών κλπ,μόλις 70,5 μονάδες.

Επίσης εξακολουθούν και σήμερα να υπολείπονται των επιπέδων της παραγωγής κατά 29 μονάδες οι βιομηχανίες επίπλων,κατά 15,3 μονάδες οι βιομηχανίεςεκδόσεων και εκτυπώσεων κλπ.

Αντίθετα, πάνω από τα επίπεδα του 1980 βρίσκεται η παραγωγή της βιομηχανίας ειδών διατροφής (κατά 30,6 μονάδες, αν και το φετινό εννιάμηνο παρουσίασε πτώση 1,1%), οι βιομηχανίες ποτών (κατά 73,9 μονάδες, που επίσης στο φετινό εννιάμηνο η παραγωγή τους μειώθηκε 6,5%), οι βιομηχανίεςκαπνού (κατά 48,5 μονάδες) κλπ.

ΕΟΤ
Ξεκινάει το νέο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού

Ανακοινώθηκαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) οι προϋποθέσεις ένταξης των τουριστικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού για την περίοδο Απρίλη '97 - Μάρτη '98 που απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες ομογενείς και στους υπήκοους κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι προϋποθέσεις για την προώθηση του προγράμματος είναι:

  • Η δέσμευση των επιχειρήσεων που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ότι θα δέχονται τους τουρίστες σε όλη τη διάρκεια που δηλώνουν με την αίτησή τους.
  • Οι έγκαιρες κρατήσεις των ενδιαφερόμενων τουριστών.
  • Η ειδική τιμολογιακή πολιτική από τα ξενοδοχεία, τα κάμπινγκ, τουριστικά πλοία κλπ., που για να συμμετάσχουν πρέπει να παρέχουν εκπτώσεις πάνω στην τιμή που δηλώνουν το λιγότερο 30% για μικρές ομάδες τουριστών, τουλάχιστον 4 ατόμων, οι οποίες θα πραγματοποιούν από δύο διανυκτερεύσεις και πάνω. Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα μπορούν να παρέχουν εκπτώσεις και πάνω από 50%, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις όπου οι τιμές είναι ελεύθερες θα πρέπει και αυτές να εφαρμόσουν ειδική τιμολογιακή πολιτική για να προσελκύσουν τους ενδιαφερόμενους.

Τις σχετικές αιτήσεις μπορούν να αποστέλλουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στην αρμόδια Διεύθυνση Εσωτερικού και Κοινωνικού Τουρισμού του ΕΟΤ το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να κυκλοφορήσει έγκαιρα το σχετικό φυλλάδιο για τους τουρίστες.

ΔΗΚΕΒΕ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ΕΟΜΜΕΧ

Την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής για την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων μέσα από το νόμο 2414/96, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων" (ΔΗΚΕΒΕ). Η ΔΗΚΕΒΕ εκφράζει την αντίθεσή της στο συγκεκριμένο νόμο, τόσο για επιχειρήσεις γενικότερης εθνικής στρατηγικής σημασίας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΠ, ΔΕΠΑ, ΕΑΒ, ΕΒΟ, ΕΥΔΑΠ, ΟΑ, ΟΣΕ, ΟΠΕ), όσο και για τη μετατροπή του ΕΟΜΜΕΧ - ΕΛΟΤ σε Ανώνυμες Εταιρίες, με συνέπεια την αλλαγή του χαρακτήρα τους, πιο δύσκολη οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση, απολύσεις εργαζομένων, ακόμη και κλείσιμο.

Εκτός από τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, καταγγέλλει η ΔΗΚΕΒΕ, η οποία ευθυγραμμίζει πλήρως τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων και οργανισμών με τους κανόνες της φιλελεύθερης οικονομίας της αγοράς, όπως επιτάσσει η ΕΕ με τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, άλλο τόσο ευθύνες έχει απέναντι στους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους το ΔΣ του ΕΟΜΜΕΧ, το οποίο συναίνεσε σε αυτή τη μετατροπή του οργανισμού και ειδικότερα ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος ενήργησε ως κυβερνητικό φερέφωνο παρά ως εκπρόσωπος των ΕΒΕ.

Τεράστιες ιστορικές ευθύνες, υπογραμμίζει, έχουν και οι συνάδελφοι της ΠΑΣΚΕΒΕ και της ΔΑΚΜΜΕ για τη σχηματιζόμενη πλειοψηφία στο προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ για την απουσία του, οι οποίοι διαμόρφωσαν μια απόφαση με βάση την κομματική τους θέση και αντίληψη και όχι με κριτήριο την ανάπτυξη της βιοτεχνίας και της εθνικής οικονομίας.

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τους ΕΒΕ με τον αγώνα τους να απαιτήσουν την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΟΜΜΕΧ και των κλαδικών ινστιτούτων και να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ