ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το ΟΥΦΟ, ο Κοτς και η συνθήκη

Μια τρυφερή ταινία με τον Γουόλτερ Ματάου, σε σκηνοθεσία Τζακ Λέμον "Κοτς" θα παρουσιάσει η ΕΤ - 2 στις 00.30. Ενας ηλικιωμένος και γεμάτος ζωντάνια άνδρας αρνείται να περάσει στο περιθώριο της ζωής. Οταν αντιλαμβάνεται ότι τα παιδιά του επιθυμούν να τον στείλουν σε γηροκομείο, ο Κοτς αντιδρά και αναπτύσσει μια ζεστή, ανθρώπινη φιλική σχέση με μια κοπέλα που περιμένει παιδί. Θα της συμπαρασταθεί, θα την πείσει να κρατήσει το παιδί της και να μην το δώσει για υιοθεσία, όπως είχε αποφασίσει πάνω στην απελπισία της.

Από την ΕΤ - 3 στη 01.00 "Η συνθήκη του φιδιού" του Ντέιβιντ Γκριν.

Ο Γκάι Πέρσον κατοικεί στην πόλη ως τη στιγμή που αποφασίζει να επιστρέψει στην αγροτική κοινότητα που γεννήθηκε. Επιστρέφοντας ανακαλύπτει ότι η μητέρα του εγκατέλειψε τον αλκοολικό και βίαιο πατέρα του και ζει μαζί με τους Ινδιάνους. Διαπιστώνει ακόμη ότι υπάρχει μια βαθιά αντιπάθεια ανάμεσα στους Ινδιάνους και στους αγρότες, επειδή οι τελευταίοι ασκούν έντονες πιέσεις για την εξαγορά της γης των Ινδιάνων. Επικεφαλής των Ινδιάνων που θέλουν να μην ξεπουληθεί η γη τους είναι ο παιδικός και αγαπητός φίλος του Γκάι.

Από το MEGA στις 22.50 "Απόρρητος φάκελος Ρόζγουελ" του Τζέρεμι Πολ Κέγκαν. Πρόκειται για μια δραματική ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1995. Το 1947 ένας ιπτάμενος δίσκος, ένα UFO, προσκρούει στο Νέο Μεξικό και η αμερικανική κυβέρνηση αναθέτει στον ταγματάρχη Τζσε Μάρσελ να συντονίσει τις έρευνες και να αποκρύψει το γεγονός. Η ταινία είναι βασισμένη στη γνωστή υπόθεση Ρόζγουελ και στα πραγματικά γεγονότα που συγκλόνισαν την αμερικανική κοινή γνώμη.

6 - 8 ΕΝΟΨΕΙ ... των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που

6 - 8 ΕΝΟΨΕΙ... των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Με τον Γιάννη Χατζηγεωργίου.

8 - 10 ΕΞΑΙΤΙΑΣ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Με τον Δάνη Παπαβασιλείου.

10 - 13 ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

13 - 14 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Μία εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Με την Αννα Μπαλλή.

14 - 16 ΜΕ ΑΠΟΨΗ Η διαδρομή του "902", στα σημαντικότερα γεγονότα της μέρας, με τους ρεπόρτερ και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Με την Μάρω Φωτάκη.

16 - 17 ΕΝΤΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ Η αθλητική εκπομπή του "902". Με τους: Θ. Λαζαρίδη - Δ. Μαχαίρα.

17 - 18 ΣΤΑ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ Ειδήσεις, σχόλια, παρουσιάσεις. Ο,τι χρειάζεται να γνωρίζετε απ' το χώρο του κινηματογράφου. Με τον Θανάση Λαζαρίδη.

18 - 19 ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Μια εκπομπή παρακολούθησης των πολιτιστικών γενόμενων, που κρίνει, ενημερώνει, σχολιάζει και προτείνει. Επιμέλεια - παρουσίαση: Πέρσα Λάρδη και συνεργάτες.

19 - 20 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ Οι καλλιτέχνες συζητούν με τον Στέφανο Ψαραδάκο, για το έργο τους, τον πολιτισμό και το ρόλο της τέχνης στην κοινωνία μας.

20 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 22 ΨΗΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Τραγούδια - σχόλια - συνεντεύξεις με θέμα πάντα το ελληνικό τραγούδι. Με τον Στάθη Ευτυχίδη.

22 - 23 ΤΟ ΥΦΟΣ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ Η Αντέλλα Μέρμηγκα επιλέγει και διαβάζει από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία.

23 - 24 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ Επιμέλεια Δ. Κουτζμανίδης.

24 - 2 ΟΚΤΑΝΑ Ενα άνευ ορίων ROCK ταξίδι, παρέα με τους ποιητές. Με την Ελένη Μαυρούλη και τον Αγγελο Νταλαχάνη.

2 - 3 ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Το παγκόσμιο εργατικό, αντιφασιστικό, αντιπολεμικό τραγούδι, μόνο στον "902 Αριστερά στα FM". Τραγούδια των ελπίδων, των πόθων και των αγώνων για μια καλύτερη ζωή, των λαών όλου του κόσμου. Επιμέλεια: Στέφανος Ψαραδάκος.

3 - 4 Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ... χωρίς λόγια. Επιμέλεια: Δημήτρης Κουτζμανίδης.

4 - 6 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"

Καθυστερεί η προκήρυξη "προέδρου"

Η προκήρυξη της θέσης νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ έχει καθυστερήσει, όπως επισημαίνεται σε υπόμνημα που απέστειλε η ΠΟΣΠΕΡΤ, προς την κυβέρνηση. Η ΠΟΣΠΕΡΤ στο υπόμνημά της, αναφερόμενη στην επιλογή προέδρου της ΕΡΤ, τονίζει ότι στην προκήρυξη δε θα πρέπει να υπάρχουν όροι, που "μπορούν να θεωρηθούν "φωτογραφικοί"", γιατί κάτι τέτοιο θα "αποτρέψει επί ζημία ασφαλώς της ΕΡΤ, σοβαρούς και πετυχημένους μάνατζερ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να διεκδικήσουν τη θέση". Ο νέος σύμβουλος, κατά την ΠΟΣΠΕΡΤ, για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, θα πρέπει να γνωρίζει την ελληνική και αγγλική τουλάχιστον γλώσσα. Το όργανο, επίσης, "αξιολόγησης των υποψηφίων και εισήγησης προς την κυβέρνηση", θα πρέπει να είναι αξιόπιστο για την αντικειμενικότητα και επάρκειά του, να ανταποκριθεί στο έργο του". Η Ομοσπονδία Εργαζομένων θεωρεί ακόμη ότι το νέο ΔΣ της ΕΡΤ, θα πρέπει να είναι το "πολύ 9μελές", για να μπορεί να είναι όργανο "ευέλικτο" και"αποτελεσματικό".

"Πνευματικές" οφειλές 102 εκατομ.

Στο Διεθνές Εμπορικό Δικαστήριο, θα οδηγήσει τη χώρα μας η αμερικανική κυβέρνηση σε περίπτωση, που δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι τις 16 του Δεκέμβρη τα χρέη για τα πνευματικά δικαιώματα. Εκπρόσωποι του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισαν την ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος για τα ΜΜΕ και η Ελλάδα να καταβάλει τις οφειλές της, για τα πνευματικά δικαιώματα. Εκπρόσωποι του υπουργείου Εμπορίου σε συνέντευξη Τύπου που είχαν δώσει πριν μερικούς μήνες, είχαν θέσει το πρόβλημα, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση την επίλυσή του.

Τα χρέη της Ελλάδας προς την Αμερική, όπως αναφέρθηκε χτες, φτάνουν τα 102 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 60 είναι για πνευματικά δικαιώματα, αμερικανικών ταινιών. Η χώρα μας βρίσκεται πια στην τελευταία λίστα, ξεπερνώντας ακόμη και την Κίνα. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, Τζόι Πάποβιτς, είπε επίσης, ότι ήδη οι εκπρόσωποι του υπουργείου είχαν συνάντηση για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Θεμιστοκλή Κουρουσόπουλο, ενώ θα συναντηθούν και με τον υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα.

"Σε είδα Λήμνος" είναι το ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί από την ΕΤ-3 στις 21.30 σε σκηνοθεσία Μίκας Ζαχαροπούλου. Πρόκειται για διαφορετική προσέγγιση στο ακριτικό νησί, παραγωγή που δεν αποτελεί τουριστικό ντοκιμαντέρ, αλλά περιήγηση του νησιού από τη συγγραφέα Μαρία Λαμπαδαρίδου - Πόθου, όπου ο Ελύτης του Αιγαίου "συγκρούεται" με τον Μπέκετ της Δύσης.

Ο Ουόλτερ Ματάου πρωταγωνιστεί στην ταινία του ...Τζακ Λέμον "Κοτς" (ΕΤ-2 00.30)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ