ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες αποκαλύψεις για τις σχέσεις κράτους - παρακράτους

ΑΓΚΥΡΑ.-

Σε νέες καταγγελίες για τις διασυνδέσεις της τουρκικής πολιτικής σκηνής με τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις προχώρησε, χτες, ο Μεσούτ Γιλμάζ, ηγέτης του αντιπολιτευτικού κόμματος της "Μητέρας Πατρίδας". Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ επιμένει να υποστηρίζει τον καταζητούμενο από την Ιντερπόλ, Αμπντουλάχ Τσατλί, ύποπτο για σειρά πολιτικών δολοφονιών.

Για τρεις διαφορετικές ομάδες "συμμοριών" που δρουν στους κόλπους του κρατικού μηχανισμού και συναγωνίζονται στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μίλησε ο Μεσούτ Γιλμάζ, στη σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του. Ο ηγέτης του κόμματος της "Μητέρας Πατρίδας" υποστήριξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο νυν πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν έχουν, στα χέρια τους, ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τη δράση των ομάδων αυτών που αποτελούνται από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, αστυνομικούς, αλλά και πρώην μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι". Ο Γιλμάζ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, απείλησε την τουρκική κυβέρνηση ότι στην περίπτωση που δεν προχωρήσει άμεσα στη διαλεύκανση της υπόθεσης και στην απομάκρυνση των πολιτικών προσώπων, που είναι εμπλεγμένα σε αυτήν, θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του.

Στο μάτι του κυκλώνα του σκανδάλου της δράσης των παραστρατιωτικών ομάδων συνεχίζει να βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ. Παρ' όλα αυτά, η πρώην πρωθυπουργός επιμένει στην αρχική της θέση και υπερασπίζει, σε κάθε ευκαιρία, τον ένα βασικό ύποπτο της υπόθεσης, τον Αμπντουλάχ Τσατλί, ο οποίος κατηγορείται, εκτός των άλλων, και για πολλές πολιτικές δολοφονίες. Η Τσιλέρ επανέλαβε ότι "όποιος πυροβολεί στο όνομα του κράτους έχει τη συμπάθειά μας" και απέφυγε επισταμένα να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Τσατλί καταζητείται και από την Ιντερπόλ. Ταυτόχρονα, όμως, φαίνεται ότι κάνει και ό,τι μπορεί για να εξαφανίσει στοιχεία που εμπλέκουν το άτομό της στην υπόθεση. Ετσι, τουλάχιστον, εξέλαβαν πολλοί πολιτικοί αναλυτές την απρόσμενη απομάκρυνση από τη θέση του του Κεμάλ Γιαζίκογλου, επικεφαλής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος και πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Καταγγελία βασανιστηρίων και από την ΕΕ

Ανοιχτή δήλωση καταδίκης των βασανιστηρίων που λαμβάνουν χώρα στις τουρκικές φυλακές έκανε, χτες, η ευρωπαϊκή επιτροπή κατά των βασανιστηρίων. Παραβαίνοντας τη συνήθη τακτική της, να μη δημοσιεύει τις εκθέσεις της παρά μόνο όταν η εμπλεκόμενη χώρα αρνείται τη συνεργασία, η επιτροπή, που αποτελείται ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες - γιατρούς, νομικούς κλπ. - πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη το Σεπτέμβρη στις φυλακές των Αδάνων, της Κωνσταντινούπολης και της Προύσσας. Στην έκθεσή της υπογραμμίζεται ότι σε βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς υπόκεινται όχι μόνο οι πολιτικοί κρατούμενοι, αλλά ακόμα και οι συλληφθέντες για μικροπαραβάσεις του ποινικού κώδικα.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Παραμένει η πολιτική κρίση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ανυποχώρητος στους ισχυρισμούς του περί νίκης στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Σερβίας στις εκλογές της 17ης Νοέμβρη παραμένει ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός κομμάτων "Ζάγιεντο", καθώς ένας από τους ηγέτες του, ο Ζόραν Ντζίντζιτς σημείωσε πως δεν υπάρχουν περιθώρεια συμβιβασμού για τις πόλεις Νις, Κράλγιεβο και Βελιγράδι παρά μόνον για την παραίτηση της κυβέρνησης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Ντζίντζιτς, μιλώντας στο πλήθος των περίπου 100.000 ατόμων που διαδήλωσαν χτες στο κέντρο του Βελιγραδίου, υποστήριξε ότι εάν ο Μιλόσεβιτς δεν αναγνωρίσει την πλήρη νίκη του "Ζάγιεντο" στις εκλογές του Νοέμβρη, τότε οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την παραίτηση της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, χτες, συνεχίστηκαν οι επικρίσεις της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου στους χειρισμούς της κυβέρνησης του Σέρβου προεδρου. Κυβερνητικό κλιμάκιο του Μαυροβουνίου που επισκέπτεται την Ουάσιγκτον χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του "απολύτως μη δημοκρατική" την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 17ης Νοέμβρη. Αφορμή για τη χτεσινή ανακοίνωση είναι ο φοβος της μαυροβούνιας κυβέρνησης για τη λήψη πιθανών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ομοσπονδίας της Ν.Γιουγκοσλαβίας. Χτες, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από το Βελιγράδι να σερβαστεί το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Νοέμβρη και ανέστειλε την εφαρμογή ενός ευνοϊκού εμπορικού καθεστώτς στις συναλλαγές της ομοσπονδίας με την ΕΕ.

Αίσθηση προκαλεί η πρόσκληση που απέστελε χτες το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ομοσπονδία της Ν.Γιουγκοσλαβίας προκειμένου να επισκεφθούν τη Βόννη στις 10 με 11 Δεκέμβρη.Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, Γενικός Γραμματέας των "Σοσιαλδημοκρατών" δήλωσε μάλιστα ότι η πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να ανοίξει "ένα νέο πεδίο επικοινωνίας με τις πολιτικες δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας, πέραν του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς". Ας σημειωθεί ότι αυτοί που έλαβαν την παραπάνω πρόσκληση είναι τα ηγετικά στελέχη του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού κομμάτων "Ζάγιεντο", όπως οι: Ζόραν Τζίντζιτς (Δημοκρατικό Κόμμα), Ντουκ Ντράσκοβιτς (Σερβικό Κϊνημα Ανανέωσης), Πέσιτς (Βήμα Πολιτών), Κόρατς (Σοσιαλδημοκρατική Ενωση) και ο Ζόραν Βούγιτς, στέλεχος φοιτητικής ενωσης του Βελιγραδίου...

Κυβέρνηση μειοψηφίας στη Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Από μια κλωστή κρεμόταν η κυβέρνηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Βρετανού πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, και αυτή "κόπηκε" χτες με την παραίτηση του συντηρητικού βουλευτή σερ Τζον Γκορστ. Ετσι, εάν στο μέλλον, ο Μέιτζορ ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής των Κοινοτήτων δε θα την πάρει, ενώ για να περάσει την έγκριση κάποιου νομοσχεδίου της κυβέρνησή του θα πρέπει να προστρέξει στη συμπαράσταση και στην ψήφο των περίπου 12 βουλευτών προτεσταντών της Βόρειας Ιρλανδίας.

Γιατί παραιτήθηκε ο Τζον Γκορστ; Επειδή, λέει, η κυβέρνηση δεν έδινε εγγυήσεις για την άμεση κατασκευή μιας μονάδας εντατικής παρακολούθησης στο "Γενικό Νοσοκομείο Εντγκγουέαρ" της εκλογικής του περιφέρειας Εντον. Ωστόσο, πίσω από την παραίτηση Γκορστ κρύβεται η σκληρή ενδοκομματική σύγκρουση που έχει προκύψει ανάμεσα σε ευρωσκεπτικιστές και φιλοευρωπαϊστές στους κόλπους του "Συντηρητικού Κόμματος". Απόδειξη για το παραπάνω δεν είναι μόνο η παραίτηση Γκοστ, αλλά η χτεσινή δήλωση του επίσης βουλευτή του "Συντηρητικού Κόμματος", Εντουαρντ Λέιγκ, που προειδοποίησε πως θα παραιτηθούν και μέλη της κυβέρνησης, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ δεν αποκλείσει το ενδεχόμενο ένταξης της στερλίνας στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα και την υιοθέτηση του νομίσματος "ΕΥΡΩ" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τώρα, το ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά πότε, ακριβώς θα γίνουν πρόωρες εκλογές στη Βρετανία (δηλαδή πριν την κανονική ημερομηνία του Μάη του '97). Να, όμως, ποια ήταν η απάντηση του αρχηγού των "Εργατικών", Τόνι Μπλερ, στις χτεσινές εξελίξεις: "Η κυβέρνηση αποσυντίθεται μπροστά στα μάτια μας. Οσο πιο γρήγορα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να βάλουμε τέλος στη μιζέρια της, τόσο το καλύτερο!". Ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος εμφανίζεται να προπορεύεται του Μέιτζορ με 10 ποσοστιαίες μονάδες όσον αφορά τη δημοτικότητα, απέκλεισε, προς το παρόν, το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, υποστηρίζοντας ότι ούτε οι "Εργατικοί" θα μπορούσαν υπό τις παρούσες συνθήκες να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Βουλής των Κοινοτήτων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αγώνας δρόμου για συνάντηση κορυφής

Πυρετός επικρατεί στο διπλωματικό παρασκήνιο της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση ανάμεσα στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου μέσα στις επόμενες μέρες. Παρ' όλα αυτά, ο άνθρωπος - κλειδί της συνάντησης, που δεν είναι άλλος από τον Ουσάμα ελ Μπαζ, πολιτικός σύμβουλος του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, δεν ήταν, χτες, σε θέση να ανακοινώσει με βεβαιότητα την ημερομηνία της ισραηλινοπαλαιστινιακής συνάντησης κορυφής, χωρίς, όμως, να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Την ίδια στιγμή, ποικίλα συναισθήματα και αντιδράσεις έχει προκαλέσει τόσο στο Ισραήλ όσο και στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη ο διορισμός δύο νέων προσώπων στις καίριες θέσεις των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Τόσο η Μαντλίν Ολμπράιτ, υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, όσο και ο Ουίλιαμ Κοέν, νέος υπουργός Αμυνας, θεωρούνται "φιλο-ισραηλινοί" σε σύγκριση με τους προκατόχους τους Ουόρεν Κρίστοφερ και Ουίλιαμ Πέρι, αντίστοιχα. Η κυβέρνηση Νετανιάχου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα δύο νέα πρόσωπα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της, όμως, στην ανακοίνωσή της εκφράζει την ελπίδα ότι "η συνεργασία της με την Ουάσιγκτον θα κινηθεί στα ίδια ικανοποιητικά επίπεδα με αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης Κλίντον".

ΙΑΠΩΝΙΑ
"Αιματηρή" κατολίσθηση σε φράγμα

ΤΟΚΙΟ.-

Απέλπιδες προσπάθειες για τον εντοπισμό 12 αγνοούμενων εργατών καταβάλλουν σωστικά συνεργεία σε τοποθεσία κατασκευής φράγματος στον ποταμό Καμαχαρασάουα, που βρίσκεται 200 χλμ βορειοδυτικά του Τόκιο.

Εξαιτίας των κάκιστων καιρικών συνθηκών και των ισχυρών βροχοπτώσεων, έγιναν μαζικές κατολισθήσεις στην περιοχή του εργοταξίου, όπου απασχολούνταν συνολικά 50 Ιάπωνες εργαζόμενοι. Δεκατέσσερις από αυτούς "θάφτηκαν" κάτω από τόνους λάσπης σε βάθος 20 μέτρων. Μετά από αρκετές ώρες προσπαθειών τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν δύο πτώματα, μετέφεραν σε ασθενοφόρα 8 τραυματίες, αλλά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν σημάδια ζωής από τους 12 που αγνοούνται.

Σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", δεν είναι σπάνια παρόμοια εργατικά δυστυχήματα που εκδηλώνονται σε ορεινές περιοχές της Ιαπωνίας. Το Σεπτέμβρη του 1993 είχαν ανασυρθεί νεκροί από κατολισθήσεις σε εργοτάξιο στη νότια πόλη Καγκοσίμα πάνω από 20 άτομα.

ΙΤΑΛΙΑ
"Φορολογικές έρευνες" στον Ντι Πιέτρο

ΡΩΜΗ.-

Ανδρες της ιταλικής φορολογικής αστυνομίας έχαναν χτες έρευνες στις κατοικίες και τα γραφεία του πρώην υπουργού Δημοσίων Εργων και δικαστή Αντόνιο Ντι Πιέτρο, στα πλαίσια της εκτεταμένης επιχείρησης της φορολογικής αστυνομίας. Συνολικά, η φορολογική αστυνομία της Ιταλίας πραγματοποίησε 50 επιδρομές, οι δέκα από τις οποίες στη Ρώμη, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός της ΡΑΪ. Ο δικηγόρος του πρώην υπουργού, Μάσιμο Ντι Νόια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "δε γνωρίζω τι ακριβώς ψάχνανε..." και πρόσθεσε ότι ο Ντι Πιέτρο δεν ήταν παρών, όταν οι πράκτορες εισήλθαν στο σπίτι του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ