Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Παραμένει η πολιτική κρίση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ανυποχώρητος στους ισχυρισμούς του περί νίκης στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Σερβίας στις εκλογές της 17ης Νοέμβρη παραμένει ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός κομμάτων "Ζάγιεντο", καθώς ένας από τους ηγέτες του, ο Ζόραν Ντζίντζιτς σημείωσε πως δεν υπάρχουν περιθώρεια συμβιβασμού για τις πόλεις Νις, Κράλγιεβο και Βελιγράδι παρά μόνον για την παραίτηση της κυβέρνησης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Ντζίντζιτς, μιλώντας στο πλήθος των περίπου 100.000 ατόμων που διαδήλωσαν χτες στο κέντρο του Βελιγραδίου, υποστήριξε ότι εάν ο Μιλόσεβιτς δεν αναγνωρίσει την πλήρη νίκη του "Ζάγιεντο" στις εκλογές του Νοέμβρη, τότε οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την παραίτηση της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, χτες, συνεχίστηκαν οι επικρίσεις της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου στους χειρισμούς της κυβέρνησης του Σέρβου προεδρου. Κυβερνητικό κλιμάκιο του Μαυροβουνίου που επισκέπτεται την Ουάσιγκτον χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του "απολύτως μη δημοκρατική" την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 17ης Νοέμβρη. Αφορμή για τη χτεσινή ανακοίνωση είναι ο φοβος της μαυροβούνιας κυβέρνησης για τη λήψη πιθανών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ομοσπονδίας της Ν.Γιουγκοσλαβίας. Χτες, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από το Βελιγράδι να σερβαστεί το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Νοέμβρη και ανέστειλε την εφαρμογή ενός ευνοϊκού εμπορικού καθεστώτς στις συναλλαγές της ομοσπονδίας με την ΕΕ.

Αίσθηση προκαλεί η πρόσκληση που απέστελε χτες το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ομοσπονδία της Ν.Γιουγκοσλαβίας προκειμένου να επισκεφθούν τη Βόννη στις 10 με 11 Δεκέμβρη.Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, Γενικός Γραμματέας των "Σοσιαλδημοκρατών" δήλωσε μάλιστα ότι η πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να ανοίξει "ένα νέο πεδίο επικοινωνίας με τις πολιτικες δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας, πέραν του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς". Ας σημειωθεί ότι αυτοί που έλαβαν την παραπάνω πρόσκληση είναι τα ηγετικά στελέχη του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού κομμάτων "Ζάγιεντο", όπως οι: Ζόραν Τζίντζιτς (Δημοκρατικό Κόμμα), Ντουκ Ντράσκοβιτς (Σερβικό Κϊνημα Ανανέωσης), Πέσιτς (Βήμα Πολιτών), Κόρατς (Σοσιαλδημοκρατική Ενωση) και ο Ζόραν Βούγιτς, στέλεχος φοιτητικής ενωσης του Βελιγραδίου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ