ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Πορεία κλιμάκωσης και έντασης του αγώνα
  • Τετράωρο προειδοποιητικό κλείσιμο των καταστημάτων για τις 17 του Δεκέμβρη αποφάσισε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου
  • Φωνή διαμαρτυρίας και καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής από τους επαγγελματοβιοτέχνες της χώρας. Μαχητική συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα

"Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη μας και ξέρουμε ότι θα την κερδίσουμε". Αυτό ήταν το μήνυμα που κυριάρχησε στη χτεσινή δυναμική αγωνιστική συγκέντρωση των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, όπου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, όπως ανακοινώθηκε στη συγκέντρωση της Αθήνας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) αποφάσισε να προχωρήσει σε τετράωρο κλείσιμο των καταστημάτων στις 17 του μήνα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ, το κλείσιμο θα έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και σε περίπτωση που δεν επιλυθούν τα προβλήματα, θα συνεχίσουν με νέα κλιμάκωση.

Οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας την απόφασή τους να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους και την αγωνία τους για το μέλλον των επιχειρήσεών τους σε φωνή διαμαρτυρίας, σε νέες μάχες και νέους αγώνες για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Δ. Κορφιάτης,ξεκινώντας την ομιλία του στη συγκέντρωση, χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις όλων των ΕΒΕ και υπογράμμισε την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα που άρχισαν για την υπεράσπιση των ΜΜΕ. "Δε θα σταματήσουμε", δήλωσε, "εάν δεν αλλάξει η πολιτική διωγμού που σε πείσμα κάθε λογικής εφαρμόζεται πιστά την τελευταία δεκαετία από όλες τις κυβερνήσεις". Ο ίδιος τόνισε ότι η χτεσινή μέρα διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεων των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων της χώρας γίνεται σε μια περίοδο γενικών κινητοποιήσεων ολόκληρου σχεδόν του ελληνικού λαού, κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, κατά του αντιλαϊκού προϋπολογισμού μονόπλευρης λιτότητας. Επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές, ναυτεργάτες, τελωνειακοί. Οι εργαζόμενοι της χώρας έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση με την απεργία της 28ης Νοέμβρη. "Εκείνο, όμως, για το οποίο όλη η χώρα κρατάει την ανάσα της", τόνισε ο Δ. Κορφιάτης, "είναι οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των αγροτών, στους οποίους στέλνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα που κάνει ο λαός μας για μια οικονομική πολιτική όπου πρωτεύοντα ρόλο παίζουν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί". Γνωρίζουμε, συμπλήρωσε, πως από την κινητοποίηση των αγροτών μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στις δικές μας δουλιές. Ομως - είπε με έμφαση - ξέρουμε πολύ καλά πως οι ευθύνες για τις όποιες επιπτώσεις ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση και την τακτική που ακολουθεί. Επίσης, αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους ολόκληρου του επαγγελματοβιοτεχνικού κόσμου της χώρας έστειλε και στους συνταξιούχους που δίνουν τη δική τους μάχη επιβίωσης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ δήλωσε, απευθυνόμενος σε όσους πίστευαν ότι ο νέος κύκλος αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν οι ΕΒΕ από τις αρχές του 1995 με αφορμή τα "αντικειμενικά κριτήρια", ήταν ένα πρόσκαιρο ξέσπασμα χωρίς συνέχεια, ότι εκείνες οι κινητοποιήσεις ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ενός τεράστιου παγόβουνου που λέγεται μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας και κινείται ευθεία ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Ωστόσο, κατήγγειλε, η κυβέρνηση εξακολουθεί να τις αγνοεί, εξωθώντας με την τακτική της σε όξυνση των προβλημάτων και των κοινωνικών αντιπαραθέσεων και γίνεται έτσι η βασική αιτία των κοινωνικών συγκρούσεων."Είμαστε αποφασισμένοι", δήλωσε, "να πορευτούμε μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα του ελληνικού λαού για να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές. Είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε την πολιτική αφανισμού των ΜΜΕ, γιατί η μικρομεσαία επιχείρηση θέλει να ζήσει και θα ζήσει κόντρα στην πολιτική αφανισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση".

Επίσης, ο Δ. Κορφιάτης κατήγγειλε ότι η πολιτική της ατέλειωτης λιτότητας και θυσιών για το λαό, στο όνομα της σταθεροποίησης και της σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας και της συμμετοχής της χώρας στην ΟΝΕ, μόνο στόχο έχει την ανακατανομή του πλούτου προς όφελος των λίγων και σε βάρος του λαού.

Σε ό,τι αφορά το καυτό θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ότι οι κοινοί αγώνες ΕΒΕ και εμποροϋπαλλήλων, που κατάφεραν να κλείσουν τα πολυκαταστήματα στις περιοχές όπου επιχείρησαν να εφαρμόσουν την επέκταση του ωραρίου το Σάββατο, δίδαξε πολλά το συνδικαλιστικό κίνημα. "Ομως", τόνισε, "εάν θέλουμε τέτοιες κερκόπορτες να κλείσουν, πρέπει να είμαστε σε συνεχή κινητοποίηση, αλλιώς θα χάσουμε τη μάχη. Κάθε δήθεν συμβιβαστική λύση εξυπηρετεί εκ των πραγμάτων τα πολυκαταστήματα".

Σχετικά με τα "αντικειμενικά κριτήρια", ο Δ. Κορφιάτης υπογράμμισε ότι η πρώτη βασική επιτυχία του αγώνα των ΕΒΕ ήταν η αναγνώριση από τη μεριά της κυβέρνησης ότι είναι άδικα και πρέπει να φύγουν. Ωστόσο, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί με στόχο την κατάργησή του και την κατάργηση του 35%. Κατήγγειλε, επίσης, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε νέο φορομπηχτικό μηχανισμό, σε φοροεισπράκτορα και δήλωσε ότι οι ΕΒΕ δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν τα σπασμένα των κρατικών ελλειμμάτων και τις φορομπηχτικές πολιτικές.

Τέλος, ο ίδιος δήλωσε ότι για τους ΕΒΕ όλο το 1997 θα είναι περίοδος αγωνιστικών κινητοποιήσεων και σκληρών μαχών. "Μόνο έτσι", τόνισε, "θα κερδίσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας".

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων μετέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Γκατζής, ο οποίος τόνισε πως μόνο με τον κοινό αγώνα των εργαζομένων και το συντονισμό της δράσης τους είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική και ν' ανατραπεί η εφαρμοζόμενη πολιτική.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία των ΕΒΕ προς τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία του προεδρείου παρέδωσε ψήφισμα στα γραφεία των κομμάτων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Οχι" στην αντιλαϊκή πολιτική

Κοινωνικές εκρήξεις και στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να προκαλέσει η εισοδηματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, προειδοποίησαν χτες οι επαγγελματοβιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης, ενάντια στα εισπρακτικά και φορομπηχτικά μέτρα του νέου προϋπολογισμού.

Μέσα από τις τοποθετήσεις τους όλοι οι εκπρόσωποι των ΕΒΕ συμφώνησαν πως ο νέος προϋπολογισμός αυξάνει τους φόρους για τις ΜΜΕ, δεν προσφέρει προοπτικές ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση και για μια ακόμη φορά επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα. "Για μια ακόμη φορά το βάρος της φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης καλούμεθα να σηκώσουμε οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και μεταξύ αυτών οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες, τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Σταύρος Ζαχαρέλης. Καμιά διεθνοποίηση της οικονομίας και σύγκλισης των αριθμών βάσει της Συμφωνίας του Μάαστριχτ και της ΓΚΑΤΤ δεν είναι υπεράνω των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Αυτές οι συμφωνίες είναι δικαιολογητικά όπλα στα χέρια της κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των λίγων, που δεν έχουν ούτε πατρίδα ούτε χρώμα".

Σύμφωνα με τις απόψεις που εκφράστηκαν στη συνέχεια, τις επόμενες μέρες οι ΕΒΕ της Θεσσαλονίκης θα συνεχίσουν το συντονισμό των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων και σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι επιμελητηρίων, σωματείων και κομμάτων. Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρετισμό απηύθυνε το μέλος της ΚΕ Γιάννης Κατσαρός, που τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας των ΕΒΕ σε κοινό μέτωπο με τα άλλα κοινωνικά στρώματα που σήμερα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ώστε να ανατραπεί η αντιλαϊκή και αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Την απόφασή τους να αγωνιστούν μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων τους επικύρωσαν οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι της Αθήνας, που συγκεντρώθηκαν χτες στο θέατρο "Ακροπόλ", κηρύσσοντας την 9η Δεκέμβρη 1996 μέρα πανελλαδικής διαμαρτυρίας των ΕΒΕ της χώρας. Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα και παραδόθηκε στους εκπροσώπους των κομμάτων στη Βουλή υπογραμμίζεται ότι η κατάσταση των ΜΜΕ εξακολουθεί να χειροτερεύει από χρόνο σε χρόνο. Συγκεκριμένα:

  • Ο τζίρος, οι πτωχεύσεις και οι πληρωμές ακολουθούν δραματική πορεία.
  • Η φορολογία γίνεται διαρκώς σκληρότερη.
  • Η ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών επεκτείνεται.
  • Η αποβιομηχάνιση και η εισαγωγική διείσδυση καταστρέφουν την παραγωγική βάση της χώρας.
  • Η επιβίωση των ΜΜΕ γίνεται επισφαλής, η ζωή των ΕΒΕ υποβαθμίζεται.
  • Η κρίση και τα σταθεροποιητικά προγράμματα έφεραν φόρους, ανεργία και φτώχεια στους ΕΒΕ, το λαό και κέρδη στα μεγάλα εισοδήματα.
  • Η πολιτική σύγκλισης των δεικτών και η διαρκής λιτότητα αποδυναμώνουν τις ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.
  • Ο προϋπολογισμός του 1997 φέρνει φόρους και λιτότητα και οι ΕΒΕ μαζί με τα φτωχότερα στρώματα καλούνται να σηκώσουν το κύριο βάρος του.

Οι ΕΒΕ δηλώνουν ότι αγωνίζονται μαζί με τα άλλα στρώματα του πληθυσμού για τη ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που υποβαθμίζει τις ΜΜΕ και φορτώνει τα βάρη στο λαό.

Ζητάνε:

  • Την εφαρμογή εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των ΜΜΕ.
  • Την εφαρμογή δίκαιου φορολογικού συστήματος, την κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" και του 35% και το σταμάτημα της φοροεισπρακτικής επέκτασης των ΟΤΑ.
  • Τον περιορισμό της ασυδοσίας των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών.
  • Τη θέσπιση ανθρώπινου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
  • Την πραγματική προστασία της επαγγελματικής στέγης.
  • Τη θέσπιση χρηματοδοτικού πλαισίου στήριξης των ΜΜΕ.
  • Την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων πραγματικά για τις ΜΜΕ.
  • Την προστασία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και την απόδοση ανθρώπινων συντάξεων στους συνταξιούχους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ