ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΕΥΟΣΜΟΥ
Στις ελληνικές καλένδες τα προβλήματα

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή ερώτηση του ΚΚΕ

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η λύση των προβλημάτων των Τσιγγάνων Ευόσμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης. Ο υφυπουργός κατέφυγε στον ισχυρισμό ότι το πρόβλημα των Τσιγγάνων υπάρχει εδώ και 600 χρόνια και αφού σ' όλα αυτά τα χρόνια δε λύθηκε, είναι δύσκολο να λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από την κυβέρνηση. Υποστήριξε όμως ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει επιδείξει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τους Τσιγγάνους και προς απόδειξη αυτού είπε ότι "έχουν υποδειχτεί τρεις χώροι για τη μετεγκατάσταση των Τσιγγάνων" κι ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους.

Το ψέμα όμως γύρω από το δήθεν κυβερνητικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα των Τσιγγάνων έχει κοντά ποδάρια. Κι αυτό γιατί όσα είπε χτες ο Θ. Κοτσώνης είχαν δοθεί ως απάντηση από την κυβέρνηση σε παρόμοια ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ πριν από δύο, σχεδόν, χρόνια. Τέλος ο υφυπουργός ζήτησε πίστωση χρόνου και υποσχέθηκε ότι "μέσα στα επόμενα όλοι θα δουν ορατά αποτελέσματα γύρω από το θέμα αυτό".

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του Κόμματος Στ. Παναγιώτου επισήμανε την κοροϊδία από μέρους της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι και του χρόνου τα ίδια θα δίνονται ως απαντήσεις. "Παίρνουμε - είπε - μια γενική και αόριστη απάντηση. Πριν από δύο περίπου χρόνια τα ίδια μας είπατε. Το ζήτημα δεν προχωράει και με την κωλυσιεργία που υπάρχει, λύση δε φαίνεται ότι θα δοθεί". Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής θύμισε τις κινητοποιήσεις των Τσιγγάνων για τη λύση των προβλημάτων τους και τόνισε ότι είναι ντροπή, ενώ ετοιμάζονται φιέστες για τη Θεσσαλονίκη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα, να υπάρχει αυτή κατάσταση που πέραν των άλλων δημιουργεί προβλήματα για την υγεία όχι μόνο των Τσιγγάνων, αλλά και των υπολοίπων πολιτών.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Γενικόλογες υποσχέσεις για εξυγίανση

Γενικόλογες υποσχέσεις, έδωσε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών. Συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση ερώτησης του ΚΚΕ για το θέμα της λήψης μέτρων ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην επιχείρηση ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΘΗΒΑΣ ΑΕ να διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά, ο υφυπουργός ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για ανάγκη εκσυγχρονισμού της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών και αλλαγή του νομικού καθεστώτος που τη διέπει ούτως ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση εταιριών που ενδιαφέρονται και που τώρα δεν μπορούν. "Κάντε υπομονή - είπε - το Φλεβάρη θα φέρουμε ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του χονδρεμπορίου στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη". Δεν ανέλαβε όμως καμιά ευθύνη της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση στην αγορά, παρόλο που προκλήθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή ο οποίος μίλησε για κλειστό κύκλωμα εκμετάλλευσης της αγοράς και κυβερνητικές ευθύνες συντήρησης αυτού του καθεστώτος. Επίσης δεν έδωσε καμία περαιτέρω διευκρίνιση για την κατεύθυνση στην οποία θα κινείται το επικείμενο νομοσχέδιο. Αναφερόμενος δε ειδικότερα στο θέμα της επιχείρησης ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΘΗΒΑΣ ΑΕ παραδέχτηκε ότι είχαν κάνει αίτηση για μίσθωση καταστήματος στην αγορά αλλά υπερασπίστηκε την απόρριψη της αίτησης αυτής με το επιχείρημα πως η επιχείρηση αυτή εκείνο το διάστημα δεν είχε τα απαιτούμενα προσόντα.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής σχολίασε τη δήλωση του υφυπουργού περί αλλαγής του νομικού πλαισίου της αγοράς ρωτώντας τι έκανε η κυβέρνηση τόσα χρόνια για την εξυγίανση της κατάστασης αφού γνώριζε την ύπαρξη του προβλήματος. Ο κομμουνιστής βουλευτής απέδειξε με στοιχεία πως είναι παράνομη η λειτουργία της κεντρικής αγοράς Αθηνών, όπως γίνεται σήμερα, και υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα κλειστό κύκλωμα που λυμαίνεται τους παραγωγούς και το χώρο γενικότερα. Τέλος ο βουλευτής του Κόμματος αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΘΗΒΑΣ ΑΕ λόγω αυτής της κατάστασης, ζήτησε τη λήψη δραστικών εξυγιαντικών μέτρων.

Μία και μοναδική

Τη γνωστή και χιλιομασημένη συνταγή της ωμής διαστρέβλωσης των θέσεων και της πολιτικής του ΚΚΕ επέλεξε προχθές στη Βουλή ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της δευτερολογίας του. Προφανώς, δεν είχε τίποτε άλλο να αντιτάξει. Αφού παραδέχτηκε ότι δύο ήταν οι βασικές γραμμές που εκφράστηκαν στη διάρκεια της συζήτησης για τη Διακυβερνητική - μία του ΚΚΕ και μία των υπόλοιπων - χαρακτήρισε την κατηγορηματική και σαφή εναντίωση του πρώτου στην ΕΕ και τη διαδικασία ενοποίησης, ως γραμμή περιχαράκωσης και απομόνωσης της χώρας.

***

Και όσον αφορά το ΚΚΕ, ποτέ του δεν είχε και ούτε έχει θέσεις και τάσεις περιχαράκωσης και απομόνωσης της χώρας. Αντίθετα, πάντα υποστήριζε και υποστηρίζει τη μεγαλύτερη δυνατή και πλέον πολύμορφη συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών, στη βάση, όμως, της ισοτιμίας και του αμοιβαίου οφέλους.

Οσον αφορά, όμως, τον πρωθυπουργό άφησε αναπάντητα ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα και γι' αυτό τα επαναφέρουμε:

Πρώτον,υποβαθμίζεται ή όχι καθημερινά η διεθνής θέση της χώρας - και επομένως και περιθωριοποιείται και απομονώνεται - καθώς συρρικνώνεται και αποδιαρθρώνεται η παραγωγική της βάση, "τερατοποιείται" το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και μεγαλώνει συνεχώς η πολύμορφη εξάρτηση, μαζί με την απόσταση, που χωρίζει τη χώρα από το μέσο κοινοτικό επίπεδο;

Δεύτερον,είναι ή δεν είναι η συνεχής αυτή διεθνής υποβάθμιση αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών, απ' όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και των αντίστοιχων κοινοτικών κατευθύνσεων και επιλογών;

Τρίτον,πληρώνουν ή όχι τις βαριές συνέπειες ο ελληνικός λαός και η χώρα, ενώ το μεγάλο κεφάλαιο - ντόπιο και ξένο "αδερφωμένο" - συσσωρεύει αμύθητα πλούτη, δύναμη και εξουσία;

***

Τέλος, σχετικά με το ψευτοδίλημμα της υποταγής στις ορέξεις των Βρυξελλών και του πολυεθνικού κεφαλαίου ή της δήθεν περιχαράκωσης και της απομόνωσης, ας διαβάσει και λίγο ιστορία. Ξέρει πόσες φορές και με πόσες μορφές έχουν παρουσιαστεί μπροστά στον ελληνικό λαό παρόμοια ψευτοδιλήμματα; Ξέρει πόσες φορές, πολλοί και διάφοροι επιχείρησαν να τον υποτάξουν ή να τον οδηγήσουν στην υποταγή, με παρόμοιους τρόπους; Πάρα πολλές. Και πάντα η απάντηση ήταν μία και μοναδική. Περήφανη και αγωνιστική. Γι' αυτό και υπάρχει ακόμη Ελλάδα. Και θα υπάρχει, για πολύ πολύ καιρό ακόμη. Ας είναι σίγουρος...

Δ. Τ.

Συγκεντρώσεις ετεροδημοτών

Συγκέντρωση διοργανώνει, σήμερα, 6 μ.μ.,η Επιτροπή Στήριξης του ΚΚΕ στη Στερεά Ελλάδα, στο κτίριο της ΚΟΑ (Κοτοπούλη και Βερανζέρου), με θέμα: "Το αποτέλεσμα των εκλογών, οι πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ". Καλούνται να συμμετάσχουν οι φίλοι και τα μέλη του ΚΚΕ, από τους Νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Ευρυτανίας.

  • Σε συγκέντρωση καλούνται οι ετεροδημότες από το Νομό Ηλείας σήμερα στις 5.30 το απόγευμα,στα γραφεία της ΚΟΑ, Κοτοπούλη και Βερανζέρου, με θέμα: "Αποτελέσματα εκλογών και οι πολιτικές εξελίξεις".
  • Σε συγκέντρωση καλούν οι Επιτροπές Ετεροδημοτών του ΚΚΕ από τους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, αύριο, στις 6 το απόγευμα,στα γραφεία της ΚΟΑ (Κοτοπούλη και Βερανζέρου), με θέμα: "Τα αποτελέσματα των εκλογών και πολιτική ενημέρωση".
Τροπολογία για τους καθηγητές Πληροφορικής

Με τροπολογία, που κατέθεσε χτες στη Βουλή, επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας να ρυθμίσει το θέμα των διορισμών καθηγητών Πληροφορικής, καθορίζοντας ποσοστό διορισμού 70% αποφοίτων ΑΕΙ και 30% αποφοίτων ΤΕΙ. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται ότι το πτυχίο της ΣΕΛΕΤΕ, που απαιτείται για το διορισμό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τους αποφοίτους τμημάτων Πληροφορικής, μπορεί να αντικατασταθεί με πτυχίο παιδαγωγικής κατάρτισης που απονέμεται από τα ΑΕΙ, του οποίου η λειτουργία και οργάνωση ορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας μετά από σύμφωνη γνώμη των ΑΕΙ. Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Με άλλη τροπολογία ορίζονται οι προϋποθέσεις για την αυτοδυναμία των ΑΕΙ και προβλέπεται ότι τα πανεπιστήμια αποκτούν αυτοδυναμία, όταν αποκτήσουν τρία αυτοδύναμα τμήματα ή το σύνολο των τμημάτων αν είναι λιγότερα από τρία. Οπως ορίζεται, σχολές ΑΕΙ αποκτούν αυτοδύναμη λειτουργία, όταν λειτουργήσουν αυτοδύναμα 2 τμήματά τους και αποκτήσουν 9 μέλη ΔΕΠ, από τα οποία τα 4 ανήκουν στη βαθμίδα του καθηγητή και αναπληρωτή καθηγητή και 2 οπωσδήποτε στη βαθμίδα του καθηγητή. Από τη διάταξη εξαιρούνται τα γενικά τμήματα και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται η επέκταση του επιδόματος των 18.000 δρχ. και στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων, το δικαίωμα μετεγγραφής φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου κ. ά.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Συνεστίαση διοργανώνει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ το Σάββατο 14 Δεκέμβρη στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου προς τιμήν των "78 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και 50 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας". Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.Παράλληλα, την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ. στο Επαγγελματοβιοτεχνικό Επιμελητήριο Αγρινίου, η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει εκδήλωση για τα "50 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ", όπου θα μιλήσει ο Αριστείδης Θεοχάρης, στέλεχος του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Αγρινίου την περίοδο 1945-'46. Θα παρευρεθεί ο Χαρίλαος Φλωράκης.
  • Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα "Ο Κρατικός Προϋπολογισμός και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις" διοργανώνουν οι οργανώσεις του ΚΚΕ, στις ΔΕΚΟ, στις 16 Δεκέμβρη (6.00 μμ στα γραφεία της ΚΟΑ, Κοτοπούλη 11). Οι ΚΟ των ΔΕΚΟ καλούν τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ να συζητήσουν τις πολιτικές προτάσεις του Κόμματος.
  • Συνεστίαση διοργανώνει την Παρασκευή 13 Δεκέμβρη η ΚΟΒ Κέντρου Αιγάλεω στην κοσμική ταβέρνα "Αμαζόνα" (Κηφισού 38) και καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ να συμμετάσχουν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ