ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
"Νάρκη" κυβέρνησης - ΕΕ

Τώρα οι Βρυξέλλες αρνούνται να δεχτούν ακόμα και τη συμφωνία για το σχήμα 51 - 49%

Στον αέρα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και η συμφωνία ΕΤΒΑ - Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί τώρα νέες πιέσεις, με απώτερο στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων ή ακόμα και το κλείσιμό τους. Οι εξελίξεις, δημιουργούν πρόσθετους τριγμούς στα θεμέλια του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα της χώρας, αφού οι πιέσεις της Κομισιόν, αφ' ενός συναρτώνται και με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα οποία διανύουν τον δικό τους Γολγοθά αναμένοντας το πέρας του πολύμηνου διαγωνισμού για ανεύρεση "φερέγγυου ιδιώτη", και αφ' ετέρου απευθύνονται προς μια κυβέρνηση η οποία συστηματικά υπονόμευσε τον κλάδο όλα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, η ΕΕ ενώ αρχικά είχε συναινέσει με το σχήμα του 51 - 49% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που η κυβέρνηση αποφάσισε στα πλαίσια των κατευθύνσεών της, εκ των υστέρων αντιδρά στην έγκριση του νέου επιχειρηματικού σχήματος προβάλλοντας νέους περιορισμούς. Πρόσφατα ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος παρέπεμψε το θέμα της έγκρισης στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Βιομηχανίας θέτοντας μια σειρά από ενστάσεις, οι βασικότερες των οποίων σχετίζονται με το θέμα της διαγραφής των χρεών των Ναυπηγείων (ζήτημα δήθεν ανταγωνισμού) ύψους περίπου 100 δισ. δρχ., την απαγόρευση των δανείων στην επιχείρηση από κρατικές τράπεζες και το επιχειρησιακό σχέδιο. Με τους κανόνες του ανταγωνισμού συνδέονται και οι αντιδράσεις της Κοινότητας στην πρόσφατη δανειοδότηση των Ναυπηγείων από την ΕΤΒΑ με κεφάλαια κίνησης, αφού έχει θέσει ως όρο για την έγκριση την απαγόρευση δανείων από κρατικές τράπεζες!

Η στάση της ΕΕ θορύβησε, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, εκπρόσωπος του οποίου έκανε την προηγούμενη βδομάδα ταξίδι - αστραπή στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Κύρια όμως οι εξελίξεις φούντωσαν την ανησυχία των εργαζομένων που η πολιτική της κυβέρνησης τους εγκλώβισε και τους έσυρε στη "λύση" του 51% - 49%, οδηγώντας σε ένα πολύπλευρο αδιέξοδο τόσο τους ίδιους όσο και το Ναυπηγείο. Ηδη από τις 3.000 περίπου εργαζόμενους 765 έχουν απολυθεί με τη μέθοδο των οικειοθελών αποχωρήσεων, ενώ αναμένονται 250 ακόμη μετατάξεις και 150 πρόωρες συνταξιοδοτήσεις λόγω αναπηρίας, για τους οποίους μάλιστα δεν υπάρχουν τα ποσά που απαιτούνται με αποτέλεσμα να εξετάζουν τη λύση του δανείου. Οι όλες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του "Ρ" ότι το εύρημα του 51% - 49% θα αποτελέσει ένα ακόμα σταθμό στην ιστορία της υπονόμευσης των Ναυπηγείων.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Μηχανισμός στήριξης μεγαλοεπιχειρηματιών

Μηχανισμός στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου αποδεικνύεται επίσημα και το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), αφού όπως διευκρινίστηκε χτες, το Κέντρο είναι αποκλειστικά αρμόδιο για επενδύσεις πάνω από 3 δισ. δραχμές ή πάνω από 1 δισ. δρχ. εφόσον το 50% της ίδιας συμμετοχής προέρχεται από ξένα κεφάλαια εξωτερικού. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που παρατέθηκαν, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί στο ΕΛΚΕ 39 φάκελοι με επενδυτικές προτάσεις συνολικού ύψους 160 δισ. δραχμών, οι οποίες εφόσον εγκρίνονταν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, θα δημιουργούσαν 2.077 θέσεις εργασίας. Το 81,5% του συνολικού ύψους των παραπάνω προτάσεων, αφορούν τομείς όπως η αιολική ενέργεια (επενδυτικές προτάσεις συνολικού ύψους 36,8 δισ. δρχ.), είδη διατροφής (34,8 δισ. δρχ.), κλωστοϋφαντουργία (17,5 δισ. δρχ.), ναυπηγεία (13,5 δισ. δρχ.), υαλουργία (8,4 δισ. δρχ.), οικοδομικά (7,1 δισ. δρχ.), μηχανολογικός εξοπλισμός (6,7 δισ. δρχ.) και μεταλλουργεία (6,6 δισ. δρχ.).

Καθηλωμένη η λαϊκή κατανάλωση

Μικρή αύξηση κατά 1,6% σημείωσε η λαϊκή κατανάλωση στο εννιάμηνο Γενάρη - Αύγουστο συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Τα στοιχεία δείχνουν μία μείωση της τάξης του 1,2% τον περασμένο Σεπτέμβρη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1995, εξέλιξη που καταδεικνύει τις δυσοίωνες προοπτικές για την αγορά από εδώ και στο εξής. Οι προοπτικές αυτές ενισχύονται με την πολιτική άγριας λιτότητας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το 1997, μέσα από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, που θα σημάνει νέες εισοδηματικές απώλειες για τους δημόσιους υπαλλήλους, το σφαγιασμό δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς και από τις δραστικές περικοπές μιας σειράς φοροαπαλλαγών με κοινωνική διάσταση. Η εξαγγελθείσα αντιλαϊκή οικονομική πολιτική για τα επόμενα χρόνια έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου της χώρας. Το συνδικαλιστικό όργανο των εμπόρων έχει αποφασίσει τετράωρο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων για τις 17 του Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο όγκος λιανικών πωλήσεων το 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 1996, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, παρουσίασε αύξηση 1,6% στο σύνολο της χώρας. Η παραπάνω εξέλιξη οφείλεται στην αύξηση 6,9% που σημείωσε στο ίδιο διάστημα ο δείκτης επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, στην αύξηση 3,9% του δείκτη λοιπών ειδών, ενώ μείωση κατά 0,6% σημείωσε ο δείκτης διατροφής και κατά 3,7% ο δείκτης ένδυσης - υπόδησης.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για το ωράριο

Καμία από τις θέσεις που υποστήριξε χτες ο υφυπουργός Εργασίας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΜΜΕ της Αθήνας, δε βρίσκει σύμφωνους τους τελευταίους, οι οποίοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, σε σχετική κοινή ανακοίνωση επαγγελματοβιοτέχνες έμποροι και εμποροϋπάλληλοι τονίζουν ότι δεν μπορούν να ανεχτούν τον ξεπεσμό της κυβέρνησης που στο όνομα της εξυπηρέτησης των μονοπωλίων θυσιάζει 150.000 ΜΜΕ και ακόμα περισσότερους εργαζόμενους στο εμπόριο. Δηλώνουν ότι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στο εμπόριο δε θα σταματήσουν να αντιπαλεύουν τις επιλογές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι δε θα υποκύψουν στους εκβιασμούς. Επίσης, δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν όχι μόνο για να αλλάξει η κυβέρνηση τη νομοθεσία βάσει των προτάσεών τους, αλλά και για να αναδείξουν από πού πηγάζει αυτή η πολιτική.

Τέλος, στην ανακοίνωσή τους η ΣΕΑ ΜΜΕ και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας αναφέρουν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους παράλληλα με τις συναντήσεις τους με τα πολιτικά κόμματα που θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με στόχο να συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό. Ηδη σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία τους συναντιέται με την Αλέκα Παπαρήγα.

ΚΑΥΣΙΜΑ
Ακόμα ένα ... διφραγκάκι

"Τσιμπάνε" από σήμερα οι τιμές των βενζινών κατά 2,10 δρχ. το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 1,30 δρχ. το λίτρο. Για το πετρέλαιο θέρμανσης η αύξηση είναι 1 δρχ. και η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησής του διαμορφώνεται στις 106,90 δρχ. το λίτρο. Σύμφωνα με τη ΔΕΠ, οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στην αύξηση των διεθνών τιμών πώλησης των καυσίμων, καθώς και στην άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της δραχμής. Πάντως, αρμόδια στελέχη της ΔΕΠ εκτιμούν ότι μπαίνοντας στην ευρωπαϊκή αγορά το ιρακινό πετρέλαιο, στο επόμενο διάστημα οι τιμές των καυσίμων θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία.

Σύσκεψη Οικονομολόγων

Η Γραμματεία της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Οικονομολόγων" καλεί τα μέλη και τους φίλους της Παράταξης στην ετήσια Πανελλαδική Σύσκεψη,που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 13 Δεκέμβρη και ώρα 18.30, στην αίθουσα του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, Τροίας 36.Βασικά θέματα της Σύσκεψης, ο απολογισμός δράσης και ο προγραμματισμός για τη νέα περίοδο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΟΧΙ στα αιτήματα των εργαζομένων

Την άρνηση της κυβέρνησης για τα αιτήματά τους εισέπραξαν από τον Γ. Παπαντωνίου οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση που είχαν χτες με αντικείμενο το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, το νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές (που προβλέπει την κατάργηση της φοροαπαλλαγής του 50% των επιδομάτων για τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο χώρο), καθώς επίσης ζητήματα προσλήψεων στο υπουργείο Οικονομικών και της μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου. Η στάση της πολιτικής ηγεσίας δεν κρίθηκε ικανοποιητική από τους εργαζόμενους και σ' αυτά τα πλαίσια οι εφοριακοί προχωρούν σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 17 και 18 του μήνα, ενώ οι τελωνειακοί θα απεργήσουν και στις 19, εφόσον μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει η στάση της κυβέρνησης.

Σχετικά με το μισθολόγιο, πάντα σύμφωνα με τις παραπάνω δηλώσεις, ο Ν. Χριστοδουλάκης ισχυρίστηκε ότι "κάνει προσπάθεια" επειδή αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου χώρου. Αίτημα των συνδικαλιστικών οργάνων του υπουργείου είναι να βρεθεί τρόπος για την κάλυψη αποδοχών, που το νέο μισθολόγιο τις "ψαλιδίζει". Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν κατηγορηματικά αρνητική στο αίτημα των εφοριακών για αναθεώρηση της διάταξης του φορολογικού νομοσχεδίου, που προβλέπει κατάργηση της ισχύουσας φοροαπαλλαγής για τα επιδόματα των εργαζόμενων στο υπουργείο Οικονομικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ