ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1Ο ΚΑΙ 2Ο ΤΕΛ ΣΕΡΡΩΝ
Χρόνια προβλήματα παραμένουν άλυτα

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου

Τα χρόνια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του 1ου και 2ου ΤΕΛ Σερρών, και που παραμένουν άλυτα, τους ανάγκασαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Πολλά από τα προβλήματά τους είναι παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζει ο μεγαλύτερος αριθμός σχολείων σε όλη τη χώρα, όπως έλλειψη υποδομής, ακατάλληλοι υγειονομικοί χώροι, κακή κατάσταση των κτιρίων, υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, χαμηλά κονδύλια κλπ.

Τα παραπάνω προβλήματα εντοπίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου,και σε ερώτησή τους που κατέθεσαν στη Βουλή, ρωτούν τους υπουργούς Παιδείας, ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών και Εσωτερικών τι μέτρα προτίθενται να πάρουν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των παραπάνω σχολείων.

Εκτός όμως από τα γενικά αυτά προβλήματα, όπως αναφέρουν οι δυο βουλευτές, τους μαθητές των παραπάνω Λυκείων καθώς και τους σπουδαστές της Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής που συστεγάζεται στο ίδιο κτίριο, τους απασχολούν και ειδικά προβλήματα όπως η μετακίνηση της στάσης των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων σε ασφαλέστερο σημείο, έτσι που να αποφεύγονται τα ατυχήματα που συχνά σημειώνονται. Ενα μάλιστα από αυτά είχε σαν αποτέλεσμα να αφήσει ανάπηρη μια μαθήτρια για όλη της τη ζωή.

Παράλληλα, λόγω του ότι το σχολείο τους βρίσκεται επί της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης, οι μαθητές ζητούν την υλοποίηση της υπόσχεσης κυβερνητικών παραγόντων για την κατασκευή υπόγειας ή υπέργειας διάβασης, έτσι που να εξασφαλίζεται η ασφαλής προσέλευση και η αποχώρησή τους από αυτό. Επίσης, λόγω του ότι το σύνολο των μαθητών και σπουδαστών ξεπερνά τους 1.700, ζητούν να προχωρήσει η κατασκευή του 2ου ΤΕΛ που έχει σταματήσει για να γίνει η αναγκαία αποσυμφόρηση.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε οικονομικό αδιέξοδο και απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει οδηγηθεί το Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο περιθάλπει παιδιά με ειδικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, οι 150 εργαζόμενοι που εργάζονται στο κέντρο δεν έχουν πληρωθεί για το μήνα Νοέμβρη, ενώ καθώς πλησιάζουν οι μέρες για την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, το πρόβλημα θα διογκωθεί.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι απόρροια του ελλειμματικού φετινού προϋπολογισμού του ιδρύματος. Φέτος ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι τα έξοδα του ιδρύματος είναι 650 εκατομμύρια δραχμές. Την ίδια στιγμή, κράτος και νομαρχία, που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότησή του, έχουν δώσει μόνο 470 εκατομμύρια δραχμές (230 το κράτος και 240 η νομαρχία), ενώ γίνεται λόγος ότι θα δοθούν ακόμα μόνο 120 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα το ίδρυμα να μένει στον "αέρα", χρεωμένο με 60 εκατομμύρια δραχμές.

Το σημαντικό αυτό πρόβλημα έφεραν με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,Μ. Μπόσκου και Απ. Τασούλας.Οι βουλευτές του Κόμματος στην ερώτησή τους τονίζουν ότι "η κοινωνική ευαισθησία των αρμοδίων "πάει περίπατο" στο όνομα του προγράμματος σύγκλισης. Η κατάσταση αυτή, συνεχίζουν, είναι απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής που χρηματοδοτεί με το σταγονόμετρο, όχι μόνο αυτό το ίδρυμα, αλλά και όλα τα παρόμοια ιδρύματα της χώρας. Κλείνοντας όλο και πιο πολύ τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων πρόνοιας, η κυβέρνηση, καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, αδιαφορεί για την τύχη των παιδιών με ειδικές ανάγκες και των εργαζόμενων σ' αυτά".

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλο: "Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν άμεσα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας; Με βάση των προϋπολογισμό του ιδρύματος, εάν θα δοθεί άμεσα ολόκληρο το υπόλοιπο ποσό, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα του ιδρύματος και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καλύπτει στο εξής τις απαιτήσεις των κέντρων περίθαλψης ατόμων με ειδικές ανάγκες από τον τακτικό προϋπολογισμό και όχι με μειωμένα κονδύλια από έκτακτες επιχορηγήσεις, οι οποίες συνήθως καθυστερούν με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων".

"ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ"
Καθυστερεί η καρδιολογική κλινική

Κοντά στα δύο δισ. δραχμές έφτασαν τα χρέη του νοσοκομείου

Θεωρείται περιφερειακό νοσοκομείο, που καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της Βορειοδυτικής Αττικής, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά επείγοντα περιστατικά (πολυτραυματίες κλπ.) αφού δε διαθέτει τα ανάλογα τμήματα, αλλά ούτε και καρδιολογική κλινική. Το νοσοκομείο "Αγία Ολγα", που βρίσκεται στο Δήμο Νέας Ιωνίας είναι περιφερειακό όπως τόνισαν και οι εκπρόσωποι του νοσηλευτικού και επιστημονικού προσωπικού - κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν - "μόνο στα χαρτιά".

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο, που καλύπτει καθημερινά τα περιστατικά μιας μεγάλης γεωγραφικής περιοχής, βρίσκεται πολλές φορές "εκτεθειμένο", όταν καλείται να αντιμετωπίσει καρδιολογικά περιστατικά. Το Καρδιολογικό Τμήμα, αίτημα του νοσοκομείου από το 1985, καθυστερεί να παραδοθεί από την οικοδομική δημοτική εταιρία του Ν. Ηρακλείου, η οποία το έχει αναλάβει. Συγκεκριμένα, ενώ έπρεπε το κτίριο, που θα στεγάσει την κλινική, να είναι έτοιμο από τον Ιούνη του 1995 ακόμα δεν έχει παραδοθεί... Αυτή η καθυστέρηση, που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στο νοσοκομείο, αναγκάζει το ιατρικό του προσωπικό τις περισσότερες φορές να διοχετεύει τα επείγοντα περιστατικά σε νοσοκομεία του κέντρου.

Ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του νοσοκομείου Δ. Τσίγκας τόνισε: "Εκτός από το πρόβλημα με την καρδιολογική κλινική, τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει - δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία - και το ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου".

Σ' αυτό το σημείο, όμως, πρέπει να τονιστεί, ότι ακόμα και αν παραδοθεί το κτίριο, δεν έχει προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για τη στελέχωσή του. "Καμία πρόσληψη προσωπικού δεν έγινε μέσα στο 1996 στο νοσοκομείο". Με τα παραπάνω λόγια ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Γ. Λαζαρίδης,έδωσε την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί. Παράλληλα, επισήμανε πως "το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας είχε δεσμευτεί ότι για τον ίδιο χρόνο θα γίνονταν 102 προσλήψεις νοσηλευτικού, βοηθητικού και παραϊατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο, οι οποίες τελικά δεν έγιναν".

Το "πνίγουν" τα χρέη

Οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές ανέρχονται στο ποσό του 1.960.000.000 δραχμές και αντιστοιχούν σε χρέη από το πρώτο τρίμηνο του 1995 μέχρι το Νοέμβρη του 1996.

Οι εργαζόμενοι χτες υπογράμμισαν ότι αν δε δοθούν τα χρήματα στους προμηθευτές, υπάρχουν απειλές από μέρος τους ότι θα σταματήσουν να το εφοδιάζουν. Παράλληλα, επισήμαναν ότι αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο δεν μπορεί να πληρώσει ούτε και τις υπερωρίες του προσωπικού του. Οι εργαζόμενοι στη χτεσινή σύσκεψη, απαίτησαν από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας να αναλάβει να καλύψει όλα τα λειτουργικές και μισθολογικές εκκρεμότητες του νοσοκομείου.

Διαμαρτυρία κατά της "ελεγχόμενης" στάθμευσης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στην εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικά "ελεγχόμενης" στάθμευσης, πραγματοποίησαν χτες στην πλατεία Κυψέλης κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την όποια εκχώρηση δικαιωμάτων της Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες και το μέτρο της "ελεγχόμενης" στάθμευσης ως εισπρακτικό.

Στο μεταξύ, ανοιχτή σύσκεψη πολιτών, φορέων, συλλόγων, δημοτικών κινήσεων, πραγματοποιεί την Κυριακή, 15 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στον κινηματογράφο "Παλάς", στην πλατεία Παγκρατίου, η Συντονιστική Επιτροπή Αττικής κατά των παρκοεταιριών (ΣΕΑ), για να συντονίσουν τον αγώνα τους ενάντια στο χαράτσι της δήθεν "ελεγχόμενης" στάθμευσης.

"Πράσινο φως" από ΣτΕ για Σπάτα

Δεν έκανε δεκτή το ΣτΕ την προσφυγή οικολογικών οργανώσεων και κατοίκων της περιοχής, που ζητούσαν την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αεροδρομίου των Σπάτων. Ετσι, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο άναψε το "πράσινο φως" για την κατασκευή του αεροδρομίου, το οποίο θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή.

Το ΣτΕ, χωρίς να μπει σε θέματα ουσίας, με τις 6066/96 και 6069/96 αποφάσεις του, έκρινε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση έπαυσε να ισχύει μετά την έκδοση του νόμου 2238/95, που καθορίζονταν οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία και την κατασκευή του αεροδρομίου.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Κούβας στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας με επικεφαλής τον Ρενέ Γκονζάλες, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ, θα βρίσκεται στη χώρα μας από τις 14 έως τις 23 Δεκέμβρη ύστερα από πρόσκληση της ΚΝΕ.

Στη διάρκεια της επίσκεψης θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό που αγωνίζεται για την επιβίωσή του ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στην Αθήνα τη Δευτέρα 16/12 στη Νομική, στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 18/12 στη ΦΜΣ με συναυλία με τον Κουβανό κιθαρίστα Αλντο Ροντρίγκεζ, στην Πάτρα την Πέμπτη 19/12 στο Πανεπιστήμιο και στη Λάρισα το Σάββατο 21/12.

Θα γίνουν ακόμη συναντήσεις με οργανώσεις της ΚΝΕ, με το ΚΣ της Οργάνωσης αλλά και με την ΚΕ του ΚΚΕ. Στα πλαίσια της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας, θα γίνει και η πανηγυρική εκδήλωση για να δοθούν στην αντιπροσωπεία της Οργάνωσης, τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την καμπάνια της ΚΝΕ "Ενα μολύβι και ένα τετράδιο για κάθε Κουβανό μαθητή".

Λεζάντα 1ου σελ. 20

Μια γενική άποψη του νοσοκομείου "Αγία Ολγα"

Απροστάτευτο το όρος Αιγάλεω

Την παράνομη βόσκηση, με άδεια μάλιστα από το υπουργείο Γεωργίας, σε αναδασωτέα έκταση του όρους Αιγάλεω, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος.

Τα πρόστιμα και οι ποινές, επισημαίνει, που προβλέπονται για την παράνομη βόσκηση δεν επιβλήθηκαν, αλλά αντίθετα, το υπουργείο Γεωργίας επιδοτεί τα κατσίκια στην Αττική.

Ο Δήμος Περάματος διαμαρτυρήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, στο υπουργείο Γεωργίας, στη Διεύθυνση Γεωργίας Πειραιά, στο Δασαρχείο Πειραιά, τη Διεύθυνση Δασών Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής που θα έπρεπε να είχαν απομακρύνει τους παρανομούντες κτηνοτρόφους από την περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ