ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανοίγετε δρόμους για μια καλύτερη Ελλάδα

Κατηγορηματικά απορρίπτουμε την κυβερνητική επιχειρηματολογία, ότι θα καταστραφεί η οικονομία, αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά σας. Υπάρχουν αποθέματα χρημάτων, δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

"Αναγνωρίζουμε τη θετική συμβολή σας σ' αυτόν τον αγώνα. Εκ μέρους όλων των αγροτών της περιοχής, που πλήττονται πάρα πολύ από αυτήν την πολιτική, θέλω να σας ευχαριστήσω. Είμαστε στο δρόμο γιατί ο αγρότης σπέρνει και δεν ξέρει αν θα πάρει κάτι πίσω για τον πανάκριβο σπόρο που πλήρωσε, για τα πανάκριβα εργαλεία, το πανάκριβο πετρέλαιο. Είναι προβλήματα που δεν τ' αγγίζει καθόλου η κυβέρνηση".

Ηταν ο Νίκος Λάπας ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλμυρού, αυτός που είπε το πρώτο "καλώς ήρθατε". Ακολούθησαν δεκάδες απλωμένα χέρια σε εγκάρδιους χαιρετισμούς. Είχαμε μπει πια στη Θεσσαλία. Εδώ ο ξεσηκωμός είναι γενικός. Το διαπιστώνεις με την πρώτη ματιά. Στο μπλόκο οι αγρότες δεν είναι μόνοι τους. Από κοντά οι γυναίκες τους, τα παιδιά τους, οι μαθητές από τα σχολεία, οι πάντες.

"Χαιρετίζουμε τον αγώνα σας, γιατί είναι αγώνας πατριωτικός. Γιατί παλεύετε να υπάρχει αγροτική παραγωγή. Γιατί αυτός ο αγώνας στηρίζει την εθνική οικονομία, δεν την υπονομεύει", ανταπάντησε η Αλ. Παπαρήγα."Απορρίπτουμε, συνέχισε, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι θα παραλύσει η οικονομία, αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά σας. Υπάρχουν αποθέματα χρημάτων. Η κυβέρνηση μπορεί να τα δώσει. Δε θέλει όμως, για να επικρατήσει η άποψη ότι θα έχουμε λιτότητα για πολλά χρόνια ακόμα. Ο πρωθυπουργός οφείλει, μόλις γυρίσει από το εξωτερικό, να καταλάβει ότι αυτά τα δίκαια αιτήματα πρέπει να ικανοποιηθούν. Τουλάχιστον τα άμεσα, γιατί για να λυθούν όλα χρειάζεται άλλη πολιτική. Τα άμεσα μπορούν να τα λύσουν. Ολα τ' άλλα που λένε είναι ψέματα. Και μην ακούτε που λένε πως αντιδρά η κοινωνία. Οι άλλοι εργάτες καταλαβαίνουν. Αγωνίζονται κι αυτοί ενάντια στην ίδια πολιτική και καταλαβαίνουν τον αγώνα σας. Κι αυτό είναι που τρομάζει πιο πολύ την κυβέρνηση. Ο ενωμένος αγώνας που αναπτύσσεται. Τους τρομάζει η ενότητα. Αυτή είναι το μεγάλο όπλο σας. Τους τρομάζει το γεγονός ότι άνθρωποι που ψήφισαν χωριστά, παλεύουν τώρα μαζί! Κι αυτή η ενότητα θα φέρει τη νίκη".

Δεν περνάνε οι εκβιασμοί

Απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα περί του μικρού δήθεν αριθμού τρακτέρ που βρίσκονται στους δρόμους, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: "Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να μη μετρά τα τρακτέρ. Και γιατί όλο και περισσότερα βγαίνουν στο δρόμο και θα τρίβει τα μάτια της όπως πάει, αλλά κύρια γιατί πρέπει να μετρήσει αυτό το μεγάλο κύμα συμπαράστασης του κόσμου προς τους αγρότες. Ας ξέρει η κυβέρνηση ότι ειδικά αυτοί τους οποίους εκβιάζει και τους τραβά μακριά από τους συναδέλφους τους, αυτοί μαζεύουν οργή. Θα τους βρει μπροστά της. Αν έχει σωστή πολιτική, να κοιτάξει να πείσει το λαό, όχι να τον εκβιάζει. Είναι κατήφορος, είναι διαφθορά αυτό που κάνει". Σε επιβεβαίωση των λόγων της, ο αγρότης Δημήτρης Νανάς κατήγγειλε ότι έχουν γίνει καθημερινά πλέον τα τηλεφωνήματα στο σπίτι του από "αγνώστους" που απειλούν ότι θα τον κάψουν!

Στο Βελεστίνο

"Δεν είμαι οπαδός σας. Ομως σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων για ό,τι κάνετε". Στην υποδοχή ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής στο μπλόκο του Βελεστίνου, Δημήτρης Πάσχος.

"Εμείς θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε γιατί ο αγώνας σας μας δίνει μαθήματα. Γιατί έχει ενότητα, είναι μαζικός, έχει δίκαια αιτήματα. Γι' αυτό και θα νικήσετε", απάντησε η Αλ. Παπαρήγα. "Να το ξέρετε, επανέλαβε, ανοίγετε δρόμους για μια καλύτερη Ελλάδα". Τα λόγια της πνίγηκαν από ένα σύνθημα που "πλησίαζε": "Εργατιά, αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά". Δεκάδες απόμαχοι της δουλιάς από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, που είχαν έρθει με πούλμαν από την Αθήνα, διαδήλωναν στο δρόμο προς το μπλόκο. Ανοιξαν τα χέρια διάπλατα και χάθηκαν εργάτες κι αγρότες οι μεν στις αγκαλιές των δε. Στο επόμενο μπλόκο ήταν η σειρά της αντιπροσωπείας να χαθεί στις αγκαλιές που άνοιξαν.

Στη Λάρισα

"Να τους το πεις και κάτω. Εμείς δε φεύγουμε από δω. Αν δεν τα δώσου,ν δε φεύγουμε! Σήμερα ήρθε η εκτίμηση του ΟΓΑ για το χαλάζι. Λέει 10%, ποιον κοροϊδεύουν; Θα μείνουμε εδώ μέχρι το τέλος. Εχω τεύτλα. Να 'ρθει ο Τζουμάκας εδώ να δει τι σημαίνει αυτό". Ηταν δεν ήταν 50 χρόνων ο αγρότης που πήρε πρώτος το λόγο στο μπλόκο της οδού Βόλου στη Λάρισα. Οπως αναψοκοκκίνιζε καθώς μιλούσε, καταλάβαινες πως έχει πάθει μεγάλη ζημιά. Και πως όταν λέει "δε φεύγουμε", το εννοεί απόλυτα.

"Προκαλούμε την κυβέρνηση να καθίσει και να μιλήσει με τους πραγματικούς εκπροσώπους των αγροτών. Με αυτούς εδώ που βρίσκονται στα μπλόκα και τους εμπιστεύονται οι αγρότες. Να καθίσει να μιλήσει και να δώσει λύση. Είναι στο χέρι της", είπε η Αλ. Παπαρήγα. Η αντιπροσωπεία του Συκουρίου φώναζε ήδη πως έχουμε αργήσει. Ξεκινήσαμε για κει.

Συκούριο

Το μπλόκο το κρατάνε Τρικαλινοί αγρότες κι άλλοι από τα γύρω χωριά. Εχουν στήσει για τα καλά τα τσαρδάκια τους εδώ και κάνουν καθαρό απ' την πρώτη στιγμή πως ήρθαν για να φύγουν μόνο νικητές.

Ο ένας μετά τον άλλο βγάζουν χαρτιά και δείχνουν τις εξευτελιστικές τιμές που τους δίνει η κυβέρνηση για το προϊόν τους. "Πατήστε πόδι", λένε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. "Αυτό που κάνετε εσείς είναι το καλύτερο πάτημα ποδιού", απαντά η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. "Μας λένε βαρυποινίτες και μπαταχτσήδες". "Να 'στε περήφανοι γι' αυτό που κάνετε. Και να 'στε σίγουροι πως η κυβέρνηση θα τα πληρώσει αυτά που κάνει".

"Μα, δεν πρέπει να ανοίξουν κάποτε οι δρόμοι;", ρώτησε ένας από τους Λαρισινούς δημοσιογράφους. "Οι δρόμοι αυτοί που κλείσανε για λίγο, ανοίγουν άλλους δρόμους για να διεκδικήσει όλος ο λαός ουσιαστικές λύσεις. Κι απ' αυτήν την άποψη αυτό το προσωρινό κλείσιμο είναι σε καλό του τόπου", απάντησε η Αλ. Παπαρήγα.

"Είμαστε εδώ, θα είμαστε εδώ! Η τρομοκρατία που ασκεί η κυβέρνηση μας ένωσε ακόμα περισσότερο. Θα παλεύουμε μέχρι να βρούμε το δίκιο μας. Θα γίνουμε και εμείς το ίδιο αδιάλλακτοι όπως η κυβέρνηση". Ο Σπύρος Τσιοτινός,από το Ζάρκο των Τρικάλων, μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής, τόνιζε μία μία τις λέξεις του. Προς το παρόν ζητάμε τρία πράγματα: Στρεμματική ενίσχυση, πάγωμα χρεών, μείωση κόστους παραγωγής. Αν δεν τα δώσει, δε φεύγουμε!".

"Πρέπει να ξέρετε ότι εδώ σε σας η κυβέρνηση κάνει ένα τεστ. Αν σας γονατίσει, θα έχει ανοιχτό το δρόμο για να περάσει τα επόμενα σκληρά μέτρα". "Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι οι αγρότες δεν είναι αμόρφωτοι. Καταλαβαίνουν. Αν θέλουν αυτοί Μάαστριχτ, εμείς ξέρουμε πως δε θα φτάσουμε ποτέ εκεί. Αν αυτοί θέλουν να πάνε, ας πάνε. Να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι βιομήχανοι και να πάνε. Εμείς δώσαμε". Η απάντηση ανήκει στον Βασίλη Ανδρέου,που με λίγες λέξεις τα είπε όλα...

Στα Τέμπη

"Φυλακές Τζουμάκα" έγραφε το μικρό πανό έξω από το πλαστικό παράπηγμα. Πιο κάτω η χριστουγεννιάτικη φάτνη ήταν στολισμένη με το ακατέργαστο βαμβάκι όπως μαζεύτηκε από το χωράφι. "Αντέχουμε, αυτό να τους πείτε κάτω", η φράση που ακούσαμε αρκετές φορές. Οι κουβέντες λίγες. Κι εδώ δεκάδες χαρτιά - τιμολόγια μαρτυρούν το μέγεθος της κλοπής. Και την ένταση της αγανάκτησης. "Είμαστε όλοι μαζί. Γράψτο: Ημασταν 3 απ' το ΠΑΣΟΚ κι ένας απ' τους άλλους, όταν ξεκινήσαμε. Θα γίνουμε 6 απ' τους άλλους κι ένας απ' το ΠΑΣΟΚ έτσι όπως το πάνε". "Να είστε σίγουροι πως όσο σας βλέπουν ενωμένους αυτοί τρέμουν. Να ενώνεστε ακόμα περισσότερο", η απάντηση της Αλ. Παπαρήγα.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 8 το βράδυ, στον κόμβο της "Βιοκαρπέτ", εκεί που χτυπά η καρδιά της εξέγερσης, η προτροπή για ενότητα δε χρειαζόταν καν...

Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος και πατριωτικός

Τα προβλήματα είναι κοινά από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Γι' αυτό και θα αποτύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει αυτόν τον αγώνα, τάζοντας σε κάθε τόπο κι από κάτι

"Να ξέρετε πως με τον αγώνα σας ανοίγετε δρόμους για μία καλύτερη Ελλάδα. Γι' αυτό για μας αυτός ο αγώνας είναι πατριωτικός. Είναι αγώνας δίκαιος, με δίκαια αιτήματα που απαιτούν δίκαιη λύση". Τη δήλωση αυτή επανέλαβε αρκετές φορές χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,καθώς επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του Κόμματος ανέβαινε προς τον θεσσαλικό κάμπο, περνώντας ένα ένα τα μπλόκα της αγροτικής εξέγερσης. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν: Ο Σπύρος Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ, η Ελένη Μπέλου και ο Αντώνης Σκυλλάκος,μέλη της ΚΕ, ενώ στα κατά τόπους μπλόκα προστέθηκαν στην αντιπροσωπεία οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής και ο Γιάννης Χώτος,μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Πρώτος σταθμός στις 12 το μεσημέρι το μπλόκο του Κάστρου στο 110ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού, στη Βοιωτία. "Μετρήστε ένα προς ένα τα τρακτέρ, είναι πάνω από 250 εδώ, άλλα τόσα είναι έτοιμα εδώ γύρω και περιμένουν, αν παραστεί ανάγκη, να έρθουν. Χτες είπανε πως 2-3 τρακτέρ εμποδίζουν την κυκλοφορία. Μετρήστε τα". Αυτή ήταν η "καλημέρα" από τα μέλη της Συντονιστικής. Κι αμέσως μετά η δεύτερη απομυθοποίηση: "Γράψτε τα νούμερα των φορτηγών που περνάνε χωρίς να τα εμποδίζει κανείς. Οχι όλα, αλλά όλα όσα έχουμε συμφωνήσει ότι πράγματι μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα". Γράφουμε: Το ΧΚΒ 4287 μεταφέρει φάρμακα, περνάει ελεύθερα. Το ΥΚΙ 7005 μεταφέρει πίσσα για το δρόμο που φτιάχνεται παραπάνω, περνάει. Το ΥΒΙ 2765 της ΔΕΛΤΑ πάει να παραλάβει γάλα, περνάει κι αμέσως μετά άλλα τρία βυτία της ίδιας επιχείρησης. Δε χρειάζεται πια να γράψουμε άλλα. Το περιπολικό ΕΑ 15710 είναι εκεί δίπλα και κάνει πλήρη καταγραφή. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει έστω και ένα νούμερο αυτοκινήτου που να υπήρχε ανάγκη να περάσει και δεν πέρασε; Δεν υπάρχει κανένα.

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Στάθης Σφυρής."Σας συγχαίρουμε για τη συμπαράσταση που μας δείχνετε με κάθε τρόπο", τα λόγια του.

"Να ξέρετε, απαντά η Αλ. Παπαρήγα, πως η κυβέρνηση είναι πιεσμένη από τον αγώνα σας και από το γεγονός ότι τελικά δεν πέρασε η προπαγάνδα της και η τρομοκρατία που ασκεί. Μη σας ξεγελά η αντίδραση των βιομηχάνων. Είναι οι μόνοι που αντιδρούν. Ο κόσμος και στην Αθήνα δεν αντιδρά. Καταλαβαίνει πια και μάλιστα ελπίζει στη νίκη σας. Αυτό είναι ένας ακόμα παράγοντας πίεσης που τον νιώθει η κυβέρνηση, καθώς βγαίνουν στο δρόμο κι άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτή η πίεση πρέπει να αυξηθεί".

- Δηλαδή, ρωτά ένας δημοσιογράφος τοπικού καναλιού, λέτε ότι πρέπει να κλείσουν κι άλλοι δρόμοι;

- Δεν αποφασίζουμε εμείς. Οι ίδιοι οι αγρότες, δείτε τους, αποφασίζουν τι θα κάνουν, τι είναι καλύτερο για αυτούς. Εμείς τονίζουμε ότι η ενωμένη πάλη είναι καλή για όλους. Λέμε, επίσης, ότι οι μορφές πίεσης είναι πολλές. Και κάθε πίεση που δέχεται από το λαό η κυβέρνηση είναι σε καλό όλων. Οπως καλό είναι να εκφραστεί η ακόμα πιο πλατιά λαϊκή συμπαράσταση σ' αυτόν τον αγώνα, ειδικά από τους εργαζόμενους στις πόλεις. Η πείρα δείχνει πως τα προβλήματα δε λύνονται με ατέρμονους διαλόγους. Οταν αγωνίζεσαι, έχεις πιθανότητα να κερδίσεις. Οταν κάθεσαι σπίτι σου, θα σου πάρουν κι αυτά που έχεις.

"Ολος ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να παλέψει όπως παλεύουμε εμείς", συμπληρώνει ο πρόεδρος του συλλόγου.

"Τα προβλήματα είναι κοινά από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, η απάντηση-συμφωνία της ΓΓ του ΚΚΕ. Γι' αυτό και θα αποτύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει αυτόν τον αγώνα, τάζοντας σε κάθε τόπο κι από κάτι. Είναι προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν τοπικά. Οχι πως δεν υπάρχουν και τέτοια, αλλά τα μεγάλα προβλήματα που βάζει για λύση αυτός ο αγώνας είναι κοινά και η κυβέρνηση δεν μπορεί πια να τα προσπερνά".

Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα

Την απόλυτη συμφωνία του ΚΚΕ με τα έξι αιτήματα που προβάλλει η Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα, διακήρυξε χτες το βράδυ η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,μετά από συνάντηση που είχε με τους φυσικούς και καταξιωμένους στον αγώνα εκπροσώπους των αγροτών. Με δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα ανάμεσα σε άλλα τόνισε: Το ΚΚΕ στηρίζει τα συγκεκριμένα έξι αιτήματα που προβάλλει η Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα, τα οποία κατά τη γνώμη μας αγκαλιάζουν ευρύτερα αγροτικά αιτήματα. Θεωρούμε, είπε, αυτά τα αιτήματα ρεαλιστικά και ότι μπορούν να δώσουν μία ανάσα στους μικρομεσαίους αγρότες. Οι αγρότες δε ζητούν παροχές. Ζητούν ένα μικρό μέρος από αυτά που έχασαν εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια. Τα αιτήματα των αγροτών μπορεί να τα ικανοποιήσει η κυβέρνηση και να μην επικαλείται ότι συγκρούονται με τον προϋπολογισμό. Υπάρχουν κονδύλια και στον προϋπολογισμό και εκτός αυτού που μπορούν να διατεθούν.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο και αισθάνεται αγανάκτηση για την προσπάθεια της κυβέρνησης να στήσει μια βιομηχανία μηνύσεων και διώξεων κατά των αγροτών που αγωνίζονται και κατά του ελληνικού λαού που τους συμπαραστέκεται.

Πρέπει, είπε, να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η περίοδος της ποινικοποίησης του πολιτικού αγώνα έχει περάσει οριστικά. Θα ήθελα, τόνισε, να συστήσω στην κυβέρνηση να αντιπαρατεθεί πολιτικά στο ΚΚΕ, όπως έχει δικαίωμα, όχι όμως με επιχειρήματα και με μεθόδους που μας γυρίζουν πίσω. Ο ελληνικός λαός πάλεψε για να μην υπάρχουν στην ύπαιθρο τα μπλε, τα πράσινα, τα κόκκινα ή τα γκρίζα καφενεία.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για το αν το ΚΚΕ συμφωνεί με τη μορφή των κινητοποιήσεων η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι τη μορφή αυτή επέλεξε η αγροτιά μέσα από την εμπειρία της. Και τόνισε: Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι μεγαλέμποροι δεν έχουν λόγους να κλείσουν τους εθνικούς δρόμους. Ασκούν στις κυβερνήσεις ωμούς και τρομερούς εκβιασμούς και την ίδια ώρα είναι πολύ κομψοί στη συμπεριφορά τους. Οταν οι εφοπλιστές απειλούν ότι θα βγάλουν την ελληνική σημαία από τα καράβια τους, όταν οι βιομήχανοι λένε ότι παίρνουν τα κεφάλαιά τους και τα βγάζουν από την Ελλάδα, κάνοντας επιχειρήσεις αλλού, αυτά δεν είναι ωμός εκβιασμός και παραβίαση της δημοκρατίας;

Οι αλήθειες

"Μίλα κι άλλο, πες τα όλα". Η προτροπή ακούστηκε πολλές φορές, από εκατοντάδες στόματα. Από το σύνολο σχεδόν όλων όσων κατόρθωσαν να φτάσουν κοντά στη γέφυρα της "Βιοκαρπέτ", όπου, ανεβασμένη πάνω σε ένα πρόχειρο "βήμα", μιλούσε εκείνη την ώρα στους εξεγερμένους αγρότες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Η πρώτη μέρα της τριήμερης περιοδείας της αντιπροσωπείας του Κόμματος στο θεσσαλικό κάμπο έφτανε στο τέλος της, με έναν τρόπο που παρέπεμπε σε εικόνες, που εμείς οι νεότεροι γνωρίζουμε μόνο από τις αφηγήσεις και τα βιβλία.

"Πες τα! Πες τα!". Ξανά και ξανά η προτροπή, ώσπου η φωνή δεν έβγαινε άλλο. Αυτά που την προέτρεπαν να πει ήταν κομμάτια της ζωής τους. Ηταν αλήθειες σκληρές. Λέξεις, φράσεις, κουβέντες, εκτιμήσεις που άγγιζαν το μυαλό και την ψυχή του ξωμάχου, καθάριζαν το μυαλό του από τη λάσπη που έχει δεχτεί όλο αυτό το καιρό από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, κόντρα στις οποίες τόλμησε να ορθώσει ανάστημα, λέγοντας το δικό του ηχηρό ΟΧΙ στην εφαρμογή της πολιτικής τους.

Και μετά, όταν τα λόγια, τα πολιτικά, τέλειωσαν κι άρχισε η γύρα σε ένα προς ένα τα παραπήγματα που έχουν στήσει στην Εθνική οδό, ανάμεσα στα τρακτέρ, οι παρέες από το κάθε χωριό, τότε ήταν η ώρα για να ειπωθούν κι άλλες αλήθειες. Απ' αυτές που συνήθως το κάθε νοικοκυριό κρατά για τον εαυτό του. Και που, όμως, έρχεται κάποτε η ώρα, που το "δεν πάει άλλο" τις βγάζει έξω, τις κάνει φωναχτή εξομολόγηση σ' αυτόν που θεωρεί δικό του, που ξέρει πως δε θα τις βρωμίσει, δε θα τις σημειώσει για να εκβιάσει αύριο με ένα ρουσφέτι, που θα τις πάρει να τις κάνει κραυγή, πολιτικό πρόγραμμα, οργάνωση δράσης τέτοια που να οδηγεί στη λευτεριά του ανθρώπου. Τέτοιες αλήθειες ειπώθηκαν αργά το βράδυ...

Ενωμένοι και αποφασισμένοι
  • Οι αγρότες απαντούν με κλιμάκωση της πάλης τους στη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να τους διασπάσει
  • Στη Θεσσαλία ενισχύονται τα μπλόκα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά και ενωμένοι την πάλη τους μέχρι την τελική νίκη, είναι οι αγρότες που επί 17 ολόκληρες μέρες και νύχτες βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα. Ολες οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, να υπονομεύσουν τον αγώνα και να σπάσουν τα μπλόκα, αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Χτες ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, για μια ακόμα φορά "έσπασε τα μούτρα του" στη Θεσσαλονίκη, όπου πήγε για να διασπάσει τους αγωνιζόμενους αγρότες. Οι εκπρόσωποι των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα απάντησαν ορθά κοφτά στον υπουργό ότι εφόσον η κυβέρνηση δε δέχεται να ικανοποιήσει τα αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού, η κινητοποίηση θα κλιμακωθεί μέχρι τη νίκη.

Ταυτόχρονα, αποτυχαίνει και η κυβερνητική επιχείρηση - που έχει την αρωγή των μεγαλοβιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων - να στρέψει άλλες κοινωνικές ομάδες κατά της αγωνιζόμενης αγροτιάς, αφού σκοντάφτει στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης του λαού στον αγώνα των αγροτών.

Στη Θεσσαλία και χτες ενισχύθηκαν τα μπλόκα που υπάρχουν στην Εθνική οδό και σε βασικούς επαρχιακούς κόμβους, ενώ διακόπηκε η σιδηροδρομική συγκοινωνία στο νέο Μοναστήρι.

Η πανθεσσαλική επιτροπή αγώνα είχε χτες το απόγευμα συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των αγροτών και με δηλώσεις της κάλεσε τον πρωθυπουργό να ικανοποιήσει τα έξι συγκεκριμένα αιτήματα που θέτει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή. Ταυτόχρονα, κατήγγειλε το όργιο εκβιασμών και απειλών για διώξεις σε βάρος των αγροτών.

Αργά το βράδυ η Πανθεσσαλική Επιτροπή συνεδρίασε και συζήτησε οργανωτικά θέματα για τη νέα κλιμάκωση της κινητοποίησης.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνεχίζεται η περιοδεία στη Θεσσαλία

Συνεχίζεται η περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,στη Θεσσαλία. Το σημερινό και αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

ΣΗΜΕΡΑ: Συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα στις 11.30 π.μ. στο ξενοδοχείο "ΔΙΒΑΝΗ ΠΑΛΛΑΣ". Περιοδεία στα μπλόκα των περιοχών Μουργκάνι, Πηνειού και Νέου Μοναστηρίου Φθιώτιδας.

Στις 6.00 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καρδίτσα,στο ξενοδοχείο "ΚΙΕΡΙΟΝ".

ΑΥΡΙΟ: Στις 10.30 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Βόλο.Στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Λάρισα,στον κινηματογράφο "ΓΑΛΑΞΙΑΣ".

Εδωσαν το αίμα τους

Οι ξεσηκωμένοι αγρότες δε δέχονται μόνο βοήθεια, αλλά, και σε αυτές τις μέρες του αγώνα, προσφέρουν κιόλας στο κοινωνικό σύνολο. Χτες, στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ", παρά το πολυήμερο ξενύχτι και την κούραση, δεκάδες αγρότες προσέφεραν αίμα σε κινητή μονάδα αιμοδοσίας, που ήρθε εκεί από την Καρδίτσα. Ηταν μια πράξη συμβολική, που δείχνει την κοινωνική ευαισθησία των ανθρώπων που περνούν τη ζωή τους δουλεύοντας στο χωράφι και αγωνίζονται, 16 μέρες τώρα, για το δίκιο τους.

Η πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών της Καρδίτσας βρήκε μεγάλη απήχηση στους φρουρούς του μπλόκου. Ενας απ' αυτούς, ο Θωμάς Δουλόπουλος,από το χωριό Πασχαλίτσα Καρδίτσας, μας είπε: "Αυτό που έγινε σήμερα (σ. σ. χτες) στο μπλόκο είναι μια κίνηση που πρέπει να κάνουμε όλοι. Η αιμοδοσία έχει ουσιαστικό και στην περίπτωσή μας και συμβολικό χαρακτήρα. Εμείς, εδώ, παρά την κούρασή μας δώσαμε αίμα, που όλοι ξέρουμε ότι σώζει ζωές".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ