ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γ. ΘΕΩΝΑΣ
Στο κενό η υπονόμευση του αγροτικού αγώνα

Η δραματική συρρίκνωση της φτωχής και μικρομεσαίας αγροτιάς και, συγκεκριμένα, η μείωσή της, τα επόμενα λίγα χρόνια στα 400.000 άτομα από900.000 που είναι σήμερα, αποτελεί ένα βασικό στόχο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, τόνισε προχτές ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς,στη διάρκεια της περιοδείας στα μπλόκα των αγροτών στη Θεσσαλονίκη. Η πολιτική που χαράζει η ΕΕ και ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, δημιουργεί πρόβλημα ύπαρξης για τη μικρομεσαία αγροτιά και τα άλλα τμήματα των εργαζομένων. Αυτός ο αγώνας των αγροτών, κατέληξε, χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων μας γιατί, αν δεν κερδίσουν και υποταχθεί τελικά ο αγώνας από την κυβέρνηση, κανείς δε θα μπορεί να σηκώσει κεφάλι και ο κατήφορος θα είναι χωρίς σταματημό.

Ο Γιάννης Θεωνάς το απόγευμα της Πέμπτης, πριν περιοδεύσει στα μπλόκα των αγροτών στη Θέρμη και τη Γεωργική Σχολή, επισκέφθηκε την Κοινότητα των Βασιλικών όπου συναντήθηκε με το Κοινοτικό Συμβούλιο και κατοίκους της περιοχής. Ο πρόεδρος των Βασιλικών, Στέλιος Μπιμπινίκας, ενημέρωσε τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα του πληθυσμού, που στη μεγάλη του πλειοψηφία είναι αγροτοκτηνοτρόφοι και για την έλλειψη πόρων της ΤΑ, που αδυνατεί να υλοποιήσει οποιοδήποτε έργο υποδομής και να προσφέρει αποτελεσματικές υπηρεσίες στον πολίτη.

Η υποδοχή που του επιφύλαξαν προχτές το βράδυ οι αγρότες στα μπλόκα της Θέρμης και της Γεωργικής Σχολής και χτες στα Μάλγαρα, στο Αιγίνιο Πιερίας και το Βαρικό, ήταν θερμή και πλούσιος ο διάλογος που αναπτύχθηκε φυσικά γύρω από την ΚΑΠ και την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για να σπάσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Οπως τόνισε μετά τις συναντήσεις του με τους αγρότες, ο αγώνας σήμερα της αγροτιάς στη χώρα μας δείχνει πως οι παραγωγοί έχουν συνειδητοποιήσει τους καταστροφικούς στόχους που θέτει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και λένε ΟΧΙ στην καταστροφή της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας. "Οι αγρότες γνωρίζουν πλέον καλά πως μόνο μέσα από τους μαζικούς αγώνες είναι δυνατό να δοθούν λύσεις, διαφορετικά είναι καταδικασμένοι στη φτώχεια και την ανεργία των πόλεων, όπου δεν υπάρχουν πλέον ούτε βιομηχανίες ούτε και υπηρεσίες που θα τους έλυναν το πρόβλημα της απασχόλησης". Ο Γ. Θεωνάς στις επισκέψεις του στα μπλόκα συνοδευόταν από κλιμάκιο της ΚΟΘ με επικεφαλής το Θ. Κωνσταντινίδη, καθώς και από τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Χρ. Κόφφα και Ηλία Γκουτσιγιάννη.

Τα μπλόκα ενισχύονται

Ο Γ. Θεωνάς σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με του αγρότες τόνισε τα παρακάτω:

"Οι αγρότες αντέχουν. Επιμένουν, είναι συσπειρωμένοι και ενισχύονται τα μπλόκα. Στο κενό πέφτει η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα ηττοπάθειας στους αγρότες. Οι αγρότες είναι εξοργισμένοι και από τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, οι οποίες είναι εντελώς απαράδεκτες. Φαίνεται ότι το μόνο όπλο που χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι ο αποπροσανατολισμός των αγροτών, η προσπάθεια να ξεσηκώσει άλλα κοινωνικά στρώματα και να εκφοβίσει τους αγρότες με την απειλή του εισαγγελέα. Εδωσε ήδη κατεύθυνση και παρουσιάζονται κάποια φαινόμεναμηνύσεων από βιομήχανους κλπ. Κι αυτά όμως πέφτουν στο κενό. Αυτές οι μέρες ίσως αποδειχτούν κρίσιμες. Χρειάζεται η παραπέρα ενίσχυση του μετώπου των αγροτών, ώστε η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να ικανοποιήσει τα βασικά τους αιτήματα".

Εξάλλου, ο Γ. Θεωνάς, αναφερόμενος στις προχτεσινές δηλώσεις του Στ. Τζουμάκα περί βαρυποινιτών, δήλωσε:

"Είναι απαράδεκτες. Τις απάτες είναι γνωστό ποιοι τις κάνουν στη χώρα μας και στις άλλες χώρες. Οι απάτες γίνονται από εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου και επειδή ο υπουργός δεν τολμάει να αντιπαρατεθεί μ' αυτούς έχει το θράσος να μιλάει μ' αυτόν τον τρόπο για τους αγρότες. Αν κάποιοι επιδίδονται σ' αυτό το σπορ, τους ξέρει πολύ καλά ο υπουργός. Ξέρει ποιοι είναι αυτοί που τους ρυθμίζουν κάθε δύο χρόνια τα χρέη τους και προς την εφορία και προς το κράτος. Αυτοί που η κυβέρνηση κάθε φορά πρόθυμα ικανοποιεί τα αιτήματά τους για ρυθμίσεις και επαναρυθμίσεις των χρεών τους".

Οι "βαρυποινίτες" απαντούν στον υπουργό

Με αγανάκτηση, αλλά και με χιούμορ, αντέδρασαν οι αγρότες, στα μπλόκα της Θεσσαλίας, στις δηλώσεις περί "βαρυποινιτών" και "μαφίας" του υπουργού Γεωργίας. Του υπουργού, που λίγη ώρα αργότερα, στην εκπομπή "Ενώπιος Ενωπίω" αναίρεσε τις δηλώσεις αυτές, αφού δεν είχε τα κότσια, ούτε καν να υπερασπίσει τα λεγόμενά του.

Οι αγρότες, την επομένη από τη μέρα των περιβόητων δηλώσεων, έσπευσαν να αναρτήσουν στα μπλόκα πανό, σύμφωνα με τα οποία τα αυτοσχέδια παραπήγματά τους είναι "κελιά" και "φυλακές Λάρισας" και οι εξεγερμένοι αγρότες, "βαρυποινίτες" και "φυλακισμένοι".

Στο μπλόκο των Τεμπών, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος επισήμανε ότι οι ισχυρισμοί του υπουργού είναι ασχολίαστοι και προκαλούν μονάχα μειδιάματα. "Αλλού να ψάξει τα προβλήματα η κυβέρνηση. Χτες κιόλας ήρθαν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από το χαλάζι στο βαμβάκι και ξεσήκωσαν και άλλους αγρότες, αφού σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, χτες βράδυ (σ. σ. προχτές) να βγουν και οι τελευταίοι αγρότες από το χωριό Ραχούλα στους δρόμους", είπε.

"Από πού βγαίνει πως οι αγρότες είναι βαρυποινίτες;" αναρωτήθηκε ο Χρήστος Μαυρογιάννης από το Κουτσόχερο Λάρισας και συνέχισε: "Οι δηλώσεις του υπουργού είναι εκ του πονηρού και θέλει με αυτές να δημιουργήσει κλίμα ενάντιά μας. Εμείς, όμως, δεν είμαστε απατεώνες και αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας".

Στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ", οι "βαρυποινίτες" της Μαραθέας, αλλά και άλλων χωριών, παρακάμπτοντας το γελοίο των δηλώσεων, ετοιμάζονταν ...για τη φυλακή όχι όμως λόγω δικών τους παρανομιών. "Η ληστρική και τοκογλυφική πολιτική της κυβέρνησης μέσω της Αγροτικής Τράπεζας, που μας τάραξε στα υψηλά επιτόκια και μας βούλιαξε στα χρέη, θα μας οδηγήσει τελικά στο κελί, αν δε δοθούν λύσεις", τόνισε ο Στέφανος Μπεκιάρης.Και ο Θανάσης Κακαϊτσας συμπλήρωσε με τη σειρά του: "Μα σε πέντε, μα σε έξι, μα σε εφτά χρόνια θα βγούμε από τη "φυλακή των χρεών". Από δω, πάντως, δε φεύγουμε".

Κλιμακώνεται ο αγώνας

Κρατώντας σταθερά τα δύο μπλόκα στο Δρούγο και το Ν. Μοναστήρι, οι αγρότες της περιοχής απέκλεισαν, χτες, και τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Τον αγώνα τους εντείνουν και οι αγρότες της Φθιώτιδας. Ο αγροτικός κόσμος του νομού, μπροστά στην κυβερνητική αδιαλλαξία που επιμένει να εθελοτυφλεί στα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς, έκλεισε χτες και τη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος του Νέου Μοναστηρίου. Επέτρεψαν να περάσουν δύο μόνον αμαξοστοιχίες που μετέφεραν στρατιώτες.

Αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Δομοκού κατέβηκαν χτες το μεσημέρι στον σιδηροδρομική γραμμή πεζοί και την κατέλαβαν, αφού πριν ήρθαν αντιμέτωποι με την Αστυνομία που είχε κλείσει του δρόμους για να μην έχουν πρόσβαση τα τρακτέρ στις γραμμές. Με αυτό το τρόπο οι αγρότες διαδήλωσαν την οργή και την αντίθεσή τους στην προκλητική στάση της κυβέρνησης, αλλά και στους "διακριτικούς" χαρακτηρισμούς του υπουργού Γεωργίας. Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν άλλο ένα ράπισμα στην κυβέρνηση, που επιμένει να γυρνά την πλάτη και να μην μπαίνει σε ουσιαστικό διάλογο για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών. Το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής από τους αγρότες, έρχεται να ανατρέψει τους ψευδείς ισχυρισμούς κυβερνητικών κλιμακίων, που τις τελευταίες μέρες προσπαθούν να "πείσουν" την κοινή γνώμη ότι ο αγώνας των αγροτών αποκλιμακώνεται.

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα του Δρούγο και του Νέου Μοναστηρίου, δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και να σταθούν στα μπλόκα του αγώνα όσο και αν χρειαστεί. "Εμείς οι "βαρυποινίτες" του Δομοκού και της Θεσσαλίας, ύστερα από τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Τζουμάκα και την άρνηση της κυβέρνησης, για την επίλυση του αγροτικού προβλήματος, που είναι πανελλαδικό, θα μείνουμε στις θέσεις μας μέχρι να δοθεί λύση. Και τη λύση μόνο η κυβέρνηση μπορεί να τη δώσει", δήλωσε στο "Ρ" ο Ελευθέριος Γάκας,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Πελοπόννησος

Επίσης, στην Πελοπόννησο σταθερά κρατούσαν στο μπλόκο της Γαστούνης οι αγρότες της Ηλείας,ενώ το μπλόκο στη σήραγγα του Αρτεμισίου ενισχύθηκε χτες ακόμα περισσότερο με αρκετά τρακτέρ και με τη συμμετοχή πολύ περισσότερων αγροτών που προσήλθαν για ενίσχυση. Το μπλόκο επισκέπτονται καθημερινά πολλοί φορείς που εκφράζουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των εργαζομένων και άλλων στρωμάτων της περιοχής. Πέραν αυτών, πολλά είναι τα τηλεγραφήματα συμπαράστασης μαζικών φορέων που φθάνουν καθημερινά στους αγρότες

Αιτωλοακαρνανία

Ανυποχώρητοι παραμένουν και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας στα μπλόκα του Ευήνου και της Κυψέλης, παρ' όλες τις προσπάθειες υπονόμευσης, διάσπασης και τρομοκράτησης της κυβέρνησης και ορισμένων εγκαθέτων.

Τα μπλόκα επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος, Αποστόλη Τασούλα.

Απάνθισμα τραμπουκισμού!

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός έχει περάσει πλέον στα επίπεδα του αντιλαϊκού παροξυσμού. Οι κυβερνώντες, μέσα στον πανικό τους να αναδειχτούν σε "ικανούς" διαχειριστές των συμφερόντων της ολιγαρχίας, έχουν αναγάγει τον εκβιασμό, την ύβρη και την τρομοκρατία σε ύστατο αποκούμπι του κοινοβουλευτικού απολυταρχισμού τους. Ενα απάνθισμα των όσων έχουν εκστομιστεί τις τελευταίες μέρες κατά των αγροτών, είναι επαρκής απόδειξη του μεγέθους του κυβερνητικού τραμπουκισμού. Απολαύστε "εκσυγχρονισμό":

  • Μιλτιάδης Παπαϊωάννου - υπουργός Εργασίας: "Πρόκειται για αντικοινωνικά στοιχεία".
  • Στέφανος Τζουμάκας - υπουργός Γεωργίας: "Είναι βαρυποινίτες που υποκινούνται από τη μαφία του βαμβακιού. Ολοι αυτοί που έφαγαν τα δισ. δραχμές με τους άλλους απατεώνες".
  • Δημήτρης Ρέππας - υπουργός Τύπου: "Η ελληνική κοινωνία διαθέτει όργανα τα οποία οφείλουν να δράσουν αποτελεσματικά... Είναι τα όργανα της Δικαιοσύνης τα οποία πρέπει να ασχοληθούν με τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται λόγω των αποκλεισμών των δρόμων".
  • Κώστας Σκανδαλίδης - Γραμματέας ΠΑΣΟΚ: "Οι Παττάκηδες είναι επαγγελματίες της πολιτικής... Είναι μπαταχτσήδες".
  • Ευάγγελος Γιαννόπουλος - υπουργός Δικαιοσύνης: "Δεν αποκλείουμε καμία μορφή αντιμετώπισης των αγροτών".
  • Κώστας Λαλιώτης - υπουργός ΠΕΧΩΔΕ: "... οι προεξάρχοντες, αυτοί που εκφράζουν την αγροτική κινητοποίηση στη Θεσσαλία, δεν είναι πολιτικά και κομματικά ουδέτεροι. Ο κ. Μπούτας είναι βουλευτής του ΚΚΕ. Ο κ. Παττάκης είναι ηγετικό στέλεχος, το ίδιο και ο κ. Νταφούλης. Αυτοί είναι αγρότες, αλλά δε λειτουργούν ως αγρότες. Λειτουργούν εν ονόματι των αγροτών, λειτουργούν κυρίως ως πολιτικά στελέχη του ΚΚΕ".
  • Κώστας Σημίτης - πρωθυπουργός: "Η νοοτροπία των ολίγων που νομίζουν ότι μπορούν να εκβιάζουν με αντικοινωνικές ενέργειες... είναι νοοτροπία αντιδημοκρατική... αμφισβητούν τη λειτουργία της Δημοκρατίας".

***

Αυτό είναι το "νέο" ύφος και ήθος τους! Ξεκινά από την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και τελειώνει στην αγοραία ύβρη κατά όσων δε σκύβουν το κεφάλι στους υπαλλήλους των πολυεθνικών. Και όμως! Οι πολιτικοί προϊστάμενοι των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους, αυτοί οι κοινοί εκβιαστές, οι ηθικοί αυτουργοί του γενιτσαρισμού στο λαϊκό κίνημα, οι χρήστες του ρουσφετιού και της ευτέλειας ως απεργοσπαστικής μεθόδου, μιλούν την ίδια ώρα για διάλογο! Δεν πρόκειται απλώς για υποκρισία. Πρόκειται για αντικοινωνική συμπεριφορά με απροσμέτρητα επικίνδυνες παρενέργειες.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τα μπλόκα παραμένουν ακλόνητα

Αγωνιστική και ενωτική απάντηση των αγροτών της Μακεδονίας στην επιχείρηση διάσπασης και υπονόμευσης του υπουργού Γεωργίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Τη συνέχιση του αγώνα και τη μαζικοποίηση των μπλόκων αντέταξαν οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης απέναντι στη νέα αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, που εκφράστηκε τόσο πριν όσο και μετά τη σύσκεψη που είχε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Γεωργίας με τη Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης παρουσία του υπουργού Μ - Θ Φ. Πετσάλνικου, του υφυπουργού Γεωργίας Β. Γερανίδη, αλλά και του νομάρχη Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλου. Η 17μελής Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών Μακεδονίας - Θράκης και οι τρεις εκπρόσωποι της Πανθεσσαλικής Επιτροπής έθεσαν στο τραπέζι τα γνωστά αιτήματα των αγροτών, που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, την άμεση πληρωμή των γεωργικών προϊόντων και των επιδοτήσεων, τη ρύθμιση των χρεών αγροτών και κτηνοτρόφων και την κατάργηση των συμβατικών τόκων και των τόκων υπερημερίας, το Μητρώο Αγροτών, την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στα προϊόντα που επλήγησαν από κακές καιρικές συνθήκες και την ξηρασία, τη μείωση του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 18% στο 6%, την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και τη μη ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών.

Ο Στ. Τζουμάκας επανέλαβε την αδυναμία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν ο κρατικός προϋπολογισμός να πληρώνει προϊόντα, καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν μπορεί να δίνει τιμές, δεν μπορούν να θεωρηθούν οι αγρότες υπάλληλοι και συνταξιούχοι για να πάρουν εισόδημα από τον Προϋπολογισμό. Κάλεσε για άλλη μια φορά να αποσυρθούν από τους δρόμους, γιατί αυτό είναι μια πολιτική πράξη, μια άλλη στρατηγική.

Τα γνωστά περί διαρθρωτικών αλλαγών στην αγροτική οικονομία, για το ταμείο ασφάλισης και τη σύγχρονη γεωργία, που θέλει η κυβέρνηση, επανέλαβε και πάλι ο υπουργός, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δε θέλει να φύγει ο κόσμος από την ύπαιθρο, αντίθετα πρέπει να μείνουν οι νέοι. Δεν είπε όμως κουβέντα για τον αποκλεισμό των νέων αγροτών από τις καλλιέργειες λόγω ποσοστώσεων. Κατέληξε λέγοντας πως οι θέσεις της κυβέρνησης είναι σαφείς και όλα τα άλλα είναι υπερβολές και χρειάζεται αίσθημα ευθύνης. Είναι υπερβολή δηλαδή για τον κύριο Τζουμάκα η διάλυση της αγροτικής παραγωγής και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, η εξαθλίωση και ο κίνδυνος χρεοκοπίας χιλιάδων οικογενειών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση συνεδρίασε η ΣΕΑ Μακεδονίας - Θράκης και αποφάσισε πως θα συνεχίσουν τον αγώνα συντονισμένοι με όλους τους αγρότες της χώρας που βρίσκονται στους δρόμους. Χαρακτηριστικά, προσπαθώντας να δώσουν και μια απάντηση στην προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να θεωρηθεί πως οι αγρότες της Μακεδονίας έχουν διαφορετικά αιτήματα από τους συναδέλφους τους στις άλλες περιοχές της χώρας, σημείωσαν πως "ο υπουργός Γεωργίας ήταν αρνητικός στα δίκαια αιτήματά μας που αφορούν όλους τους Ελληνες αγρότες" και καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της ΣΕΑ Γ. Βογιατζής κάλεσε όλους τους αγρότες σε συνέχιση και μαζικοποίηση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Γεωργίας προηγουμένως συναντήθηκε με εντεταλμένους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Μακεδονίας που ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ και δε συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, με στόχο να φανεί πως αποδέχονται τις προτάσεις της κυβέρνησης και άρα δεν υπάρχει λόγος συνέχισης του αγώνα.

ΠΕΛΛΑ
Κανένας δε φεύγει αδικαίωτος

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους εκφράζουν οι αγρότες της Πέλλας, οι οποίοι μόνο γύρω από την πόλη των Γιαννιτσών έχουν στήσει 8 μπλόκα. Το μεγαλύτερο από αυτά βρίσκεται 2 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στο δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη. Μία βδομάδα έχουν συμπληρώσει οι εκατοντάδες εξεγερμένοι αγρότες που βρίσκονται σ' αυτό το σημείο, πολλοί έχουν να κλείσουν μάτι πολλά εικοσιτετράωρα. Αυτό που τους κρατάει είναι η βεβαιότητα για το δίκαιο του αγώνα τους, αλλά και το κίνημα συμπαράστασης που έχει αναπτυχθεί προς τον αγώνα τους. Στα μπλόκα της Πέλλας, βρεθήκαμε το βράδυ της Παρασκευής και συζητήσαμε με τους παραγωγούς, που παίρνουν ενεργά μέρος στην κινητοποίηση. Οπως επισημαίνουν, το μήνυμα του πρωθυπουργού και οι απειλές δημιούργησαν αγανάκτηση σ' όλη την αγροτιά της περιοχής. Τα μπλόκα καθημερινά ενισχύονται. Η επιμονή αυτή έχει τη σημασία της. Είναι μια περιοχή που θεωρείται προπύργιο του κυβερνητικού κόμματος. Μάλιστα, η επαρχία των Γιαννιτσών θεωρούνταν μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Κ. Μακεδονίας. Τώρα, όμως, ο τόπος αυτός, όπως λένε οι αγρότες, σβήνει.

"Οπωροκηπευτικά, κτηνοτροφικά, βαμβάκι, καπνά, ροδάκινα. Αν και η περιοχή μας χαρακτηρίζεται από τον πλούτο καλλιεργειών, οι παραγωγοί είναι φτωχοί. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια δε διευρύνανε τις προοπτικές στον αγρότη, αλλά τον οδήγησαν στη φτώχεια. Η απώλεια της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα και η απώλεια του εισοδήματος από τις προδιαγραφές της ΕΕ είναι δύο κακά που ανταμώσανε και βγάλανε ένα έγκλημα", λέει ο Λ. Ζεγκίνης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ν. Πέλλας.

"Συσπειρωθήκαμε περισσότερο, μετά τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση απέναντι στον αγώνα μας", συμπληρώνει ο Π. Φιλομέσης, επίσης μέλος της ΣΕΑ. "Δεν υπάρχει ούτε ένας παραγωγός, που να πει "θα φύγω από τα μπλόκα". Αντίθετα, συνεχώς αυτά ενισχύονται. Οι μηχανισμοί που στήθηκαν απέτυχαν να αποσπάσουν από τις γραμμές μας τους ψηφοφόρους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι και η Αγροτική Τράπεζα μένει τώρα ανοιχτά ως τις 10 το βράδυ για τον διακανονισμό των χρεών. Ολα πέφτουν, όμως, στο κενό. Πολλά από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ λένε ότι θα κάψουν τις κομματικές τους ταυτότητες. Τόσο μεγάλη είναι η αγανάκτηση κατά της κυβέρνησης".

Οπως τονίζουν τα μέλη της ΣΕΑ, όλη τη μέρα έρχονται στα μπλόκα αντιπροσωπείες από σωματεία, συλλόγους δασκάλων και καθηγητών, κοινοτικά συμβούλια, το Δήμο των Γιαννιτσών κλπ. Οι ΕΒΕ αποφασίζουν ανοιχτά τη συμπαράταξη με τον αγώνα των αγροτών και κλείνουν σε ένδειξη αλληλεγγύης τα καταστήματα της πόλης. Η επαρχία των Γιαννιτσών έχει ξεσηκωθεί.

Λάκης ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Συναυλία της Γ. Βέη

Το απόγευμα χτες η Γιώτα Βέη με το συγκρότημά της, συνεχίζοντας τις συναυλίες υποστήριξης του αγώνα των αγροτών, έδωσε συναυλία στο μπλόκο του Αϊ Γιώργη στη Λιβαδειά παρουσία πλήθους αγροτών. Η δημοφιλής τραγουδίστρια, χαιρετίζοντας τους αγωνιζόμενους αγρότες, τους κάλεσε να κρατούν γερά μέχρι τη δικαίωση του αγώνα τους.

Με ενίσχυση των μπλόκων αντέδρασαν οι αγρότες της Μακεδονίας απέναντι στη νέα αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ