ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι εργαζόμενοι της χώρας σε αγωνιστικό ξεσηκωμό

Με απεργίες και συλλαλητήρια οι εργαζόμενοι θα "υποδεχτούν" στις 17 Δεκέμβρη τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό την πρώτη μέρα συζήτησής του στη Βουλή

Ενα ακόμα αποφασιστικό ράπισμα στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συνολικότερα, αναμένεται να δοθεί από τους εργαζόμενους, που σε δυο 24ωρα πραγματοποιούν σε όλη τη χώρα απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια αντίστασης στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και το περιβόητο πρόγραμμα σύγκλισης. Αντίστασης, στη μακρόχρονη λιτότητα, τη φορομπηχτική πολιτική, την ασυδοσία των βιομηχάνων, στην άγρια περικοπή των κοινωνικών δαπανών, στο σάρωμα των κατακτήσεων δεκαετιών και στην επιστροφή των εργασιακών σχέσεων στον περασμένο αιώνα, στην επέκταση της λαίλαπας της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης.

Αν και η ΓΣΕΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της, δεν προκήρυξε αυτή τη φορά πανελλαδική απεργία, αλλά πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας στο τέλος της βάρδιας, πολλά Εργατικά Κέντρα, σηματοδοτούν την αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα, με τις αποφάσεις τους για 24ωρες απεργίες, συλλαλητήρια αντίστασης και συντονισμό με αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, δημόσιους υπάλληλους, μαθητές. Τα Εργατικά Κέντρα Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Πάτρας, Λευκάδας, Καλαμάτας, Κιλκίς, Καβάλας, Σάμου, Αιγίου, Νάουσας, Αγρινίου, Λέσβου, Λαμίας, Λιβαδειάς, Ηρακλείου,έχουν πάρει αποφάσεις για 24ωρη απεργιακή κλιμάκωση.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί την Τρίτη τους εργαζόμενους της Αθήνας σε συγκέντρωση στις 5.30 μμ στην πλατεία Κάνιγγος, απ' όπου θα γίνει πορεία και συλλαλητήριο στη Βουλή.

Την ίδια μέρα, στις 17 Δεκέμβρη, θα πραγματοποιηθεί και η πανελλαδική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, με απόφαση της ΑΔΕΔΥ και με ζητήματα αιχμής την απόκρουση του νέου μισθολογίου - πτωχολόγιου, την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, των εφοριακών, των τελωνειακών, των εργαζομένων στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς, στην Ολυμπιακή Αεροπορία, συμμετέχουν με δικό τους αγωνιστικό πρόγραμμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο "Ρ" μίλησε με εκπροσώπους ορισμένων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που έχουν προκηρύξει 24ωρες απεργίες για τις 17 Δεκέμβρη, για τα αιτήματα και τους στόχους της κλιμάκωσης του αγώνα των εργαζομένων.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Με δεύτερη 24ωρη κατά του νέου "φτωχολόγιου"

Απεργούν πανελλαδικά την Τρίτη οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, που κινδυνεύουν να δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται και ονομαστικά! Συγκέντρωση τις 10.30 π.μ. στην ΑΔΕΔΥ

Μήνυμα αντίστασης στην πολιτική της άγριας λιτότητας στέλνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι με νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, οι μισθοί των οποίων κατά την τελευταία εξαετία έχουν υποστεί απώλειες της τάξης του 54% (!), απορρίπτουν το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο και απαιτούν πραγματικές αυξήσεις. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί μπροστά στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ, στις 10.30 το πρωί.

Η απεργία της Τρίτης αποτελεί συνέχεια της πετυχημένης απεργίας της 28ης Νοέμβρη, αλλά και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών κλπ.

Δυο μέρες πριν την απεργία, οι ρυθμοί προετοιμασίας της κορυφώνονται. Ολο το προηγούμενο διάστημα κλιμάκια της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν σε καθημερινή βάση περιοδείες σε διάφορες πόλεις της χώρας και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς, καλώντας σε μαζική συμμετοχή. Τα μηνύματα που καταφτάνουν είναι ελπιδοφόρα για την επιτυχία της απεργίας. Η αγανάκτηση των εργαζομένων είναι διάχυτη, εκτιμούν συνδικαλιστές, ενώ εκφράζεται έντονα η διάθεσή τους για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Το νέο μισθολόγιο που παρουσίασε η κυβέρνηση σηματοδοτεί την παραπέρα μείωση των πραγματικών τους αποδοχών. Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με τη φορολογική πολιτική (μη τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας, φορολόγηση για πρώτη φορά επιδομάτων), οδηγεί σε μείωση ακόμα και των ονομαστικών τους μισθών. Θεσμοθετεί την πολυετή λιτότητα, ενώ διαιωνίζει την επιδοματική πολιτική. Επίσης, εξοβελίζει στο απώτερο μέλλον το αίτημα για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Μπροστά στο ογκούμενο κύμα αντίδρασης, η κυβέρνηση καταφεύγει σε κινήσεις παρασκηνίου, επιχειρώντας, με διάφορες υποσχέσεις για... κάποια επιδόματα σε επιμέρους κλάδους του δημοσίου, να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο των υπαλλήλων και να υπονομεύσει την απεργία.

Ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, μας δήλωσε σχετικά: "Και με αυτή τη δεύτερη απεργιακή κινητοποίηση όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εκφράζουν όχι μόνο την αγανάκτησή τους στην αντιλαϊκή οικονομική πολιτική, αλλά και την έντονη διάθεσή τους να συνεχίσουν τους αγώνες μέχρι τη δικαίωση, μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, που εκφράστηκε και κατά τη συνάντηση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ με τον πρωθυπουργό και στη συνάντηση με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, ενισχύει τη θέληση των εργαζομένων στο δημόσιο για αντίσταση, για πιο έντονους και αποφασιστικούς αγώνες. Εχει γίνει κατανοητό από όλους, ότι όλες αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης, οι αλχημείες, τα τρικ, οι λεγόμενοι κοινωνικοί διάλογοι, σκοπό έχουν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να αδυνατίσουν το μέτωπο των αγώνων. Ολα αυτά, όπως και διάφορες παρασκηνιακές κινήσεις της κυβέρνησης στη λογική του "διαίρει και βασίλευε", θα πέσουν στο κενό. Αυτό θα το διατρανώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία μεθαύριο και στη συγκέντρωση που θα γίνει".

"Να εισακουστούν οι θέσεις μας"

Του Η. Κοντόπουλου, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

"Η απεργία γίνεται ενόψει του προϋπολογισμού. Πιστεύουμε ότι οι θέσεις των εργαζομένων, σε σχέση με τον προϋπολογισμό, θα πρέπει να εισακουστούν, γιατί διαφορετικά η ΓΣΕΕ έχει ήδη στο αγωνιστικό της πλαίσιο αποφασίσει συνέχιση του αγώνα με μια 24ωρη απεργία, ενόψει και του φορολογικού νομοσχεδίου. Εάν δε βρεθεί λύση σύμφωνα με τις θέσεις και τις προτάσεις των εργαζομένων, πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους, μια και τα προβλήματα είναι τόσο οξυμένα που δεν μπορούν πραγματικά να τα αντιμετωπίσουν με άλλο τρόπο, παρά μόνο με την αγωνιστική κινητοποίησή τους.

Τα ζητήματα αιχμής που προβάλλουμε είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους εργαζόμενους, σχέδιο ανάπτυξης και χάραξη κλαδικών πολιτικών, ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος κ. ά. Σύσσωμη η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου κινητοποιείται, προκειμένου να υπάρχει μαζική παρουσία και συμμετοχή στην 24ωρη απεργία".

"Είναι δεινή η θέση μας"

Του Γ. Μαρίνου, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αιγίου

"Τα προβλήματα της Αιγιάλειας είναι ίδια με τα προβλήματα όλης της χώρας, αλλά βέβαια η δική μας περιοχή έχει ένα υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, γιατί έχουν κλείσει εδώ και χρόνια πολλά εργοστάσια.

Εχουμε λοιπόν ένα πολύ υψηλότερο δείκτη ανεργίας από άλλες περιοχές, τόσο εμείς όσο και ολόκληρη η Αχαϊα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε και με τους σεισμούς στην περιοχή και αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που χειροτέρεψε αρκετά τα πράγματα και οπωσδήποτε είμαστε σε μια πολύ δεινή θέση. Σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την πλευρά της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, δε διαφέρουν οι θέσεις του Εργατικού Κέντρου Αιγίου από τις θέσεις όλου του εργατικού κινήματος.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει διαφορετικά τον προϋπολογισμό και να τον διαμορφώσει προς όφελος των εργαζομένων και όχι προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό η θέση μας είναι συνέχιση των κινητοποιήσεων με 24ωρη απεργία".

"Χρειάζεται κοινή δράση"

Του Γ. Λιβιτσάνου, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας

"Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τις 17 Δεκέμβρη, γιατί βλέπουμε ότι τα προβλήματα των εργαζομένων δεν έχουν καλύτερη τύχη μετά τις συναντήσεις της ΓΣΕΕ, τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Ούτε καν υποσχέσεις δε δόθηκαν για διευθέτηση των εργατικών προβλημάτων.

Ως Εργατικό Κέντρο Λευκάδας καλέσαμε τους εργαζόμενους να συμπαραταχτούν με τα αιτήματα τού, εμπλουτισμένου από εμάς, διεκδικητικού πλαισίου της ΓΣΕΕ, για ουσιαστικές αυξήσεις και 7.000 δρχ. κατώτερο μεροκάματο, που είναι το ελάχιστο που μπορούμε να διεκδικήσουμε απέναντι στην ακρίβεια και σε ό,τι πετσοκόβει συνέχεια το εργατικό εισόδημα. Εμείς θα βγούμε στους χώρους δουλιάς, στο μικρό εργατικό δυναμικό που έχουμε στη Λευκάδα και θα καλέσουμε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση και στην απεργιακή συγκέντρωση, αλλά θα ενημερώσουμε και τους επαγγελματοβιοτέχνες οι οποίο πλήττονται. Τους καταστηματάρχες της Λευκάδας που βλέπουν να μη πηγαίνουν πελάτες στα μαγαζιά τους, να συμπαραταχτούν στη συγκέντρωση ενάντια στον προϋπολογισμό. Χρειάζεται συμπαράταξη όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, χρειάζεται συμπαράταξη με τα προβλήματα των αγροτών και των επαγγελματιών - εμπόρων. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και μόνο με κοινό αγώνα και δράση θα μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι".

"Είναι οξυμένα τα προβλήματα"

Του Χ. Λιακόπουλου, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πάτρας

"Μετά το συλλαλητήριο στις 7 Νοεμβρίου και την 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο, που έγινε μαζί με τη ΓΣΕΕ στο τέλος Νοεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 17 Δεκεμβρίου να κάνει 24ωρη πανεργατική παμπατραϊκή απεργία, προκειμένου να συμμετέχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι εργαζόμενοι στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ.

Εκτιμήσαμε ότι θα πρέπει να κάνουμε αυτή την 24ωρη απεργία γιατί τα προβλήματα στην πόλη μας είναι σοβαρά οξυμένα και γιατί θα πρέπει να δοθεί και στον τελευταίο εργαζόμενο η ευκαιρία της συμμετοχής του σε αυτό το συλλαλητήριο. Τα αιτήματα είναι το πλαίσιο διεκδίκησης της ΓΣΕΕ, συμπληρωμένο βέβαια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη στην Πάτρα και οι άνεργοι της Πάτρας.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα γενικότερα προβλήματα εξειδικεύονται στην Πάτρα, με τη μορφή που εμφανίζονται εκεί, που είναι πιο οξυμένη από ό,τι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Θα πρέπει αυτή τη βδομάδα να κάνουμε μια μεγάλη οργανωτική προσπάθεια, έτσι ώστε και η απεργία να πετύχει αλλά και η μετάβαση στην Αθήνα να είναι μαζική. Εκτιμώ ότι θα έχουμε και αυτή τη φορά επιτυχία".

"Ενάντια στον κοινό αντίπαλο"

Του Δ. Τσόγκα, γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

"Η επιτυχία της απεργίας στις 28 Νοέμβρη είναι σαφές μήνυμα και σαφής εντολή της εργατικής τάξης, προς τα συνδικαλιστικά της όργανα, να κλιμακώσουν και να συνεχίσουν τους αγώνες της εργατικής τάξης για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αντί να αφουγκραστεί αυτό το σαφές μήνυμα των εργαζομένων - οι οποίοι κάτω από εκβιασμούς και απειλές για απολύσεις πήραν μέρος μαζικά στην προηγούμενη απεργία - αντί να κλιμακώσει τους αγώνες, προχώρησε σε μια κίνηση αποκλιμάκωσης, προκηρύσσοντας τρίωρη στάση εργασίας.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όπως και πολλά άλλα Εργατικά Κέντρα της χώρας, που βρίσκονται πιο κοντά στους εργαζόμενους, πήραν αποφάσεις για κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 17 Δεκέμβρη. Η απεργία στο δικό μας Εργατικό Κέντρο ήταν ομόφωνη και κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η απεργιακή συγκέντρωση να γίνει στη Λάρισα. Στη συνέχεια, με πορεία θα πάμε στα μπλόκα των αγροτών, γιατί πιστεύουμε ότι οι αγρότες είναι αδέρφια μας. Η νίκη των αγροτών είναι και δική μας νίκη.Θα δώσει φτερά και στους δικούς μας αγώνες, ενάντια στον κοινό δυνάστη, στους κοινούς εκμεταλλευτές, που είναι το μεγάλο κεφάλαιο ντόπιο και ξένο, οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοεργολάβοι, οι πολιτικοί τους υπηρέτες και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τους κοινούς μας αγώνες και το δυνάμωμά τους, θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική η οποία είναι καταστροφική για όλα τα λαϊκά στρώματα".

Στο συλλαλητήριο με τα πραγματικά αιτήματα

Δήλωση της Χρ. Τσεντούρου, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας

"Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας, σε σύσκεψη δεκάδων σωματείων και συνδικαλιστών τον Νοέμβρη, έβαλε συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης και αιτημάτων, για την απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Νοέμβρη, η οποία είχε θετικά αποτελέσματα. Ξεδιπλώθηκαν αγώνες, όπως των οικοδόμων, των καθαριστριών δημόσιων σχολείων, των εργαζόμενων στον επισιτισμό - τουρισμό, των συνταξιούχων κ.ά. Αυτό το διάστημα ουσιαστικά συμπαρασταθήκαμε σε όσους αγωνίζονται, ιδιαίτερα όμως συμπαραστεκόμαστε στους ξεσηκωμένους αγρότες. Στην παραπάνω σύσκεψη, είχαμε δεσμευτεί και για άλλη κινητοποίηση με θέμα τον προϋπολογισμό, την οποία και έγκαιρα εξαγγείλαμε. Συλλαλητήριο δηλαδή στη Βουλή, αφού προηγηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Με την ανακοίνωσή μας έχουμε ξεκινήσει περιοδείες και συγκεντρώσεις στους τόπους δουλιάς, όπου μπαίνουν τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα των εργαζόμενων, εκφράζεται η διάθεσή τους για ουσιαστική κλιμάκωση των αγώνων, την οποία έχει ουσιαστικά απορρίψει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ο προϋπολογισμός δε δίνει απάντηση στα μεγάλα προβλήματα, άλλη μια φορά αναδιανέμει τα εισοδήματα, παίρνοντας απ' τους εργαζόμενους και δίνοντας με κάθε τρόπο στους "πολλά κατέχοντες". Κρατά σε χαμηλά επίπεδα όλα τα κονδύλια, που αφορούν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, οδηγεί σε παρατεταμένη σκληρή λιτότητα μισθωτούς και συνταξιούχους, συμβάλλει στο ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, αφανίζει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προς το συλλαλητήριο διατυπώνουμε συγκεκριμένα αιτήματα, που απαντούν στα πραγματικά μας προβλήματα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ