ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επιμένουν σε αυξήσεις πείνας οι βιομήχανοι

Αποχώρησε η ΕΣΑΚ από τη χτεσινή συνάντηση, καταγγέλλοντας την ανυποχώρητη προκλητικότητα των εργοδοτών και την υποχωρητικότητα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν αγωνιστική απάντηση

Την αποχώρηση των στελεχών της ΕΣΑΚ από τη χτεσινή συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας,προκάλεσε η ανυποχώρητη αδιαλλαξία του ΣΕΒ και η υποχωρητικότητα της πλειοψηφίας της Συνομοσπονδίας, η οποία, διά στόματος Χρ. Πρωτόπαππα, έφτασε να χαρακτηρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων "απόλυτα θετική" πρόταση για αυξήσεις 4+4%!

Η χτεσινή συνάντηση, παρότι έφερε πιο κοντά τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στις θρασύτατες προτάσεις των βιομηχάνων, δεν κατέληξε σε συμφωνία. Την Τρίτη, θα συνέλθει η ολομέλεια της ΓΣΕΕ, από τις αποφάσεις της οποίας θα καθοριστεί και η τελική θέση της ΕΣΑΚ.

Βιομήχανοι και έμποροι έκαναν χτες τις προτάσεις τους για μονοετή σύμβαση, αλλά και για διετή, πράγμα που δεν απέκλεισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ... Για τη διετή σύμβαση δίνουν αυξήσεις 3%+4% για το 1996, ενώ το 1997 καλύπτουν τον προβλεπόμενο πληθωρισμό και 1% επιπλέον! Για μονοετή σύμβαση δίνουν 3%+3% και 1% για το Δεκέμβρη του 1996! Η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ ήταν για μονοετή σύμβαση με αυξήσεις 4%+4%.Δηλαδή, οι βιομήχανοι προτείνουν ουσιαστικά αυξήσεις 4,6% για μονοετή σύμβαση, ενώ το επιπλέον 1% για ένα μήνα αποτελεί κοροϊδία. Για τη διετή σύμβαση δίνουν ουσιαστικά 5,1% το 1996, δηλαδή το ύψος του προβλεπόμενου από την κυβέρνηση πληθωρισμού! Για το 1997 δίνουν 1% επιπλέον από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, ανεξάρτητα από το πώς θα διαμορφωθεί πραγματικά!

Σ' αυτές τους τις ...προτάσεις, δήλωσαν ότι "εξαντλούνται τα περιθώρια της οικονομίας" και ότι οποιαδήποτε άλλη πρόταση από τη δική τους θα επηρεάσει τον πληθωρισμό!

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι οι βιομήχανοι έδωσαν το επιπλέον 1% στη μονοετή σύμβαση αμέσως μετά τη δυναμική αντίδραση της ΕΣΑΚ,γεγονός που υποδηλώνει ότι, αν η ΓΣΕΕ τηρούσε συνολικά αντίστοιχη δυναμική στάση, θα είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να πλήξει την αδιαλλαξία των βιομηχάνων. Δεν καθορίστηκε πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση και το αποτέλεσμα της χτεσινής θα εξεταστεί από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ την Τρίτη.Ο Χρ. Πρωτόπαππας επέμεινε μετά από όλα αυτά, στη γνωστή στάση του, δηλώνοντας απλώς ότι "η πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις κάθε άλλο παρά πρέπει να αποκλείεται"! Είπε, επίσης, ότι η ΓΣΕΕ δεν αποκλείει διετή σύμβαση, αρκεί να συμφέρει τους εργαζόμενους. Τη στάση της ΕΣΑΚ τη χαρακτήρισε "προδιαγεγραμμένη", σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από τις αιτίες της!

Αγωνιστική η απάντηση

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος δήλωσε για τη χτεσινή συνάντηση:

"Κατά την τρίτη, κατά σειρά, συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων, οι βιομήχανοι εμφανίστηκαν προκλητικότατοι και ανυποχώρητοι, για δήθεν αυξήσεις (στην πραγματικότητα διετή δεσμά), όπου το σημερινό ημερομίσθιο από 4.400 δρχ "καθαρό" θα γίνει σε μέσα επίπεδα για το 1996 περίπου 4.750 δρχ.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για αποδοχές ντροπής και εξαθλίωσης, αν τις δει κανείς σε συνδυασμό με τα υπερκέρδη που έχουν αποκομίσει από την πολύχρονη λιτότητα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Το ίδιο απορριπτικοί ήταν και σ' όλα τα θεσμικά αιτήματα.

Ταυτόχρονα με τη στάση των βιομηχάνων, επικίνδυνη χαρακτηρίζουμε και τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που, χωρίς προηγούμενη συνεδρίαση των οργάνων της Συνομοσπονδίας, διά στόματος προέδρου, δήλωσε στο τραπέζι, ότι μια πρόταση εργοδοτών για 4%+4% είναι απόλυτα θετική.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, όπου ο ΣΕΒ εγκαλούσε κόμματα, παρατάξεις και προκαλούσε, όπου η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ φαινόταν έτοιμη να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο, αποχωρήσαμε από το τραπέζι της σημερινής συνάντησης. Η τελική μας θέση θα καθοριστεί από τις αποφάσεις στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ την Τρίτη, 6 Φλεβάρη.

Οι διαπραγματεύσεις γίνεται φανερό ότι έχουν φτάσει σε οριακό επίπεδο. Θα προτείνουμε στη ΓΣΕΕ να απαντήσει επιτέλους με ένα συνολικό, ολοκληρωμένο, αγωνιστικό και διεκδικητικό, πρόγραμμα και πλαίσιο. Μόνο έτσι θα αντιληφθεί η εργοδοσία ότι δεν μπορεί να προκαλεί.

Οι προτάσεις του ΕΚΑ και των άλλων Οργανώσεων για ξεκίνημα με κήρυξη των δύο 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων και διεκδίκηση ικανοποιητικών και δίκαιων Συλλογικών Συμβάσεων αποτελούν μια καλή βάση".

Λοκ άουτ στη ΣΙΓΚ!

Για την υπογραφή σύμβασης, παλεύουν οι εργαζόμενοι

Με παράνομο λοκ άουτ στις μονάδες παραγωγής, απάντησε η διοίκηση της λιπασματοβιομηχανίας ΣΙΓΚ της Θεσσαλονίκης στις τετράωρες στάσεις εργασίας, που ξεκίνησαν χτες οι εργαζόμενοι με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης εργασίας για το 1996!Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν προ δεκαημέρου χωρίς να καταλήξουν σε αποτέλεσμα, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της εργοδοσίας που έδειξε χτες με το λοκ άουτ τι νόημα δίνει στο διάλογο με τους εργαζόμενους και το σωματείο τους.

ΟΙ εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις που να καλύπτουν τουλάχιστον το πληθωρισμό και πρότειναν ποσοστό 6% για το πρώτο εξάμηνο και 5% για το δεύτερο, καθώς και την ικανοποίηση διαφόρων θεσμικών αιτημάτων που αφορούν τα επιστημονικά επιδόματα και τις συνθήκες εργασίας. Οι εργοδότες, παρά τα τεράστια κέρδη που είχε η ΣΙΓΚ το 1995, παραμένουν αμετακίνητοι στο 3%+3%.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρσι η λιπασματοβιομηχανία ΣΙΓΚ, που απασχολεί 500 εργαζόμενους και είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες στη Β. Ελλάδα, είχε κέρδη, κύρια από τον εξαγωγικό τομέα, πάνω από 3 δισ. "Η εταιρία - τόνισε χτες στο "Ρ" ο Θόδωρος Κυριακίδης, μέλος της διοίκησης των εργαζομένων - έχει στόχο την κατάργηση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και αντικατάστασή τους με εφάπαξ επιδόματα, ανάλογα με τις κερδοζημίες. Σαν σωματείο καταγγέλλουμε το παράνομο, με βάση το νόμο 1264, λοκ άουτ και δηλώνουμε πως δε θα δεχτούμε καμιά αμφισβήτηση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των εργαζομένων".

Ομόφωνο "ναι" στην κατάργηση

Να προχωρήσει στην κατάργηση του Ταμείου των εργατοπατέρων, ζητά από τον υπουργό Εργασίας, με ομόφωνη απόφασή του το Σωματείο Εργαζομένων "Ελληνικής Χαλυβουργίας".

Οπως τονίζεται σε σχετική επιστολή, "επειδή το Ταμείο αυτό και οι συντάξεις που χορηγεί λειτούργησαν και λειτουργούν σε βάρος της ενότητας και της αναδιάρθρωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και των συμφερόντων της εργατικής τάξης, το ΔΣ του σωματείου μας με ομόφωνη απόφασή του ζητά για άλλη μια φορά την κατάργηση των συνδικαλιστικών συντάξεων".

Στάσεις εργασίας την Πέμπτη σε Αθήνα - Πειραιά

Στο επόμενο - μετά το προχτεσινό μαχητικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος - αγωνιστικό βήμα προχωρά το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,κηρύσσοντας για την Πέμπτη 8 Φλεβάρη τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι. Εκκρεμεί επίσης η πρότασή του προς τη ΓΣΕΕ για κήρυξη δυο 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στο Φλεβάρη.

Την ίδια πορεία ακολουθεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,το οποίο πραγματοποιεί επίσης την Πέμπτη δίωρη στάση εργασίας από τις 10 έως τις 12 το πρωί και παμπειραϊκό συλλαλητήριο στις 13 Φλεβάρη. Ταυτόχρονα προτείνει στη ΓΣΕΕ την οργάνωση δυο 24ωρων απεργιών μέσα στο Φλεβάρη.

Συλλαλητήριο διεκδίκησης διοργανώνει επίσης την Πέμπτη η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου,καλώντας τους εργαζόμενους της πόλης να συμμετέχουν μαζικά.

Συμμετοχή στη στάση εργασίας του ΕΚΑ αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία και η Ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων.

Σε τρίωρη στάση εργασίας (12 - 3μμ) προχωρά την Πέμπτη και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας,τονίζοντας πως "μόνο με αγώνες μπορούν σήμερα να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους". Παράλληλα, η Ομοσπονδία προγραμματίζει και νέα 4ωρη στάση εργασίας στις 27 Φλεβάρη.

Στη μάχη μπαίνει με ομόφωνη απόφασή του και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας,οργανώνοντας την Παρασκευή 9 Φλεβάρη παλλαρισαϊκό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ακόμα μια δέσμευση για τους ανέργους της Ζώνης

Δεσμεύτηκε με τη σειρά του και ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ε. Γιαννόπουλος, ότι θα ανανεωθούν τα βιβλιάρια ασθενείας των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που δε συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να έχουν ιατροφαρμακευτική και οικονομική κάλυψη το 1996, ύστερα από διάβημα που έκανε χτες το πρωί στον υπουργό αντιπροσωπεία των σωματείων της Ζώνης.

Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών της Ζώνης μαζί με τον Γ. Σταυρόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, τόνισε στον υπουργό ότι λόγω της τεράστιας ανεργίας που πλήττει τον κλάδο, ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν μπόρεσαν το 1995 να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 50 ένσημα ώστε να μπορούν να ανανεώσουν τα βιβλιάρια ασθενείας τους, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτοι και αυτοί και οι οικογένειές τους. Με επιστολή τους τα σωματεία, μετά τη χτεσινή συνάντηση, ζητούν από τον υπουργό να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πάρουν εντολή και οι τοπικές υπηρεσίες του ΙΚΑ για να λυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι της Ζώνης εκφράζουν τις ανησυχίες τους, γιατί και ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας, Στ. Τζουμάκας, είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στη σφράγιση των βιβλιαρίων, δέσμευση όμως που έμεινε μόνο στα λόγια.

Από τη δεύτερη συνάντηση ΓΣΕΕ-εργοδοτών

Από τη δεύτερη συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ