ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Φλεβάρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πολιτικές οι ευθύνες, της πρόσφατης κρίσης

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, σχετικά με τις θέσεις του Μ. Εβερτ για τις ευθύνες των αξιωματικών

Ο Μ. Εβερτ και η ηγεσία του κόμματός του, καθώς και η κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναιπολύ πιο σοβαρό από την αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, σχετικά με τις θέσεις του Μ. Εβερτ για τις ευθύνες των αξιωματικών κατά την πρόσφατη κρίση. Συγκεκριμένα ο Μ. Κωστόπουλος αναφέρει:

"Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανώς, κατά τη γνώμη μας λειτουργεί κάτω από το πρίσμα κομματικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Τόσο ο ίδιος όσο και η ηγεσία του κόμματός του, καθώς επίσης και η κυβέρνηση Σημίτη, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό από την αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Ελλάδα με ευθύνη και της δικής του παράταξης είναι, διαχρονικά, το αγκιστρωμένο ψάρι του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, της ΔΕΕ. Δηλαδή των λεγόμενων "φίλων" και "συμμάχων" που ωμά, προκλητικά, μας προπηλακίζουν, λοιδωρούν, εκβιάζουν. Τι λέει ο Μ. Εβερτ για τη στάση όλων αυτών που αποκαλεί "φίλους" και "συμμάχους"; Αυτοί στηρίζουν την αποθράσυνση των στρατοκρατών της Αγκυρας στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή γιατί έτσι εκτιμούν ότι εξυπηρετούνται οι γενικότεροι γεωστρατηγικοί στόχοι τους, στόχοι και επιδιώξεις που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα όλων των λαών της περιοχής και του μαρτυρικού τουρκικού λαού.

Οι ευθύνες που προκύπτουν από την πρόσφατη περιπέτεια είναι ευθύνες πολιτικές.Είναι ευθύνες που σχετίζονται με τη λογική ραγιαδισμού η οποία για χρόνια διαπνέει τις ηγεσίες και των δύο κομμάτων σε βάρος των γενικότερων εθνικών συμφερόντων. Οι φραστικές εξάρσεις του προέδρου της ΝΔ δεν πείθουν κανέναν. Αν δεν αλλάξει ρότα το σκάφος θα υπάρχουν τα φαινόμενα που ζήσαμε και στο τέλος θα αναζητούν όλοι τους θύματα για να καλύψουν τις δικές τους αποκλειστικές και τεράστιες ευθύνες.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αρνηθεί προτάσεις για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ωστόσο θέλει να κάνει σαφές ότι δε θα σιωπήσει σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του διαβόητου κ. Χόλμπρουκ. Θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να εμποδίσει τον αποπροσανατολισμό του λαού και την αναζήτηση εξιλαστηρίων θυμάτων. Δε θα κρύψει τον ρόλο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικάνικων βάσεων στη χώρα μας. Δεν πρόκειται να αφήσει να κουκουλωθούν τα πράγματα με μερικά καλά λόγια για τρεις ηρωικούς νεκρούς και με μερικές αλλαγές στο χώρο του στρατού. Επαναλαμβάνουμε:

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα από τις αντιφατικές εκρήξεις του κ. Εβερτ. Το μαχαίρι να μπει ως το κόκαλο. Οι προτάσεις του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για αποστάσεις από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς εκφράζουν το συνολικό αίσθημα λαού και στρατού. Στο βαθμό που απορρίπτονται και γίνεται λόγος για το δέντρο, το παιχνίδι είναι στημένο".

ΠΕΔΥΕ
Διαδήλωση αντίστασης και καταγγελίας

Την Τρίτη στις 6μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος

Διαδήλωση αντίστασης και καταγγελίας στα εμπρηστικά σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Αιγαίο οργανώνουν την ερχόμενη Τρίτη, στις 6.00 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη".

Η συγκέντρωση οργανώνεται, προκειμένου ο λαός και η νεολαία της Αθήνας να καταγγείλουν τους αμερικανο-ΝΑΤΟικούς εμπρηστές και τα πολεμοχαρή τους σχέδια, τη φιλο-ΝΑΤΟική κυβέρνηση της Τουρκίας, με τις αυθαίρετες προκλητικές απαιτήσεις της σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και την υποτακτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης με τη ΝΑΤΟική νομιμοφροσύνη της. Στο κάλεσμά της για τη συγκέντρωση η ΠΕΔΥΕ τονίζει ότι ο φιλειρηνικός λαός της Αθήνας θα απαιτήσει να κλείσουν οι βάσεις στη Σούδα,στον Αραξο και το Ακτιο,να αποχωρήσει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από τη Βοσνία.

Πορεία μαθητών

Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο ρόλο των ιμπεριαλιστών στο Αιγαίο και με αφορμή την αμφισβήτηση των συνόρων σε αυτό προγραμματίζουν τη Δευτέρα 5 του Φλεβάρη οι μαθητές των Λυκείων του Κολωνού, με απόφαση των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων τους.

Εφυγε η Κατερίνα Παπαγιάννη

Εφυγε από κοντά μας - τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο - η Κατερίνα Παπαγιάννη,σύντροφος στη ζωή του Στέφανου Παπαγιάννη, επί χρόνια στελέχους του ΚΚΕ.

Η Κατερίνα Παπαγιάννη υπήρξε αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, ενώ έλαβε ενεργά μέρος και στους λαϊκούς αγώνες που επακολούθησαν μέχρι και τις μέρες μας. Οσοι τη γνώρισαν δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν την ανθρωπιά της, τον αδαμάντινο χαρακτήρα της και το γεμάτο καλοσύνη χαμόγελο που στόλιζε πάντα το πρόσωπό της.

Η κηδεία της θα γίνει στο Β Νεκροταφείο Αθηνών. Για τη μέρα και ώρα της πραγματοποίησής της, θα δίνονται πληροφορίες στα τηλέφωνα 2017981 και 2019749.

  • Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στο βετεράνο του Κόμματος, σ. Στέφανο Παπαγιάννη για την απώλεια της συντρόφισσάς του, Κατερίνας.
Κοπή πίτας των ΚΟ του ΚΚΕ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν αυτό το διάστημα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

  • Οι ΚΟ Ιλισίων σήμερα στις 10 π.μ. στα γραφεία τους (Σειλιστρίας).
  • Η ΑΕ του 5ου Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης σήμερα στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ Αγ. Τριάδας (Καραϊσκάκη).
  • Η ΚΟΒ Φρυγίας - Ν. Ελβετίας - Βύρωνα αύριο Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της (Φορμίωνος 174).
Συνέντευξη Τύπου της Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα παρουσιάσει τα προσυνεδριακά κείμενα για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου, που θα γίνει αύριο Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Εκδήλωση για την Κουβανική Επανάσταση

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και η πρεσβεία της Κούβας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 36 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, πραγματοποιούν εκδήλωση σήμερα στις 10.30 π.μ. στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος).

Για την κατάσταση στην Κούβα θα μιλήσει η πρέσβειρα της Κούβας ANA MARIA GONZALEZ SUAREZ και θα ακολουθήσει η προβολή της βιντεοταινίας "Να υπερασπίσουμε την ελπίδα".

Πίτες ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Υμηττού κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της σήμερα στις 11 π.μ. στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου Υμηττού.

Η Επιτροπή Ειρήνης Κυψέλης και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ κόβουν σήμερα την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία τους (Καλλιφρονά 30).

Περιοδεία του Σπ. Στριφτάρη στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζεται η περιοδεία του μέλους του ΠΓ του ΚΚΕ και βουλευτή Σπύρου Στριφτάρη στο νομό Θεσσαλονίκης. Σήμερα, Κυριακή, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο Χαλάστρας, που διοργανώνει η ΚΟ Χαλάστρας του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα στις 10 το πρωί ο Σπύρος Στριφτάρης θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, όπου θα συναντηθεί με τη διοίκηση της συνεταιριστικής επιχείρησης και θα συζητήσει με τα σωματεία των εργαζομένων για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία. Η περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ, θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαγκαδά στη 1μ.μ.

Πολιτική συγκέντρωση στην Καβάλα

Σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, σήμερα Κυριακή 4 του Φλεβάρη στην Καβάλα, θα μιλήσει ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Κατσαρός. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα του ξενοδοχείου"Γαλαξίας".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ θα αναφερθεί στις επίκαιρες πολιτικές εξελίξεις, στη συγκρότηση της κυβέρνησης Σημίτη και στα διδάγματα από την κρίση στο Αιγαίο. Επίσης, θα αναφερθεί και στο προγραμματισμένο για τις 22 - 26 του Μάη 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

ΧΙΟΣ
Τους ενόχλησε η ΑΛΗΘΕΙΑ

Πολλούς φαίνεται πως ενοχλεί η φωνή του "Ράδιο Αλήθεια" στη Χίο που αναμεταδίδει και τον "902 Αριστερά στα FM".

Ετσι θεώρησαν ότι μπορεί να ξεμπερδέψουνμαζί του με πράξεις τρομοκρατίας, αφού υστερούν στον τομέα των επιχειρημάτων και επιπρόσθετα ενοχλούνται από τις θέσεις του ΚΚΕ που και στη Χίο είναι αδύνατο να φιμώσουν. Επιτέθηκαν, λοιπόν, νύχτα στο κτίριο αναμεταδοτών του "Ράδιο Αλήθεια" στο ύψωμα Θολοποταμίου και αφού το διέρρηξαν έκλεψαν τα μηχανήματά του, ενώ άλλους πομπούς "τους εκδικήθηκαν" σπάζοντάς τους.

Το "Ράδιο Αλήθεια" κατήγγειλε την τραμπούκικη αυτή ενέργεια και σαν πρώτη απάντηση θα αντικαταστήσει όλα τα μηχανήματα με καινούρια μέσα σε ένα διήμερο, δυναμώνοντας τη φωνή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ