ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνος κατήφορος

Στην κατεύθυνση που δεν έπρεπε να κινηθεί, ακριβώς σε αυτή κινήθηκε η κυβέρνηση στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να εξάγει τα αναγκαία συμπεράσματα και να αναθεωρήσει τον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, όχι μόνο να επιμείνουν στην πολιτική της εξάρτησης απέναντι στις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Αντί να απαιτήσει, κατά τρόπο σαφή και απόλυτο, απ' όλους τους "συμμάχους" στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, τους... "χάιδεψε τα αυτιά" επικρίνοντάς τους ευγενικά για την πολιτική των ίσων αποστάσεων (!) και για "διστακτικότητα να μας συμπαρασταθούν αποφασιστικά" (!!). Μάλιστα, όσον αφορά την ΕΕ την απέδωσε - διάβαζε τη δικαιολόγησε - στη μη ενεργό παρουσία της χώρας μας στα όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Κοινότητα!

Μετά από αυτά αναμενόμενος είναι ο κατήφορος στην ξενοδουλεία και την υποτέλεια που ακολούθησε. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, η διπλωματική εκστρατεία που ξεκινά έχει ως στόχο τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων και κλίματος με τους "συμμάχους", έτσι ώστε αν υπάρξουν άλλα επεισόδια, θα έχουμε μεγαλύτερη συμπαράσταση απ' ό,τι μέχρι τώρα (!).

Αυτή ακριβώς η πολιτική και ο προσανατολισμός της κυβέρνησης τίποτα καλό δεν προοιωνίζονται για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Ακριβώς το αντίθετο. Το επόμενο βήμα της, όπως όλα δείχνουν, θα είναι να "συρθεί" σε διάλογο, ακριβώς για τα θέματα που ήδη έχουν θέσει στο τραπέζι οι ΗΠΑ.

Αβίαστα, λοιπόν, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αυταπατών για τη στάση της κυβέρνησης.

Εχει έρθει η ώρα να παρέμβει ο λαός, το φιλειρηνικό κίνημα, οι προοδευτικές και πατριωτικές δυνάμεις, ώστε να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.

Εν λευκώ ανάθεση

Μετά από αυτό μπορεί ο ελληνικός λαός να κοιμάται ήσυχος ότι θα φρουρούνται τα σύνορά του. Ο "Ευρωπαίος" πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ, τον επόμενο μήνα, θα υπερασπιστεί "την αναγνώριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη ρήτρα της αμοιβαίας συνδρομής, ώστε τα σύνορά μας να είναι εξασφαλισμένα" (!).

Αλήθεια, μέχρι σήμερα τι εμπόδισε τους Ευρωπαίους "εταίρους" να αναγνωρίσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ; Και γιατί μετά τη διακυβερνητική όλα θα αλλάξουν προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων;

Πώς αλλιώς όμως, θα φανεί ότι η κυβέρνηση αναθέτει εν λευκώ την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων στα χέρια των "συμμάχων", οι οποίοι όμως... τυχαίνει να έχουν διιστάμενα συμφέροντα;

Οι κίνδυνοι για την πορεία της χώρας διογκώνονται με αυτή την πολιτική της κυβέρνησης και αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν όλοι όσοι δεν εθελοτυφλούν, πριν να είναι αργά.

Δε μαζεύεται με τίποτα

Τον ενοχλούν οι μαθήτριες, γιατί είναι "αλήτισσες". Τον ενοχλεί ο πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, γιατί ασκεί "κουκουετζίδικη πολιτική". Δηλώνει "τσαμπουκάς" και απειλεί με αντεπίθεση στις "προκλήσεις του "Ρ"", τις οποίες, όπως είπε, αρκετά ανέχτηκε! Ποιος;

Είναι αυτός που βάλθηκε να μετατρέψει κάθε ελεύθερο χώρο του Πειραιά σε μπετόν (Μικρολίμανο, ακτή Βοτσαλάκια, οικόπεδο Υπεραγοράς).

Αυτός που αναζητά λύσεις στο οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας στην πόλη του, όχι μαζί με το εργατικό κίνημα, κόντρα στην κυβερνητική πολιτική, αλλά στην "αξιοποίηση" από τους "ημέτερους" των διαφόρων προγραμμάτων ευρωπαϊκής προέλευσης.

Αυτός που προτιμά να βλέπει μαθητές να κάνουν μάθημα σε ένα πρώην νεκροτομείο, παρά να πάει κόντρα στην κυβέρνηση.

Αυτός που έχει γίνει "εξπέρ" στο χαράτσωμα των δημοτών.

Αυτός που κάθε άλλο παρά δήμαρχο θυμίζει. Ποιος; Ο Στέλιος Λογοθέτης! Για τον οποίο, πλέον, όποιος χαρακτηρισμός κι αν χρησιμοποιηθεί, λίγος θα είναι.

"Εκσυγχρονιστικός"... συντονισμός

Αυτό θα πει "εκσυγχρονισμός". Πολύ περισσότερο, αυτό είναι "συντονισμός". Στην πρώτη της συνεδρίαση η Κυβερνητική Επιτροπή έδωσε απτά δείγματα της "νέας εποχής". Μια η συνεδρίαση λοιπόν χτες, δυο τα "μηνύματα": Εξάρτηση "έξω", ξεπούλημα "μέσα". Μάλιστα, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που με το διάγγελμά του, καταρχάς ανακοίνωσε την ευρωλυγούρικη εκδοχή της υποταγής στην οποία κατέληξε η Κυβερνητική Επιτροπή, και κατόπιν ενημέρωσε τον ελληνικό λαό πως, η ίδια Επιτροπή, στην ίδια σύσκεψη, έλαβε και την τελική απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Αν δηλαδή, κάποτε, οι κυβερνώντες πλάσαραν την αντιλαϊκή πολιτική με δόσεις, από εδώ και στο εξής θα εφαρμόζεται η τακτική του "δυο σε ένα". Αυτό εννοούσε ο Κ. Σημίτης όταν έταζε πως από δω και πέρα "αρχίζει δουλιά". Λαμπρά. Μόνο που με τη φόρα που έχουν πάρει, σε λίγο θα μείνουν... άνεργοι. Το κεφάλι τους θα έχει φτάσει τόσο χαμηλά και θα έχουν ξεμπερδέψει τόσο γρήγορα με τη δημόσια περιουσία, που, αφ' ενός δε θα παίρνει άλλη υπόκυψη, και αφ' ετέρου δε θα έχει μείνει τίποτα να πουλήσουν. Εκτός αν αναλάβει ο λαός να τους στείλει στην ανεργία, πριν ολοκληρώσουν το κατεδάφισμα.

Πολιτισμός στα... ψιλά

"Φιλοδοξούμε να ανεβάσουμε τον πολιτισμό σ' ένα ψηλό βάθρο", είναι η ατάκα του υπουργού Πολιτισμού, Σταύρου Μπένου.

Ψηλό, όσο οι υψηλές χορηγίες, στις οποίες τείνει να βασίζεται το πολιτιστικό προϊόν. Ψηλό, όσο τα δισεκατομμύρια που χαρίζονται στα έτοιμα Μέγαρα και στα άλλα... τα υπό ανέγερση. Ψηλό, όσο και οι πολιτιστικοί φόροι που σχεδιάζεται να επιβληθούν στους δημότες. Ψηλό, όσο και οι υψηλά ιστάμενοι των επιτροπών. Ψηλό, όσο οι υψηλές υποσχέσεις, χρόνια τώρα. Τόσο ψηλό, όσο και... ο ετήσιος προϋπολογισμός για τον Πολιτισμό (!)

Τόσο ψηλό, που, αν δεν κατέβει λίγο, κινδυνεύει να πέσει.

Μιλάνε οι πράξεις

Με ευχές για επιτυχία στο έργο της, καλωσόρισε τη νέα κυβέρνηση η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Δεν αρκέστηκε όμως στις ευχές, αλλά αποφάσισε να συμβάλει και εμπράκτως στην "επιτυχία".

Ετσι, στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, με πρόταση της ΠΑΣΚΕ, που αποδέχτηκαν ΔΑΚΕ και "ΣΥΝ", διαγράφηκε από το διεκδικητικό πλαίσιο της Οργάνωσης κάθε αίτημα για αυξήσεις!

Τι κι αν οι απώλειες εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, με τις εξευτελιστικές αυξήσεις του 2,5%+2,5% της κυβέρνησης, αναμένεται να φτάσουν το 51%; Τι κι αν οι προγραμματικές δηλώσεις Σημίτη προοιωνίζονται και νέα, πιο σκληρή λιτότητα και εξαθλίωση για όλους τους εργαζόμενους και τους δημόσιους; Η πλειοψηφία, λειτουργώντας σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, δε ζητά αυξήσεις (ξεχάστηκε και αυτό το αίτημα του 17%) και διεκδικεί απλώς νέο μισθολόγιο και ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ό,τι δηλαδή εμπίπτει στις γνωστές κυβερνητικές εξαγγελίες, που ...ποτέ δεν υλοποιούνται.

Οχι και ελευθερία

Περί εθνικιστικών εκδηλώσεων στην Αθήνα (από τους Χρυσαυγίτες) και στην Αλικαρνασσό (από τους ομοίους τους) ο λόγος, σε μια χτεσινή απογευματινή εκπομπή του ραδιοφωνικού ΣΚΑΪ. Και ανάμεσα σε όλα όσα ειπώθηκαν, ακούσαμε και αυστηρή κριτική σε όσα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια πρόβαλαν τις εκδηλώσεις αυτές. Σωστά. Μόνο, που πρώτη στη σχετική προβολή - μέχρι και δηλώσεις πήρε από κάποιον... άγριο "Χρυσαυγίτη" διαδηλωτή - ήταν η τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Μήπως έχουν πάθει διχασμό προσωπικότητας εκεί κάτω στο Φάληρο; Η μήπως, θα μας πουν, ότι αυτή ακριβώς είναι η... ελευθερία έκφρασης και οι τηλεθεατές ή οι ακροατές, έχοντας κι αυτοί την... ελευθερία επιλογής, μπορούν να πατήσουν το κουμπί "off" της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου...;

Ούτε δέκα χιλιάρικα...

Τι σχέση έχουν η Ντόνα Σάμερ, ο Μιχ. Μενιδιάτης, ο Αντόνιο Βιβάλντι, το "του Κίτσου η μάνα κάθονταν", ο Γιάννης Σπανός, η Επανάσταση του '21 και η ελληνική σημαία; Απλούστατα, συμπεριλαμβάνονται όλα, υπό μορφή CD, λευκώματος και σημαίας, στην "εθνική προσφορά" του "Ελεύθερου Τύπου" και μπορεί να τ' αποκτήσει κανείς με 25 κουπόνια της εφημερίδας. Εξυπνότατη προσφορά και ...άκρως εποικοδομητική στη δημιουργία πνεύματος ...πατριωτισμού. Αρκεί να πληρώσει κανείς 9.500 δραχμές στον "Ελεύθερο Τύπο". Πέντε χιλιάρικα για την αγορά των εφημερίδων και ακόμα 4.500 με την παραλαβή της σημαίας...

Ο πατριωτισμός του "αγκιστρωμένου ψαριού"

Αποφάσισε να απευθυνθεί ο πρόεδρος της ΝΔ προς τους "συμμάχους" με αφορμή τη στάση τους στην κρίση στο Αιγαίο. Μήπως εντόπισε τις ευθύνες τους για τη δήθεν "ουδέτερη στάση" τους ή μήπως τους κατηγόρησε για την "αδιαφορία" τους στην καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας; Μόνο αφελείς θα περίμεναν μια τέτοια στάση από τον πρωτεργάτη της υποτέλειας, ο οποίος όμως διεκδικεί κατά τ' άλλα το δικαίωμα να μοιράζει τίτλους πατριωτισμού.

Αυτό που βρήκε να πει ο Μ. Εβερτ, σχολιάζοντας τις προχτεσινές δηλώσεις της Τ. Τσιλέρ, ήταν το εξής: "Ουδείς στην Ευρώπη ή στην Αμερική δικαιούται να έχει αυταπάτες για τις προθέσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος". Λες και οι "σύμμαχοι" είναι τυφλωμένοι, όπως η ηγεσία της ΝΔ, και δεν ξέρουν τα συμφέροντά τους και το παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή.

Αλήθεια, με τέτοια πολιτική και "επιχειρήματα" ενημέρωσε χτες τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τ. Νάιλς; Στο ίδιο επίπεδο θα κινηθούν και οι "πρωτοβουλίες ενημέρωσης" των "συμμάχων" που ξεκινά το κόμμα του;

Τότε, για ένα πράγμα θα είναι βέβαιοι οι "σύμμαχοι". Οτι η ηγεσία της ΝΔ είναι το "αγκιστρωμένο ψάρι" στο αγκίστρι της υποτέλειας.

Πάλι "σκύψτε το κεφάλι"

Πριν κάνει τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τις προσδιόριζε "προφητικά" και με ακρίβεια, παρουσιάζοντας τα προσυνεδριακά κείμενα του Κόμματος για το 15ο Συνέδριο. Είπε, συγκεκριμένα, η Αλέκα Παπαρήγα: "Τι μηνύματα και τι ιδέες φτάνουν στο μυαλό, στα αυτιά, στα μάτια του απλού πολίτη; Ακούμε κραυγές πολεμοκαπηλίας και πατριδοκαπηλίας. Να γίνουμε μια χώρα αστακός σε εξοπλισμούς για να λύσουμε τα προβλήματά μας. Η μία άποψη. Η άλλη άποψη: "Ρίξτε τους τόνους, μην μιλάτε, αν αποδείξουμε ότι είμαστε όσο γίνεται περισσότερο Ευρωπαίοι μπορεί να ξεπεράσουμε την κρίση και τα γεγονότα". Αυτή ακριβώς την άποψη υπερασπίστηκε λίγο αργότερα ο Κ. Σημίτης.

Ομως, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ φρόντισε να αποκαλύψει και τους στόχους αυτών των δύο απόψεων: "Και η πατριδοκαπηλία και η πολεμοκαπηλία και αυτή η συμβιβαστική και ύπουλη ειρηνοφιλία, κατά τη γνώμη μας, είναι οι δύο όψεις μιας ιδέας, του ίδιου νομίσματος. Του νομίσματος της υποταγής στη "νέα τάξη πραγμάτων"..., είναι η παραίτηση του ελληνικού λαού από τα δικαιώματά του". Κανείς δε χαίρεται για τη "δικαίωση", αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορούν να υπάρχουν στους εργαζόμενους αυταπάτες για την επικίνδυνη πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης.

"Λύσεις"

Αντί για λύσεις

να σκεφτούν

με σύνεση

περίσσια,

σκεφτήκαν

με τα... πόδια τους,

κι αποφασίσαν

ίσια

να τρέξουν

πάλι, οι άμυαλοι,

στις ΗΠΑ,

στα Παρίσια.

Και επειδή

τα "τουρ" αυτά

είδαν πως

θα κοστίσουν

τα έξοδα

δεν ξέρανε

πώς να εξασφαλίσουν

κι αποφασίσαν

τον ΟΤΕ,

εντέλει,

να πουλήσουν!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ