ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ε, όχι και τιμητές!

Το Συνδικάτο εργατών Μετάλλου Πειραιά απαντά στην ΠΑΣΚΕ

"Η κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη, που έχει χρεωθεί εργολαβικά το πέρασμα της πολιτικής της λιτότητας, δεν μπορεί να εμφανίζεται ως τιμητής των αγώνων των εργαζομένων της Ζώνης",επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο εργατών Μετάλλου Πειραιά,απαντώντας στην "προβοκατόρικη" - όπως τη χαρακτηρίζει - ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ Πειραιά.Η τελευταία, επιχειρώντας να συγκαλύψει τη δική της στάση στο ΕΚ Πειραιά και την άρνησή της να ενισχύσει την αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων της πόλης, κατάγγειλε σε ανακοίνωσή της τη διεκδικητική - διαπραγματευτική δυνατότητα του Συνδικάτου Μετάλλου σε ό,τι αφορά την τοπική Συλλογική Σύμβαση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Στη Ζώνη - τονίζει το Συνδικάτο - από τη σύμβαση του 1995 το μεροκάματο είναι 17.250 δρχ. με 35ωρη πενθήμερη εργασία.Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση για το 1996, σημειώνει ότι διεκδικεί αναπροσαρμογή των ημερομισθίων με βάση τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, που σημαίνει 1.267 δρχ. αύξηση στο μεροκάματο. Επίσης, χρηματοδότηση και προστασία των ανέργων, εφαρμογή βάρδιας με περιορισμό των υπερωριών ώστε να απασχοληθούν άνεργοι κλπ. "Οποιος - σημειώνεται - δε θέλει να βιάζει την απλή αριθμητική, πολύ εύκολα κατανοεί τη διαφορά των 1.267 δρχ. από τις 160 (!) που διεκδικούν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Εμείς έχοντας τον βραχνά της ανεργίας (75%) που πλήττει τον κλάδο μας, κρίνουμε και καθορίζουμε σχεδόν ομόφωνα (με σύμφωνη γνώμη της ΠΑΣΚΕ) τα αιτήματά μας για τα οποία δεν έχουμε καμιά διάθεση να πανηγυρίσουμε... Φρόνιμο θα ήταν για τους Μίχα, Κοντάκη, Πρωτόπαπα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τους εργαζόμενους που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν και μετά να κάνουν υποδείξεις και κριτική στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί. Με τα βρώμικα μέσα που χρησιμοποιούν δεν πείθουν κανέναν".

Μήνυμα αντίστασης από Βόλο - Λάρισα

Συλλαλητήρια αύριο στο Βόλο και την Παρασκευή στη Λάρισα κατά της λιτότητας και της ανεργίας

ΛΑΡΙΣΑ.- Με συλλαλητήρια οι εργαζόμενοι του Βόλου και της Λάρισας, απαντούν στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, στην αδιαλλαξία των βιομηχάνων και στην υποχωρητικότητα της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Στο Βόλο,το συλλαλητήριο, που θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας,διοργανώνει - μετά την αδράνεια του Εργατικού Κέντρου - η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου.

Μιλώντας στο "Ρ" για το συλλαλητήριο ο Κ. Παπαδόπουλος,μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, τόνισε: "Οι εργαζόμενοι του Βόλου με την κινητοποίησή τους θα διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, 35ωρο - 5νθήμερο - 7ωρο, άμεσα μέτρα για τους άνεργους και τους συνταξιούχους. Ταυτόχρονα θα στείλουν μήνυμα αντίστασης και πάλης κατά μιας πολιτικής που συνθλίβει το εισόδημά τους και τα εργατικά δικαιώματα".

Ο Γ. Λούμας,μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΑΛΚΑΤΕΛ και της διοίκησης της ΠΟΕΜ, υπογράμμισε: "Ο Βόλος δεν αντέχει άλλη αποβιομηχάνιση και ανεργία. Οι εργαζόμενοι έφτασαν στο "αμήν" και δε θα επιτρέψουν να μετατραπεί η περιοχή μας σε "νεκροταφείο" εργοστασίων".

Ο Δ. Τσικλιάνης,μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, επισήμανε: "Αφού η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ, για μια ακόμα φορά, δεν ανταποκρίθηκε στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει το συλλαλητήριο. Διαφωνούμε ριζικά με τη στάση υποχωρητικότητας και συναίνεσης της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΓΣΕΕ και του ΕΚΒ".

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα,το συλλαλητήριο, που θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης,διοργανώνει, με ομόφωνη απόφαση της διοίκησής του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Οπως τόνισε στον "Ρ" ο Τ. Τσιόγκας,μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ, "η απόφαση αυτή εκφράζει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων της περιοχής μας, οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι μόνο με τους αγώνες τους μπορούν ν' ανατρέψουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, και να εξαναγκάσουν τους βιομηχάνους σε υποχωρήσεις. Διότι είναι, πλέον, φανερό ότι η υποχωρητικότητα και η συμβιβαστική, συναινετική τακτική της ΓΣΕΕ δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα".

- Συγκέντρωση οργανώνει αύριο Πέμπτη στις 6 το απόγευμα και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου μπροστά στα γραφεία του, ενώ αύριο επίσης στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή σωματείων της πόλης πραγματοποιεί πικετοφορία στις 7 μμ από το άγαλμα Βενιζέλου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
Ομόφωνο ΟΧΙ στη συρρίκνωση και στις απολύσεις

Φόβοι ότι δρομολογείται το σταδιακό κλείσιμο της επιχείρησης εκφράστηκαν κατά τη χτεσινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων

"Δε δεχόμαστε τη συρρίκνωση. Δε δεχόμαστε τις απολύσεις".Αυτή την ομόφωνη απόφαση πήραν οι 850 εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής" κατά τη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση, απαντώντας στα σχέδια του ιδιοκτήτη, Π. Αγγελόπουλου,να κλείσει από 1η Απρίλη τους ηλεκτρικούς κλιβάνους και ένα τμήμα της παραγωγής σιδήρου και να προχωρήσει σε 250 απολύσεις, δρομολογώντας έτσι σταδιακά το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης.

"Είναι η σοβαρότερη περίοδος μετά το '81, που είχαμε το κλείσιμο των υψικαμίνων και 1.300 απολύσεις", επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο Ν. Χόνδρος,πρόεδρος του σωματείου, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αν πραγματοποιηθούν τα σχέδια του εργοδότη, "περιορίζεται δραματικά η παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης" και δρομολογείται το κλείσιμό της, κάτι που επιβεβαίωσε και ο εργοδότης "μιλώντας για πρώτη φορά για κλείσιμο". Παράλληλα σημείωσε ότι οι υποχρεωτικές 15νθήμερες άδειες που σχεδιάζει να δώσει σταδιακά σε όλο το προσωπικό (πιθανά από Δευτέρα) η επιχείρηση, "δε λύνουν κανένα πρόβλημα, αλλά λειτουργούν ψυχολογικά, ώστε να μην υπάρξει αντίσταση των εργαζομένων". Κατέληξε λέγοντας πως είναι "χρέος να μείνουν τα εργοστάσια ανοιχτά, να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας".

Στη συνεχή πορεία συρρίκνωσης και "σαλαμοποίησης" - όπως τη χαρακτήρισε - της επιχείρησης από το '80 μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Δ. Κουμπούρης,βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ του σωματείου. Ο βουλευτής επισήμανε ότι αν πραγματοποιηθούν τα σχέδια του εργοδότη, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε τρία σενάρια: "Πορεία κλεισίματος ή δραματικής συρρίκνωσης ή ακόμα και μετατροπής της "Χαλυβουργικής" σε εμπορική επιχείρηση". Ο Δ. Κουμπούρης επισήμανε επίσης τις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η ελληνική χαλυβουργία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Δεν μπορεί να γίνονται μεγάλα έργα, να καταναλώνονται τόνοι σίδερο στη χώρα μας και η ελληνική χαλυβουργία να μη μπορεί να πουλήσει σίδερο. Αν αυτό είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε". Και συνέχισε υπογραμμίζοντας: "Πρέπει να αγωνιστούμε για να μη διαλυθεί το εργοστάσιο, για την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης, για την εθνική οικονομία, γιατί αυτά είναι αλληλένδετα". Τέλος, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να αποκρούσουν τα αντεργατικά σχέδια, σημειώνοντας πως "έχουμε σαν όπλα την ενότητα, την πάλη, την αποφασιστικότητά μας, αλλά και τις ρεαλιστικές προτάσεις μας".

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να επιδιώξουν συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας και Βιομηχανίας και ήδη έχουν στείλει σχετικές επιστολές, καθώς επίσης να καλέσουν την ΠΟΕΜ να αναλάβει πρωτοβουλία για κοινή σύσκεψη των σωματείων του χώρου, ώστε να υπάρξει συντονισμός δράσης.

Δέσμευση Σφυρίου

"Δεν προωθούνται ασφαλιστικές διατάξεις που ανατρέπουν τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις και οι οποίες δεν είναι αποδεκτές από το γενικό σύνολο των ναυτεργατών",σύμφωνα με χτεσινή δέσμευση που ανέλαβε σε αντιπροσωπεία της ΠΝΟ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Κ. Σφυρίου.Τη δέσμευση ανέλαβε ο υπουργός μετά από τις έντονες αντιδράσεις ναυτεργατικών σωματείων σε προτάσεις - φωτιά που προέρχονται από τη διοίκηση του ΝΑΤ. Σύμφωνα με τα ίδια σωματεία, χρειάζεται ένταση της παρέμβασης των ναυτεργατών έτσι ώστε να προωθηθεί το αίτημά τους για αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 80% των μισθών των εν ενεργεία.

Σε συνέλευση οι εμποροϋπάλληλοι

Γενική Συνέλευση των μελών του πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στις 11 πμ, στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β). Με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη συνέλευση, όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα που εμφανίζονται στην πορεία για τη σύναψη της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι προσπάθειες για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και γενικά το ωράριο εργασίας.

Εμειναν από "ρευστό" τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ανησυχία και αβεβαιότητα επικρατεί στους 1.650 εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας,τα οποία αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα λειτουργίας, καθώς και ενδεχόμενο κλεισίματος, λόγω της μέχρι στιγμής άρνησης των πιστωτριών τραπεζών να τα χρηματοδοτήσουν με δυο δισ. δραχμές σαν κεφάλαια κίνησης. Παράλληλα λήγει την Παρασκευή η προθεσμία υποβολής προσφορών για την αγορά του Ναυπηγείου, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - δεν έχει εκδηλωθεί αξιόλογο ενδιαφέρον.

Μετά το φιάσκο Περατικού, που στις 14 Αυγούστου, με απόφαση της κυβέρνησης τα Ναυπηγεία τέθηκαν υπό καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία, οι πιστώτριες τράπεζες, Εμπορική, ΕΤΒΑ, Εθνική, Αγροτική και Ιονική ανέλαβαν να χρηματοδοτήσουν τα ναυπηγεία με 6 δισ. δρχ. σαν κεφάλαια κίνησης. Τα χρήματα αυτά έχουν εξαντληθεί και με νέα αίτησή της η εταιρία ζητά νέα χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. δραχμών. Χρηματοδότηση που έχει καταρχήν εγκριθεί από Εμπορική και ΕΤΒΑ, ενώ αρνητική είναι η στάση της Εθνικής.

Να μη διαλυθεί η "Χαλυβουργική" και να μη μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ