ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ"
Από τους δικηγόρους και για τους δικηγόρους

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η διακήρυξη του συνδυασμού. Γυναίκες το 40% των υποψηφίων, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 35 χρόνια

Η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ),ο συνδυασμός της νέας γενιάς και των μαχόμενων δικηγόρων είναι έτοιμος να αναλάβει ευθύνες και με τους αγώνες να συμβάλει στην επίλυση των δικηγορικών προβλημάτων. Ο συνδυασμός της ΔΑΚ με επικεφαλής και υποψήφιο πρόεδρο του ΔΣΑ τον Βασίλη Δημόπουλο,στις εκλογές που θα γίνουν στις 25 και 27 Φλεβάρη, έχει κατακτήσει ήδη πρωτιές: Ο μέσος όρος ηλικίας όσων απαρτίζουν το ψηφοδέλτιό του είναι 35 χρόνια, ενώ το 40% των υποψήφιων συμβούλων είναι γυναίκες.

Εξάλλου, στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΚ συσπειρώνονται αγωνιστικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις, κομματική τοποθέτηση και συνδικαλιστική ένταξη. Δυνάμεις που αναδείχτηκαν με διαφανείς διαδικασίες από τους ίδιους τους δικηγόρους και όχι από διάφορα εξωδικηγορικά κέντρα.

Οι υποψήφιοι της ΔΑΚ είναι άνθρωποι που συμμετείχαν σε μαζικούς αγώνες, επιστημονικά σωματεία, γυναικείες οργανώσεις κλπ. Γι' αυτό και γίνονται δεκτοί με εκτίμηση και συμπάθεια από τους συναδέλφους τους, στις καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους των δικαστηρίων και σε δικηγορικά γραφεία.

Την προσεχή Τρίτη (13-2-1996) θα γίνει και η συγκέντρωση - συνέντευξη του συνδυασμού στις 2.30 μμ, στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (οδός Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος).

Χτες δόθηκε στη δημοσιότητα και η διακήρυξη της ΔΑΚ, όπου επισημαίνονται τα προβλήματα που απασχολούν το δικηγορικό κόσμο. Η περιθωριοποίηση και υπαλληλοποίηση μεγάλου αριθμού δικηγόρων απασχολούν σήμερα όσο ποτέ το δικηγορικό κόσμο.

"Είναι πλέον εμφανείς στο χώρο μας, αναφέρεται στη διακήρυξη της ΔΑΚ, τάσεις δημιουργίας, αφ' ενός, μεγαλογραφείων με σύγχρονη οργάνωση και ποικίλες δυνατότητες και, αφ' ετέρου, επαγγελματικής περιθωριοποίησης μέχρι και αποβολής από τον κλάδο μεγάλου αριθμού δικηγόρων, μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, ενώ ταυτόχρονα διογκώνεται η μισθωτή δικηγορική εργασία κι ένα μεγάλο τμήμα, νέων κυρίως δικηγόρων, εξωθείται σε υπαλληλοποίηση".

Αυτή η άσχημη κατάσταση επιτείνεται με μια σειρά μέτρων που πήραν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η επαγγελματική στέγη και άλλα θέματα. "Ολα αυτά, επισημαίνει η διακήρυξη της ΔΑΣ, συμβάλλουν στην ενίσχυση των μεγαλοδικηγορικών γραφείων και στην επιβολή συγκεκριμένων μετασχηματισμών στο χαρακτήρα του δικηγορικού λειτουργήματος και στη σύνθεση του δικηγορικού σώματος".

Χιλιάδες δικηγόροι, ιδιαίτερα νέοι, βρίσκονται κυριολεκτικά σε απελπιστική θέση και περιορίζονται στο ρόλο του πολύ φτηνά αμειβόμενου "συνεργάτη - υπαλλήλου" των μεγάλων δικηγορικών γραφείων, χωρίς προοπτική εξόδου από αυτή την κατάσταση. Οι δικηγόροι κατανοούν ότι επιδιώκεται η επαγγελματική τους εξόντωση και η βίαιη αποβολή τους από το δικηγορικό σώμα, πράγμα που τους δημιουργεί αισθήματα αγωνίας για την επαγγελματική επιβίωσή τους.

Τι έκανε το δικηγορικό συνδικαλιστικό κίνημα σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή και πώς αντιμετώπισε τα προβλήματα των δικηγόρων; "Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που αναδείχτηκαν τα τελευταία χρόνια στο ΔΣΑ, συνεχίζει η διακήρυξη της ΔΑΚ, παρά τις όποιες διαφορές τους σε θέσεις, ύφος και ικανότητες, υπηρέτησαν και υπηρετούν με τον ένα η τον άλλο τρόπο το πέρασμα στο δικηγορικό χώρο της κυβερνητικής πολιτικής. Το προεδρείο στάθηκε αντίθετο σε κάθε κινητοποίηση, διευκολύνοντας τον εκφυλισμό των αγώνων, που εξέφραζαν τη δίκαιη αγανάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικηγόρων".

Η ΔΑΚ στη διακήρυξή της αναφέρει ότι για να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός δυνάμεων θα πρέπει:

  • Να εκφραστεί η κοινωνική πλειοψηφία των δικηγόρων της Αθήνας, που υποφέρει και απειλείται με την επαγγελματική εξόντωση.
  • Είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα κίνημα αντίστασης και αναστροφής της κατάστασης τέλματος στο ΔΣΑ.
  • Χρειάζεται μια άλλη συνδικαλιστική αντίληψη, εντελώς διαφορετική από αυτή που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.
Να σώσουμε το Πάρκο Ελευθερίας

Υπόμνημα στο Δήμο Αθηναίων κατέθεσε η Συντονιστική Επιτροπή

Κλιμακώνει τις ενέργειές της και επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις η Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας. Μετά την κατάθεση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του νέου Προεδρικού Διατάγματος του Κ. Λαλιώτη, το οποίο είναι σχεδόν αντιγραφή εκείνου του Κατσιγιάννη με φραστικές διορθώσεις, χτες η Συντονιστική Επιτροπή κατέθεσε υπόμνημα στο δήμαρχο Αθηναίων και τους δημοτικούς συμβούλους, όπου τους θέτει ενώπιον των ευθυνών τους για τη σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή ζήτησε να έχει άμεσα συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλο, για να συζητήσουν την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί και να συντονίσουν από κοινού τις ενέργειες για να μην ολοκληρωθεί "αυτό το συντελούμενο εν βοή έγκλημα" σε βάρος του Πάρκου Ελευθερίας.

"Απευθυνόμαστε στην ευαισθησία των εκλεγμένων εκπροσώπων των δημοτών της Αθήνας, για να αποτραπεί η προσβολή που επιχειρείται στο Πάρκο Ελευθερίας, από τα έργα του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής (ΟΜΜΑ)", αναφέρεται στο υπόμνημα της Συντονιστικής Επιτροπής.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή κάνει προτάσεις στο Δήμο Αθηναίων που αν πραγματοποιηθούν, θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα σχέδια του Λαμπράκη για καταστροφή του Πάρκου Ελευθερίας.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής είναι οι εξής:

  • Ο Δήμος Αθηναίων έχει χρέος να αρνηθεί να χορηγήσει στον ΟΜΜΑ άδεια οικοδομικών εργασιών στο Πάρκο Ελευθερίας.
  • Θα πρέπει να απαιτήσει ο δήμος έγκυρη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σύνολο των έργων που αναφέρονται στο Προεδρικό Διάταγμα και στο πρόγραμμα "Μετρό 7" (Β' Πακέτο Ντελόρ).
  • Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή προτείνει να γίνει προσφυγή στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την καταστρατήγηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να σταματήσουν τα έργα μέχρις ότου εκδοθεί η απόφασή του και να αποτραπεί η απομάκρυνση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων από το Πάρκο Ελευθερίας.
Περιοδείες του Στρ. Κόρακα σε Λέσβο και Λήμνο

Περιοδεία από 2 έως 5 Φλεβάρη πραγματοποίησε στα χωριά Τρυγώνας, Πλαγιά, Πλωμάρι, Αρίσβη, Παράκολα, Κεράμι, Λισβέρι, Βασιλικά, Πολύχνιτο και Βρίσα της Λέσβου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.Στις 3/2 έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και παρευρέθηκε στην κοπή της πίτας του Αθλητικού Ομίλου "Αρισβαίας" και στην απονομή βραβείων.

Χτες περιόδευσε στην αγορά της Μύρινας και επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο, όπου συζήτησε τη δίωξη που διέταξε ο εισαγγελέας κατά των μελών του Σωματείου Παράκτιων Αλιέων Λήμνου, γιατί πριν δύο μήνες με απόφαση της ομοσπονδίας τους και έπειτα από προειδοποίηση 10 ημερών έκλεισαν το λιμάνι σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των εξοντωτικών για τον κλάδο τους μέτρων της ΕΕ και της κυβέρνησης. Εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους ψαράδες και τη διαμαρτυρία του για τη δίωξη. Το βράδυ περιόδευσε στα χωριά Μούδρο, Ατσική, Αγ. Δημήτριο και Κάσπακα. Με σύντομες ομιλίες ανέπτυξε και συζήτησε με τους κατοίκους τις θέσεις του ΚΚΕ για το τελευταίο επεισόδιο στις βραχονησίδες Ιμια, την αμυντική και εξωτερική πολιτική και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η αποδοχή των θέσεων του ΚΚΕ ήταν εμφανής, ενώ διάχυτη ήταν η αγανάκτηση του κόσμου για τη στάση των υποτιθέμενων συμμάχων μας (ΗΠΑ ΝΑΤΟ, ΕΕ).

Αγανάκτηση επίσης επικρατεί στον κτηνοτροφικό κόσμο της Λέσβου, αλλά και της Λήμνου, για τη ληστεία του ιδρώτα τους με την αρπαγή του πρόβειου γάλακτος με 140 και 170 δραχμές αντίστοιχα. Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει αυτή τη ληστεία, τους διαβεβαίωσε ο Στρ. Κόρακας και τους κάλεσε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αγωνιστούν για την προστασία του μόχθου τους από την επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

ΣτΕ: "Οχι" στις επισκευές αυθαίρετων κατοικιών

Οσοι από τους σεισμοπαθείς των νομών Αχαϊας, Κοζάνης, Γρεβενών και Φωκίδας θέλουν να επισκευάσουν αυθαίρετες κατοικίες, τις οποίες είχαν κτίσει πριν τους πρόσφατους σεισμούς, δεν τους χορηγείται οικοδομική άδεια, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (Ε' Τμήμα) έκρινε μη νόμιμη σχετική διάταξη του ΥΠΕΧΩΔΕ σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που επιτρεπόταν η χορήγηση άδειας ανακατασκευής σε μη άρτια οικόπεδα και τα οποία δεν είχαν εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

Διακοπή νερού

Διακοπή της παροχής νερού ή πτώση της πίεσης, θα σημειωθεί αύριο Πέμπτη από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα στις περιοχές της Ανω Πεύκης και του Αμαρουσίου,λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης.

Τραυματισμός δύο Αλβανών

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια του τραυματισμού δύο Αλβανών από συμπατριώτη τους, χτες, στην Καλλιθέα. Χτες το απόγευμα κάποιος Μπέσο εισήλθε στο υπόγειο διαμέρισμα που διαμένουν οι Μπ. Γκέτις και Γ. Κρέσνικ και τους τραυμάτισε με μαχαίρι στην πλάτη. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Η κατάσταση του Τ. Κρέσνικ παραμένει κρίσιμη.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Δημόπουλος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ