ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανέξοδη "εργασιοθεραπεία"

Την εικόνα της "μόνης υπεύθυνης δύναμης" προσπαθεί εναγωνίως να καλλιεργήσει η ΝΔ, εκμεταλλευόμενη τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο. Η εικόνα αυτή, βέβαια, εξαντλείται σε κριτική σε επιμέρους χειρισμούς της κυβέρνησης και δε θίγει, σε καμία περίπτωση, την καρδιά του προβλήματος, που είναι οι επεμβάσεις και τα σχέδια των Αμερικανών για την περιοχή.

Χτες, ο Μ. Εβερτ με δηλώσεις του χαρακτήρισε λάθος τη μη έλευση του Ρ. Χόλμπρουκ στη χώρα μας, λέγοντας ότι "η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και οφείλει να καλεί όλους τους ξένους, είτε τους Ευρωπαίους, είτε τους Αμερικανούς, για να τους εξηγεί τις ελληνικές θέσεις". Σχολιάζοντας την πρόταση του Αντ. Σαμαρά για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας την απέρριψε, λέγοντας ότι για να γίνει τέτοια κυβέρνηση "πρέπει να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση".

Πάντως, χτες κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Μ. Εβερτ με τους βουλευτές που θα συμμετάσχουν στην αποστολή του κόμματος στο εξωτερικό για "την ενημέρωση της ομογένειας" δημιουργήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, φραστικό επεισόδιο του αρχηγού της ΝΔ με τον βουλευτή Μ. Λιάπη. Ο τελευταίος ζήτησε να ηγηθεί ο ίδιος ο Μ. Εβερτ της αποστολής στο εξωτερικό, ενώ εξέφρασε τον σκεπτικισμό του και για τη σκοπιμότητα αυτής καθεαυτής της αποστολής, εκφράζοντας τον φόβο του ότι με τον τρόπο αυτό γίνεται εξαγωγή της "διχόνοιας μας".

Χτες, επίσης, ο Μ. Εβερτ συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ιταλίας και με αντιπροσωπεία των πρυτάνεων και τους ζήτησε να "κινητοποιηθούν, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και η διεθνής πανεπιστημιακή κοινότητα υπέρ των δικαίων της Ελλάδας, σχετικά το θέμα των βραχονησίδων. Συνεδρίασε και η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος η οποία αποφάσισε τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Τοπικών Επιτροπών και στη συνέχεια Νομαρχιακών Επιτροπών στις 9 και 10 Μαρτίου.

Αύριο συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και την Παρασκευή η Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να εκλέξει νέα Εκτελεστική Επιτροπή.

Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
"Πυρετώδης" ... δυσφορία!

Δυσφορία επικρατούσε χτες στους διαδρόμους του "Ωνασείου", μόλις μαθεύτηκε ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεπτόταν τον Α. Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Αργά το βράδυ, η επίσκεψη ματαιώθηκε και τα πνεύματα ηρέμησαν. Ο Κ. Σημίτης, πάντως, πρόκειται να επισκεφθεί τον Α. Παπανδρέου, σήμερα ή το αργότερο αύριο.

Οι θεράποντες γιατροί του τέως πρωθυπουργού απέδωσαν το λόγο της ματαίωσης της επίσκεψης στο χαμηλό πυρετό που παρουσίασε ο Α. Παπανδρέου και χτες το πρωί από την "αρτηριοφλεβική επικοινωνία". Τη μικροεπέμβαση δηλαδή, στην οποία υποβλήθηκε για την τοποθέτηση "φίστουλας", ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της αιμοκάθαρσης. Μάλιστα, εξαιτίας του πυρετού, η αναπνευστική λειτουργία του Α. Παπανδρέου υποστηρίχτηκε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας από αναπνευστήρα. Μέλος της ομάδας των θεραπόντων γιατρών του εξήγησε πως η επίσκεψη του Κ. Σημίτη αναβλήθηκε, διότι "οι πιθανότητες για μια παραγωγική συζήτηση θα ήταν μειωμένες".

Ωστόσο, πληροφορίες που διέρρευσαν από το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού ανέφεραν πως ο Α. Παπανδρέου ήθελε πρώτα να ενημερωθεί για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κι έπειτα να συναντηθεί με τον Κ. Σημίτη.

Σύμφωνα με το χτεσινό ιατρικό δελτίο, η κατάσταση της υγείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατά το προηγούμενο 24ωρο δεν παρουσίασε νέες μεταβολές. "Η πυρετική κίνηση - καταλήγει - αποδίδεται σε φλεγμονή της πραγματοποιηθείσας αρτηριοφλεβικής επικοινωνίας".

Ο Α. Παπανδρέου υποβάλλεται καθημερινά σε ακτινογραφίες στο θώρακα, εξαιτίας του υγρού που επανασυσσωρεύτηκε στο δεξιό ημιθωράκιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να έρθει στο "Ωνάσειο" ο Αμερικανός θωρακοχειρουργός κ. Φέργκιουσον, διότι από τις δύο τελευταίες αξονικές τομογραφίες έκρινε πως δεν υπάρχει λόγος να τον δει από κοντά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται μέσα στη βδομάδα να έρθει στην Αθήνα εξαμελής ομάδα γιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Οι γιατροί θα εξετάσουν τον Α. Παπανδρέου για να αποφασίσουν αν και πότε θα μεταβεί σε νοσοκομείο των ΗΠΑ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Γενική σύγχυση...

Επιτείνεται η ένταση και η σύγχυση που επικρατεί στις Ενοπλες Δυνάμεις σε μόνιμα στελέχη και σε στρατευμένους, εξαιτίας των ενεργειών της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας, που χρησιμοποιούν την τελευταία κρίση στο Αιγαίο σαν ευκαιρία για να κάνουν ξεκαθάρισμα των λογαριασμών τους. Χτες προκάλεσε σοκ στους στρατιωτικούς που υπηρετούν στα επιτελεία του υπουργείου Αμυνας η ανακοίνωση που εξέδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Χρ. Λυμπέρης, με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε δημοσίευμα που τον έφερε το βράδυ της κρίσης να λέει στον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ, ότι οι πιθανότητες ανακατάληψης της βραχονησίδας ήταν μηδαμινές, υποστηρίζει ότι πρότεινε δύο τρόπους αντίδρασης της ελληνικής πλευράς μετά την τουρκική απόβαση στη Δυτική Ιμια. Ο πρώτος ήταν να διαταχθεί αμέσως πολεμικό πλοίο να τους προσβάλει με πυρά και ο δεύτερος να γίνει με το πρώτο φως της μέρας από αέρος προσβολή με τη χρήση κατάλληλων πυρομαχικών. Και οι δύο προτάσεις, όπως υποστηρίζει ο Χρ. Λυμπέρης, απορρίφθηκαν, με το επιχείρημα ότι μπορεί να οδηγούσαν σε πόλεμο. Να σημειωθεί ότι η συζήτηση αυτή γινόταν, αφού ήδη είχε γίνει αποδεκτή η αμερικανική παρέμβαση.

Μετά από αυτά, όπως αναφέρεται στην παραπάνω ανακοίνωση, ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Χρ. Λυμπέρη, εάν μπορεί να γίνει επιχείρηση εκδίωξης των Τούρκων κομάντος από Ελληνες καταδρομείς, με την προσδοκία ότι θα συλληφθούν χωρίς να γίνει σύγκρουση και τότε αυτός απάντησε ότι θα χρειαστεί χρόνος τριών ωρών, ίσως και παραπάνω, ανάλογα με τη θέση του πλοίου που θα τους μετέφερε από την Κω, αφού ελικόπτερα του Στρατού δεν πετούσαν τη νύχτα. Ο Χρ. Λυμπέρης, επίσης, έκανε γνωστό ότι, όταν ρωτήθηκε, αν μπορεί να γίνει μεταφορά σε 45 λεπτά, απάντησε αρνητικά και καταλήγει ότι η ανακατάληψη νησιού προβλέπεται στην πολεμική σχεδίαση του ΓΕΕΘΑ.

Η ανακοίνωση αυτή, που διανεμήθηκε από το Γραφείο Τύπου του Γερ. Αρσένη και θεωρείται ότι είχε τη συγκατάθεσή του, προκάλεσε χτες έντονες αντιδράσεις, γιατί, όπως εκτιμάται, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, που έχει ανακηρυχτεί σε αρχιστράτηγο, ανακοινώνει απόρρητα στοιχεία, που έχουν σχέση με την αμυντική ικανότητα και τη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αξιωματικοί που υπηρετούν στο υπουργείο έδειχναν να μην μπορούν να πιστέψουν αυτά που συμβαίνουν και εξέφραζαν την έντονη απογοήτευσή τους.

Η σύγχυση, όμως, αγγίζει και τους στρατευμένους, εξαιτίας των διαφόρων φημών που κυκλοφορούν για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, καθώς συνεχίζεται η καλλιέργεια ενός κλίματος έντασης. Σχετικές εισηγήσεις είναι, πάντως, γεγονός πως υπάρχουν, αλλά δε φαίνεται προς το παρόν να αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εξάλλου η θητεία, ήδη, αυξήθηκε κατά ένα μήνα σε μέσο όρο πέρσι με την κατάργηση του τριζωνικού συστήματος. Οι όποιες αυξημένες ανάγκες στις παραμεθόριες περιοχές αντιμετωπίζονται με την καθυστέρηση των μεταθέσεων, όσων συμπλήρωσαν εξάμηνο σ' αυτές. Οπως εκτιμάται, οι εισηγητές ενός τέτοιου μέτρου έχουν περισσότερο κατά νου ότι τώρα είναι η ευκαιρία να αυξηθεί η θητεία με κοινωνική αποδοχή. Οσον αφορά τις μεταθέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σιωπηρή εντολή για προσωρινή παράταση του εξαμήνου, αλλά, ούτως ή άλλως, οι περισσότεροι από τους στρατεύσιμους παρέμεναν για μεγαλύτερο διάστημα, αν όχι για όλη τη θητεία τους, σε παραμεθόριες περιοχές.

Ευρωατλαντική πελαγοδρομία

Αναζητά πυξίδα η ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι "ευρωπαϊκοί προσανατολισμοί", που επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, δε γίνονται κατανοητοί, ακόμη και από υπουργούς της, οι οποίοι "σταθεροί" στις απόψεις τους θεωρούν πως η χώρα έχει περισσότερα να κερδίσει εξαρτώμενη, έστω και απολύτως, από την Ουάσιγκτον.

Οι φόβοι, λοιπόν, για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η Ελλάδα από τυχόν παγίωση ψυχρότητας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, εκφράζονται από στελέχη της κυβέρνησης, προς το παρόν, μέσω διαρροών "κύκλων" τους, οι οποίοι αναλαμβάνουν ταυτόχρονα να επισημάνουν πόσα έχει να κερδίσει η Ελλάδα, αν εξασφαλίσει προνομιακές σχέσεις με την υπερδύναμη.

Πέρα, όμως, από τις εσωκομματικές αντιδράσεις για τη διατάραξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η κυβέρνηση Σημίτη έχει να αντιμετωπίσει και τη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας, η οποία, αφελώς ίσως, προσδοκούσε θετικές εξελίξεις για το Κυπριακό από την πρωτοβουλία Χόλμπρουκ, από τη στιγμή μάλιστα που σε χτεσινό δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας αποκαλύπτεται το σχέδιο (ή κάποιο μέρος αυτού του σχεδίου) της Ουάσιγκτον, το οποίο εκ πρώτης άποψης αξιολογείται από τη Λευκωσία ως θετικό.

Στον κλοιό της υποτέλειας

Οι "παρενέργειες", οι "διαρροές", οι "κόντρες" των τελευταίων ημερών ανάμεσα στους πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς και μάλιστα με τρόπο οδυνηρό για ορισμένους από τους εμπλεκόμενους. Στο επίκεντρο των συζητήσεων, το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να χτυπήσουν οι ελληνικές δυνάμεις τις τουρκικές που έκαναν απόβαση στη Δ. Ιμια. Στο υπουργείο Αμυνας η στρατιωτική ηγεσία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία και αυτή από την πλευρά της αφήνει ακάλυπτους τους στρατιωτικούς, ενώ η ΝΔ με τη σειρά της κατηγορεί την κυβέρνηση και τη στρατιωτική ηγεσία μαζί. Ολοι, εγκλωβισμένοι στον κλοιό της υποτέλειας, ουσιαστικά παίζουν το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού. Κανείς από αυτούς δε λέει ότι η προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας καταργείται στην πράξη, εφόσον παραμένουν εγκλωβισμένοι στη λογική αναζήτησης λύσεων από αυτούς που προκαλούν τις εντάσεις και ανεξάρτητα από το αξιόμαχο ή μη των Ενόπλων μας Δυνάμεων, από την πιθανή ή μη πιθανή απάντηση στην πρώτη πρόκληση του αντίπαλου. Απλά συνεχίζουν να περιστρέφονται ζαλισμένοι γύρω από έναν φαύλο κύκλο, δείχνοντας ότι δεν έχουν συναίσθηση των ευθυνών τους.

Εντοπίστηκε το ελικόπτερο

Πολλά ερωτήματα, σχετικά με τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού τα ξημερώματα της προηγούμενης Τετάρτης, έξω από τα Ιμια, ίσως απαντηθούν μετά την ανέλκυσή του, που αναμένεται να γίνει σήμερα. Χτες εντοπίστηκαν και ανελκύστηκαν στην επιφάνεια τα πτώματα των δύο άτυχων μελών του πληρώματός του, που είχαν εγκλωβιστεί σε αυτό σε βάθος 95 μέτρων. Πρόκειται για τον συγκυβερνήτη υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και τον αρχικελευστή Εκτορα Γιαλοψό,στις οικογένειες των οποίων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα,έστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα: "Δεχθείτε τα θερμά μας συλλυπητήρια για το θάνατό του, κατά την εκτέλεση, με υψηλό φρόνημα και θάρρος, των καθηκόντων του και της διατεταγμένης αποστολής του".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ