ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύπλευρη αμερικανική "μεσολάβηση"

Απέδωσε, μάλλον, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Συρία. Η Δαμασκός δέχτηκε να επαναληφθούν οι ισραηλινο - συριακές συνομιλίες. Ημερομηνία έναρξής τους ορίστηκε η 26η του Φλεβάρη και το ρόλο του ουδέτερου εδάφους θα διαδραματίσουν και πάλι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν επιστρέψει στο Τελ Αβίβ, ο Ουόρεν Κρίστοφερ είχε, χτες, συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Στο Ισραήλ, όμως, κυριαρχεί η έντονη συζήτηση για τις πιθανές ημερομηνίες της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης.

Την έγκριση της συριακής ηγεσίας για επανάληψη των ισραηλινο - συριακών διαπραγματεύσεων κατάφερε να αποσπάσει κατά την παραμονή του στη Δαμασκό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ. Σε κεντρικό θέμα στη συζήτηση του Κρίστοφερ με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ αναδείχτηκε η διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ. Η Συρία έδειξε να πείστηκε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών δε θα επηρεάσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, ή τουλάχιστον θέλησε να δείξει κάτι τέτοιο.

Οι ισραηλινο - συριακές συνομιλίες θα επαναδιεξαχθούν στις 26 Φλεβάρη στο Μέριλαντ των ΗΠΑ και το επίπεδο των διαπραγματευτικών αντιπροσωπειών θα είναι το ίδιο με αυτό των προηγούμενων συνομιλιών, δηλαδή πρεσβευτές, διπλωμάτες και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες. Η συνεχής παρουσία του "μεσολαβητή" Κρίστοφερ στο τραπέζι των συνομιλιών θεωρείται βέβαιη και διαρκής, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς. Πάντως, ο ρυθμός των διαπραγματευτικών εξελίξεων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αργός, καθώς η Συρία επιμένει στην πάγια θέση της για αποχώρηση του Ισραήλ από τα υψώματα του Γκολάν, κάτι που δεν μπορεί να τεθεί επί τάπητος παρά μόνο μετά την ανάδειξη της νέας ισραηλινής κυβέρνησης.

Η νέα ισραηλινή ηγεσία αναμένεται να αναδειχτεί τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες πρόκειται να ανακοινώσει την οριστική ημερομηνία διεξαγωγής των ισραηλινών κοινοβουλευτικών εκλογών μέσα στην ερχόμενη βδομάδα. Επικρατέστερη, όμως, θεωρείται η 28η Μάη, ημερομηνία που συζητιέται, ιδιαίτερα, στα ανώτερα κλιμάκια της ισραηλινής κυβέρνησης.

Το θέμα των ισραηλινών εκλογών θα επανεξεταζόταν κατά τη συνάντηση που επρόκειτο να έχουν αργά χτες το βράδυ ή σήμερα νωρίς το πρωί, ο Σιμόν Πέρες και ο Ουόρεν Κρίστοφερ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κατά την επιστροφή του στο Ισραήλ, έκανε μια στάση στην πόλη της Γάζας, όπου και συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Δημοσιογραφικές πηγές υποστηρίζουν ότι η συνομιλία των δύο ανδρών επικεντρώθηκε στο ισραηλινό αίτημα περί διαγραφής ορισμένων άρθρων της Καταστατικής Χάρτας της ΟΑΠ που, όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, προτρέπουν σε καταστροφή του εβραϊκού κράτους. Ο Κρίστοφερ φέρεται να άσκησε σοβαρές πιέσεις στον Αραφάτ να γίνουν οι επίμαχες τροποποιήσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα ώστε να αρχίσει κανονικά ο τρίτος και τελικός γύρος των ισραηλινο - παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων το Μάη. Παράλληλα, έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές ότι μια ειδική νομική επιτροπή (διορισμένη από τον Γιάσερ Αραφάτ) επεξεργάζεται ένα προσχέδιο νόμων, οι οποίοι θα ισχύσουν μέχρι το τέλος της περιόδου αυτονομίας το 1999.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Τσιμοσιέβιτς

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. -

Η έβδομη κυβέρνηση μέσα σε 7 χρόνια ορκίστηκε χτες από τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι βγάζοντας τη χώρα, ίσως μόνο προσωρινά, από την πολιτική κρίση που είχε ξεσπάσει μετά τις πρόσφατες κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Γιόζεφ Ολέκσι για κατασκοπία υπέρ της Μόσχας, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί.

Η νέα κυβέρνηση "αποδεικνύει τη σταθερότητα της Πολωνίας... τη συνοχή... και αποδεικνύει ότι μπορούμε να πράξουμε αποτελεσματικά", δήλωσε ο Κβασνιέφσκι.

Οι κύριες αλλαγές στην κυβέρνηση του Ολέκσι είναι οι νέοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, χωρίς να αλλάξει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας και του Αγροτικού Κόμματος.

Ετσι ο Πρόεδρος Κβασνιέφσκι ενέκρινε την κυβέρνηση του Βλοντζίμιεζ Τσιμοσιέβιτς και παρέδωσε επίσημα τις επιστολές διορισμού στους υπουργούς, ορισμένοι από τους οποίους μετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση, περιλαμβανομένου και του υπουργού Ιδιωτικοποιήσεων Βισλάβ Κατσμάρεκ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του οποίου η παραμονή στην κυβέρνηση έγινε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ως την τελευταία στιγμή.

Την απομάκρυνση του Κατσμάρεκ ζητούσε επίμονα το Αγροτικό Κόμμα, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολικά φιλελεύθερος και απειλούσε ως την τελευταία στιγμή να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, εξέλιξη που θα υποχρέωνε τη Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία να σχηματίσει "κυβέρνηση μειοψηφίας". Το Αγροτικό Κόμμα αμφισβήτησε επίσης τον υπουργό Εσωτερικών Γέρσι Κονιέτσνι, ως προσκείμενο στον απερχόμενο πρωθυπουργό Ολέκσι.

Ωστόσο, πριν συμφωνήσει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό τον Τσιμοσιέβιτς, διαφωνίες της τελευταίας στιγμής παραλίγο να εμποδίσουν το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης καθώς το Αγροτικό Κόμμα απείλησε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Δεν απέκλεισε μάλιστα το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος με την υποστήριξη του Αγροτικού σε θέματα που εκείνο "θα κρίνει ότι είναι θετικά για την ανάπτυξη της χώρας".

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ διαβεβαίωσε την Πολωνία ότι οι προοπτικές ένταξής της στο ΝΑΤΟ δεν έχουν αλλάξει, παρά το σκάνδαλο κατασκοπίας που αντιμετωπίζει ο πρώην πρωθυπουργός Ολέκσι.

"Μένουμε σταθεροί βεβαίως στην επέκταση της Συμμαχίας", είπε ο Χόλμπρουκ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Ντάριους Ροσάτι.

"Ο Χόλμπρουκ ήταν πολύ σαφής", δήλωσε από την πλευρά του ο Ροσάτι, "είπε ότι οι προηγούμενες αποφάσεις θα διατηρηθούν και η διαδικασία της εισδοχής μας δεν πρόκειται να επιταχυνθεί ούτε να επιβραδυνθεί, πράγμα που μας ικανοποιεί πάρα πολύ" και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η Πολωνία θα επιτύχει την τελική απόφαση για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ στην υπουργική συνάντηση των Βρυξελλών που θα γίνει τον Δεκέμβρη.

ΡΩΣΙΑ
Αφήνουν στους Τσετσένους τη "βρώμικη δουλιά"

Οι ρωσικές αρχές επιδιώκουν οι διαδηλωτές ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα να αντιμετωπιστούν από την τσετσενική αστυνομία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η κυβέρνηση του Ντοκού Ζαβγκάγεφ διέταξε τις τσετσενικές αστυνομικές δυνάμεις να θέσουν τέρμα στις διαδηλώσεις των οπαδών του Τζοχάρ Ντουντάγεφ, γιατί αποσταθεροποιηθούν την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Τσετσενία. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποφύγει μέχρι τώρα να παρέμβουν εναντίον των διαδηλωτών. Από τη μεριά τους, οι διαδηλωτές, που απαιτούν την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων από τη Δημοκρατία αυτή, την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της, την παραίτηση της κυβέρνησης του Ζαβγκάγεφ, συνομιλίες ανάμεσα στον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και τον Ντουντάγεφ, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Στο μεταξύ, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε χτες ότι τα ρωσικά στρατεύματα δέχτηκαν το τελευταίο 24ωρο 13 επιθέσεις των Tσετσένων αυτονομιστών, από τις οποίες οι 6 έγιναν στο Γκρόζνι. Παράλληλα, οι θέσεις των ρωσικών δυνάμεων ενισχύθηκαν στην πρωτεύουσα Γκρόζνι για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ταραχών.

Στη Μόσχα συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΣΑΡΟ) υπό την προεδρία του Μπορίς Γιέλτσιν και εξέτασε, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατάσταση στην Τσετσενία, τη χρηματοδότηση του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της χώρας κ. ά. Δεν πάρθηκε καμιά απόφαση για την Τσετσενία. Ο γραμματέας του ΣΑΡΟ Ολέγκ Λόμποφ δήλωσε ότι τη θέση για το θέμα της Τσετσενίας θα διατυπώσει ο Γιέλτσιν στις 19-20 Φλεβάρη. Σημείωσε όμως ότι ισχύει η θέση για τον αφοπλισμό των παράνομων ένοπλων σχηματισμών. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Γιέλτσιν αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαφυγής από τη Ρωσία πνευματικού δυναμικού, τονίζοντας ότι αποτελεί κίνδυνο για την τεχνολογική ασφάλεια της χώρας και ότι εντατικοποιήθηκε η δραστηριότητα των ξένων ειδικών υπηρεσιών στον τομέα της επιστημονικοτεχνικής κατασκοπίας κατά της Ρωσίας. Επίσης, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή οργανωτικών - διοικητικών αποφάσεων, στη βελτίωση του συστήματος της ανώτατης εκπαίδευσης και στη γρήγορη παράδοση προηγμένων τεχνολογιών στον τομέα της παραγωγής. Επομένως, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος παραδέχτηκε επιτέλους αυτά που από το 1992 επαναλαμβάνει η κομμουνιστική αντιπολίτευση στο σημερινό καθεστώς. Ωστόσο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Γιέλτσιν "ανάβλεψε", το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μια νέα προσπάθεια να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών.

  • Το Αγροτικό Κόμμα Ρωσίας ανακοίνωσε στις 7 του Φλεβάρη ότι στις προεδρικές εκλογές στις 16 Ιουνίου θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του προέδρου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πρώτος στις προτιμήσεις των Ρώσων πολιτών.
Πληθαίνει καθημερινά το πλήθος των τσετσένων διαδηλωτών

Πληθαίνει καθημερινά το πλήθος των Τσετσένων διαδηλωτών

ΟΗΕ
Διαπραγματεύονται εκ νέου το εμπάργκο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ .-

Συνεχίστηκαν, χτες, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών οι συνομιλίες ανάμεσα στην ιρακινή αντιπροσωπεία και σε αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, με θέμα τη μερική άρση του οικονομικού εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ. Οι συνομιλίες, που πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών, γίνονται σε επίπεδο "τεχνικών" εκπροσώπων από τους τομείς της βιομηχανίας, του πετρελαίου, των διεθνών τραπεζών και των οργανισμών υγείας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, Σουηδός Χανς Κορέλ. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να κρατήσουν 10 μέρες και άρχισαν την Τρίτη. Επικεντρώνονται στη διερεύνηση της δυνατότητας να επιτραπεί στο Ιράκ να προχωρήσει σε πώληση ορισμένης ποσότητας πετρελαίου με αντάλλαγμα την εισαγωγή τροφίμων και φαρμάκων. Εκκληση απηύθυνε στα Ηνωμένα Εθνη για άμεση χαλάρωση του οικονομικού αποκλεισμού σε βάρος του Ιράκ και η οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", η οποία επανέλαβε, όπως και πολλές άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι τραγική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ