ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Αγωνιστική απάντηση στη λιτότητα
  • Στάση εργασίας 12 - 3 το απόγευμα πραγματοποιεί σήμερα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και 10 - 12 το μεσημέρι το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ενάντια στην προκλητικότητα των εργοδοτών και την κυβερνητική λιτότητα
  • Συλλαλητήρια εργαζομένων σε Αγρίνιο, Βόλο, Λάρισα, Ζάκυνθο

Αγωνιστικό χτύπημα στην αδιαλλαξία και την προκλητικότητα των βιομηχάνων δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, με τις στάσεις εργασίας που έχουν προκηρύξει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά,για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική λιτότητας και αρνούμενοι τη συναινετική και υποτακτική τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που χτες επισημοποίησε, ουσιαστικά, τη διεκδίκηση άλλης μιας χρονιάς λιτότητας για τους εργαζόμενους.

Κινητοποιήσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στο Βόλο πραγματοποιείται σήμερα στις 6 το απόγευμα συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου.Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου πραγματοποιεί την ίδια ώρα συγκέντρωση εργαζομένων μπροστά στα γραφεία του. Σήμερα στις 7 το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, με απόφαση της διοίκησής του, πραγματοποιεί συγκέντρωση εργαζομένων στα γραφεία του. Αύριο στις 6 το απόγευμα γίνεται συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με ομόφωνη απόφαση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας από τις12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα. Στην ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι οι εργοδότες προτείνουν αυξήσεις, που ουσιαστικά μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων και πως η προκλητική στάση τους ενισχύεται από την αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ η μέχρι τώρα στάση της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ δε βοηθάει στη δημιουργία μετώπου πάλης των εργαζομένων.

Το ΕΚΑ διεκδικεί αυξήσεις, που να καλύπτουν τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, τις απώλειες των προηγούμενων ετών, την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και 35ωρο πλήρους απασχόλησης σε εβδομαδιαία βάση, με πλήρη ασφάλιση και χωρίς μείωση αποδοχών. Διεκδικεί, επίσης, μέτρα για την επιβίωση των ανέργων, επέκταση του Ν.2112 στους εργατοτεχνίτες, αύξηση των συντάξεων.

Ανάμεσα στα σωματεία που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, είναι και των επιχειρήσεων ΕΛΚΟ ΒΑΓΙΩΝΗΣ, ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ, ΔΡΑΚΟΣ - ΠΟΛΕΜΗΣ, ΧΑΡΤ ΕΛΛΑΣ, ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ, ΜΙΝΙΟΝ. Απόφαση πήρε και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενώ συμμετέχουν και οι οικοδόμοι του ΜΕΤΡΟ από τη 1 - 3 το απόγευμα, ζητώντας επιπλέον αύξηση 14% στα καταβαλλόμενα, 35ωρο για όλους τους εργατοτεχνίτες στο ΜΕΤΡΟ, επέκταση του Ν.2112 και τακτικό χαρακτηρισμό ειδικοτήτων και ανακατάταξη χωρίς διακρίσεις. Δίωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες θα κάνουν και τέσσερα σωματεία του Δήμου Αθηναίων.

Με ανάλογο διεκδικητικό πλαίσιο πραγματοποιεί σήμερα δίωρη στάση εργασίας, από τις 10 έως τις 12 το μεσημέρι, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,που έχει εξαγγείλει και παμπειραϊκό συλλαλητήριο στην Πλατεία Κοραή τηνΤρίτη 13 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα.Στην ανακοίνωσή του, το ΕΚΠ καταδικάζει της αδιέξοδη και αντιαναπτυξιακή οικονομική πολιτική λιτότητας και τις προκλητικές και απαράδεκτες προτάσεις των εργοδοτών.

Η ανταπόκριση σωματείων και εργαζομένων στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου είναι πιο μεγάλη από κάθε προηγούμενη κινητοποίηση, δείχνοντας ότι εκφράζει την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων. Στη στάση συμμετέχουν και το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι ελαιοσαπουνοποιίες, η ΕΛΣΑ. Οι λιμενεργάτες και αρχιεργάτες του ΟΛΠ θα κάνουν στάση εργασίας και συγκέντρωση στο χώρο δουλιάς 12 - 2 το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη

Πικετοφορία διαμαρτυρίας οργανώνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη 15 πρωτοβάθμια σωματεία, που συγκροτούν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Θεσσαλονίκης. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα με συγκέντρωση στην πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου).

"Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της φετινής ΕΓΣΣΕ, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑ των σωματείων της Θεσσαλονίκης, έχουν ξεκινήσει με σημαδεμένα χαρτιά. Εμείς, τα σωματεία της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουμε τη στάση των εργοδοτών και της κυβέρνησης, καθώς και τη συμπαιγνία που μεθοδεύεται πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων με τη σύμπραξη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Η μόνη διέξοδος με προοπτική είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τώρα!".

Η Συντονιστική Επιτροπή των σωματείων της Θεσσαλονίκης επίσης καλεί όλους τους εργαζόμενους της πόλης να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στην κινητοποίηση για να προβάλουν τις δικές τους διεκδικήσεις που αφορούν: Κατώτερο μεροκάματο στις 6.512 δρχ. και μισθό στις 162.000 δρχ. Θεσμοθέτηση της ΑΤΑ και καθιέρωση του 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου, χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αύξηση της κανονικής άδειας σε 5 βδομάδες και απαγόρευση της απόλυσης την τελευταία πενταετία πριν τη συνταξιοδότηση. Εξίσωση του ποσοστού τριετιών μεταξύ εργατών και υπαλλήλων και κατάργηση της υπερεργασίας και δραστική μείωση των υπερωριών. Επέκταση του Ν.2112 και στους εργατοτεχνίτες.

Απλήρωτοι και εγκαταλειμμένοι

Τέσσερις Βιετναμέζοι ναυτικοί και ένας Φιλιππινέζος, θύματα της εταιρίας "Ανδριάτικ Τάνγκερς"

Απλήρωτοι και εγκαταλειμμένοι σε ένα παλιό ρυμουλκό στη Μαρίνα Φλοίσβου, χωρίς φαϊ και χρήματα, είναι τέσσερις Βιετναμέζοι ναυτικοί και ένας Φιλιππινέζος, τους οποίους απασχολούσε η εταιρία "Ανδριάτικ Τάνγκερς", που εκπροσωπείται από τον εφοπλιστή Π. Ζησιμάτο! Η εταιρία έχει εγκαταλείψει τους πέντε αλλοδαπούς από το Σεπτέμβρη, ενώ τους χρωστάει δεδουλευμένα, που ανέρχονται στα 50.000 δολάρια!

Η εταιρία "Ανδριάτικ Τάνγκερς" απασχολούσε τους πέντε αλλοδαπούς ναυτεργάτες από το Νοέμβρη του 1994. Δούλευαν για έξι μήνες στο πλοία "Καμέλια" και τους υπόλοιπους πέντε μήνες στο πλοίο "Πρινσές",χωρίς να τους δώσει ούτε μια δραχμή μέχρι τον Οκτώβρη του '95. Κάτω από πιέσεις που άσκησαν οι ναυτικοί κατάφεραν να πάρουν από 1.000 δολάρια το Νοέμβρη. Δίνοντας, όμως, η εταιρία τα 1.000 δολάρια, τους έκοψε την τροφοδοσία!

Οι ναυτικοί έχουν απευθυνθεί μέχρι στιγμής στο Λιμεναρχείο Πειραιά, στην αγγλική πρεσβεία, γιατί το καράβι "Πρινσές" είχε αγγλική σημαία, αλλά ανταπόκριση δε βρήκαν. Το ίδιο και στο υπουργείο Εξωτερικών. Οπως μας είπαν, τους πετάνε σαν μπαλάκι από εδώ και από εκεί.

Ο Ταν Βαν Σεν,από το Βιετνάμ, ναύτης στο επάγγελμα, είναι 31 χρονών, παντρεμένος με ένα παιδί επτά μηνών, το οποίο δεν έχει δει ακόμα. "Ολοι ανήκουμε σε φτωχές οικογένειες, μας λέει. Από εμάς περιμένουν οι οικογένειές μας να τους στείλουμε λεφτά για να ζήσουν".

Ο Μπαν,επίσης από το Βιετνάμ, έχει τέσσερα παιδιά, ενώ ο Σαν Γιαν μας λέει: "Είμαι παντρεμένος με ένα παιδί τριών χρονών. Η γυναίκα μου ευτυχώς δουλεύει, γιατί διαφορετικά δε θα μπορούσαν να ζήσουν". Ο άλλος Βιετναμέζος ναυτικός, ηλεκτρολόγος στην ειδικότητα, έχει πέντε παιδιά. Ο Ντεσιντέριο από τις Φιλιππίνες είναι παντρεμένος, έχει ένα παιδάκι 2 χρονών και δεν έχει πάρει ούτε μια δραχμή εδώ και 15 μήνες!

Χτες το μεσημέρι οι ναυτικοί επισκέφτηκαν την εταιρία του Π. Ζησιμάτου,όπου τους είπαν ότι τη Δευτέρα θα τους πληρώσουν και την Τρίτη θα φύγουν για τη χώρα τους.

Γ.Δ.

Δηλώσεις Σφυρίου για Ζώνη - ΝΑΤ

Την παράδοση εντός την ημερών συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ζήτησε - σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του - ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Κ. Σφυρίου, από τον ΟΛΠ για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί από την κυβέρνηση για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤ,ο υπουργός είπε ότι προωθούνται στη Βουλή έξι διατάξεις, οι οποίες είναι στη φάση της διατύπωσης. Αφορούν την αύξηση των συντάξεων στο 55% των εν ενεργεία ναυτικών, την κατάργηση της ελάχιστης ασφαλιστικής προστασίας, την αλλαγή συνταξιοδοτικών κλάσεων κλπ. Αναφορικά με τις προτάσεις της διοίκησης του Ταμείου που αφορούν στην αλλαγή συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων, ο υπουργός επανέλαβε ότι θα ξανασυζητηθούν.

Επίσης, ο Κ. Σφυρίου είπε ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώθηκε χτες, συμπεριλήφθηκε η διάταξη που αφορά την επιχορήγηση δήμων και κοινοτήτων γύρω από το λιμάνι.

Στάσεις εργασίας σε ΗΛΠΑΠ - ΗΣΑΠ

Στη στάση εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι των ΗΛΠΑΠ, οπότε δε θα κυκλοφορούν τρόλεϊ από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα.

Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, στα πράσινα λεωφορεία και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι και τις 7.00 το πρωί.

Νέος γραμματέας

Στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επανατοποθετήθηκε ο Βαγγέλης Στάικος,ο οποίος είχε απομακρυνθεί από τον Στ. Τζουμάκα.

Σε απόγνωση οι 5 αλλοδαποί ναυτικοί μιλάνε στη συντάκτρια του ""Ρ""

Σε απόγνωση οι 5 αλλοδαποί ναυτικοί, μιλάνε στην συντάκτρια του "Ρ"

Στη Βουλή το θέμα της "Χαλυβουργικής"

Το θέμα της "Χαλυβουργικής ΑΕ",που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα κλείσει δύο τμήματα και θα απολύσει 250 εργαζόμενους, με έντονο τον κίνδυνο οριστικού κλεισίματος, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης,με επίκαιρη ερώτησή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας.

Συγκεκριμένα ερωτώνται οι δύο υπουργοί, αν προτίθενται να πάρουν μέτρα για να μην κλείσουν τμήματα της "Χαλυβουργικής ΑΕ" και να μην απολυθούν εργαζόμενοι, για τη στήριξη της ελληνικής χαλυβουργίας και για τον έλεγχο των εισαγωγών χάλυβα και τον ποιοτικό τους έλεγχο.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζει: "Στα πλαίσια του ελεύθερου ανταγωνισμού, που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, γίνονται ανεξέλεγκτες εισαγωγές χάλυβα στη χώρα μας, χωρίς κανέναν ποιοτικό έλεγχο. Δεν υπάρχει καμία πολιτική στήριξης της ελληνικής χαλυβουργίας από το κράτος. Στα μεγάλα έργα που γίνονται στην Ελλάδα δε χρησιμοποιείται παρά ελάχιστος ελληνικός χάλυβας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η συρρίκνωση της ελληνικής χαλυβουργίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ