ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ε'Ι'ΤΖ
Η πολιτεία αρκέστηκε στην πρωτοβουλία

Ο Σύλλογος "Ελπίδα" έκανε έναν απολογισμό της τελευταίας εξαετίας. Μεγάλες οι ελλείψεις, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες, στη διαβίωση και νοσηλεία των φορέων και των ασθενών

Παρά τις εξαγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς για βελτίωση της διαβίωσης φορέων και ασθενών από τον ιό του ΕΙΤΖ, η κοινωνία και η πολιτεία εξακολουθούν να αποστρέφουν το πρόσωπό τους στο πρόβλημα. Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει - μετά από μία πορεία έξι χρόνων - τα μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης υποστήριξης φορέων και ασθενών "Ελπίδα". Η υποδομή των νοσοκομειακών μονάδων είναι ελλιπέστατη. Το ίδιο ισχύει και με την ενημέρωση του κόσμου γύρω από το ΕΙΤΖ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φαινόμενα ρατσισμού σε πολλά επίπεδα.

Τον απολογισμό της εξαετούς δράσης έκαναν χτες με συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του συλλόγου Μ. Αντζελ,ο Γ. Βασιλόπουλος και ο γιατρός Β. Παπασταμόπουλος.Εθεσαν για μια ακόμη φορά το θέμα της έλλειψης κρεβατιών στις Νοσοκομειακές Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και της ελλιπούς στελέχωσής τους από πλευράς ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Στην Αθήνα δε διατίθενται περισσότερα από 30 κρεβάτια για τη νοσηλεία ασθενών, ενώ μονάδες που έχουν εξοπλιστεί, όπως αυτή του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, δε λειτουργούν λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Η μονάδα στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", τη δημιουργία της οποίας είχε εξαγγείλει ο τέως υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός και είχε "προικοδοτήσει" με 200 εκατομ. δραχμές, δεν έχει ολοκληρωθεί. Ακόμη, οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών του ΕΙΤΖ στο Νοσοκομείο "Συγγρού" - θέμα που είχε αναδείξει ο "Ρ" πριν ένα χρόνο περίπου - βελτιώθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες με τον εκσυγχρονισμό της μονάδας. Ωστόσο, το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών παραμένει κι εκεί. Απ' την 1.1.1995 η "Ελπίδα" εφαρμόζει το σύστημα της κατ' οίκον νοσηλείας ασθενών - πρόγραμμα που "εγκαινίασε" με ένα χρόνο καθυστέρηση η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μία ομάδα, που αποτελείται από ένα διοικητικό υπεύθυνο, ένα γιατρό συντονιστή, τέσσερις νοσηλευτές, δύο οικιακούς βοηθούς και έναν ψυχολόγο, παρέχει βοήθεια 24 ώρες το 24ωρο σε ασθενείς που δεν τους είναι απαραίτητη η διαρκής ιατρική φροντίδα. Παράλληλα, η οργάνωση από πέρσι δίνει οικονομική βοήθεια σε 40 άτομα και εξασφαλίζει το ενοίκιο σε τέσσερις οικογένειες, αφού το επίδομα των 60.000 δραχμών, που χορηγεί το κράτος στους ανασφάλιστους ασθενείς, δεν είναι αρκετό.

Τα μέλη της "Ελπίδας" αναφέρθηκαν, τέλος, στις καταγγελίες που έγιναν το 1991-'92 από ασθενείς του ΕΙΤΖ για επώνυμους γιατρούς, με αφορμή το θάνατο ενός ασθενούς από ρήξη της σπλήνας, επειδή δεν είχε δεχτεί γιατρός να τον εγχειρήσει. Μάλιστα, είχαν καταγγείλει την ύπαρξη κυκλώματος γιατρών που ζητούσαν υπέρογκα ποσά από ασθενείς, προκειμένου να τους εξετάσουν. Η υπόθεση πήγε στην Εισαγγελία και έχει "παγώσει", ενώ από τους επτά μάρτυρες που υπήρχαν τότε οι έξι δε ζουν πια.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΕΒΕ
Συζήτηση από μηδενική βάση, για τις αυξήσεις

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συνταξιούχων συναντήθηκε χτες με τον Ε. Γιαννόπουλο

Από μηδενική βάση θα αρχίσει ο διάλογος για τις αυξήσεις των συντάξεων του ΤΕΒΕ το 1996, δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων Χρ. Τριάντης μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλο.

Η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΤΕΒΕ είχε αποφασίσει να δώσει αυξήσεις 3,5%+3,5% - ή 5,2% σε ετήσια βάση. Η Ομοσπονδία συνταξιούχων του ΤΕΒΕ και η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης αυτής. Η Ομοσπονδία συνταξιούχων του ΤΕΒΕ ζητά - και επιμένει σ' αυτό - να δοθούν αυξήσεις 15% για συντάξεις μέχρι 150.000 και 10% για συντάξεις μεγαλύτερες από 150.000. Στις 5.2.1996 σε συνάντηση της Διοίκησης του ΤΕΒΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας των συνταξιούχων, συμφωνήθηκε να δοθεί το 3,5%+3,5% και διορθωτικό ποσό 3% απ' την 1.9.1996.

Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συνταξιούχων του ΤΕΒΕ ζήτησε χτες απ' τον Ε. Γιαννόπουλο, να σταθεί πρώτα στο θέμα της ανάκλησης της απόφασης της Διοίκησης του ΤΕΒΕ και με βάση τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου να γίνει συζήτηση για τις αυξήσεις των συντάξεων. Ο υπουργός, σύμφωνα με τις δηλώσεις των συνταξιούχων, έδωσε εντολή στη Διοίκηση του ΤΕΒΕ να του παραδώσει τα οικονομικά στοιχεία του Ταμείου και θα γίνει συνάντηση υπό την προεδρία του ίδιου, του Διοικητή του ΤΕΒΕ και της Ομοσπονδίας των συνταξιούχων. "Είναι μια εξέλιξη που τη βλέπουμε θετικά" δήλωσε ο Χρ. Τριάντης και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει να παραβρίσκεται στη συνάντηση και το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, "που στήριξε τον αγώνα των συνταξιούχων και είχε δηλώσει επίσημα ότι είναι άδικη η απόφαση του ΤΕΒΕ".

Ο Χρ. Τριάντης τόνισε, ότι οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ δε θα σταματήσουν να διεκδικούν αγωνιστικά προς κάθε κατεύθυνση τα αιτήματά τους. Ενώ αναφερόμενος στην πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων που ανακοίνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τις 12 Μάρτη 1996, είπε: "Τη μέρα αυτή όλη η Ελλάδα θα κατεβεί στην Αθήνα για να τιμήσει την επέτειο της 9ης Μάρτη 1995, της "Μαύρης Πέμπτης", που τα ΜΑΤ... υποδέχτηκαν τους συνταξιούχους μπροστά απ' το Μέγαρο Μαξίμου".

Αλλά, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, δε θα είναι μια απλή επέτειος. "Θα είναι, τόνισε, και μια επέτειος αντίστασης στις επιλογές της κυβέρνησης. Ο Κ. Σημίτης μίλησε για το τρίπτυχο σταθεροποίηση, ανάπτυξη, κοινωνική πολιτική. Την ίδια στιγμή όμως, έριξε και δυο πισώπλατες μαχαιριές σε βάρος των συνταξιούχων λέγοντας ότι τα δυο τελευταία χρόνια έδωσε σημαντικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, που δεν τις είδε κανείς. Είναι αδιανόητο να τα λέει αυτά ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός, όπως επίσης και η σκληρή δήλωση ότι το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα πρέπει να διέπεται απ' την ανταποδοτικότητα.

"Οι συνταξιούχοι θα αντισταθούν για να μην περάσει αυτή η πολιτική του Σημίτη, ο οποίος με αυτά που είπε, δείχνει ότι τραβάει ολοταχώς για το πρόγραμμα σύγκλισης, στο οποίο είναι δέσμιοι με τις υπογραφές τους", κατέληξε ο Χρ. Τριάντης.

Από το άσυλο στην κοινότητα

Δυο εκδόσεις για την προσπάθεια αποασυλοποίησης των παιδιών, που ήταν τρόφιμοι στο πρώην ΠΙΚΠΑ της Λέρου

Το δύσκολο ταξίδι της αποασυλοποίησης από το πρώην ΠΙΚΠΑ της Λέρου σε ένα Κοινοτικό σπίτι στο Χολαργό μπορεί να φυλλομετρηθεί μέσα από ένα βιβλίο και ένα λεύκωμα των εκδόσεων "Καστανιώτη".

Το βιβλίο και το λεύκωμα παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου και επισημάνθηκε ότι οι εκδόσεις αυτές μπορούν να συμβάλουν στην ενημέρωση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, αλλά και του ευαισθητοποιημένου κοινού σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται για την αλλαγή των ασύλων. Μέσα απ' τις εργασίες των επιστημόνων φαίνεται η διαρκής και πολυδύναμη προσπάθεια για τη μετεξέλιξη των ασύλων.

"Παιδιά της Λέρου" ονομάστηκαν οι τρόφιμοι του ΠΙΚΠΑ, του ιδρύματος για παιδιά, που λειτούργησε για 30 χρόνια παράλληλα με το ψυχιατρείο της Λέρου. Το 1991 άρχισε το πρόγραμμα αποασυλοποίησης και μετά από 2,5 χρόνια 11 άτομα με μαθησιακές και σωματικές αναπηρίες απ' το πρώην ΠΙΚΠΑ της Λέρου μεταφέρθηκαν στο σπίτι "Θέτις" στο Χολαργό. Μια απ' τις επιδιώξεις αυτής της προσπάθειας ήταν και η επανασύνδεση των ασθενών με το οικογενειακό περιβάλλον.

Οπως τονίζουν, η Λέρος αποτέλεσε "στίγμα" για τον τόπο μας και ήταν μια απ' τις αιτίες για να ξεκινήσει η προσπάθεια μεταρρύθμισης στην Ελλάδα με τον κανονισμό 815/84 της ΕΟΚ. Δυστυχώς, πρέπει να πούμε, ότι εξαιτίας γραφειοκρατικών κωλυμάτων το πρόγραμμα αποασυλοποίησης, μετά τη λήξη των προγραμμάτων του Κανονισμού στις 30 Ιούνη 1995, συνεχίζεται ανεπίσημα. Κι αυτό διότι η προηγούμενη κυβέρνηση - και η σημερινή δεν το επιτάχυνε - δεν πρόλαβε να προετοιμάσει τη νομοθετική κάλυψη, ώστε το πρόγραμμα για την αποασυλοποίηση να ενταχθεί στο πρόγραμμα καταπολέμησης του αποκλεισμού.

Δικάζεται σήμερα η Χρ. Γιαταγάνα

Αρχίζει σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης η δίκη της πρώην εισαγγελέα Χρ. Γιαταγάνα,η οποία κατηγορείται για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία μάρτυρα, συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση. Η Χρ. Γιαταγάνα δικάζεται μετά από μήνυση του εν ενεργεία εφέτη Α. Νατσιόπουλου για όσα του είχε καταμαρτυρήσει στην περίπτωση της αποφυλάκισης του μεγαλέμπορου ναρκωτικών Σαϊτ Σαμπάν.

Η πρώην εισαγγελέας είχε χαρακτηρίσει σκανδαλώδη την παραπάνω απόφαση και είχε υποβάλει μήνυση κατά των μελών του δικαστηρίου, η υπόθεση όμως στη συνέχεια τέθηκε στο αρχείο. Ο Α. Νατσιόπουλος, που ήταν τότε πρόεδρος του δικαστηρίου και είχε μάλιστα τιμωρηθεί για την αποφυλάκιση του μεγαλέμπορου με εξάμηνη παύση μετά την έρευνα του αντεισαγγελέα Φλούδα, υποστήριξε πως δεν υπήρξε σκοπιμότητα και πρόθεση στην απόφαση για τον Σαϊτ Σαμπάν και υπέβαλε με τη σειρά του μήνυση εναντίον της Χρ. Γιαταγάνα.

Σφαγείο το Αφγανιστάν

Μόνο στην Καμπούλ, μέσα σε τρία χρόνια, σκοτώθηκαν περισσότερα από 25.000 άτομα, ενώ οι ΗΠΑ βρήκαν ενδιαφέρουσα αγορά για την πώληση όπλων

Από τον Απρίλη του 1992, όταν οι Μουτζαχεντίν (στρατιώτες του Ισλάμ) κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μονάχα στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Χιλιάδες άοπλοι πολίτες έχουν "εξαφανιστεί" μετά τη σύλληψή τους από ένοπλες ομάδες, χιλιάδες έχουν βασανιστεί και εκατοντάδες γυναίκες έχουν βιαστεί, ενώ οι φρικαλεότητες συνεχίζονται ανεμπόδιστα. Χαρακτηριστικό είναι ότι 8.000 Αφγανοί το χρόνο - δηλαδή ένας άνθρωπος την ώρα - χάνουν τη ζωή τους από εκρήξεις ναρκών...

Τα στοιχεία αυτά έδωσε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα όλες τις κυβερνήσεις που προμηθεύουν με όπλα τα διάφορα πολιτικά κόμματα και τις ομάδες της εμφύλιας σύρραξης στο Αφγανιστάν, ενώ, παράλληλα, αδρανούν μπροστά στη φρίκη των μαζικών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνο μέχρι το 1987 ο εξοπλισμός που είχαν προωθήσει οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έφτανε τους 65.000 τόνους, ανάμεσά τους και βαριά αντιαεροπορικά όπλα ελβετικής κατασκευής!

"Τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων", τόνισε, εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας, η Φρ. Μάντζιου, και κάλεσε τις κυβερνήσεις, τους διακυβερνητικούς οργανισμούς και τον ΟΗΕ, να παρέμβουν για τον τερματισμό αυτής της καταστροφής και την ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει την επιρροή της για το σκοπό αυτό.

Οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ έκαναν μαχητικές διαδηλώσεις μέσα στο κρύο και τη βροχή, ζητώντας την ουσιαστική αύξηση των συντάξεών τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ