ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ναυαγεί και το ενδεχόμενο Γιλμάζ - Ερμπακάν;

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης στην Τουρκία δείχνουν να λιγοστεύουν, καθώς χτες ο αρχηγός του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, ανέκρουσε πρύμνα σχετικά με την πρόθεσή του να συμμαχήσει με τον ηγέτη του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας, Νετσμεντίν Ερμπακάν.

Αφορμή για την στροφή -προς το παρόν τουλάχιστον- του Γιλμάζ στάθηκε μια τοποθέτηση του Ερμπακάν υπέρ της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν. Η δήλωση του ηγέτη του Ρεφάχ προκάλεσε δριμεία αντίδραση από τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ανυπέρβλητο, λοιπόν, το πολιτικό αδιέξοδο; Η συνάντηση Γιλμάζ - Ερμπακάν την προσεχή Δευτέρα θα αποτελέσει την λυδία λίθο για το μετεκλογικό σκηνικό της γείτονος. Πάντως, οι δηλώσεις Γιλμάζ είναι αποκαλυπτικές του αρνητικού κλίματος που διαμορφώνεται. "Μετά τις εκλογές, ο Ερμπακάν έδωσε δείγματα εύκαμπτης στάσης, αλλά η συμπεριφορά του τις τελευταίες μέρες δείχνει απόκλισή του από εκείνη τη γραμμή", είπε χτες. Και πρόσθεσε πως "για μας, δεν είναι δυνατό να συμφιλιωθούμε με μια νοοτροπία που χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την ιρανική επανάσταση. Το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας δεν συμμετέχει σε μια συμμαχία που δεν θα προστατεύει τις θεμελιώδεις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας".

Στο ίδιο μήκος κλίματος με τον Γιλμάζ, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες, ο Ερμπακάν αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο, και εκτίμησε ότι συμμετοχή του στην κυβέρνηση θα σήμαινε "κίνδυνο για τη χώρα και τη δημοκρατία".

Ασφαλώς, οι δηλώσεις των δύο πολιτικών εμπεριέχουν μια δόση υπερβολής. Ομως δεν μπορούν να αγνοηθούν, ούτε από τον Ερμπακάν. Από τη στάση του τελευταίου θα εξαρτηθούν πολλά.

Εκρηξη σε σχολείο

Ενας 13χρονος μαθητής έχασε τη ζωή του και δέκα ακόμη μικρά παιδιά τραυματίστηκαν από έκρηξη χειροβομβίδας σε σχολικό κτίριο στην επαρχία Μπατμάν της Νοτιανατολικής Τουρκίας. Οι δράστες της επίθεσης δεν έγινε γνωστό ποιοι είναι και γιατί επιτέθηκαν κατά των παιδιών, αλλά οι αρχές αφήνουν να εννοηθεί ότι ευθύνονται Κούρδοι αυτονομιστές.

Στο μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον τριών μελών του ακροαριστερού Επαναστατικού Μετώπου Λαϊκής Απελευθέρωσης οι οποίοι πέθαναν επί τόπου. Μετά τη δολοφονία του τούρκου μεγαλοεπιχειρηματία Οζντεμίρ Σαμπαντζί την 9η Γενάρη, οι τουρκικές "αντιτρομοκρατικές" δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης. Την 31η του περασμένου μήνα, ο δεύτερος στην ιεραρχία της, Μτε Νεχίζι Αλτινάυ, έπεσε σε ανάλογη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας.

Πετρελαϊκά παίγνια

Η υπόσχεση της Τουρκίας να χρηματοδοτήσει τον "γεωργιανό δρόμο" για την διαμετακομιδή του πετρελαίου της Υπερκαυκασίας με 250 εκατομμύρια δολάρια, επισημαίνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δε θα πρέπει να θεωρείται τυχαία. Η Τουρκία πέραν του ότι έχει συμφέρον και στρατηγική ειδίωξη να αποτελέσει την εναλλακτική οδό μεταφοράς του "μαύρου χρυσού" της περιοχής στη Δύση, επιθυμεί διακαώς να ελαχιστοποιήσει την εξάρτηση των κεντρασιατικών δημοκρατιών από τη Ρωσία και το ρωσικό δίκτυο μεταφοράς πετρελαίων από την Κασπία Θάλασσα.

Η τουρκική πολιτική ηγεσία φέρεται "αποφασισμένη", παρά τους ελλοχεύοντες πολιτικούς κινδύνους (αντίθεση Ρωσίας, απειλές Κούρδων για σαμποτάζ) να καταστεί μέσω της Μεσογείου η κύρια οδός πετρελαίου προς τη Δύση τον επόμενο αιώνα. Στην περίπτωση που τα σχέδιά της πραγματωθούν, θα καταστεί ενεργός παίκτης και με σημαντικές επιρροές στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.

ΒΟΣΝΙΑ
Η "διπλωματία" της απειλής για τη... συμφωνία

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Απειλές και διπλωματία επιστρατεύουν οι ΗΠΑ για να εκτονώσουν την κρίση που έχει δημιουργηθεί, με αφορμή την κράτηση Σερβοβόσνιων στρατιωτικών αξιωματούχων από τις βοσνιακές αρχές.

"Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές πιέσεις στους Σέρβους για να εκτονωθεί η κατάσταση", παρατήρησε χτες ο διοικητής των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών δυνάμεων στη Βοσνία, Αμερικανός ναύαρχος Λέιτον Σμιθ. Νωρίτερα, ο Μαρκ Βαν Ντάικ, εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας, υποστήριζε ότι το ΝΑΤΟ απέρριψε την ανακοίνωση του στρατού των Σερβοβόσνιων, με την οποία "παγώνουν" όλες οι διμερείς επαφές. Ωστόσο, νωρίς χτες βράδυ, το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου της πολιτικής ηγεσίας των Σερβοβόσνιων, μετέδωσε ότι "οι πολιτικές αρχές των Σέρβων της Βοσνίας θα συνεχίσουν τις σχέσεις τους με τη δύναμη του ΝΑΤΟ", παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της στρατιωτικής ηγεσίας.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του μεικτού επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Τζον Σαλικασβίλι, σημείωνε κατά τη σύντομη χτεσινή επίσκεψή του στην Τούζλα ότι "η παρούσα κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή". Ο στρατηγός Σαλικασβίλι υπογράμμισε, επίσης, ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βοσνίας, Αλία Ιζετμπέκοβιτς, να απελευθερώσει αμέσως εκείνους τους Σέρβους "ενάντια των οποίων δεν υπάρχει καμία μαρτυρία ή στοιχείο για τη συμμετοχή τους σε εγκλήματα πολέμου".

Σε πιο υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος υποστήριξε ευθαρσώς ότι επισκέπτεται αυτό το Σαββατοκύριακο το Σαράγεβο, το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ, για να "αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις που δέχεται η συμφωνία του Ντέιτον". Ο Χόλμπρουκ παραδέχτηκε ότι οι εντάσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη αυξήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα τα τελευταία 24ωρα. Από την άλλη, όμως, απείλησε ότι "οι ΗΠΑ δε θα ανεχτούν αυτά που κάνουν ορισμένοι από τους Σέρβους της Βοσνίας".

Και ενώ το Πάλε έχει προειδοποιήσει ότι (ώσπου να απελευθερωθούν οι Σερβοβόσνιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι που κρατούνται από τις βοσνιακές αρχές) θα συλλαμβάνονται όσοι μουσουλμάνοι και Κροάτες διαβαίνουν τα σερβοκατοικούμενα προάστια του Σαράγεβο, χτες, έγινε γνωστό ότι δύο φωτογράφοι συνελήφθησαν στην Γκρμπαβίτσα. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πρόκειται για τον Βόσνιο Χινταζέτ Ντέλιτς, που εργάζεται στο ΒΗ PRESS και το "Ασοσιέιτεντ Πρες", και τον Σέρβο Σερτζάν Ιλιτς, του "Ασοσιέιτεντ Πρες". Το αυτοκίνητο των δύο φωτορεπόρτερ βρέθηκε το μεσημέρι στη "Γέφυρα Φιλίας", που ενώνει το κέντρο του Σαράγεβο με την Γκρμπαβίτσα. Το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων ΒΗ PRESS μετέδωσε ότι οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από Σερβοβόσνιους αστυνομικούς και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Απειλές Ρουγκόβα για το Κοσσυφοπέδιο

Διαδηλώσεις υποστήριξης για μία "Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου", απείλησε ότι θα διοργανωθούν προσεχώς στην Ευρώπη, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα. "Καλώ τους συμπατριώτες μου στην Ευρώπη να οργανώσουν το Μάρτη και τον Απρίλη ειρηνικές διαδηλώσεις για να υποστηρίξουν το αίτημά μας να αποκτήσουμε μία Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου", υποστήριξε ο Ρουγκόβα, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πρίστινα. Στη συνέχεια κατηγόρησε τις σερβικές αρχές ότι κρατούν εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους και ζήτησε την άνευ όρων απελευθέρωσή τους! Εξέφρασε, μάλιστα, την ευχή για μία αυξημένη παρουσία εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας στην Πρίστινα.

Αεροφωτογραφία απο την σύγκρουση

Αεροφωτογραφία από τη σύγκρουση

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αξιωματικοί πωλούσαν στρατιωτική τεχνολογία

ΣΟΦΙΑ.-

Τέσσερις στρατιωτικοί του βουλγαρικού υπουργείου Αμυνας συνελήφθησαν χτες με την κατηγορία ότι πραγματοποίησαν πωλήσεις στρατιωτικής τεχνολογίας σε ιδιωτικές εταιρίες, όπως ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οι τέσσερις συλληφθέντες εργάζονταν στη Διεύθυνση Ραδιοηλεκτρονικής Αμυνας και, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δημιούργησαν εταιρίες από κοινού με τις συζύγους τους ή άλλα συγγενικά τους πρόσωπα διαμέσου των οποίων πώλησαν στρατιωτικά μυστικά σε... ενδιαφερόμενους.

"Μέχρι στιγμής - είπε ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου, Τσβιάνκο Ντόντσεφ - δεν υπάρχουν πληροφορίες για εμπλοκή ξένων εταιριών".

Δυτικές εταιρίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του ραδιοσυστήματος "Χόρνετ", που χρησιμοποιείται για την πρόκληση παρεμβολών στις επικοινωνίες του αντιπάλου (τακτική γνωστή ως ηλεκτρονικός πόλεμος).

Σιδηροδρομική σύγκρουση

ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΪ .-

Δύο άτομα σκοτώθηκαν και, τουλάχιστον, εκατό τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών, χτες το μεσημέρι, στο Σίκακους του Νιου Τζέρσεϊ. Στις δύο αμαξοστοιχίες, που κατευθύνονταν στη Νέα Υόρκη, επέβαιναν συνολικά 350 άτομα. Εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών δεν ήταν, χτες το απόγευμα, σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα.

ΙΤΑΛΙΑ
Κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης

ΡΩΜΗ.-

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Αντόνιο Μακάνικο, ίσως καταφέρει να σχηματίσει τη νέα κυβέρνησή του μέσα στις επόμενες δύο μέρες, τερματίζοντας έτσι την πολιτική κρίση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Ο Μακάνικο "φαίνεται να φτάνει σε λύση μέσα σε 48 ώρες", δήλωσε ο Γκεράρντο Μπιάνκο, πρώην Χριστιανοδημοκράτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρόεδρος της χώρας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μακάνικο ώστε να σταθεροποιηθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Ωστόσο, αν ο Μακάνικο δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, δε μένει παρά η λύση των εκλογών, οι οποίες τοποθετούνται μετά τις 14 Απρίλη και η απόφαση ανήκει στον Πρόεδρο Σκάλφαρο.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
"Θύελλα" ιδιωτικοποιήσεων

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Είκοσι δύο κρατικές επιχειρήσεις προγραμματίζονται να ιδιωτικοποιηθούν στην Πορτογαλία, μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία ακολουθεί την ίδια πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των Σοσιαλδημοκρατών, που έχασαν την κυβερνητική εξουσία τον περασμένο Οκτώβρη.

Την απόφαση αυτή της κυβέρνησης έκανε γνωστή δημόσια ο υπουργός Οικονομικών, Αντόνιο Σούσα Φράνκο, λέγοντας ότι έτσι θα μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα.

Συγκεκριμένα, θα ιδιωτικοποιηθούν: Η επικερδής δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού "Ελεκτρισιντάντε ντε Πόρτουγκαλ", η εταιρία χαρτιού "Πορτουσέλ Ιντουστριάλ" και η τσιμεντοβιομηχανία "Σίμπορ".

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης το 1997 των διοδίων του αυτοκινητόδρομου "Μπρίσα", τη διοίκηση του αεροδρομίου "ΑΝΑ", την καπνοβιομηχανία "Ταμπακιέρα", καθώς και το διυλιστήριο πετρελαίου "Πέτρογκαλ".

ΠΑΒΕΛ ΓΚΡΑΤΣΟΦ
Απαράδεκτη η επέκταση του ΝΑΤΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, στρατηγός Πάβελ Γκρατσόφ, που επισκέπτεται το Βελιγράδι, χτες, σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε και πάλι στο ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας νέας στρατιωτικής συμμαχίας αν το ΝΑΤΟ προχωρήσει στη διεύρυνση προς τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. "Η Ρωσία θα προσπαθήσει να πείσει με πολιτικά και διπλωματικά μέσα τους δυτικούς εταίρους ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς είναι απαράδεκτη", τόνισε ο Γκρατσόφ. Σε περίπτωση που οι Δυτικοί δε θα κατανοήσουν και θα συνεχίσουν χωρίς τη Ρωσία "να διευθετούν το θέμα της διεύρυνσης", τότε "η Ρωσία δε θα έχει άλλη επιλογή από το να εξετάσει τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας", σημείωσε ο στρατηγός και πρόσθεσε ότι ένα από τα μέτρα θα ήταν "να αναζητήσει συμμάχους ανάμεσα στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, καθώς και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, για τη δημιουργία μιας στρατιωτικής συμμαχίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ