ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επαινοι στην αστυνομική τρομοκρατία

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, απαντώντας σε επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γερ. Αραβανή, απένειμε εύσημα στους αστυνομικούς που με απαράδεκτες ενέργειες απέτρεψαν πορεία μαθητών στην αμερικανική πρεσβεία

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Κ. Γείτονας, από του βήματος της Βουλής έδωσε χτες εύσημα στους αστυνομικούς που με απαράδεκτες ενέργειες τρομοκράτησαν μαθητές, ώστε να μην πραγματοποιήσουν πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Για την επίτευξη του σκοπού τους οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν μεθόδους που θυμίζουν και οδηγούν ευθέως σε άλλες εποχές και αντί να ανακληθούν στην τάξη από τον προϊστάμενό τους υπουργό, επαινέθηκαν.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής. Οι μαθητές των 3ου και 9ου ΤΕΛ Αθήνας στον Κολωνό, με απόφαση των 15μελών Συμβουλίων τους, αποφάσισαν φιλειρηνική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη στάση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των γεγονότων στο Αιγαίο. Η ΕΛΑΣ όταν πληροφορήθηκε την απόφαση των μαθητών, και ενώ στο μεταξύ και άλλα σχολεία είχαν συντονιστεί με την απόφαση των 3ου και 9ου ΤΕΛ, παρενέβη απροκάλυπτα. Αστυνομικοί "επισκέφθηκαν" τους διευθυντές των σχολείων και τα 15μελή Συμβούλια. Παράλληλα, άλλοι επί δύο ημέρες τριγυρνούσαν γύρω από τα σχολεία απειλώντας τους μαθητές να μην κάνουν την πορεία, λέγοντάς τους ότι είναι παράνομη και ότι κινδυνεύουν.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής με επίκαιρη Ερώτηση, όπου αφού αναφέρει τα γεγονότα, επισημαίνει το επιλεκτικό "ενδιαφέρον" που έδειξε η Αστυνομία για τη συγκεκριμένη πορεία, τη στιγμή που ανέχεται κάθε λογής εκδηλώσεις εθνικιστικών και φασιστικών οργανώσεων με φιλοπόλεμο περιεχόμενο που δημιουργούν ανεξέλεγκτα και με κάθε ευκαιρία επεισόδια. "Δείχνει ότι αυτό που ενόχλησε ήταν το αντιαμερικανικό, φιλειρηνικό περιεχόμενο της πορείας, που έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση", τόνιζε στην Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, και ρωτά αν οι αστυνομικοί εφάρμοζαν εντολές των ανωτέρων τους και αν ήταν ενήμερη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τις ενέργειες της ΕΛΑΣ, όπως και αν θα ληφθούν μέτρα ώστε να σταματήσουν τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες τρομοκράτησης του κόσμου, που θυμίζουν εποχές που οι αστυνομικοί χρησιμοποιούνταν σε ρόλο "μπαμπούλα".

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κάλυψε πλήρως τους υφισταμένους του, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι το νέο ύφος και ήθος που επαγγέλλεται η "νέα" κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, είναι πιστή αντιγραφή του ύφους και ήθους της προηγούμενης του Αν. Παπανδρέου. "Η Αστυνομία έκανε το καθήκον της με ιδιαίτερη επαγγελματική και κοινωνική ευαισθησία", είπε με προκλητικότητα ο Κ. Γείτονας, ομολογώντας ταυτόχρονα ότι "έλαβε μέτρα και στην περιοχή της συγκέντρωσης στα λύκεια και σε χώρους που θα διήρχετο η πορεία". Αυτό το αιτιολόγησε με το τουλάχιστον έωλο επιχείρημα: "Επρεπε να υπάρχει και υπήρξε αυξημένη επαγρύπνηση, δεδομένης της κακής εμπειρίας από το πρόσφατο παρελθόν"! Καταλήγοντας ο Κ. Γείτονας υποστήριξε: "Οι αστυνομικές υπηρεσίες έκαναν το καθήκον τους και θα έπρεπε να επαινεθούν", σηματοδοτώντας έτσι το τι πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον από τον υπουργό της "νέας εποχής".

Ο Γερ. Αραβανής

"Επαινείτε την Αστυνομία, φέρετε όμως σοβαρή ευθύνη γι' αυτό που κάνετε", τόνισε ο Γερ. Αραβανής απευθυνόμενος στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, προσθέτοντας: "Θέλουμε μία νεολαία σιωπηλή; Μία νεολαία που αποδέχεται ό,τι διαμορφώνουν άλλοι για λογαριασμό της: 'Η θέλουμε μία νεολαία δραστήρια, έστω και αν διαφωνούμε με μερικές πρωτοβουλίες της; Που αποφασίζει να κάνει πορεία και προς την Αμερικάνικη πρεσβεία;".

Στη δευτερολογία του ο υπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ισχυριζόμενος: "Η Αστυνομία πήγε εκεί ακριβώς για να προστατεύσει τους μαθητές. Να προστατεύσει την εκδήλωσή τους"!!

Γ. Κ.

"Εκφυλισμός" στο ΤΕΑΕΔΞΕ

Το Συνδικάτο Οικοδόμων ζητά την παρέμβαση των αρμοδίων, για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα, που αποβαίνουν κυρίως σε βάρος των συνταξιούχων

Με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, εκδίδονται πλέον από το επικουρικό ταμείο οικοδόμων (ΤΕΑΕΔΞΕ) οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις, καταγγέλλει σε επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Συνδικάτο Οικοδόμων. Στην επιστολή αναφέρει πως οι αναθεωρήσεις των παράνομων συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκδόθηκαν μετά το 1986, θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το 1995. Πριν από δύο περίπου χρόνια, οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις από το ταμείο εκδίδονταν μέσα σε ενάμιση, δύο χρόνια. Σήμερα μετά την ένταξη σε σύστημα μηχανοργάνωσης, οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις εκδίδονται αφού παρέλθουν δύο, τρία μέχρι ακόμη και τέσσερα χρόνια.

"Μοναδική αιτία γι' αυτή την άθλια κατάσταση - τονίζει το Σωματείο Οικοδόμων - είναι ο "χαβαλές" και ο εκφυλισμός στην κυριολεξία που επικρατεί στο επικουρικό ταμείο, όπου η παρουσία στο ταμείο της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπαλλήλων, προϊσταμένων και διευθυντικών στελεχών, είναι για μερικές ώρες, η δε απασχόλησή τους με το αντικείμενο της εργασίας τους είναι στο ένα τέταρτο του συμβατικού χρόνου. Ετσι οι φάκελοι στοιβάζονται και οι αιτούντες για σύνταξη οικοδόμοι αγανακτούν δικαιολογημένα, στερούνται την επικουρική σύνταξη για ανάλογα χρόνια, με ανάλογες στερήσεις βασικών αγαθών για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Το ίδιο χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν να αναθεωρηθούν οι παράνομες εκδοθείσες αποφάσεις για να τους αποδοθούν τα οφειλόμενα "κλεμμένα" ποσά".Το Συνδικάτο Οικοδόμων ζητά από τους υπουργούς να παρέμβουν "για να σταματήσουν τα παρασιτικά, εκφυλιστικά φαινόμενα". Να επιβάλλουν στους εργαζόμενους του επικουρικού ταμείου "να προσφέρουν κανονικά" τις υπηρεσίες τους στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, στην αναθεώρηση των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί παράνομα, στην είσπραξη των εσόδων. Να σταματήσουν τα ρουσφέτια, "οι εξυπηρετήσεις με αμοιβαίο όφελος", πολιτικών προς τακτοποίηση- μετάθεση - υπαλλήλων.

Δεκάδες οι χαμένες ώρες στη Ράλλειο

Δεύτερη βδομάδα μακριά από τα μαθήματα, συμπλήρωσαν χτες οι μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου της Ραλλείου Πειραιά, αφού η δημοτική αρχή και η Νομαρχία δε φαίνεται να μπορούν να βρουν κτίριο, όπου θα εγκατασταθούν τα δύο σχολεία

Η ολιγωρία και η ανικανότητα των αρμόδιων φορέων (δημοτική αρχή, Νομαρχία) στον Πειραιά, να βρουν μια βιώσιμη και ρεαλιστική λύση για το κτιριακό πρόβλημα της Ραλλείου, κρατούν τις μαθήτριες της σχολής μακριά από τα μαθήματά τους εδώ και δύο βδομάδες.

Από την προηγούμενη Δευτέρα, το Ράλλειο Γυμνάσιο και Λύκειο παραμένουν κλειστά, αφού το σχολικό κτίριο όπου στεγάζονταν μέχρι τώρα κρίθηκε "επικίνδυνο από άποψη δομική και στατική", από το Τμήμα Επικινδύνων της Πολεοδομίας του Δήμου Πειραιά.

Ωστόσο, τόσο η δημοτική αρχή της πόλης, όσο και η Νομαρχία, δε φαίνεται να μπορούν να δώσουν μια βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα για να μπορέσουν οι μαθήτριες της Ραλλείου να συνεχίσουν τα μαθήματά τους. Μέχρι στιγμής, το μόνο που κάνουν, είναι να καλούν σε συνεχείς συσκέψεις μαθητές, γονείς και καθηγητές οι οποίες όμως δεν καταλήγουν πουθενά. Επίσης ούτε και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει και την πολιτική ευθύνη, έχει μέχρι στιγμής ασχοληθεί με το πρόβλημα, για να προτείνει κάποια λύση. Το υπουργείο Παιδείας προβάλλει ως αιτία που δεν παρεμβαίνει στο πρόβλημα, το ότι δεν έχει καταληχθεί ακόμη ποιος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα αναλάβει την ευθύνη της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η πρόταση που γίνεται αυτή τη στιγμή από πλευράς της δημοτικής αρχής,είναι να στεγαστούν τα δύο σχολεία προσωρινά στην Ιωννίδειο σχολή, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αφού ήδη η Ιωννίδειος λειτουργεί σε τριπλή βάρδια και τα δύο επιπρόσθετα σχολεία αναγκαστικά θα λειτουργούν μόνο μεσημέρι και υποχρεωτικά θα χάνουν κάθε μέρα δύο ώρες απ' το μάθημα.

Πάντως, όπως σχολίαζαν μαθητές της Ραλλείου και γονείς, η όποια προσωρινή εγκατάσταση των σχολείων σε κάποιο άλλο κτίριο, κινδυνεύει να γίνει μόνιμη, αφού φαίνεται ότι η δημοτική αρχή και η Νομαρχία πάνε να λύσουν το πρόβλημα με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος.

Στην εγκατάσταση των δύο σχολείων στην Ιωννίδειο σχολή, αντιδρούν και οι καθηγητές, αφού όπως δικαίως υποστηρίζουν, δεν μπορούν στη μέση της σχολικής χρονιάς να αλλάξουν εργασιακό ωράριο.

Στο θέμα παρενέβη και η Κομματική Οργάνωση Πειραιά,που σε σχετική ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ολιγωρία των αρμόδιων φορέων - δημοτικής αρχής, Νομαρχίας - και του υπουργείου Παιδείας, που δεν παρεμβαίνει στο ζήτημα. Η ΚΟΠ καλεί να υπάρξει μια προσωρινή αλλά ρεαλιστική λύση η οποία θα λαμβάνει υπόψη και τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ραλλείου,βάζοντας ταυτόχρονα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη ριζική λύση του προβλήματος. Τη Δευτέρα εξάλλου, οι μαθήτριες του Λυκείου θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, όπου αναμένεται να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Το πρόβλημα της Ραλλείου, δείχνει γλαφυρά το οξύ κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση σε ολόκληρη τη νομαρχία του Πειραιά λόγω της έλλειψης ελεύθερων χώρων στους οποίους θα μπορούσαν να φτιαχτούν σχολεία. Ομως, ακόμα και οι λίγοι ελεύθεροι χώροι που υπάρχουν, δεν έχουν χαρακτηριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ως σχολικοί χώροι, με αποτέλεσμα το ένα οικόπεδο μετά το άλλο να χάνεται, και να καταλήγουν να γίνονται χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, πολυκαταστήματα κλπ.

Σεμινάρια πολιτικής οικονομίας του ΚΜΕ

Αρχίζουν από την Τετάρτη 14 Φλεβάρη, τα Σεμινάρια Πολιτικής Οικονομίας που διοργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών για μαθητές, φοιτητές και νέους εργαζόμενους. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Τετάρτη απόγευμα στο κτίριο του ΚΜΕ, Τροίας 36 και Πατησίων. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στα γραφεία της ΚΝΕ, Βερανζέρου και Κοτοπούλη 11, στον 2ο όροφο, τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, 6 - 8 το απόγευμα.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ραδιοεπικοινωνιών

Ολοκληρώθηκαν χτες στη Λευκωσία οι εργασίες του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ραδιοεπικοινωνιών. Μεγάλο μέρος των εργασιών αφιερώθηκε στο θέμα της σημερινής και μελλοντικής ανάπτυξης του ψηφιακού συστήματος κινητής τηλεφωνίας GSM. Συζητήθηκαν επίσης και πάρθηκαν αποφάσεις για την ανάπτυξη του συστήματος ψηφιακής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, του συστήματος μικροκυματικής επίγειας τηλεόρασης και του επίγειου τηλεφωνικού συστήματος αεροσκαφών.

Δύο βδομάδες χωρίς μαθήματα συμπλήρωσαν οι μαθήτριες του Ράλλειου Γυμνάσιου και Λύκειου. Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των μαθητριών την περασμένη βδομάδα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ