ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νομοσχέδιο ξεπουλήματος του ΟΤΕ

Κατατέθηκε χτες από την κυβέρνηση στη Βουλή. Προβλέπει την πώληση αρχικά του 8% των μετοχών της μεγαλύτερης και πιο κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης. Την Τρίτη η 1η από τις 24ωρες απεργίες που κήρυξε η ΟΜΕ - ΟΤΕ

Αιφνιδιάζοντας (;) ακόμη και την "πράσινη" ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ η κυβέρνηση κατέθεσε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης και πιο κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης. Η ηγεσία της ομοσπονδίας των εργαζομένων ανέμενε η κατάθεση να γίνει την ερχόμενη Τρίτη, γι' αυτό και όρισε για αυτήν την ημέρα την 24ωρη απεργία, με στόχο τη μη κατάθεση του νομοσχεδίου.

Πιστή στις επιλογές του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση προχωρεί, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων, στην παράδοση αρχικά του 8% των μετοχών, αλλά ρυθμίζει ταυτόχρονα και τα σχετικά με την εκπροσώπηση των ιδιωτών στο ΔΣ του ΟΤΕ, στις περιπτώσεις που αυτοί εκπροσωπούν το 15% ή και περισσότερο των μετοχών, πράγμα που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες φάσεις. Αλλωστε, ο νόμος 2257/94 του ΠΑΣΟΚ προβλέπει την πώληση του 25% των μετοχών. Στο πανηγύρι της εκποίησης καλούνται να πάρουν μέρος και ξένοι επενδυτές, ενώ επιδιώκει και τη "συναίνεση" που βέβαια την έχει ήδη εξασφαλισμένη από την πλευρά της ΝΔ, μετά και τη γνωστή συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Εβερτ με τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Ε. Βενιζέλο.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση σπεύδει να καθορίσει και τον τρόπο εκπροσώπησης των ιδιωτών στο ΔΣ του ΟΤΕ. Συγκεκριμένα προβλέπει τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου των μετόχων που κατέχουν ποσοστό μέχρι 15% των μετοχών και δύο εκπροσώπων για ποσοστό πάνω από 15%.

Στην εισηγητική έκθεση η κυβέρνηση επικαλείται, για μια ακόμα φορά. την ανάγκη ενίσχυσης του ΟΤΕ με κεφάλαια για να υλοποιήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα. Ομως, όπως είναι γνωστό, το πενταετές Επιχειρησιακό Σχέδιο που συνέταξε η διοίκηση του Οργανισμού, προβλέπει ότι είναι δυνατή η αυτοχρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων από τα κέρδη της επιχείρησης.Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 6,034% με την έκδοση και διάθεση των μετοχών που θα προκύψουν από τη δημόσια εγγραφή, καθώς και την ιδιωτική τοποθέτηση από εργαζόμενους και συνταξιούχους του οργανισμού και από θεσμικούς επενδυτές. Η τιμή διάθεσης της μετοχής θα οριστεί από τους αναδόχους της έκδοσης και μπορεί να είναι μικρότερη αυτής που αναλογεί στη συνολική χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ μέχρι του ποσοστού 8%.

Στους νέους μετόχους εξασφαλίζεται και μια έκπτωση μέχρι 8% επί της χρηματιστηριακής αξίας και πέραν της υποτίμησης της πραγματικής αξίας του Οργανισμού, που ήδη έχει προσυμφωνηθεί από τους εκπροσώπους του δικομματισμού. Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να μεταβιβάσει πριν την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών στο χρηματιστήριο ποσοστό 2% από το υφιστάμενο μετοχικό κεφάλαιο. Τα έσοδα από τη διάθεση των μετοχών του ΟΤΕ με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα περιέλθουν στον Οργανισμό, ενώ από τη διάθεση του 2% στο Δημόσιο. Σε κάθε μέτοχο που αποκτά μετοχές με τις διαδικασία που αναφέρθηκε και εξακολουθεί να τις κατέχει επί 18 μήνες από την έναρξη διαπραγμάτευσής τους στο χρηματιστήριο, παρέχεται από τον υπουργό Οικονομικών μία δωρεάν μετοχή στις δέκα. Συνολικά πάντως, οι δωρεάν μετοχές ανά μέτοχο δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις εκατό και δεν επιβαρύνονται φορολογικά.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης να αγοράσουν μετοχές με μια απλή απόφαση του ΔΣ, αντί υπουργικής απόφασης που προβλέπεται σήμερα.

ΕΣΚ - ΟΤΕ
Προσκλητήριο για την επιτυχία της απεργίας

Ολους τους εργαζόμενους καλεί να συμμετάσχουν μαζικά στην εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία της Τρίτης η Ολομέλεια της ΕΣΚ - ΟΤΕ που συνήλθε χτες. Ασχολήθηκε με την προετοιμασία των απεργιακών κινητοποιήσεων και πήρε όλα τ' αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του αγώνα, αλλά και του προσανατολισμού του σε σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα, με επιστολή της στο Προεδρείο της ΟΜΕ - ΟΤΕ και στα μέλη της ΕΕ, η ΕΣΚ - ΟΤΕ, εκτιμώντας την κρισιμότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται με την κατάθεση του νομοσχεδίου, θεωρεί ότι οι χειρισμοί του αγώνα πρέπει να βρίσκονται στον έλεγχο του ΔΣ, όπου μετέχουν όλες οι παρατάξεις και όχι μόνο στην Εκτελεστική Επιτροπή. Ζητά την ημέρα της απεργίας να γίνει συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων στη Βουλή, θεωρώντας πως είναι αδιανόητο σε μια τέτοια κρίσιμη μάχη οι εργαζόμενοι να μη διατρανώσουν και με αυτό τον τρόπο τη δεδομένη αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ.

Στην ίδια λογική ζητά να γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες την ίδια μέρα σε τέσσερις μεγάλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα) με ευθύνη όλων των τοπικών στελεχών. Καθώς και δυναμικές παρεμβάσεις σε νευραλγικά υπηρεσιακά επίπεδα, όπως διοίκηση, γραφεία ξένων συμβούλων μέσα στον ΟΤΕ που εμπλέκονται στη μετοχοποίηση, στις οικονομικές υπηρεσίες, στο Μηχανογραφικό Κέντρο κλπ. Ζητάει επίσης τα κλιμάκια που συγκρότησε η ΕΕ για την ενημέρωση των εργαζομένων, να έχουν διαπαραταξιακή σύνθεση προκειμένου να ενισχυθούν οι ενωτικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Τέλος, προτείνει έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας μετά την πορεία, όπου θα εκτιμηθούν τ' αποτελέσματα της απεργίας, οι κυβερνητικές αντιδράσεις και να υιοθετηθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Εξετάσεις βοηθών φαρμακείων

Οι εξετάσεις των υποψηφίων βοηθών φαρμακείων θα γίνουν στις 21 Φλεβάρητου 1996 στην Αθήνα, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17) και στις 28 Φλεβάρη του 1996 στη Θεσσαλονίκη, ώρα 10 πμ, στη Διεύθυνση Υγείας Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 15).

Οι υποψήφιοι θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 5232.277 στην Αθήνα και 528.239 στη Θεσσαλονίκη.

Ανεξέλεγκτη δράση πολυεθνικών στο φάρμακο

Η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στο φάρμακο επισημαίνει ότι η κρατική παρέμβαση είναι ανύπαρκτη

Οι μεγάλες δαπάνες φαρμακοθεραπείας στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, δεν οφείλονται στην αύξηση του όγκου κατανάλωσης, αλλά στην αύξηση της αξίας τους, δηλαδή στα χρήματα που εισπράττουν οι έμποροι και οι βιομήχανοι, τονίζει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.

Στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, καθώς το κράτος καθορίζει την τιμή που θα πουλιέται το "εμπόρευμα φάρμακο", η Ομοσπονδία απαντά: "Οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, τη μετατροπή των παραγωγικών επιχειρήσεων σε εμπορικές και το κλείσιμο των εργοστασίων. Το ίδιο το κράτος έκλεισε τη μοναδική του φαρμακευτική επιχείρηση την ΕΛΒΙΠΥ - ΧΡΩΠΕΙ. Τα τελευταία χρόνια, τονίζει, η ΣΚΟΥΙΜΠ, η ΣΑΝΤΟΖ, η ΜΠΕΡΙΓΚΕ κτλ. έκλεισαν ή μείωσαν την παραγωγή τους. Η ΓΚΛΑΞΟ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή της, ενώ η ΜΠΑΓΕΡ σταματάει την παραγωγή της ασπιρίνης στην Ελλάδα".

Η υποκατάσταση, επισημαίνει η Ομοσπονδία, των παραγομένων φαρμάκων από τα εισαγόμενα με νέες τιμές και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο τίναξαν στα ύψη το λεγόμενο κόστος φαρμακοθεραπείας.

Η Ομοσπονδία θέτει τα εξής ερωτήματα:

  • Ποια μέτρα πήρε η κυβέρνηση για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής;
  • Γιατί δεν αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις του ΕΟΦ;
  • Γιατί δεν υπάρχει εθνική, αλλά πολυεθνική, πολιτική στο φάρμακο;

Αυτό, τονίζει η Ομοσπονδία, είναι το πρόβλημα που υπάρχει στο φάρμακο και όχι οι "λίστες", οι "κοινωνικοί πόροι", οι "συνταξιούχοι" κτλ., και η ανακοίνωση καταλήγει: "Τα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι "ασπιρίνες" και όσο θα συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών, χωρίς την παρέμβαση του κράτους, οι τιμές των φαρμάκων θα πάρουν μεγάλες διαστάσεις".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ