ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ "9,84"
Προσλήψεις χωρίς πρόγραμμα

Σωρεία προσλήψεων έγιναν τους τελευταίους μήνες στο δημοτικό σταθμό της Αθήνας, την ίδια ώρα που γίνονταν και απολύσεις. Η διοίκηση του σταθμού, ενώ η ίδια χαρακτήριζε υπερβολικό τον αριθμό του προσωπικού, προχώρησε σε προσλήψεις, χωρίς καν προκήρυξη θέσεων και αξιόπιστη διαδικασία επιλογής. Από την άλλη πλευρά, δε δίστασε να διώξει ορισμένους δημοσιογράφους με τη δικαιολογία ότι έληξαν οι συμβάσεις τους και άλλαξαν οι ανάγκες του σταθμού. Το συνολικότερο θέμα που υπάρχει με τη λειτουργία του "9,84" θα θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις: Με βάση την κατάσταση προσωπικού, η διοίκηση του "9,84" μέσα στο 1995 προσέλαβε 16 δημοσιογράφους, τους 15 την 1/11, ενώ στο σταθμό εργάζονταν ήδη 40. Προσέλαβε 4 μουσικούς παραγωγούς, και αυτούς την 1/11, ενώ απασχολούσε άλλους 18. Την ίδια ημερομηνία προσέλαβε 2 μουσικούς επιμελητές, ενώ είχε ήδη 3. Επίσης έγινε 1 πρόσληψη στη Γραμματεία, 1 στη Νομική Υπηρεσία, 1 πρόσληψη στη Διαφήμιση και 1 στις Δημόσιες Σχέσεις. Προσελήφθη επίσης 1 τηλεφωνήτρια για στούντιο και άλλη 1 ήρθε με απόσπαση από το δήμο. Και αυτό ενώ υπήρχαν 3 τηλεφωνήτριες για τα στούντιο και άλλη 1 στο τηλεφωνικό κέντρο. Ακόμα προσελήφθη 1 καθαρίστρια, που προστέθηκε στις άλλες 2. Τέλος στις 7/8/95 προσελήφθη 1 οδηγός, με τη δικαιολογία ότι απολύθηκε ο προκάτοχος της θέσης επειδή δεν απέδιδε. Μόνο που ο προκάτοχος απολύθηκε στις 31/1/96, δηλαδή αφού πέρασαν σχεδόν έξι μήνες από την πρόσληψη του καινούριου.

Παρά όμως την "εμμονή" της, στις προσλήψεις, η διοίκηση τον προηγούμενο μήνα "διέκοψε τη συνεργασία" με 6 δημοσιογράφους, επειδή "έληξαν οι συμβάσεις τους". Το γεγονός προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά και υπόνοιες για επιλεκτικές διώξεις και προσλήψεις.

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του ΔΣ του σταθμού Μάρω Κοντού,μιλώντας στον "Ρ", ισχυρίστηκε ότι "ανανεώσεις συμβάσεων" των 6 δημοσιογράφων δεν έγιναν, επειδή οι ανάγκες και το πρόγραμμα του σταθμού αλλάζουν και τα κενά μπορούν να καλυφθούν από το υπόλοιπο επιτελείο του σταθμού. Χαρακτήρισε μάλιστα υπεραρκετούς τους δημοσιογράφους του "9,84", φτάνοντας στο σημείο να συγκρίνει τον "9,84" με το BBC και να ισχυριστεί ότι ενώ ο αθηναϊκός σταθμός απασχολεί συνολικά 140 άτομα, το BBC έχει 47! Προχωρώντας ακόμα περισσότερο, χαρακτήρισε υδροκέφαλο όχι μόνο το σταθμό αλλά και ολόκληρο το δήμο. Λεγόμενα όμως, που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα των 29 προσλήψεων και της μιας απόσπασης που έγιναν μέσα στον προηγούμενο χρόνο. Παράλληλα, η αντιπρόεδρος έκανε λίγο - πολύ σαφές ότι οι 6 δεν πρόκειται να ξαναεργαστούν στο σταθμό, αφού χαρακτήρισε "μη πραγματοποιήσιμη" την ανανέωση των συμβάσεών τους.

Προσλήψεις χωρίς σχεδιασμό και διαφάνεια

Σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο σταθμό, ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής, τόνισε στο "Ρ" ότι οι απολύσεις δημιουργούν μια σειρά ζητημάτων για τη λειτουργία του "9,84". Ζητήματα που, όπως είπε, θα φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Τόνισε ότι έγιναν προσλήψεις δημοσιογράφων, χωρίς να έχει εγκριθεί κάποιος μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για το πρόγραμμα του σταθμού και εξέφρασε το ερώτημα πώς το Διοικητικό του Συμβούλιο ενέκρινε ποιοι χρειάζονται και ποιοι όχι, χωρίς πρώτα να τους συνδέσει με το ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Αναρωτήθηκε ακόμα αν οι προσλήψεις έγιναν λόγω ορισμένων νέων εκπομπών που ξεκίνησαν το Νοέμβρη ή οι νέες εκπομπές έγιναν λόγω των προσλήψεων.

Αναφέρθηκε στις 29 προσλήψεις και διατύπωσε το ερώτημα αν υπήρχε έλλειψη προσωπικού και αν έχει καταλήξει το ΔΣ σε άποψη για τον αναγκαίο αριθμό εργαζομένων. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι οι προσλήψεις προσωπικού έγιναν με αδιαφάνεια, χωρίς προκήρυξη θέσεων και χωρίς αξιόπιστη διαδικασία επιλογής.Δήλωσε τέλος, ότι η δημοτική ραδιοφωνία συνεχίζει την πρακτική του δημοσίου, να προσλαμβάνει εργαζομένους με ψευτοσυμβάσεις έργου και με αλλεπάλληλες συμβάσεις αορίστου χρόνου, στερώντας από πολλούς εργαζόμενους την αποζημίωση λόγω απόλυσής τους. Η τακτική αυτή, πρόσθεσε, αναπαράγει την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κάτι που πρέπει να σταματήσει.

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
Αναγκαία η λαϊκή δράση

Ανακοίνωση της κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση", με αφορμή το οξύτατο συγκοινωνιακό πρόβλημα στον ιστορικό λόφο του λιμανιού

Λαϊκή συνέλευση στον Προφήτη Ηλία προτείνει η Τοπική Γραμματεία της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση", στους κατοίκους της περιοχής, να καλέσουν τους αρμόδιους από το υπουργείο Συγκοινωνιών, τον ΟΑΣΑ, την Τροχαία και το δήμο, για να διεκδικήσουν εκεί και να επιβάλουν λύσεις για τα αυξημένα συγκοινωνιακά προβλήματα του Προφήτη Ηλία, στα οποία οι αρμόδιοι κλείνουν τα μάτια.

"Θέλουμε πολύ συχνότερα και τακτικότερα δρομολόγια από αυτά που υπάρχουν σήμερα, δε θέλουμε να περιμένουμε στη στάση πάνω από ένα τέταρτο και για την επίτευξη αυτού του στόχου αρμόδιοι είναι οι υπεύθυνοι του υπουργείου Μεταφορών, του ΟΑΣΑ, της Τροχαίας και του δήμου", επισημαίνει σε ανακοίνωση προς τους κατοίκους του Προφήτη Ηλία η Τοπική Γραμματεία της Κίνησης.

Ομως, σήμερα "η πολιτεία και η δημοτική αρχή, επισημαίνει η Γραμματεία Προφήτη Ηλία, ακολουθούν και εφαρμόζουν τις "ευρωπαϊκές επιλογές", που κεντρικό στόχο έχουν την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών και το κέρδος των ιδιωτών. Στηρίζονται στο αποτυχημένο μοντέλο του ΙΧ και στοχεύουν στην εκχώρηση σε ιδιωτικές εταιρίες της κοινωνικής υπηρεσίας των μαζικών μεταφορών".

Ετσι, "μόνο ο συνεχής αγώνας μπορεί να φέρει καρπούς, καθώς για τη λύση του συγκοινωνιακού μας προβλήματος δε θα μας κάνει κανένας χάρη"! Πρέπει να ζητηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μέτρα για την εξασφάλιση της μάξιμουμ αναμονής των 15 λεπτών και της συχνότητας των 10λεπτων στα δρομολόγια. Να εξασφαλιστεί η δυνατότητα απρόσκοπτης διέλευσης της οδού Βενιζέλου, η διάσχιση του κέντρου, να προγραμματιστεί ο χρόνος παραμονής των λεωφορείων στην αφετηρία, ο συνολικός αριθμός τους, η σταθερότητα χρήσης τους και η επάνδρωση του προσωπικού καθώς και η δυνατότητα ελέγχου της λειτουργίας της γραμμής από τους επιβάτες. "Αν αυτά δε γίνουν, τονίζει η Τοπική Γραμματεία της Κίνησης, δεν μπορεί να λυθεί και το συγκοινωνιακό, καθώς οι παράγοντες αυτοί εξουδετέρωσαν και τα πρώτα θετικά μέτρα που εφαρμόστηκαν, κάτω από την πίεση της τοπικής κοινωνίας και τη συλλογή υπογραφών κατοίκων και οργανώσεων της περιοχής, όπως ο διαχωρισμός των γραμμών και η εισαγωγή των μίνι - μπας. Πρέπει οι κάτοικοι ενωμένα να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν για τα στοιχειώδη κοινωνικά τους δικαιώματα".

Τον πρόλαβε ο θάνατος

Ενας ακόμα βορειοηπειρώτης θύμα εργολάβου που κυνηγούσε το κέρδος. Θάφτηκε από τόνους χώμα σε χαντάκι

Ηρθε με όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα, αλλά βρήκε μπροστά του το θάνατο. Ο Νίκος Νότης,42 χρόνων, ομογενής από την Αλβανία και πατέρας δυο παιδιών, βρήκε χτες το πρωί τραγικό θάνατο όταν καταπλακώθηκε από σωρούς χωμάτων κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Το δυστύχημα έγινε στην οδό Ρούπελ στη Νέα Κηφισιά. Για άλλη μια φορά τα μέτρα ασφαλείας ήταν ανύπαρκτα...

Ο άτυχος εργάτης που έμενε στο Αιγάλεω, δούλευε σε αποχετευτικά έργα για λογαριασμό της ιδιωτικής εταιρείας ΜΕΛΚΑ ΑΕ,που είχε αναλάβει την εκτέλεση του έργου από το Δήμο Κηφισιάς. Το τραγικό συμβάν έγινε στις 10. 45 χτες το πρωί, την ώρα που ο Ν. Νότης είχε κατέβει σε φρεάτιο βάθους τεσσάρων μέτρων για να κολλήσει με φλόγιστρο καλώδια που κόπηκαν κατά τη διάρκεια της εκσκαφής. Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, είχε από νωρίς εντοπιστεί ότι το χώμα στο σημείο εκείνο ήταν μαλακό και επρόκειτο να γίνει προσπάθεια να μεγαλώσει το άνοιγμα του ορύγματος για να αποφευχθεί κατολίσθηση. Μόνο που αυτό δεν έγινε έγκαιρα κι έτσι όταν ο Ν. Νότης κατέβηκε στο χαντάκι για να πάρει το φλόγιστρο, μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων, μεγάλος όγκος από χώμα υποχώρησε και τον σκέπασε.

Δυο οικοδόμοι που δούλευαν σε διπλανό κτίριο, άκουσαν τις φωνές κάποιας γειτόνισσας και έτρεξαν σε βοήθεια. Ο οικοδόμος Ν. Κατσιαδράμης,που προσπάθησε να απεγκλωβίσει τον εργάτη, δήλωσε στο "Ρ": "Οταν ακούσαμε τις φωνές, τρέξαμε με φτυάρια για να βγάλουμε τα χώματα από πάνω του. Μετά από δέκα λεπτά ήρθε και η Πυροσβεστική, αλλά δυστυχώς, ήταν αργά. Είχε πεθάνει από ασφυξία". Ο οικοδόμος, με εμπειρία σε τέτοια έργα, συμπλήρωσε ότι το έργο είχε ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, αλλά όπως τόνισε, "δεν είχε παρθεί κανένα μέτρο προφύλαξης, δεν υπήρχαν υποστυλώματα για να κρατήσουν το χώμα που υποχώρησε". Πραγματικά, αν και το βάθος στο φρεάτιο ήταν μεγάλο, δεν είχε παρθεί κανένα μέτρο ασφάλειας.

Συζήτηση για την Αυτοδιοίκηση

Συζήτηση με θέμα "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα, πραγματικότητα και προοπτική στο Δήμο Καρδίτσας", διοργανώνουν την Κυριακή 11 Φλεβάρη, οι δημοτικοί σύμβουλοι και η Γραμματεία της "Ριζοσπαστικής Κίνησης για την Καρδίτσα". Η εκδήλωση - συζήτηση θα γίνει στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας, στις 11 το πρωί.

Μετά από τις αλεπάλληλες προσλήψεις ... ξαφνικά βγήκαν υπεράριθμοι οι

Μετά από τις αλλεπάλληλες προσλήψεις ...ξαφνικά βγήκαν υπεράριθμοι, οι εργαζόμενοι στον 9.84

ΠΙΕΡΙΑ
Εν ψυχρώ δολοφονία Αλβανού τσοπάνη

Αγρια δολοφονία με θύμα για ακόμη μια φορά ένα δύστυχο 18χρονο Αλβανό μετανάστη έγινε χτες το μεσημέρι στην Κοινότητα Καρύτσα της Πιερίας και σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, γίνεται ήδη απόπειρα να βρεθούν ελαφρυντικά για το φονιά.

Σύμφωνα με σήμα της Αστυνομίας, χτες στις 12.30 μμ, στην αγροτική περιοχή Τρία Μάρμαρα της κοινότητας Καρύτσας Πιερίας, ο 44χρονος γεωργοκτηνοτρόφος Θεόδωρος Ζανέκας,"χολωθείς" από την "απόπειρα" κλοπής του ποδηλάτου του γιου του, ακολούθησε τον φερόμενο ως δράστη 18χρονο Αλβανό υπήκοο, κάτοικο Ντους - Ερπασάν, τον Ραμπία Σαϊμίρ του Ναϊμα και τον πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα από απόσταση 4 μέτρων στο κεφάλι! Το θύμα βρισκόταν εκείνη την ώρα στην αποθήκη που χρησιμοποιούσε για κατάλυμα μαζί άλλους δύο συμπατριώτες του.

Μετά την εν ψυχρώ δολοφονία, σε μια επιπλέον επίδειξη "ανδρισμού" για να γλιτώσει το αυτόφωρο, ο φονιάς έσπευσε να κρυφτεί στον Ολυμπο. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η απόπειρα κλοπής του ποδηλάτου ήταν απλώς η αφορμή, καθώς ο 17χρονος γιος του φονιά στο παρελθόν είχε διαφορές με το θύμα. Τόσο ο νεαρός Αλβανός, όσο και οι συμπατριώτες του εργαζόταν σε παραπλήσιο μαντρί και εκτιμάται πως πραγματική αιτία του φονικού ήταν διαφορές για κτηνοτροφικά ζητήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ