ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ολοταχώς προς το συντονισμό τους

Πρόταση για τη δημιουργία Συντονιστικού Γραφείου των κινημάτων ειρήνης των βαλκανικών χωρών, κατατέθηκε χτες στο Α' Βαλκανικό Συνέδριο Ειρήνης, που σήμερα το βράδυ αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες του

Στη δημιουργία Συντονιστικού Γραφείου των Βαλκανικών Κινημάτων Ειρήνης αναμένεται να καταλήξει το Α' Βαλκανικό Συνέδριο Κινημάτων Ειρήνης,οι τριήμερες εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη,με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Νέα Γιουγκοσλαβία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Ελλάδα, την Αυστρία και την Κύπρο. Την πρόταση κατέθεσε χτες κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο Συνέδριο, o γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης,τονίζοντας ότι οι λαοί των Βαλκανίων πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση στο μεγάλο αντίπαλο της ειρήνης, τη "νέα τάξη πραγμάτων" και τη "νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ".

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στη 1 μ.μ., συγκέντρωση στην Πλατεία Σιντριβανιού (ΔΕΘ) και θ' ακολουθήσει πορεία στο αμερικανικό προξενείο.Η συγκέντρωση αυτή αποκτά ξεχωριστή σημασία, αφού με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων από τις άλλες βαλκανικές χώρες έχει παμβαλκανικό χαρακτήρα και γίνεται για την καταγγελία των ρόλου των Αμερικανών στα Βαλκάνια.

Ο Θ. Παφίλης παρουσιάζοντας την πρόταση για τη συγκρότηση του Συντονιστικού Γραφείου των Βαλκανικών Κινημάτων Ειρήνης, τόνισε πως είναι ώριμο το αίτημα για συντονισμό των κινημάτων ειρήνης και αυτό το ρόλο μπορεί να παίξει το Συντονιστικό Γραφείο. "Θ' αποτελέσει, είπε, τη συντονισμένη απάντηση των λαών μας στην ένταση και τον πόλεμο. Θα εκφράσει την απόφασή τους για ειρήνη, φιλία, ισότιμη συνεργασία". Και πρόσθεσε: "Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει τα κινήματα ειρήνης, θα δώσει αισιοδοξία στους ανθρώπους που συσπειρώνονται σε αυτά, θα ενισχύσει την πεποίθηση ότι δίπλα στην κάθε εθνική επιτροπή ειρήνης υπάρχουν και άλλες βαλκανικές".

Η παραπάνω πρόταση προβλέπει τη συμμετοχή στο Συντονιστικό Γραφείο ενός εκπροσώπου από κάθε Κίνηση Ειρήνης των Βαλκανίων, με ανοιχτή την προοπτική για συμμετοχή και άλλων κινημάτων. Σε ό,τι αφορά το συντονισμό του Γραφείου, προτάθηκε να ανατεθεί στον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρα,ο οποίος συμμετέχει και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης. Ενώ ως προσωρινή έδρα προτάθηκε να είναι η Θεσσαλονίκη.

Επίσης προτάθηκε για το επόμενο διάστημα η πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων σε βαλκανικό επίπεδο με την κάλυψη του Συντονιστικού Γραφείου. Οπως τόνισε ο Θ. Παφίλης, το Συντονιστικό θα μπορούσε να υιοθετήσει την πορεία ειρήνης που έχει προγραμματίσει η ΕΕΔΥΕ για το Σαράγεβο ως κατάληξη των πορειών ειρήνης που θα γίνουν το Μάη σε όλη των Ελλάδα στα πλαίσια του δεκαημέρου ειρήνης. Η εκδήλωση αυτή, είπε, θα μπορούσε ν' αποτελέσει την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση του Συντονιστικού Γραφείου των Βαλκανικών Κινημάτων Ειρήνης.

Ο Θ. Παφίλης απευθυνόμενος στις αντιπροσώπους του Συνεδρίου έθεσε τα ερωτήματα: Θα αποδεχτούμε τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια και στην περιοχή, όπου οι λαοί της παρά τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας που έχουν, δε γνωρίζουν αν αύριο θα συνεργάζονται ή θα πολεμούν μεταξύ τους; Θα αποδεχτούμε την ύπαρξη στην περιοχή μας δεκάδων χιλιάδων ξένων στρατευμάτων; Θα συμφωνήσουμε να βρισκόμαστε υπό συνεχή ΝΑΤΟϊκή κατοχή απ' άκρου εις άκρον; Θα αφήσουμε τις κυβερνήσεις να υπηρετήσουν τα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων"; Θα δεχτούμε τη μοιραία αντίληψη ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, γι' αυτό χρειαζόμαστε ξένους προστάτες; Θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το κλίμα εθνικισμού και θρησκευτικού φανατισμού και μεσαιωνικές αντιλήψεις που γυρίζουν την κοινωνική ζωή πολλά χρόνια πίσω; Θα μείνουμε απαθείς και ανυπεράσπιστοι μπροστά στη γενικευμένη οικονομική επίθεση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και τη λεηλασία του πλούτου της περιοχής μας; Θα μείνουμε αδιάφοροι στην προσπάθεια συντριβής της κουλτούρας και των παραδόσεων των λαών μας, στην προσπάθεια να ορθωθούν τείχη και να εδραιωθούν ρατσιστικές αντιλήψεις περί καλών και κακών, περί έξυπνων και ηλιθίων λαών;

Η απάντηση που δίνουμε, είπε ο Θ. Παφίλης είναι "ΟΧΙ" και πρόσθεσε: "Γι' αυτό είμαστε εδώ και σήμερα. Με αυτή τη συνάντησή μας απαντάμε στους πρωτεργάτες, στους εμπνευστές, στους πρωταγωνιστές της απανθρωπιάς της "νέας τάξης" και λέμε: "Μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε μόνοι μας. Μπορούμε χωρίς τις επεμβάσεις τους να λύσουμε τα προβλήματά μας. Μπορούμε με την ειρήνη, τη φιλία και την ισότιμη συνεργασία, χωρίς τους στρατούς τους να οικοδομήσουμε Βαλκάνια ειρηνικά"".

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Η ΚΟ Αμφισσας πραγματοποιεί συζήτηση με θέμα "Η κρίση στο Αιγαίο, οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ", σήμερα στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της δημαρχίας.
  • Ο Δήμος Κουμπούρης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, πραγματοποιεί αύριο Δευτέρα,στις 10 π.μ., περιοδεία στο Νευροψυχιατρικό Νοσοκομείο Παίδων Νταού Πεντέλης.
  • Η ΚΟΒ Καλλιθέας πραγματοποιεί εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ (περίοδος 1918 - 1949)", αύριο Δευτέρα,στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Καλλιθέας.
  • Η ΚΟ Λιβαδειάς πραγματοποιεί εκδήλωση με θέματα την ελληνοτουρκική κρίση, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, την Τρίτη 13 - 2 - 96 στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Λιβαδειάς. Θα μιλήσει ο Μάκης Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟΒ Ευγένειας πραγματοποιεί συζήτηση με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ", την Τετάρτη 14 - 2 - 96 στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευγένειας. Θα μιλήσει ο Γεράσιμος Αραβανής,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Η ΚΟΒ Αγίας Τριάδας Νίκαιας πραγματοποιεί αποκριάτικο γλέντι την Παρασκευή 16 - 2 - 96,στις 9 μ.μ., στην "Ποντιακή Στέγη" (Κιλικίας και Καισαρείας). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν προσκλήσεις από τα γραφεία της ΚΟΒ (Τερψιθέας 6, Αγ. Τριάδα).
Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στη Μακεδονία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, συνεχίζει τη διήμερη περιοδεία της στη Μακεδονία. Σήμερα το πρωί, στη Θεσσαλονίκη, η Αλ. Παπαρήγα θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στελεχών του ΚΚΕ από τη Β. Ελλάδα. Το απόγευμα θα περιοδεύσει στην περιοχή Σταυρού Θεσσαλονίκης και το βράδυ θα χαιρετίσει σε συνεστίαση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θεσσαλονίκης.

Το προεδρείο του 1ου Βαλκανικού Συνεδρίου Ειρήνης και στην ένθετη φοτό

Το προεδρείο του 1ου Βαλκανικού Συνεδρίου Ειρήνης και στην ένθετη φοτό ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ Θανάστης Παφίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ