ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΤΡΟΣ ΣΟΥΛΙΜΙΩΤΗΣ
Τον συντρόφεψαν όλοι

Στερνό "αντίο" από χιλιάδες ανθρώπους, για τους οποίους πάλεψε, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό

Εφυγε, όπως του άξιζε. Αγκαλιασμένος από τους χιλιάδες, για τους οποίους έδωσε ό,τι καλύτερο είχε. Εφυγε, δίνοντας ακόμα και τότε ένα μάθημα: Οτι αξίζει να παλέψεις για το λαό σου. Ακόμη και χτες, με το ταξίδι προς την τελευταία του κατοικία, ο Μήτρος Σουλιώτης,επίτιμος δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, απέδειξε τη δύναμη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, που τον συντρόφεψαν πιστά στη ζωή του. Εφερε κοντά όλους τους πολίτες του δήμου, για τον οποίο πάσχισε τόσα χρόνια, αλλά και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αντιλήψεις, από τους οποίους, όμως, εισέπραττε πάντα το σεβασμό. Ξέθαψε, με το παράδειγμά του, τις μνήμες του αγώνα, που έδωσε από τις γραμμές του ΚΚΕ, για μια ισότιμη κοινωνία και της πάλης, που έδινε καθημερινά με τους κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας για μια ανθρώπινη πόλη. Υπενθύμισε, με την αμέριστη αποδοχή του από τον κόσμο, πως μονάχα η ακούραστη πάλη, η αφοσιωμένη στην εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων, μπορεί να καταργήσει αδικίες, να αλλάξει την κοινωνία μας.

Και ήταν τόσοι αυτοί, που, χτες, στην κηδεία του Μήτρου Σουλιμιώτη, στο ναό της Αγίας Ελεούσας, αναγνώρισαν με την παρουσία τους, την προσφορά του στον αγώνα για τη δημοκρατία και το καλό του Δήμου Αγίας Βαρβάρας. Μ' ένα κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι, είπαν το στερνό "αντίο" στον άνθρωπο που δε δίστασε, μόλις εκδηλώθηκε το πραξικόπημα του 1967, να καλέσει δημόσια το λαό της Αγίας Βαρβάρας να αντισταθεί, στον δήμαρχο που υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με γνώμονα τα συμφέροντα των δημοτών και της πόλης τους.

Ο Μήτρος Σουλιμιώτης έφυγε από κοντά μας, άφησε, όμως, ζωντανό στις μνήμες όσων τον γνώρισαν ή άκουσαν γι' αυτόν, το παράδειγμά του, δύναμη διαπαιδαγώγησης νέων ανθρώπων. Εφυγε, συνοδευόμενος από τη σημαία του ΚΚΕ, μέσα από τις γραμμές του οποίου υπηρέτησε τα ιδανικά της εργατικής τάξης. Εφυγε, "οσφραινόμενος" τη συγκίνηση και τον πόνο των συντρόφων του, των συναγωνιστών του, όλων όσων τον συνόδευσαν στο Γ Νεκροταφείο, όπου και αναπαύεται από χτες. Εφυγε, "ακούγοντας" τη λέξη "αθάνατος" από τα χείλη των συναγωνιστών και, γενικότερα, των κατοίκων της περιοχής. Ανάμεσα σ' αυτούς ήταν και αντιπροσωπείες των σχολείων και συλλόγων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, που έστειλαν το δικό τους "αντίο" στον Μήτρο Σουλιμιώτη.

Πιστός ως το τέλος

"Είναι δύσκολο να εκφράσεις την πορεία ενός σεμνού λαϊκού αγωνιστή, του κομμουνιστή συντρόφου Μήτρου, του ανθρώπου, που, για πάνω από 50 χρόνια, είχε συνδέσει τη ζωή του με τον αγώνα του λαού μας για μια δίκαιη κοινωνία. Πιστός ως στην ύστατη στιγμή στα ιδανικά της εργατικής τάξης, αφιέρωσε τις γνώσεις του, τις δυνάμεις του, τον ίδιο του τον εαυτό, στο κόμμα της, το ΚΚΕ. Πίστευε ακράδαντα στην πάλη για το σοσιαλισμό και αυτό διέπραξε με τη συμμετοχή και τη δράση του στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού", σημείωσε στον χαιρετισμό του, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Στέφανος Λουκάς.

Υστατο χαιρετισμό στον Μήτρο Σουλιμιώτη απηύθυνε, εκ μέρους του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Αγίας Βαρβάρας, ο Θύμιος Ροσέτος."Ξεκίνησες τους αγώνες σου νέος, μέσα από τις γραμμές της θρυλικής ΕΠΟΝ, στα ανυπότακτα χωριά της Αρκαδίας. Σ' όλο το διάστημα της Κατοχής, αψηφώντας τους κινδύνους, έδωσες με αυταπάρνηση όλες σου τις δυνάμεις, για μια Ελλάδα λεύτερη και λαοκρατούμενη. Οταν οι κατακτητές έφυγαν, οι μισαλλόδοξες και εξαρτημένες από τους ξένους κυβερνήσεις σε αντάμειψαν για τους αγώνες σου με φυλακίσεις κι εξορίες", σημείωσε.

Στην εντιμότητα και ειλικρίνεια του Μήτρου Σουλιμιώτη, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος, που τόνισε: "Στάθηκε αγέρωχος στο θάνατο, όπως και στη ζωή. Η πόλη μας καμαρώνει που τη διαφέντεψε ένας τέτοιος άνθρωπος".

Στερνό "αντίο" στον Μήτρο Σουλιμιώτη απηύθυνε εκπρόσωπος των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας, καθώς επίσης και εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ομώνυμο δήμο, σημειώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση του δημάρχου τους στους αγώνες τους και τα προβλήματά τους.

Στην κηδεία παρευρέθηκαν οι Σπύρος Χαλβατζής και Σήφης Κωτσαντής, εκ μέρους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαϊδου, επικεφαλής του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕ του ΚΚΕ, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής, ο πρώην δήμαρχος Πετρούπολης Νίκος Παξιμαδάς, οι δήμαρχοι Ταύρου, Περάματος, Βύρωνα, Ελληνικού και Ζεφυρίου, Π. Βακαλόπουλος, Γ. Πατσιλινάκος, Ν. Ρογκάκος, Κ. Κορτζίδης και Κ. Λιάρος, αντίστοιχα, ο πρώην δήμαρχος Κορυδαλλού Ν. Θεμελής, πλήθος δημοτικών συμβούλων των Κινήσεων που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, καθώς επίσης και μια σειρά ακόμα δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Παράκληση της οικογένειας του Μ. Σουλιμιώτη ήταν, αντί στεφάνου, να κατατεθούν στη μνήμη του χρήματα στον υπ. αριθμόν 124/769580 - 25 λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, που άνοιξε ο δήμος, με στόχο τη δημιουργία Δημοτικού Ωδείου, που θα φέρει το όνομα του επίτιμου δημάρχου.

"Εμείς δεν τάζουμε ρουσφέτια"

Στις δημοτικές εκλογές του '94 ο Μήτρος Σουλιμιώτης ήταν υποψήφιος για άλλη μια φορά για το δημαρχιακό αξίωμα. Είχε υπηρετήσει αυτό το αξίωμα με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού της πόλης του και ήταν αυτή η ποιοτική διαφορά που τον έφερνε για 20 συνεχή χρόνια στη θέση του δημάρχου.

Στις μέρες μας, που η πλειοψηφία των αιρετών "ξεχνά" συνειδητά αυτή την ουσιαστική παρακαταθήκη, είναι επίκαιρες παρά ποτέ μερικές σκέψεις αυτού του αγωνιστή, από συνέντευξη που είχε δώσει λίγο πριν εκείνες τις εκλογές στο "Ρ".

Στην απορία μας, πώς ήταν δυνατόν η Αγ. Βαρβάρα, που λίγο μετά τον πόλεμο ήταν μια αλάνα, να γίνει πόλη, χωρίς ο δήμος να δανειστεί δεκάρα από πουθενά, ο δήμαρχος μάς έλεγε με την απλότητα που τον διέκρινε: "Ο,τι έγινε το καταφέραμε με την πίεση που ασκήσαμε στο κράτος, με τη συμπαράσταση του κόσμου και με την ολοκληρωμένη δουλιά του τότε Δημοτικού Συμβουλίου. Ποτέ δεν ήμουν δήμαρχος επαίτης. Εξάλλου, είμαστε αντίθετοι με τη φορολόγηση των δημοτών και με το ΤΑΠ".

Για τις σχέσεις του με τους τσιγγάνους, που συμμετείχαν στο συνδυασμό του και εκλέχθηκαν με αυτόν: "Εμείς δεν τους τάξαμε κάτι ξεχωριστό. Τους κάναμε να νιώσουν ισότιμοι πολίτες, τους αντιμετωπίζουμε χωρίς καμία διάκριση".

Η αντίληψή του για τον ρόλο του δημάρχου και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: "Είμαστε ανοιχτός δήμος. Το γραφείο του δημάρχου ήταν πάντα ανοιχτό για όλους. Ο λαός ξέρει και εμάς και τη συμπεριφορά μας. Ξέρει πού πάνε τα λεφτά. Πώς τον αντιμετωπίζουμε. Εμείς του λέμε πως πρέπει να συνεχίσουμε αυτό το έργο μαζί του και δεν τάζουμε ρουσφέτια, όπως οι αντίπαλοί μας".

Για το δίκιο του λαού

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό του Στ. Λουκά, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ

"Αγαπημένε μας σύντροφε Μήτρο, είμαστε εδώ όλοι όσοι σε γνώρισαν και σ' αγάπησαν, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, το Κόμμα, οι συναγωνιστές σου, οι απλοί άνθρωποι της πόλης, για την οποία αγωνίστηκες πάνω από 30 χρόνια.

Είμαστε εδώ, όχι για να σου απευθύνουμε λόγια τελευταίου αποχαιρετισμού, μα για να τιμήσουμε το παράδειγμα και την προσφορά σου στους αγώνες του Κόμματος, του λαού, την ακούραστη προσπάθειά σου, μέσα από το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να αντιμετωπιστούν, όσο γίνεται σ' αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, τα λαϊκά προβλήματα. Η ζωή και το έργο σου μένουν για πάντα ζωντανή παρουσία για να δείχνουν ότι οι λαϊκές κατακτήσεις μπορούν να υπάρχουν μόνο μέσα από σκληρούς αγώνες, στηριγμένους στις αρχές που στηρίχτηκες σ' όλη την πορεία της δράσης σου.

Τέτοιες στιγμές μπορεί να αναλογίζεται ο καθένας μας πως η πιο μεγάλη αξία είναι να παλεύουν οι άνθρωποι για να αλλάξουν τη ζωή, την κοινωνία. Αυτό το ιδανικό ήταν το κίνητρο που οδηγούσε τη δημιουργική σου πορεία μέσα από το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το θεσμό που υπηρέτησες χωρίς συμβιβασμούς. Στηριζόμενος στο ΚΚΕ, αγωνίστηκες κόντρα στις κάθε φορά αντιλαϊκές επιλογές, για να δουν οι απλοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, καλύτερες μέρες. Αυτή σου η επιλογή, το παράδειγμά σου, σύντροφε Μήτρο, διδάσκει πως μπορούμε με το Κόμμα και τις αρχές του να αντλούμε δύναμη και πίστη στο δίκιο και στα ιδανικά της εργατικής τάξης. Και τότε το μετερίζι του αγώνα μπορεί να γίνεται πηγή νέων αγώνων για το δίκιο του λαού.

Ο σύντροφος Μήτρος, σεμνός, λαϊκός αγωνιστής, σαν τους χιλιάδες κομμουνιστές, είχε πάντα ως αφετηρία στη σκέψη και τη δράση του τη ζωή των εργαζομένων. Πίστευε ακλόνητα στη δύναμη του λαού, αυτή την ανεξάντλητη δύναμη που μπορεί να ξεδιπλώνει καθημερινά τις δημιουργικές του ικανότητες. Στηρίχτηκε στους πόθους των λαϊκών δυνάμεων, για να δημιουργηθεί το έργο που έμεινε δεμένο με το όνομά του.

Το παράδειγμά σου, σύντροφε Μήτρο, δείχνει περίτρανα ότι τα ιδανικά μας είναι και θα είναι ζωντανά. Γιατί το ΚΚΕ έχει στις γραμμές του χιλιάδες σεμνούς, ανιδιοτελείς, λαϊκούς αγωνιστές σαν τον σύντροφο Σουλιμιώτη. Να 'σαι σίγουρος, αγαπημένε μας Μήτρο, πως το παράδειγμά σου είναι για μας τους κομμουνιστές δύναμη διαπαιδαγώγησης στην πορεία που χαράζει το Κόμμα μας και με τέτοιες δυνάμεις συνεχίζουμε".

Οι μαθητές δεν πήγαν σχολείο, τίμησαν τη μνήμη του επίτιμου δημάρχου τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ