ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΣΟΚ
Ενα ακόμα "επεισόδιο" στο παιχνίδι εξουσίας

Οι εσωκομματικές ισορροπίες και η κατανομή νέων ρόλων, κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου

Αλλο ένα "επεισόδιο" στο παιχνίδι της εξουσίας και στη μακρόχρονη πορεία διαμόρφωσης νέων ισορροπιών και ρόλων στο κυβερνών κόμμα, αποτέλεσε η συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη συνεδρίαση - η οποία μόνο με τα προβλήματα του λαού και της χώρας δεν ασχολήθηκε - έγινε φανερή η κοινή πορεία πλεύσης και η στήριξη των κομματικών στελεχών στην κυβερνητική πολιτική, αφού δεν έγινε κριτική σε αυτήν ούτε παρουσιάστηκαν "εναλλακτικές προτάσεις", και από την άλλη μια ανούσια αντιπαράθεση για τις σχέσεις κόμματος - κυβέρνησης, με στόχο τη δημιουργία νέων ρόλων στο παιχνίδι εξουσίας και νέων θέσεων στη διαμάχη για την ηγεσία του κινήματος.

Ειδικά, για το τελευταίο, η αντιπαράθεση ξεδιπλώθηκε με αφορμή το χρόνο σύγκλησης του συνεδρίου, αλλά και αυτών που θα συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Τελικά συμφώνησαν το συνέδριο να συγκληθεί στις 11 - 14 Ιουλίου, αντί στις 13 - 16 Ιουνίου, που είχε προτείνει το ΕΓ και να μην αναβληθεί για το φθινόπωρο, όπως υποστήριξαν τα στελέχη που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό. Οι τελευταίοι επιχείρησαν, μέσω της απόφασης για παράταση, να δείξουν ότι αποτελούν πλειοψηφία και στον κομματικό οργανισμό, ενώ στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι προσπάθειες των λεγόμενων "κομματικών", οι οποίοι προσπάθησαν να δείξουν ότι ελέγχουν τον κομματικό μηχανισμό.

Από αυτή την άποψη ο Κ. Σημίτης εξασφάλισε μεν, έστω στα λόγια, από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ τη στήριξη του κυβερνητικού έργου και της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά δεν κατάφερε να δείξει, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι είναι κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού.

Προκειμένου να προλάβει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί "ηττημένου" ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,χαιρέτισε χτες την απόφαση για διεξαγωγή του συνεδρίου στις 11 - 14 Ιουλίου και υπογράμμισε την ανάγκη για μια οργάνωση του ΠΑΣΟΚ "μαζική, ανοιχτή στις προκλήσεις και τις ανάγκες της εποχής". Προχώρησε όμως ακόμα περισσότερο υποδεικνύοντας τις προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου, στις οποίες, εμμέσως πλην σαφώς, καταγράφει τον "αρνητικό ρόλο" των λεγόμενων "κομματικών": "Θα πετύχουμε αυτό το στόχο αν εγκαταλειφθούν τα χαρακώματα και οι σκοπιμότητες".

Λίγο πριν το τέλος των εργασιών της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Σημίτης δευτερολόγησε και αποχώρησε από τη συνεδρίαση χωρίς να λάβει μέρος στην ψηφοφορία. Στη δευτερολογία του αναγνώρισε ότι είχε συμφωνήσει με την κομματική ηγεσία για τη διεξαγωγή του συνεδρίου τον Ιούνιο και αποστασιοποιήθηκε από τα στελέχη του περιβάλλοντός του που ζητούσαν την αναβολή για το φθινόπωρο, λέγοντας ότι "κάθε μέλος της ΚΕ είναι ελεύθερο να εκφράζει τις απόψεις του και δεν εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία. Αν ο καθένας από μας έχει και προσωπικούς και πολιτικούς φίλους αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχουν εδώ ανδρείκελα". Στη συνέχεια, αφού διέκρινε αρκετά επιχειρήματα στη μια και την άλλη άποψη, έκανε έκκληση να βρεθεί μια λύση, ώστε "να περάσει ένα μήνυμα ενότητας". Στα περί ανδρείκελων του Κ. Σημίτη απάντησε ο Μ. Δασκαλάκης, λέγοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται τη θεωρία περί ανδρείκελων που αναιρείται συνέχεια από τη θεωρία των αντιπροσώπων.

Ερωτηθείς χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος αν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του κόμματος, απάντησε ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα τέτοιοι ισχυρισμοί, ενώ υποστήριξε ότι η απόφαση της ΚΕ "επιβεβαιώνει την ενότητα των στελεχών της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και την ενότητα πάνω σε ένα περιεχόμενο πολιτικών στόχων". Οσον αφορά, αν το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ενόψει του συνεδρίου, δήλωσε ότι θα υπάρξει κάποια εκλογική διαδικασία, ενώ δεν απέκλεισε ο ίδιος να είναι υποψήφιος για την αντιπροεδρία του κόμματος.

Οσον αφορά το σοβαρό ζήτημα ποιοι θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής στις προσυνεδριακές διαδικασίες αποφασίστηκε να γίνει προσκλητήριο σε όλα τα μέλη που έχουν διαγραφεί ή αποχωρήσει από το 1974, ενώ η πρόταση του ΕΓ έδινε το δικαίωμα σε όσους ήταν μέλη το 1994 και ανανεώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι 31 Μαρτίου. Παρ' όλο που η επικράτηση αυτής της πρότασης φαίνεται ότι ευνοεί τις επιδιώξεις του Κ. Σημίτη για "ανοιχτό κόμμα", ώστε να βελτιώσει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς προς όφελός του, εντούτοις το πόσο θα "ανοίξει" το κόμμα στην κοινωνία θα εξαρτηθεί από αυτούς που κρατάνε τα κλειδιά στις οργανώσεις, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους υποστηρικτές του Α. Τσοχατζόπουλου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Αναμένεται νέος γύρος στην εσωκομματική αντιπαράθεση

Συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις και τη στάση του κόμματος σε αυτές. Η συνεδρίαση γίνεται στο φόντο του τελευταίου επεισοδίου της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, όπως αυτή εκφράστηκε με τις αποστάσεις του επίτιμου προέδρου από τις επιλογές του Μ. Εβερτ, κατά την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να επαναληφθεί από την πλευρά των Μητσοτακικών βουλευτών η κριτική που άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός κυρίως στο θέμα της αποχώρησης από τη Βουλή και στο χαρακτηρισμό των κυβερνητικών χειρισμών ως "εθνικής προδοσίας".

Ο Μ. Εβερτ,κατά τη διάρκεια περιοδείας του στον Πύργο, έκανε αναφορά στις δηλώσεις Μητσοτάκη,χαρακτηρίζοντας τα όσα είπε ο επίτιμος πρόεδρος "κακόπιστο διάλογο". Ο αρχηγός της ΝΔ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κάνει μαζί του διάλογο από την τηλεόραση για τα τελευταία γεγονότα στο Αιγαίο, ενώ απέρριψε στις παρούσες συνθήκες την πρόταση για Οικουμενική κυβέρνηση, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις και ανάμεσα στα κόμματα, αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Η πρόταση Εβερτ για τηλεοπτική αναμέτρηση με τον πρωθυπουργό πυροδότησε νέο γύρο άσφαιρης δικομματικής αντιπαράθεσης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι η ΝΔ θα μπορούσε να κάνει το διάλογο στη Βουλή, αλλά προτίμησε να αποχωρήσει.

Στο μεταξύ ο Στ. Μάνος με διαδοχικές του συνεντεύξεις επιχειρεί να παρέμβει στην εσωκομματική αντιπαράθεση, παίρνοντας αποστάσεις και από τον Μ. Εβερτ, αλλά και από τον Κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, διαφώνησε και με τα "περί προδοσίας" και σύστασης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα γεγονότα στη βραχονησίδα Ιμια, που εξήγγειλε ο αρχηγός της ΝΔ, αλλά και με τη θέση του επίτιμου προέδρου ότι δε χρειάζονται σήμερα εκλογές. Την ίδια στιγμή ο βουλευτής Σ. Κούβελας επανήλθε στην κριτική του κατά του Μ. Εβερτ, δηλώνοντας ότι η ΝΔ έπρεπε να μείνει στη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της Ιμια και μετά να αποχωρήσει.

Η Ιμια αντικείμενο εσωκομματικών "μαχαιρωμάτων"
  • Γερ. Αρσένης: Να κάνει δήλωση ο πρωθυπουργός για το τι συμφωνήθηκε με τους Αμερικανούς
  • Δημ. Ρέππας: Ανεπίτρεπτη η αναπαραγωγή του θέματος από τον οιονδήποτε

Ολο και περισσότερο επικίνδυνο χαρακτήρα λαμβάνει η υποταγή και η χρησιμοποίηση των χειρισμών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ως όπλο στα εσωκομματικά μαχαιρώματα που ανταλλάσσουν οι κυβερνώντες. Προχτές, οι πρωταγωνιστές της κρίσης στα Ιμια, θεώρησαν σκόπιμο να μεταχειριστούν από το βήμα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ τα γεγονότα της ελληνοτουρκικής κρίσης ως μέσο για την αλληλοϋπονόμευσή τους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γερ. Αρσένης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συμφωνήθηκε με τους Αμερικάνους κατά τη διάρκεια των συνομιλών του Θ. Πάγκαλου με τον Ρ. Χόλμπουργκ.Με άλλοθι το γεγονός ότι ανταποκρίσεις από το εξωτερικό κάνουν λόγο για συμφωνία της ελληνικής πλευράς να μην επεκτείνει τα 12 μίλια, να υποστείλει τη σημαία και να προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία, ο Γερ. Αρσένης ζήτησε από τον Κ. Σημίτη να αποσαφηνίσει με επίσημη δήλωσή του τι ακριβώς συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της δικής του επικοινωνίας με τον Κλίντον. Δεν παρέλειψε βέβαια να πει πως ο ίδιος "πρέπει να πιστέψει" τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, "αλλά επειδή υπάρχει αυτή η αμφισβήτηση... νομίζω ότι η λύση γίνεται με μια δήλωση του πρωθυπουργού...".

Η τοποθέτηση Αρσένη δημιούργησε αναταραχή και το γεγονός οδήγησε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας σε μερική αναδίπλωση, λέγοντας ότι δεν αφήνει καμία αιχμή προς τους συναδέλφους του, αφού απλώς ζητά μια δήλωση που θα ξεκαθαρίζει "ότι η συμφωνία είναι μια συμφωνία έντιμη που δεν έχει κρυφά στοιχεία"... Η ανταλλαγή ενδοκυβερνητικών πυρών συνεχίστηκε με ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας.Ο τελευταίας, απευθύνοντας σαφέστατη αιχμή κατά Αρσένη, ανέφερε ότι "η φημολογία που εκπορεύεται από κέντρα από έξω από την Ελλάδα είναι ανεπίτρεπτο να αναπαράγεται από οιονδήποτε μέσα στη χώρα". Συνεχίζοντας η ανακοίνωση, υποστηρίζει ότι "μια συμφωνία μόνο επήλθε με την κυβέρνηση Κλίντον. Η συμφωνία για την απομάκρυνση των στρατιωτικών δυνάμεων από τη βραχονησίδα Ιμια...".

Το θέμα επανήλθε χτες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε αν αποδέκτης της δήλωσης ήταν ο Γερ. Αρσένης, απάντησε ότι "αποδέκτης είναι οποιοσδήποτε ακούει ή διαβάζει αυτή τη δήλωση"... Επιχειρώντας αργότερα να ρίξει τους τόνους και να δηλώσει τη "συμμόρφωση" του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ισχυρίστηκε ότι "ο κ. Αρσένης - εξ όσων γνωρίζω - δήλωσε ότι καλύπτεται απόλυτα από τη δήλωση αυτή. Αρα υπάρχει συμφωνία με τον κ. Αρσένη"...

Οσο για τη ΝΔ, ζήτησε είτε την παραίτηση του Γερ. Αρσένη "γιατί δημιούργησε αμφιβολίες γύρω από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας", είτε την παραίτηση του Κ. Σημίτη αν "ανέλαβε πράγματι δεσμεύσεις".

Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ουδέν σχόλιο...

Κανένα σχόλιο για τις αποφάσεις που πήρε η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, φέρεται να έχει κάνειο Ανδρέας Παπανδρέου,ο οποίος ενημερώθηκε για τη συνεδρίαση προχτές το βράδυ, από τον Αντώνη Λιβάνη.

Η κατάσταση της υγείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους γιατρούς, παρουσιάζει βελτίωση και αν βεβαίως δεν υπάρξουν άλλες επιπλοκές, δεν αποκλείεται να βγει από το "Ωνάσειο" μέχρι το τέλος του μήνα. Ο Α. Παπανδρέου τις τελευταίες μέρες ήταν απύρετος και οι γιατροί έκλεισαν ξανά την τραχειοστομία δοκιμαστικά. Ακόμη δεν πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση στο δεξιό ημιθωράκιο. Για την αφαίρεση του αιματώματος που υπάρχει στο σημείο, οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να γίνει θωρακοσκόπηση και θωρακοτομή.

Σύμφωνα με το χτεσινό ιατρικό ανακοινωθέν, η κατάσταση της υγείας του Προέδρου δεν παρουσίασε ιδιαίτερες μεταβολές κατά το τελευταίο 24ωρο. "Η αναπνευστική λειτουργία, έλεγε το ιατρικό ανακοινωθέν, δεν υποστηρίχθηκε από αναπνευστήρα κατά το τελευταίο 48ωρο. Παραμένει απύρετος και συνεχίζει τη συνήθη κινησιοθεραπεία και αναπνευστική φυσιοθεραπεία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ